Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
«Πολεμικό κλίμα» κατά του Ιράν

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αρχίζει σήμερα η τακτική σύνοδος των μελών της Επιτροπής στη Βιέννη. Το ζήτημα του Ιράν αναμένεται να κυριαρχήσει των εργασιών, καθώς συστηματικά και μεθοδικά καλλιεργείται «πολεμικό κλίμα» με τη διαρροή σεναρίων περί εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης κατά της Τεχεράνης.

Διπλωματικές πηγές, αρκετές από τις οποίες πρόσκεινται στην αμερικανική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, υποστηρίζουν ότι η νέα έκθεση εμπεριέχει στοιχεία που «αποτελούν περισσότερο από ισχυρές ενδείξεις» ότι η ιρανική ηγεσία επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου της. Το βασικό στοιχείο που έχει διαρρεύσει είναι το ότι εντοπίστηκαν υπολογιστικά μοντέλα κατασκευής και τοποθέτησης πυρηνικών κεφαλών, στο πλαίσιο του ιρανικού προγράμματος.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται να προστεθούν στην έντονη «φιλολογία» των τελευταίων ημερών στον ισραηλινό Τύπο περί δραματικών συζητήσεων στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης μονομερούς επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν. Τα δημοσιεύματα φέρουν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ να υποστηρίζουν τη θέση αυτή, που δε φαίνεται, προς το παρόν, να εγκρίνεται από την πλειοψηφία των υπουργών, που εκτιμά ότι δεν μπορεί να γίνει τέτοια επίθεση μόνο από το Ισραήλ.

Παρά τις διαψεύσεις από το γραφείο του Νετανιάχου και από τον ίδιο τον Μπάρακ, τη στρατιωτική προοπτική επανέφερε με δηλώσεις του ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Σιμόν Πέρες, εκτιμώντας ότι «μια επίθεση γίνεται ολοένα και πιο πιθανή, εφόσον οι κυρώσεις δεν αποδίδουν». Την έντονη δυσφορία της Μόσχας για όλα αυτά τα σενάρια έσπευσε να διατυπώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ τονίζοντας ότι «μια στρατιωτική επίθεση θα ήταν σοβαρότατο λάθος με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα».

Από την άλλη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, κάλεσε τη ΔΕΑΕ να μην υποχωρήσει στις αμερικανικές πιέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ