ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Γαλλία - Ρωσία ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης

Στην τελική ευθεία το ενδεχόμενο αποστολής Αράβων παρατηρητών

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαφωνίες σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ συνεχίζονται, με πυρετώδεις ρυθμούς, και οι διαβουλεύσεις στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου. Οπως διαρρεόταν από την έδρα του Συνδέσμου, η συριακή ηγεσία, γραπτώς, δέχτηκε την πρόταση για αποστολή παρατηρητών λίγες ώρες πριν εκπνεύσει, σήμερα, το τελεσίγραφο που είχε τεθεί με την απειλή επιβολής κυρώσεων. Κατά τις ίδιες πηγές, η συριακή ηγεσία έθεσε μόνο ορισμένες «αρχές» στη βάση των οποίων θα μπορεί να λειτουργεί η αποστολή αυτή του Συνδέσμου, «έτσι ώστε να μη θίγεται η εθνική κυριαρχία και η αξιοπρέπεια της χώρας».

Την ίδια ώρα, ανέβαιναν οι τόνοι από ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις. Χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, από την Αγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, επέμεινε στην υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού. Ο Αλέν Ζιπέ χαρακτήρισε τη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας «αδιανόητη» επιτιθέμενος σε όσα μέλη του διαφωνούν, δηλαδή τις Ρωσία και Κίνα, καλώντας τες «να συνειδητοποιήσουν επιτέλους την κατάσταση». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και στρατιωτικής επέμβασης, υποστηρίζοντας απλώς ότι θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ και να μη γίνουν μονομερείς κινήσεις. Κάλεσε, όμως, προφανώς για τα μάτια του κόσμου, τη συριακή αντιπολίτευση να μην καταφύγει στα όπλα.

Στο πλευρό του Ζιπέ, ο Αχμάντ Νταβούτογλου επανέλαβε, εκ νέου, την ανοιχτή υποστήριξη της τουρκικής ηγεσίας στο αντικαθεστωτικό «Εθνικό Συμβούλιο», που στήθηκε μετά πολλών κόπων και παρεμβάσεων σε τουρκικό έδαφος και όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Τόνισε ότι η Αγκυρα αντιμετωπίζει το Συμβούλιο «ως πολιτικό κόμμα» και εκτίμησε ότι ο κίνδυνος «εμφυλίου δεν είναι μακριά».

Αντίθετη με τις θέσεις αυτές παραμένει η Μόσχα, όπου χτες βρέθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, να ζήτησε αυτοσυγκράτηση και από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τασσόμενος ενάντια στην υιοθέτηση καταδικαστικής απόφασης σε βάρος της Συρίας. Το σχόλιο του Πούτιν σχετίζεται με την καταδικαστική απόφαση που κατέθεσαν και πέτυχαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, πριν από ένα 24ωρο, με σκοπό να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εντός Συρίας, χτες, αντικαθεστωτικές πηγές μιλούσαν για διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις, για 11 νεκρούς, 26 τραυματίες και τουλάχιστον 50 συλληφθέντες. Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε μόνο ότι 3 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στη Χάμα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μεγάλη διαδήλωση κατά του στρατού

Από τη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο στρατό στην Αίγυπτο
Από τη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο στρατό στην Αίγυπτο
ΚΑΪΡΟ.--

Κατακλύστηκε, και πάλι, από κόσμο η πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, από εντελώς διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις κατέληξαν εκεί, από χωριστές συγκεντρώσεις, διαμαρτυρόμενοι καταγγέλλοντας την «προσπάθεια του στρατού να διατηρήσει άμεσα ή έμμεσα την εξουσία της χώρας». Αφορμή για τη χτεσινή αυτή πρώτη κορύφωση της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του στρατού και ιδιαίτερα του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που κρατά τα ηνία της χώρας από τη στιγμή που εκδιώχτηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ, είναι η διαρροή εγγράφου, στο οποίο ο στρατός αυτο-ορίζεται ως «εγγυητής της συνταγματικής νομιμότητας» και θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να εκπονηθεί το νέο σύνταγμα. Στο ίδιο έγγραφο, επίσης, προτείνονται συγκεκριμένα άρθρα τα οποία, ουσιαστικά, θέτουν όρια στον έλεγχο που η πολιτική εξουσία μπορεί να ασκήσει επί του στρατού.

Στη συγκέντρωση κυρίαρχη ήταν η παρουσία της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», και του πολιτικού του σκέλους, του κόμματος Δικαιοσύνης. Μέχρι χτες, η ισλαμιστική οργάνωση, που θεωρείται φαβορί για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές των οποίων ο πρώτος γύρος πραγματοποιείται στις 28 Νοεμβρίου αφού, αξιοποιώντας το εκτενές φιλανθρωπικό της δίκτυο, αποτελεί την πλέον οργανωμένη πολιτική δύναμη, είχε επισταμένα αποφύγει να έρθει σε σύγκρουση με το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Το ίδιο προσπάθησε και στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας συνάντηση με το Συμβούλιο μόλις την Πέμπτη το βράδυ, για το θέμα του συντάγματος, η οποία, όμως, δεν απέφερε καρπούς.

Ενάντια στις προθέσεις του στρατού τοποθετούνται και άλλες δυνάμεις, πράγμα που δείχνει ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί. Ωστόσο, και στην Αίγυπτο, η δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω έλλειψης υποκειμενικού παράγοντα, επαναστατικού κόμματος χαλιναγωγείται από διάφορες αστικές δυνάμεις, που θέλουν να διατηρήσουν το εκμεταλλευτικό σύστημα με κάποιους αστικοδημοκρατικούς εκσυγχρονισμούς.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TEΧΕΡΑΝΗ.-- Εγκρίθηκε με 32 ψήφους υπέρ, 2 κατά και μία αποχή, από το 35μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το σχέδιο απόφασης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στο οποίο εκφράζεται «βαθιά ανησυχία» για τον πραγματικό χαρακτήρα του προγράμματος, και όπου καλείται, εκ νέου, το Ιράν «να συνεργαστεί και να αποδείξει ότι δεν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο». Η Τεχεράνη κατηγόρησε τη ΔΕΑΕ ότι υιοθετεί πληροφορίες που της χορηγούν αμερικανικές, βρετανικές, ισραηλινές και γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Εντούτοις, η απόφαση δεν εμπεριέχει σαφή απειλή κυρώσεων ούτε χρονοδιάγραμμα, και έτσι υπερψηφίστηκε και από Κίνα - Ρωσία. Εκκρεμεί η ιρανική απάντηση στο αίτημα της ΔΕΑΕ για αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων για ενδελεχή έλεγχο του προγράμματος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το χρέος των ΗΠΑ, το οποίο έχει ήδη σπάσει το όριο που είχε θέσει το αμερικανικό Κογκρέσο, με τη συμφωνία του Αυγούστου και, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, διαμορφώνεται πλέον, στα 15,03 τρισ. δολάρια, δηλαδή 55,8 εκατ. δολάρια πάνω από την κόκκινη γραμμή. To ποσό αυτό αντιστοιχεί πλέον στο 99% του αμερικανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

ΛΙΜΑ.-- Η κυβέρνηση του Περού διέταξε την έναρξη έρευνας για την υποχρεωτική στείρωση τουλάχιστον 2.000 γυναικών κατά τα χρόνια της προεδρίας του Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Πρόκειται για θύματα του σχεδίου υποχρεωτικών στειρώσεων της τότε κυβέρνησης, «που παραπληροφορούσε, έδινε τρόφιμα ως κίνητρα και τελικά απειλούσε όσες γυναίκες δε συμμορφώνονταν». Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα στείρωσε παραπάνω από 200.000 γυναίκες ινδιάνικης καταγωγής στο χρονικό διάστημα 1996-2000 ενώ απ' αυτές, 18 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τρία εκατομμύρια κινδυνεύουν από την πείνα

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τραγικές είναι οι ανθρωπιστικές συνέπειες του ιμπεριαλιστικού δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν, καθώς πέρα από τους χιλιάδες νεκρούς αμάχους, ο λαός της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πείνας, ως συνέπεια του πολέμου και της κατοχής. Ο υποσιτισμός και οι ασθένειες απειλούν άμεσα το λαό της χώρας, παράλληλα με τις κατοχικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν, καθώς περισσότερα από τρία εκατομμύρια Αφγανών βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα. Η μεγάλη ξηρασία είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί σχεδόν το 80% της σοδειάς σίτου στη χώρα, ενώ οι τιμές των τροφίμων που έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Μηδαμινή είναι η ανταπόκριση του ΟΗΕ, καθώς έχει μπορέσει να συγκεντρώσει περίπου το 7% από τα 142 εκατομμύρια δολάρια που είχαν εξαγγελθεί, με τους «διεθνείς δωρητές», που είναι οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συμμετέχουν στον πόλεμο, να μην ανταποκρίνονται. Χαρακτηριστικές είναι οι εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων που προειδοποιούν ότι αν δε συγκεντρωθούν προμήθειες για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση, εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της πείνας.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επιθέσεις με αποτέλεσμα χτες, ακόμα επτά παιδιά και ένας άμαχος να χάσουν τη ζωή τους σε εκρήξεις βομβών στην περιοχή Ουρουζγκάν, οι οποίες αποδίδονται σε «μαχητές των Ταλιμπάν».

ΙΤΑΛΙΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή

ΡΩΜΗ.--

Η κυβέρνηση των τεχνοκρατών υπό τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, πρώην επίτροπο της ΕΕ, έλαβε χτες και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφο εμπιστοσύνης με 556 ψήφους υπέρ και 61 κατά (από τους βουλευτές της «Λίγκας του Βορρά») για να πράξει τα δέοντα ώστε να εξασφαλιστεί η διάσωση του κεφαλαίου από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε παρόμοια ψηφοφορία, η κυβέρνηση Μόντι έλαβε και από τη Γερουσία ψήφο εμπιστοσύνης. Οι ψηφοφορίες αυτές έρχονται μετά την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων, όπου έγινε φανερό πως η κυβέρνηση Μόντι θα συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτική λιτότητας, με μείωση των δημοσίων εξόδων, αλλαγή στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, νέους φόρους και δυσβάστακτα βάρη στους εργαζόμενους και το λαό.

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα συνέλθει τη Δευτέρα το πρωί, ενώ την Τρίτη ο Μόντι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Την Πέμπτη αναμένεται να συναντήσει το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Στρασβούργο, ώστε, όπως υποστήριξε, «να ξεκινήσει μια σταθερή συμβολή της Ιταλίας στην επίλυση των προβλημάτων της Ευρώπης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ