ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
«Πολεμικό κλίμα» κατά του Ιράν

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αρχίζει σήμερα η τακτική σύνοδος των μελών της Επιτροπής στη Βιέννη. Το ζήτημα του Ιράν αναμένεται να κυριαρχήσει των εργασιών, καθώς συστηματικά και μεθοδικά καλλιεργείται «πολεμικό κλίμα» με τη διαρροή σεναρίων περί εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης κατά της Τεχεράνης.

Διπλωματικές πηγές, αρκετές από τις οποίες πρόσκεινται στην αμερικανική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, υποστηρίζουν ότι η νέα έκθεση εμπεριέχει στοιχεία που «αποτελούν περισσότερο από ισχυρές ενδείξεις» ότι η ιρανική ηγεσία επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου της. Το βασικό στοιχείο που έχει διαρρεύσει είναι το ότι εντοπίστηκαν υπολογιστικά μοντέλα κατασκευής και τοποθέτησης πυρηνικών κεφαλών, στο πλαίσιο του ιρανικού προγράμματος.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται να προστεθούν στην έντονη «φιλολογία» των τελευταίων ημερών στον ισραηλινό Τύπο περί δραματικών συζητήσεων στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης μονομερούς επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν. Τα δημοσιεύματα φέρουν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ να υποστηρίζουν τη θέση αυτή, που δε φαίνεται, προς το παρόν, να εγκρίνεται από την πλειοψηφία των υπουργών, που εκτιμά ότι δεν μπορεί να γίνει τέτοια επίθεση μόνο από το Ισραήλ.

Παρά τις διαψεύσεις από το γραφείο του Νετανιάχου και από τον ίδιο τον Μπάρακ, τη στρατιωτική προοπτική επανέφερε με δηλώσεις του ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Σιμόν Πέρες, εκτιμώντας ότι «μια επίθεση γίνεται ολοένα και πιο πιθανή, εφόσον οι κυρώσεις δεν αποδίδουν». Την έντονη δυσφορία της Μόσχας για όλα αυτά τα σενάρια έσπευσε να διατυπώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ τονίζοντας ότι «μια στρατιωτική επίθεση θα ήταν σοβαρότατο λάθος με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα».

Από την άλλη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, κάλεσε τη ΔΕΑΕ να μην υποχωρήσει στις αμερικανικές πιέσεις.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ενταση της βίας

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Εντονη ανησυχία για τη σημαντική αύξηση της βίας κατά της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στην τελευταία του έκθεση για την κατάσταση στο προτεκτοράτο.

Επισήμανε ότι αφορμή για την 24% αύξηση των επιθέσεων κατά των Σέρβων υπήρξε η προσπάθεια των αρχών των Κοσσοβάρων Αλβανών να ελέγξουν τα διοικητικά φυλάκια Μπρίνιακ και Γιάρινιε κοντά στα διοικητικά όρια με τη Σερβία στις 25 του περασμένου Ιούλη, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε μονομερώς «δίχως συντονισμό» με τις αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ακόμη και ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς αντέδρασε αρνητικά στην διακήρυξη που κυκλοφόρησαν το Σάββατο κόμματα όπως το «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα», το «Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης», η «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση», μια «Ενωση Ανεξάρτητων και Ελεύθερων Συνδικάτων Εργαζομένων», που ζητούν αλλαγή 180 μοιρών στην πολιτική του Βελιγραδίου για το Κοσσυφοπέδιο, προτείνοντας να «ξεχάσουν» τα συμφέροντα της εκεί σερβικής μειονότητας για να εστιαστούν όλες οι προσπάθειες στη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ...ΕΕ!

Ο Τάντιτς απάντησε ότι δεν μπορεί να υπογράψει τη διακήρυξη γιατί προδίδει τα εθνικά συμφέροντα, αφού - όπως πρόσθεσε - εάν επιτραπεί η πλήρης υιοθέτηση του σχεδίου Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο (πλήρως ανεξάρτητο κρατίδιο ενταγμένο σε ΟΗΕ κλπ.) τότε η σερβική κοινότητα θα χαθεί από την περιοχή «μέσα σε τρεις δεκαετίες».

ΙΤΑΛΙΑ
Νεκροί από πλημμύρες

Τραγική είναι η κατάσταση στη Γένοβα
Τραγική είναι η κατάσταση στη Γένοβα
ΓΕΝΟΒΑ.--

Εικόνες καταστροφής εμφανίζει η Γένοβα μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την πόλη το περασμένο Σαββατοκύριακο και οι αρχές εξέδωσαν χτες νέες προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο πλημμυρών στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια. Συνολικά οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο, ανάμεσα στους οποίους και μια 81χρονη ηλικιωμένη που πνίγηκε στο νησί Ελμπα, ενώ την ίδια μοίρα είχε και ένας άνδρας στη Νάπολη, του οποίου το αυτοκίνητο καταπλακώθηκε από δέντρο. Τουλάχιστον άλλοι δύο αγνοούνται στη νότια πόλη Ματέρα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους στο Τορίνο, όταν αυξήθηκε επικίνδυνα η στάθμη του νερού του ποταμού και τα σχολεία παρέμειναν χτες κλειστά.

Παρασυρμένα αυτοκίνητα, πλημμυρισμένοι δρόμοι και καταστήματα, ξεριζωμένα δέντρα, καταστροφές στο οδόστρωμα είναι η εικόνα της καταστροφής στη Γένοβα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες κάλεσαν τους πολίτες να μετακινηθούν σε υψηλότερους ορόφους στις κατοικίες τους. Η δήμαρχος της πόλης Μάρτα Βιτσέντζι αρκέστηκε να υποστηρίξει πως πρόκειται για μια «αναπάντεχη τραγωδία», ενώ ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έριξε τις ευθύνες στην τοπική διοίκηση για χαλαρή νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη δόμηση. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι σε μια αναπτυγμένη χώρα η έλλειψη υποδομών (αντιπλημμυρικά έργα, έγκαιρη προειδοποίηση) οδηγεί σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Επανεκλογή Ορτέγκα

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και ο Ντανιέλ Ορτέγκα οδεύει προς τρίτη προεδρική θητεία αφού επανεκλέγεται, και μάλιστα πανηγυρικά, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής και του προέδρου της Ρομπέρτο Ρίβας, με καταμετρημένο το 15,09% ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ηγέτης του Μετώπου Σαντινίστας-FSLN φέρεται να συγκεντρώνει το 63,7% των ψήφων. Επεται ο Φάμπιο Γαδέα, ο οποίος ηγείτο μίας συμμαχίας συντηρητικών (Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος - PLI) και πρώην Σαντινίστας με 25,52% και ακολουθούν ο πρώην πρόεδρος Αρνόλντο Αλεμάν, του Συνταγματικού Φιλελεύθερου Κόμματος - PLC με 7,1% ενώ ο Ενρίκε Κινιόνες υποψήφιος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας - ALN αποσπά το 0,2% των ψήφων.

Η ολική πολιτική επικράτηση του Ορτέγκα και του FSLN στη Συμμαχία «Ενωμένη Νικαράγουα θριαμβεύει» επιβεβαιώθηκε και είναι απόρροια των αλλεπάλληλων συμβιβασμών με τμήματα της αστικής τάξης αλλά και της εκκλησίας, ακόμη και με πρώην «Κόντρας», και της διαχειριστικής επιλογής όσον αφορά την οικονομία, πάντα στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Στρατηγός στην προεδρία

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Η «σιδερένια γροθιά» του στρατηγού εν αποστρατεία, Οτο Πέρες Μολίνα, επέστρεψε στη Γουατεμάλα και μάλιστα στο ύπατο αξίωμα της χώρας, καθώς αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γουατεμάλα σε μία εκλογική αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από καμπάνιες δολοφονιών, μαύρη προπαγάνδα και τεράστια αποχή.

Στη «δημοκρατικότατη» αναμέτρηση και με το 90% των ψήφων καταμετρημένο, ο 61χρονος Οτο Πέρες Μολίνα συγκεντρώνει το 54,89% των ψήφων έναντι 45,11% του αντιπάλου του, του κεντροδεξιού επιχειρηματία και ηγέτη του Partido Libertad Democratica Renovada, Μανουέλ Μπαλντισόν.

O Μολίνα δεν είναι τυχαίος. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, ειδικά για τις ΗΠΑ και τα σχέδια επανάκτησης ελέγχου της Κεντρικής Αμερικής μέσω του Δούρειου Ιππου του πολέμου κατά των ναρκωτικών: Απόφοιτος της διαβόητης Σχολής Δολοφόνων, της Σχολής της Αμερικής, κατόπιν επικεφαλής μονάδων κομάντος και φέρεται υπεύθυνος για χιλιάδες σφαγές κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Φονική κατολίσθηση

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η κατολίσθηση η οποία έθαψε σπίτια στην πόλη Μανισάλες της Κολομβίας, 278 χλμ. δυτικά της Μπογκοτά, στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους, τραυμάτισε 17, ενώ τουλάχιστον 40 αγνοούνται, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων αρχών. Στο μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν και χθες την προσπάθεια ανεύρεσης ζωντανών κάτω από τόνους λάσπης και συντριμμιών.

Η κατολίσθηση έλαβε χώρα την αυγή του Σαββάτου, στη φτωχική συνοικία Σερβάντες, στο κέντρο της Μανισάλες, και οι αρχές διερευνούν τα αίτια της έκρηξης στο αγωγό ύδρευσης που φέρεται να είναι η βασική αιτία σε συνδυασμό με τη ροή της λάσπης που προκλήθηκε από τις έντονες νεροποντές.

Κατά τη φετινή περίοδο των βροχών, που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτέμβρη, περίπου 250.000 άνθρωποι είναι πλημμυροπαθείς.

NΙΓΗΡΙΑ
Δεκάδες νεκροί από επιθέσεις ισλαμιστών

AMΠΟΥΤΖΑ.--

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει κυριολεκτικά το μπαράζ βομβιστικών και άλλων ένοπλων επιθέσεων της ισλαμικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο άλλοι 136 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις σε κτίρια της αστυνομίας, των ειδικών δυνάμεων του στρατού, σε χριστιανικούς ναούς ακόμη και τζαμιά στην πρωτεύουσα Νταματάρου της πολιτείας Γιόμπε.

Οι αρχές της πολιτείας Γιόμπε επέβαλαν ήδη απαγόρευση κυκλοφορίας από τη δύση ως την ανατολή του ήλιου, ενώ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας περιπολούν σε κάθε κεντρικό δρόμο κάνοντας έρευνες σε περαστικούς. Ισχυρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και σε κεντρικές περιοχές της νιγηριανής πρωτεύουσας, Αμπούτζα, έπειτα από την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα ισλαμιστών σε πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα ξένων συμφερόντων (π.χ «Χίλτον», «Σέρατον» κ.ά.).

Ο Νιγηριανός Πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν προσπάθησε να υποβαθμίσει το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων δηλώνοντας ότι «κάθε χώρα έχει προβλήματα με την τρομοκρατία» και διαβεβαιώνοντας ότι «θα αντιμετωπίσουμε τις δικές μας προκλήσεις».

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Εκατόμβη νεκρών στους μουσώνες

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών βιώνει η Ταϊλάνδη, με περισσότερους από 500 νεκρούς κατά τους τρεις τελευταίους μήνες που η χώρα πλήττεται από τις καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων. Καθημερινά εκκενώνονται νέες περιοχές, με μολυσμένα νερά να απειλούν πλέον και το σιδηρόδρομο της Μπανγκόκ. Μέχρι στιγμής ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης έχει διατάξει να εκκενωθούν ολοκληρωτικά 11 από τις 50 περιφέρειες της Μπανγκόκ, ενώ σε ακόμα επτά έχουν εγκαταλειφθεί συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο αρκετοί είναι οι άνθρωποι που παραμένουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να τα σώσουν.

Ηδη η Ταϊλάνδη μετρά καταστροφές στο οδικό δίκτυο και στην Μπανγκόκ, καθώς επίσης και στο μετρό της πόλης. Τα μέχρι στιγμής 506 θύματα των πλημμυρών οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά σε πνιγμούς, ενώ μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται θάνατοι στην πρωτεύουσα. Αρκετοί είναι οι πληγέντες που καταγγέλλουν τις αρχές ότι έδωσαν όλο το βάρος στην προστασία του κέντρου της Μπανγκόκ, αφήνοντας τα προάστια στην τύχη τους, ενώ η κατάσταση συνεχώς γίνεται χειρότερη. Η κυβέρνηση εκτιμά το κόστος των ζημιών στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που εκτιμάται ότι θα ανέβει κατά πολύ, όταν θα αποσαφηνιστούν τα κονδύλια που θα χρειαστούν για τον καθαρισμό των περιοχών που έχουν πληγεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ