Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TEΧΕΡΑΝΗ.-- Εγκρίθηκε με 32 ψήφους υπέρ, 2 κατά και μία αποχή, από το 35μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το σχέδιο απόφασης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στο οποίο εκφράζεται «βαθιά ανησυχία» για τον πραγματικό χαρακτήρα του προγράμματος, και όπου καλείται, εκ νέου, το Ιράν «να συνεργαστεί και να αποδείξει ότι δεν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο». Η Τεχεράνη κατηγόρησε τη ΔΕΑΕ ότι υιοθετεί πληροφορίες που της χορηγούν αμερικανικές, βρετανικές, ισραηλινές και γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Εντούτοις, η απόφαση δεν εμπεριέχει σαφή απειλή κυρώσεων ούτε χρονοδιάγραμμα, και έτσι υπερψηφίστηκε και από Κίνα - Ρωσία. Εκκρεμεί η ιρανική απάντηση στο αίτημα της ΔΕΑΕ για αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων για ενδελεχή έλεγχο του προγράμματος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το χρέος των ΗΠΑ, το οποίο έχει ήδη σπάσει το όριο που είχε θέσει το αμερικανικό Κογκρέσο, με τη συμφωνία του Αυγούστου και, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, διαμορφώνεται πλέον, στα 15,03 τρισ. δολάρια, δηλαδή 55,8 εκατ. δολάρια πάνω από την κόκκινη γραμμή. To ποσό αυτό αντιστοιχεί πλέον στο 99% του αμερικανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

ΛΙΜΑ.-- Η κυβέρνηση του Περού διέταξε την έναρξη έρευνας για την υποχρεωτική στείρωση τουλάχιστον 2.000 γυναικών κατά τα χρόνια της προεδρίας του Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Πρόκειται για θύματα του σχεδίου υποχρεωτικών στειρώσεων της τότε κυβέρνησης, «που παραπληροφορούσε, έδινε τρόφιμα ως κίνητρα και τελικά απειλούσε όσες γυναίκες δε συμμορφώνονταν». Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα στείρωσε παραπάνω από 200.000 γυναίκες ινδιάνικης καταγωγής στο χρονικό διάστημα 1996-2000 ενώ απ' αυτές, 18 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ