ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ασφυκτικές πιέσεις από παντού

ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την ανάπτυξη «ειρηνευτικής δύναμης» παρατηρητών από τον ΟΗΕ και από τον Αραβικό Σύνδεσμο θα ζητά, σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε στη δημοσιότητα, η τελική απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Συνδέσμου που συνεδρίαζαν, χτες, όλη την ημέρα στο Κάιρο. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διαρροή, η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου καλεί σε άμεσο τερματισμό της βίας, σε άμεση απόσυρση του στρατού από τους δρόμους και σε έναρξη πολιτικού διαλόγου.

Το σχέδιο απόφασης καλεί τα μέλη του Συνδέσμου να «εφαρμόσουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί» σε βάρος της Δαμασκού, κάτι που μάλλον θα προκαλέσει σοβαρές αντιρρήσεις καθώς, ήδη, Λίβανος και Ιράκ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται να το πράξουν.

Εντονες πιέσεις για σκλήρυνση της στάσης κατά της Συρίας φέρεται ν' άσκησε εντός της συνεδρίασης και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος, χωρίς να δώσει διευκρινήσεις, τάχθηκε υπέρ «της παροχής κάθε είδους στήριξης και βοήθειας προς την αντιπολίτευση», γεγονός που αυτομάτως, βέβαια, σημαίνει εκδίωξη του Ασαντ από την εξουσία.

Πριν τη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου, τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου είχαν ξεχωριστή συνεδρίαση όπου φέρονται να συζήτησαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αναγνώριση του «Συριακού Εθνικού Συμβουλίου» της αντιπολίτευσης, κάτι που είχε γίνει και στην περίπτωση της Λιβύης. Εντούτοις, στην περίπτωση της Συρίας τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, καθώς όλες οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις ούτε συμμετέχουν, ούτε συμμερίζονται τις απόψεις του συγκεκριμένου Συμβουλίου που στήθηκε μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες υπό τουρκική αιγίδα με δυνάμεις κυρίως προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

Ολα αυτά, πάντως, δεν εμπόδισαν την υλοποίηση, τελικά, του αμερικανικού σχεδίου για σύσταση ομάδας «Φίλων της Συρίας», επίσης κατά τα πρότυπα της Λιβύης, στην οποία θα συμμετέχουν, επί της ουσίας, όλοι όσοι έχουν συνταχθεί με τις επιδιώξεις των περισσότερων ιμπεριαλιστικών κέντρων για την επόμενη μέρα στη Συρία. Οπως ανακοινώθηκε, χτες, από τον Αλ Αράμπι, η πρώτη σύνοδος των «Φίλων» θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φλεβάρη στην Τυνησία!

Η κίνηση αυτή προφανώς εξηγεί, σε συνδυασμό με τις ενέργειες για απέλαση της συριακής διπλωματικής αποστολής από την Τύνιδα, την απόφαση της Δαμασκού να ζητήσει από την Τυνησία ν' αποσύρει όλο το διπλωματικό της προσωπικό από τη Συρία εντός 72 ωρών. Ανάλογο αίτημα κατατέθηκε και προς τη λιβυκή διπλωματική αντιπροσωπεία, καθώς η Τρίπολη επίσης ετοιμάζεται ν' απελάσει τους Σύρους διπλωμάτες.

Πόλεμος προπαγάνδας

Δορυφορικές φωτογραφίες «ανέβασε» στο διαδίκτυο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για φωτογραφίες της περασμένης εβδομάδας από τη Χομς όπου, κατά την ερμηνεία του, αποδεικνύεται ότι ο στρατός βάλλει κατά αμάχων. Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν η ροή ειδήσεων από τη Χομς, βασισμένη μόνο σε ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες μελών της αντιπολίτευσης, καθώς κανείς δεν έχει σαφώς εικόνα τι γίνεται με τις συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις στην πόλη. Το επίσημο πρακτορείο SANA μετέδωσε, επίσης, ότι δολοφονήθηκε στη Δαμασκό «από τρομοκράτες» μέσα στο σπίτι του, ένας στρατηγός. Τέλος, η, εμφανιζόμενη πάντα την κατάλληλη στιγμή, «αλ Κάιντα» δήλωσε, χτες, ότι στηρίζει «τον αγώνα ενάντια στο καθεστώς Ασαντ».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εξαιρετικά τεταμένα παρέμεναν και χθες τα πνεύματα στην πόλη Τρίπολη του βορείου Λιβάνου, μία μέρα μετά τις αιματηρές ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε Λιβανέζους υποστηρικτές της συριακής ηγεσίας και σε επικριτές της. Από τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν και ρουκέτες, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν 12 ενώ χρειάστηκε η ανάπτυξη ισχυρότατης παρουσίας του λιβανικού στρατού στους δρόμους προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Ο Λίβανος, λόγω και του, επί δεκαετίες καλλιεργούμενου διχασμού στη βάση των θρησκευτικών σεχτών, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί η λαϊκή οργή αλλά και να μετατρέπεται η χώρα σε πεδίο αντιπαράθεσης ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, θεωρούνταν, από πολλούς αναλυτές αναμενόμενο ότι θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στη Συρία. Δεν είναι τυχαίο ότι και η προχθεσινή αιματοχυσία στηρίχτηκε στις σέχτες καθώς οι υποστηρικτές της συριακής ηγεσίας προέρχονται κυρίως από το δόγμα των αλαουιτών ενώ οι επικριτές της από τους σουνίτες, που είναι η πλειοψηφία του πληθυσμού στην πόλη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Ενας νεκρός και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός τριών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή σε τρία διαφορετικά σημεία της Λωρίδας της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «έπληξε τοποθεσίες δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων», όμως οι παλαιστινιακές αρχές υπογραμμίζουν ότι ο νεκρός και οι τραυματίες είναι πολίτες.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.-- Διέψευσε εκπρόσωπος της CIA φήμες ότι σκοτώθηκε την Παρασκευή στην βορειοκορεατική πρεσβεία στο Πεκίνο ο νέος ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Η φημολογία είχε ξεκινήσει από μήνυμα στην ιστοσελίδα Weibo (κινέζικη έκδοση της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, Τουίτερ).

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Η Αϊτή έγινε το Σάββατο η 87η χώρα που αναγνώρισε τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ο Ογκουστίν Κατούμπα Μουάνκε, επικεφαλής των συμβούλων του προέδρου της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα, σκοτώθηκε χτες το μεσημέρι σε αεροπορικό δυστύχημα στην ανατολική κονγκολέζικη πόλη Μπούκαβου. Στο ίδιο αεροσκάφος επέβαινε ο υπουργός Οικονομίας Ματάτο Πόνιο Μάπο και ένας κυβερνήτης επαρχίας αλλά επιβίωσαν της συντριβής.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Γουίτνεϊ Χιούστον, πέθανε χθες στα 48 χρόνια της σε ξενοδοχείο. Ηταν μεγάλο αστέρι της μουσικής βιομηχανίας και της «σόου μπιζ». Τα αίτια του θανάτου της ερευνώνται και καμία εκδοχή δεν μπορεί να απορριφθεί. Πάντως και η συγκεκριμένη ταλαντούχα ερμηνεύτρια ήταν εθισμένη στα ναρκωτικά και τα τελευταία χρόνια είχε συχνά προβλήματα.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Βήματα προόδου» προαναγγέλλει ο Αχμαντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εντός των επομένων ημερών, η ιρανική ηγεσία θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις για «επιτεύγματα στο πυρηνικό της πρόγραμμα». Αυτό ανέφερε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση στην ιρανική πρωτεύουσα για την 33η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, ο Ιρανός Πρόεδρος. Ενώ κλιμακώνονται οι πιέσεις στην Τεχεράνη και οι κυρώσεις με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, μιλώντας στην εφημερίδα «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τζάιτουνγκ», εκτιμούσε ότι είναι μικρές οι πιθανότητες εξαπόλυσης μιας μονομερούς στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν από το Ισραήλ και ακόμη πιο μικρές οι πιθανότητες μια τέτοια επίθεση να έχει την παραμικρή επιτυχία, πέραν από καταστροφικές συνέπειες, επιμένοντας ότι η λύση θα έρθει μέσα από τη διπλωματία. Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη έφθανε για επαφές κινεζική αντιπροσωπεία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο παραδόθηκε νότα διαμαρτυρίας που ζητά από τη γείτονα χώρα «να δώσει τέλος στη δραστηριότητα της Μοσάντ στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν που έχουν ως στόχο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Το εορταστικό κλίμα, πάντως, στην Τεχεράνη σκίασαν οι χτεσινές προειδοποιήσεις των αρχών ότι «θα κατασταλεί πάραυτα και σκληρά η οποιαδήποτε απόπειρα δημόσιας διαμαρτυρίας» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιβολή κατ' οίκον περιορισμού στους ηγέτες της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας του καθεστώτος Μιρχοσεΐν Μοσαβί και Μεχντί Καρουμπί.

«Τριγμοί» στη «Χαμάς» από την παρουσία Χανίγια στην Τεχεράνη

Συναντήσεις τόσο με τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ όσο και τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ έχει στην Τεχεράνη ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί στους εορτασμούς για την 33η επέτειο σε αντίθεση με τον πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης Κχάλεντ Μασχάαλ. Χαμενεΐ και Αχμαντινετζάντ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη «Χαμάς» στον αγώνα της «ενάντια στο σιωνιστή εχθρό για την απελευθέρωση του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών και αυτών πριν από το 1967» με τον Χανίγια να φέρεται να δήλωσε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η παρουσία Χανίγια στην Τεχεράνη έχει προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς εντός οργάνωσης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζεται πλέον ανοιχτά βαθύ ρήγμα απόψεων στους κόλπους της ηγεσίας, με τον Μασχάαλ να τάσσεται υπέρ της παλαιστινιακής ενότητας και της τήρησης αποστάσεων από τη Δαμασκό και την Τεχεράνη και τον Χανίγια να διαφωνεί.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά του στρατού

ΚΑΪΡΟ.--

Με διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις και απεργίες από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και σε τόπους δουλειάς συνεχίζουν τα αιγυπτιακά συνδικάτα και οι οργανώσεις νεολαίας την εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που άρχισαν, χτες, με κύριο αίτημα την άμεση αποχώρηση από την εξουσία του στρατού και την ολική εκκαθάριση του «μηχανισμού» Μουμπάρακ. Παρά την ισχυρή παρουσία στρατού και τανκς, μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου, τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλες πόλεις, και έλειψαν τα επεισόδια. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το στρατό και οι θρησκευτικές ηγεσίες της χώρας αλλά και οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν ταχθεί ενάντια στις απεργίες. Μάλιστα, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν ως «υποκινητές βίας» τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας Αυστραλός δημοσιογράφος, αλλά και ένας Αιγύπτιος συνδικαλιστής, πρωτεργάτης των μεγάλων απεργιών του 2008 στην εργατούπολη αλ Μαχάλα αλ Κούμπρα, ο Καμάλ αλ Φαγιούμι, ο οποίος και τότε είχε διωχθεί.

Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο άρχιζε τις επαφές του με τον αρχηγό του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγό Μάρτιν Ντέμσεϊ, ενώ οι διμερείς σχέσεις έχουν οξυνθεί μετά τη σύλληψη 44 μελών ΜΚΟ που σχετίζονται με τις ΗΠΑ, εκ των οποίων αρκετοί είναι Αμερικανοί υπήκοοι. Ο αιγυπτιακός στρατός φέρεται να θορυβήθηκε από το ενδεχόμενο να χρηματοδοτούνται και άλλοι που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την παντοδυναμία του. Από την άλλη, η Ουάσιγκτον απείλησε με περικοπή της βοήθειας περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χορηγεί ετησίως στον αιγυπτιακό στρατό, αλλά και των τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων που χορηγεί ετησίως ως οικονομική βοήθεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ