Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σενάρια πρόωρων εκλογών και εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων

ΡΩΜΗ.--

Με αλλεπάλληλες εκκλήσεις για παραίτηση και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, πιθανά το Γενάρη, αλλά και επίμονες φημολογίες πως εντός των ημερών ο Ιταλός πρωθυπουργός θα παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιμένει πως θα παραμείνει, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμους» αυτούς τους ισχυρισμούς και υποστηρίζει πως διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ετοιμο να κυβερνήσει δηλώνει το «αντιπολιτευόμενο» Δημοκρατικό Κόμμα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Σαν Τζιοβάνι της Ρώμης, αντιπροτείνοντας ουσιαστικά τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με άλλη διαχείριση.

Ολα αυτά γίνονται στο φόντο της όξυνσης της κρίσης και ενώ πλέον αυξάνεται το κόστος δανεισμού της Ιταλίας (ήδη με 6,9%), το χρέος, δε, ήδη είναι στο 120% του ΑΕΠ και προσεγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η κατάσταση την Ιταλία πλέον ανησυχεί σοβαρά την πλουτοκρατία της ΕΕ, καθώς το ενδεχόμενο να απευθυνθεί η Ιταλία στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα σημάνει ένα τεράστιο κόστος.

Σήμερα, πάντως, αρχίζουν στο Κοινοβούλιο οι ψηφοφορίες, με τις οποίες θα πρέπει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός και το νέο πακέτο μέτρων που έχει ανακοινώσει ο Μπερλουσκόνι για τη λεγόμενη «σταθεροποίηση και την ανάπτυξη» της χώρας, που στόχο έχει να διασώσει την πλουτοκρατία από την καπιταλιστική κρίση φορτώνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Απ' ό,τι έχει ανακοινώσει, η συγκεκριμένη ψηφοφορία θα συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης. Πολλά έχουν ανακοινωθεί σχετικά με το αν διαθέτει ο Μπερλουσκόνι την πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ εμφανίζονται δημοσιεύματα ότι υπάρχουν περίπου 40 βουλευτές που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον Μπερλουσκόνι, άλλες εφημερίδες αναφέρουν πως ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 311 ή 312 βουλευτές στο Κοινοβούλιο ενώ για απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 316.

Πολλά είναι τα πολιτικά σενάρια που κυκλοφορούν, ανάμεσα στα οποία και κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Μάριο Μόντι, κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό, προκήρυξη πρόωρων εκλογών, συγκρότηση κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων κ.ά. Ολα αυτά δείχνουν ότι οι δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης, όπως άλλωστε και στην Ελλάδα, μεγαλώνουν. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως καταφτάνουν αυτή τη βδομάδα στη Ρώμη οι ελεγκτές της Κομισιόν για να αρχίσουν να κάνουν αποτίμηση της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ