Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδικούν νέες φοροαπαλλαγές

Στη διεκδίκηση περισσότερων απαλλαγών και ενισχύσεων αναμένεται να στραφούν οι μεγαλοξενοδόχοι το επόμενο διάστημα, αφήνοντας πίσω την πολιτική μείωσης των τιμών, όπως υπονοήθηκε από τον Γ. Τσακίρη, πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), στην πρώτη του γενική συνέλευση το περασμένο Σάββατο. Στην κατάμεστη αίθουσα (εκτιμάται ότι συμμετείχαν 1.300 ξενοδόχοι από διάφορες περιοχές της χώρας, αρκετοί από αυτούς με μικρές μονάδες), κυριάρχησαν τα έντονα γιουχαΐσματα κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος και αποχώρησε μετά την ομιλία του. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, που ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να στηριχτεί στον τουρισμό και υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες του κλάδου ότι θα φροντίσει για τα συμφέροντά τους. Εφτασε στο σημείο να πει ότι ο τουρισμός αντιμετωπίστηκε «αδιάφορα» και με ...«αναλγησία», όταν μόνο από τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία εκτιμήθηκε όφελος άνω των 600 εκατ. ευρώ, από τους ίδιους τους ξενοδόχους!

Η ουσία είναι ότι οι μεγαλοξενοδόχοι ζητούν περισσότερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές, όπως και συμβολή του δημόσιου τομέα στην προσπάθεια «αναβάθμισης» του προϊόντος τους. Ο Γ. Τσακίρης έκανε λόγο για υψηλό εργατικό και ασφαλιστικό κόστος(!) για να προσθέσει ότι δεν μπορούν οι ξενοδόχοι να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται προορισμούς χαμηλού κόστους. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν ικανοποίησε το ακροατήριο με τις αναφορές του σε τροποποιήσεις του επενδυτικού νόμου από το επόμενο έτος, σε συνεργασία με το ΞΕΕ, στην πλήρη άρση του καμποτάζ, για σημαντικά κίνητρα και στον «παιδευτικό χαρακτήρα» της κρίσης!

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το 2011 παρατηρείται ελαφρά αύξηση της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων, με αισθητή μείωση στις περιοχές που επισκέπτονται κυρίως Ελληνες. Το Μάη απασχολούνταν 111.900 εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία (το 21% αλλοδαποί) και τον Αύγουστο 137.300 (το 23,5% αλλοδαποί). Σημειώθηκε μείωση της απασχόλησης κατά 19,4% στην Αττική και αύξηση κατά 20% στο Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο, όπου σημειώθηκε και αύξηση της τουριστικής κίνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ