ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ»
Κλιμάκωση με επιπλέον 7 δισ. ευρώ

Μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης» τουλάχιστον μέχρι το 2015

Πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα, με ποσά που ξεκινούν από τα 7 δισ. ευρώ φέρνει η πρώτη «επικαιροποίηση» του «μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής». Πρόκειται για την εξειδίκευση των μέτρων της περιόδου 2013-2015, σε συνέχεια αυτών που έχουν προβλέψει στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012, σε κλιμάκωση και αυτών που έχουν ψηφίσει και εφαρμόζουν.

«Για το 2011 και το 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα, αρκεί εμείς να είμαστε συνεπείς, οργανωμένοι και δίκαιοι», δήλωσε, συσκοτίζοντας την πραγματικότητα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Με απόλυτα δεδομένες τις τρανταχτές «αποκλίσεις» του κρατικού προϋπολογισμού, μπροστά και στο νέο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, ήδη ετοιμάζουν και τα «μόνιμα μέτρα» της επόμενης περιόδου. Στα σκαριά έχουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο ετοιμάζουν την παραπέρα καρατόμηση ή και την πλήρη κατάργηση των «φοροελαφρύνσεων» για τα λαϊκά νοικοκυριά, τη φοροαφαίμαξη των φτωχών αγροτών, νέας κοπής αντικειμενικά χαράτσια απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες κ.ά.

Εμπαίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «ελάχιστα» τα 7 δισ. ευρώ, καθώς - όπως είπε - αποτελούν το 1% του ΑΕΠ και έναντι πακέτων ύψους 3% του ΑΕΠ που τάχα «αναγκάστηκαν να πάρουν» με το αρχικό «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».

Πάνω στα προηγούμενα πακέτα (ΦΠΑ, χαράτσια «αλληλεγγύης», ΔΕΗ κ.ά.) έρχονται τώρα να φορτώσουν τα επόμενα, δρομολογώντας συνθήκες μαζικής εξαθλίωσης σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Και τα νέα πακέτα που ετοιμάζουν, όπως και όλα τα προηγούμενα, θα έχουν μόνιμη εφαρμογή. Σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, επεκτείνονται σε ολόκληρη την περίοδο του αντιλαϊκού προγράμματος, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2015.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδικούν νέες φοροαπαλλαγές

Στη διεκδίκηση περισσότερων απαλλαγών και ενισχύσεων αναμένεται να στραφούν οι μεγαλοξενοδόχοι το επόμενο διάστημα, αφήνοντας πίσω την πολιτική μείωσης των τιμών, όπως υπονοήθηκε από τον Γ. Τσακίρη, πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), στην πρώτη του γενική συνέλευση το περασμένο Σάββατο. Στην κατάμεστη αίθουσα (εκτιμάται ότι συμμετείχαν 1.300 ξενοδόχοι από διάφορες περιοχές της χώρας, αρκετοί από αυτούς με μικρές μονάδες), κυριάρχησαν τα έντονα γιουχαΐσματα κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος και αποχώρησε μετά την ομιλία του. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, που ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να στηριχτεί στον τουρισμό και υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες του κλάδου ότι θα φροντίσει για τα συμφέροντά τους. Εφτασε στο σημείο να πει ότι ο τουρισμός αντιμετωπίστηκε «αδιάφορα» και με ...«αναλγησία», όταν μόνο από τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία εκτιμήθηκε όφελος άνω των 600 εκατ. ευρώ, από τους ίδιους τους ξενοδόχους!

Η ουσία είναι ότι οι μεγαλοξενοδόχοι ζητούν περισσότερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές, όπως και συμβολή του δημόσιου τομέα στην προσπάθεια «αναβάθμισης» του προϊόντος τους. Ο Γ. Τσακίρης έκανε λόγο για υψηλό εργατικό και ασφαλιστικό κόστος(!) για να προσθέσει ότι δεν μπορούν οι ξενοδόχοι να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται προορισμούς χαμηλού κόστους. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν ικανοποίησε το ακροατήριο με τις αναφορές του σε τροποποιήσεις του επενδυτικού νόμου από το επόμενο έτος, σε συνεργασία με το ΞΕΕ, στην πλήρη άρση του καμποτάζ, για σημαντικά κίνητρα και στον «παιδευτικό χαρακτήρα» της κρίσης!

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το 2011 παρατηρείται ελαφρά αύξηση της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων, με αισθητή μείωση στις περιοχές που επισκέπτονται κυρίως Ελληνες. Το Μάη απασχολούνταν 111.900 εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία (το 21% αλλοδαποί) και τον Αύγουστο 137.300 (το 23,5% αλλοδαποί). Σημειώθηκε μείωση της απασχόλησης κατά 19,4% στην Αττική και αύξηση κατά 20% στο Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο, όπου σημειώθηκε και αύξηση της τουριστικής κίνησης.

ΕΛΕΤΑΕΝ
Στο +18% η αιολική ενέργεια

Τη δική της, «ανεξάρτητη στατιστική», για την αιολική ενέργεια παρουσίασε η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η οποία βασίστηκε σε ερωτήσεις προς τις επιχειρήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με αυτή, τον Οκτώβρη του 2011, το σύνολο της αιολικής ισχύος που είχε μπει σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 1.621,27 MW. Η ανάπτυξη, σε σχέση με το τέλος του 2010, είναι 18,5%.

Η συγκεκριμένη έρευνα διαφοροποιείται από άλλες επειδή λαμβάνει υπόψη και τη δοκιμαστική λειτουργία, αντί μόνο για την εμπορική. Η υφιστάμενη ισχύς κατανέμεται ως εξής: Στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά 281,02 MW. Στο Διασυνδεμένο Σύστημα 1340,25 MW.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα έχει τις περισσότερες αιολικές εγκαταστάσεις (537 MW ή 33%). Ακολουθεί η Πελοπόννησος (267ΜW ή 16,5%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (241 MW ή 14,9%).

Στα αιολικά οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες και τα μερίδιά τους, είναι: EDF με 298,2 MW (18,4%). «Iberdrola Rokas» με 246,9 MW (15,2%). ΤΕΡΝΑ με 211,5 MW (13,05%). ENEL με 171,4 MW (10,6%). ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 127,05 MW (7,8%).

Η αντίστοιχη εικόνα στους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, τα 2 τελευταία χρόνια είναι: «Vestas» 41%. «Enercon» 27,7%. «Gamesa» 25,2%. «Nordex» 4,7%.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Καμία αδράνεια και υπαναχώρηση

Σε συνθήκες βαθιάς και πρωτόγνωρης ύφεσης πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο οι εκλογές στα Επιμελητήρια της χώρας. Οι αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων δίνουν κι αυτή τη μάχη, που την εντάσσουν στη γενικότερη προσπάθειά τους ώστε να συσπειρωθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και να δυναμώσει ο αντιμονοπωλιακός αγώνας.

Στην Αττική, η «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση», που συσπειρώνεται στη ΠΑΣΕΒΕ, συμμετέχει στις δυο επόμενες εκλογικές διαδικασίες σε δυο σημαντικά Επιμελητήρια της Αθήνας, το Βιοτεχνικό και το Επαγγελματικό. Τονίζει ότι κάθε αδράνεια, υπαναχώρηση, υποχώρηση σε διλήμματα, αποβαίνει σε βάρος του εισοδήματος και της θέσης εργασίας των μικρών ΕΒΕ και δηλώνει ότι μοναδική λύση είναι ο αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής που τα δίνει όλα στα μονοπώλια.

Οι εκλογές στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας πραγματοποιούνται την Παρασκευή 3, Σάββατο 4 και Κυριακή 5 του Δεκέμβρη. Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας πραγματοποιούνται την Κυριακή 4 και τη Δευτέρα 5 του Δεκέμβρη.

ΥΠΕΚΑ
«Συσφίξεις» σχέσεων με Ισραήλ

Η ενέργεια και το περιβάλλον βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, στο Τελ Αβίβ, το οποίο επισκέφτηκε χτες. Σύμφωνα με τον υπουργό, σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για συγκεκριμένες συνεργασίες, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, όπου ισραηλινά και αμερικάνικα κεφάλαια βρίσκονται σε μεγάλη... έξαρση.

Μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του, υπουργούς Υποδομών, με αρμοδιότητα την Ενέργεια και το Περιβάλλον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι στον ενεργειακό τομέα προωθείται η στενότερη πολιτική και εμπορική συνεργασία για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ειδικά στους τομείς «διαχείρισης υδατικών πόρων - όπως τεχνολογίες αφαλάτωσης και επαναχρησιμοποίησης υδάτων - και της ενέργειας - ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές». Πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να συμφωνήσουμε και να ανακοινώσουμε κοινές πρωτοβουλίες και συνεργασίες, στο πλαίσιο ειδικών μνημονίων συνεννόησης».

Για το περιβάλλον, σημείωσε ότι υπάρχει έδαφος να αναπτυχθεί συνεργασία «σε τομείς όπως η επεξεργασία και αξιοποίηση υγρών και στερεών αποβλήτων, ο έλεγχος της ποιότητας των υδάτων, η ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας. Η συνεργασία θα συνεχιστεί ώστε να εξειδικευθούν όλοι οι τομείς και οι τρόποι με τους οποίους θα προωθηθούν κοινές δράσεις και συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών».

ΔΕΣΦΑ
Προτείνει μείωση 13% στις τιμές χρήσης δικτύων

Μειώσεις κατά 13% στο κόστος χρήσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και των υποδομών, υποστηρίζει η ΔΕΣΦΑ ΑΕ (Διαχειριστής του Συστήματος) ότι εξασφαλίζει η πρότασή της για τον Κανονισμό Τιμολόγησης του Συστήματος. Την πρόταση την παρουσίασε χτες στους χρήστες του συστήματος, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση. Είχε προηγηθεί, πριν από λίγες μέρες, παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία οι τιμές χρήσης θα πρέπει να μειωθούν κατά 15%, καθώς είναι οι ακριβότερες στην Ευρώπη. Υπάρχει μάλιστα και ένα παρασκήνιο, σύμφωνα με το οποίο οι προτάσεις της ΔΕΣΦΑ δεν οδηγούν σε «καθαρή» μείωση.

Η ΔΕΣΦΑ από την πλευρά της, σημειώνει ότι με την πρότασή της, «για το 2012, η μέση χρέωση χρήσης του ΕΣΦΑ αν γίνει διόρθωση για τα κόστη που μεταφέρονται από την προηγούμενη περίοδο Τιμολόγησης, ισούται με 3,95 ευρώ/MWh, έναντι 4,54 ευρώ/MWh σε τιμές 2012».

Πίσω από αυτές τις χρεώσεις βρίσκονται πολλά εκατομμύρια ευρώ. Κι από τη μία μπορεί να ευνοηθούν οι καταναλωτές, καθώς η μείωση μπορεί να μεταφερθεί και στα τιμολόγια της ΕΠΑ Αττικής, που πλέον βγαίνουν κοστολογικά και όχι με βάση το πετρέλαιο θέρμανσης. Από την άλλη, όμως, αναμένεται μεγάλη ελάφρυνση και για τους επιχειρηματίες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο. Κι αυτό «μεταφράζεται» σε πολύ μεγάλα ποσά.

ΔΕΗ
Από την ΤΕΡΝΑ η νέα λιγνιτική μονάδα

Η μειοδότρια ΤΕΡΝΑ ΑΕ θα αναλάβει την κατασκευή του νέου λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, εάν εξασφαλιστεί... χρηματοδότηση, όπως αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΗ. Πρόκειται για την ατμοηλεκτρική μονάδα 5, ισχύος 660 MW και το τίμημα διαμορφώνεται στα 1,395 δισ. ευρώ!

Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ σημειώνεται ότι για να υπογραφεί η σύμβαση θα πρέπει προηγουμένως «να εξευρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζει την ικανοποιητική για την επιχείρηση απόδοση του έργου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ