Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Δεύτερο πακέτο λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενα νέο σκληρό πακέτο μέτρων λιτότητας, που αποτελείται από αύξηση φόρων και μείωση δαπανών και το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι Γάλλοι εργαζόμενοι, παρουσίασε, χθες, ο Γάλλος πρωθυπουργός, λίγο περισσότερο από δύο μήνες μετά από το προηγούμενο πακέτο μέτρων, που είχε εξαγγείλει στα τέλη Αυγούστου. Οπως και τότε έτσι και χθες, ο Φιγιόν αιτιολόγησε τα μέτρα ως «απολύτως αναγκαία, προκειμένου η Γαλλία να διατηρήσει την εθνική της κυριαρχία ως προς τα οικονομικά της και να μη φτάσει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή άλλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης» (εννοεί Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και βεβαίως την κατάσταση της Ιταλίας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πλέον η χρεοκοπία δεν είναι «μια αφηρημένη έννοια για κανέναν». Συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η εξοικονόμηση 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 7 δισ. το 2012 και κατά 11,6 δισ. το 2013, έτσι ώστε να υπάρξει «δημοσιονομική ισορροπία το 2016». Οπως σχολίαζαν αναλυτές, η βασική ανησυχία της γαλλικής κυβέρνησης είναι να μην υποβαθμιστεί η γαλλική οικονομία, προκειμένου να διατηρήσει υποφερτά επιτόκια δανεισμού, ως συνέπεια του πλήγματος που θα δεχθούν οι γαλλικές τράπεζες λόγω του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, και της επανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστούν.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν αύξηση του ΦΠΑ από 5,5% στο 7% σε όλα τα μη βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, περαιτέρω μείωση φοροαπαλλαγών, το «πάγωμα» των μισθών σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων των μισθών κυβέρνησης και Προέδρου της Δημοκρατίας, εφαρμογή της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια το 2017 και όχι το 2018 και ως «κερασάκι», προφανώς για να δοθεί μια δήθεν εντύπωση «δικαιοσύνης», αύξηση της φορολογίας κατά 5% στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο του Αυγούστου συμπεριλάμβανε μείωση των φοροαπαλλαγών κατά 10%, αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια εισόδου στα θεματικά πάρκα της χώρας (υπάρχουν πολλά και τα επισκέπτονται και εκατομμύρια τουρίστες) από 5,5% σε 19,6%, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με τα εισοδήματα, αλλά και το κεφάλαιο των επιχειρήσεων, επιπλέον 6% αύξηση της φορολογίας στον καπνό, έκτακτη φορολόγηση με 3% των υψηλών εισοδημάτων (ή περιουσίας), αρχής γενομένης από τα 500.000 ευρώ το χρόνο. Τον Αύγουστο, οι εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας είχαν αναθεωρηθεί από το 2,5% στο 1,75% και χθες ο Φιγιόν μίλησε για περαιτέρω μείωση στο 1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ