Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ασφυκτικές πιέσεις από παντού

ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την ανάπτυξη «ειρηνευτικής δύναμης» παρατηρητών από τον ΟΗΕ και από τον Αραβικό Σύνδεσμο θα ζητά, σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε στη δημοσιότητα, η τελική απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Συνδέσμου που συνεδρίαζαν, χτες, όλη την ημέρα στο Κάιρο. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διαρροή, η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου καλεί σε άμεσο τερματισμό της βίας, σε άμεση απόσυρση του στρατού από τους δρόμους και σε έναρξη πολιτικού διαλόγου.

Το σχέδιο απόφασης καλεί τα μέλη του Συνδέσμου να «εφαρμόσουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί» σε βάρος της Δαμασκού, κάτι που μάλλον θα προκαλέσει σοβαρές αντιρρήσεις καθώς, ήδη, Λίβανος και Ιράκ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται να το πράξουν.

Εντονες πιέσεις για σκλήρυνση της στάσης κατά της Συρίας φέρεται ν' άσκησε εντός της συνεδρίασης και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος, χωρίς να δώσει διευκρινήσεις, τάχθηκε υπέρ «της παροχής κάθε είδους στήριξης και βοήθειας προς την αντιπολίτευση», γεγονός που αυτομάτως, βέβαια, σημαίνει εκδίωξη του Ασαντ από την εξουσία.

Πριν τη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου, τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου είχαν ξεχωριστή συνεδρίαση όπου φέρονται να συζήτησαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αναγνώριση του «Συριακού Εθνικού Συμβουλίου» της αντιπολίτευσης, κάτι που είχε γίνει και στην περίπτωση της Λιβύης. Εντούτοις, στην περίπτωση της Συρίας τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, καθώς όλες οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις ούτε συμμετέχουν, ούτε συμμερίζονται τις απόψεις του συγκεκριμένου Συμβουλίου που στήθηκε μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες υπό τουρκική αιγίδα με δυνάμεις κυρίως προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

Ολα αυτά, πάντως, δεν εμπόδισαν την υλοποίηση, τελικά, του αμερικανικού σχεδίου για σύσταση ομάδας «Φίλων της Συρίας», επίσης κατά τα πρότυπα της Λιβύης, στην οποία θα συμμετέχουν, επί της ουσίας, όλοι όσοι έχουν συνταχθεί με τις επιδιώξεις των περισσότερων ιμπεριαλιστικών κέντρων για την επόμενη μέρα στη Συρία. Οπως ανακοινώθηκε, χτες, από τον Αλ Αράμπι, η πρώτη σύνοδος των «Φίλων» θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φλεβάρη στην Τυνησία!

Η κίνηση αυτή προφανώς εξηγεί, σε συνδυασμό με τις ενέργειες για απέλαση της συριακής διπλωματικής αποστολής από την Τύνιδα, την απόφαση της Δαμασκού να ζητήσει από την Τυνησία ν' αποσύρει όλο το διπλωματικό της προσωπικό από τη Συρία εντός 72 ωρών. Ανάλογο αίτημα κατατέθηκε και προς τη λιβυκή διπλωματική αντιπροσωπεία, καθώς η Τρίπολη επίσης ετοιμάζεται ν' απελάσει τους Σύρους διπλωμάτες.

Πόλεμος προπαγάνδας

Δορυφορικές φωτογραφίες «ανέβασε» στο διαδίκτυο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για φωτογραφίες της περασμένης εβδομάδας από τη Χομς όπου, κατά την ερμηνεία του, αποδεικνύεται ότι ο στρατός βάλλει κατά αμάχων. Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν η ροή ειδήσεων από τη Χομς, βασισμένη μόνο σε ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες μελών της αντιπολίτευσης, καθώς κανείς δεν έχει σαφώς εικόνα τι γίνεται με τις συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις στην πόλη. Το επίσημο πρακτορείο SANA μετέδωσε, επίσης, ότι δολοφονήθηκε στη Δαμασκό «από τρομοκράτες» μέσα στο σπίτι του, ένας στρατηγός. Τέλος, η, εμφανιζόμενη πάντα την κατάλληλη στιγμή, «αλ Κάιντα» δήλωσε, χτες, ότι στηρίζει «τον αγώνα ενάντια στο καθεστώς Ασαντ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά «άμεση και πλήρη εφαρμογή» του σχεδίου Ανάν (2012-03-30 00:00:00.0)
Συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας (2012-01-28 00:00:00.0)
Καταγγέλλει «συνωμοσία» με αραβική συμμετοχή (2012-01-25 00:00:00.0)
Κατήγγειλε επιθέσεις από ενόπλους (2011-12-08 00:00:00.0)
Σαρωτικές κυρώσεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο (2011-11-29 00:00:00.0)
Πιέσεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο (2011-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ