Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Βήματα προόδου» προαναγγέλλει ο Αχμαντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εντός των επομένων ημερών, η ιρανική ηγεσία θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις για «επιτεύγματα στο πυρηνικό της πρόγραμμα». Αυτό ανέφερε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση στην ιρανική πρωτεύουσα για την 33η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, ο Ιρανός Πρόεδρος. Ενώ κλιμακώνονται οι πιέσεις στην Τεχεράνη και οι κυρώσεις με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, μιλώντας στην εφημερίδα «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τζάιτουνγκ», εκτιμούσε ότι είναι μικρές οι πιθανότητες εξαπόλυσης μιας μονομερούς στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν από το Ισραήλ και ακόμη πιο μικρές οι πιθανότητες μια τέτοια επίθεση να έχει την παραμικρή επιτυχία, πέραν από καταστροφικές συνέπειες, επιμένοντας ότι η λύση θα έρθει μέσα από τη διπλωματία. Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη έφθανε για επαφές κινεζική αντιπροσωπεία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο παραδόθηκε νότα διαμαρτυρίας που ζητά από τη γείτονα χώρα «να δώσει τέλος στη δραστηριότητα της Μοσάντ στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν που έχουν ως στόχο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Το εορταστικό κλίμα, πάντως, στην Τεχεράνη σκίασαν οι χτεσινές προειδοποιήσεις των αρχών ότι «θα κατασταλεί πάραυτα και σκληρά η οποιαδήποτε απόπειρα δημόσιας διαμαρτυρίας» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιβολή κατ' οίκον περιορισμού στους ηγέτες της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας του καθεστώτος Μιρχοσεΐν Μοσαβί και Μεχντί Καρουμπί.

«Τριγμοί» στη «Χαμάς» από την παρουσία Χανίγια στην Τεχεράνη

Συναντήσεις τόσο με τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ όσο και τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ έχει στην Τεχεράνη ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί στους εορτασμούς για την 33η επέτειο σε αντίθεση με τον πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης Κχάλεντ Μασχάαλ. Χαμενεΐ και Αχμαντινετζάντ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη «Χαμάς» στον αγώνα της «ενάντια στο σιωνιστή εχθρό για την απελευθέρωση του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών και αυτών πριν από το 1967» με τον Χανίγια να φέρεται να δήλωσε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η παρουσία Χανίγια στην Τεχεράνη έχει προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς εντός οργάνωσης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζεται πλέον ανοιχτά βαθύ ρήγμα απόψεων στους κόλπους της ηγεσίας, με τον Μασχάαλ να τάσσεται υπέρ της παλαιστινιακής ενότητας και της τήρησης αποστάσεων από τη Δαμασκό και την Τεχεράνη και τον Χανίγια να διαφωνεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ιστορική επίσκεψη» Μασχάαλ στη Γάζα (2012-12-08 00:00:00.0)
Δοκιμή πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς (2009-12-17 00:00:00.0)
Νέες προκλήσεις με τους εποικισμούς (2009-12-15 00:00:00.0)
Νέες προτάσεις «οριστικής επίλυσης» (2009-04-16 00:00:00.0)
Αχμαντινετζάντ: «Ανοιχτός σε συνομιλίες» με τη Δύση (2009-04-10 00:00:00.0)
«Καρότο» από τη Ρωσία (2008-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ