ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για φτηνό νερό

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Νέο μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο κατά της απόφασης της δημοτικής αρχής να επιβάλει αυξήσεις στην τιμή του νερού, που κινούνται από 300% μέχρι και 500% (!), πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο, ενώ οι κάτοικοι του δήμου είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για φτηνό νερό, κόντρα στην αυταρχική, αντιδημοκρατική συμπεριφορά του δημάρχου, Ν. Μαλάκου, και συνεργατών, που δε διστάζουν να προκαλούν επεισόδια σε βάρος των δημοτών και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο - αυτό έγινε και στις 5 Μάρτη - και να καλούν την αστυνομία να «καθαρίσει» για πάρτη τους!

Θέλοντας, μάλιστα, να βγουν κι από πάνω κατηγορούν όσους καταγγέλλουν αυτή την τρομοκρατική στάση τους. Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική αρχή εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για «αήθη και φασιστική επίθεση κατά του δημάρχου», επειδή κατήγγειλαν τον αυταρχισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει τις λαϊκές αγωνιστικές αντιδράσεις στην πολιτική του άγριου χαρατσώματος των δημοτών που εφαρμόζει. Με ύφος, δε, εισαγγελέα καλεί τους συμβούλους του ΚΚΕ να καταδικάσουν όσους αγωνίζονται ενάντια σ' αυτή την πολιτική, γιατί - όπως επισημαίνει - «άλλως κινδυνεύουν να καταστούν άμεσα υπόλογοι ενώπιον του τυρναβίτικου λαού, ως υποκινητές και ηθικοί αυτουργοί ωμής βίας στον δήμο, με όποιες συνέπειες αυτό προκαλεί»!

«Ο αγώνας συνεχίζεται», τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για φτηνό νερό, επισημαίνοντας ότι «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» κι αναφέροντας πως ξεπέρασαν τους 1.400 οι λογαριασμοί νερού των κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων Αμπελώνα, Βρυοτόπου, Αργυροπουλίου που δεν έχουν πληρωθεί, και έπεται συνέχεια.

Με την επισήμανση ότι η πρότασή της να πληρώνουν όλοι οι δημότες Τυρνάβου 0,25 λεπτά για τα πρώτα 100 κυβικά μέτρα κι ανάλογα για παραπάνω κατανάλωση, χωρίς ειδικό τέλος και ελάχιστη κατανάλωση βρίσκει απήχηση, η Επιτροπή προχωρά σε επέκταση και κλιμάκωση του αγώνα, οργανώνοντας νέες λαϊκές συνελεύσεις στον Τύρναβο και στα δημοτικά διαμερίσματα. Καλεί δε τους κατοίκους να συνεχίσουν να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς, σημειώνοντας ότι αυτό «αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πράξεις μαζικής ανυπακοής πανελλαδικά, είναι ένα ουσιαστικό δημοψήφισμα - απάντηση στη μέχρι τώρα πολιτική της δημοτικής αρχής».

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
Παρεμβάσεις σε ΔΕΗ - ΟΑΕΔ

Παρέμβαση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Καλλιθέα πραγματοποίησαν χτες το πρωί, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής και των σωματείων που συμμετέχουν σε αυτή, καλώντας το λαό της περιοχής να οργανώσει την πάλη του στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές ώστε να μη διακοπεί το ρεύμα σε καμία εργατική λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα, απαίτησαν από τη διεύθυνση του υποκαταστήματος, να γίνει επανασύνδεση σε σπίτι ανέργου, ο οποίος δεν είχε να πληρώσει το λογαριασμό.

Στις «ουρές» των ανέργων, στον ΟΑΕΔ της Καλλιθέας, βρέθηκαν επίσης, χθες, μέλη της Επιτροπής Ανέργων Νέας Σμύρνης και της Επιτροπής Καλλιθέας, απαιτώντας να παρθεί πίσω το μέτρο της κυβέρνησης -το οποίο από χθες τέθηκε σε εφαρμογή- για μειώσεις στα επιδόματα των ανέργων. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, οικογένειες, απλοί άνθρωποι, που εκείνη την ώρα βρέθηκαν στον ΟΑΕΔ για να λάβουν το επίδομά τους, εξέφρασαν έντονα την αγανάκτηση, την ανησυχία αλλά και το φόβο τους για το αύριο με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βγάλουν πέρα τις υποχρεώσεις τους -φαγητό, δάνεια, λογαριασμούς, φροντιστήρια, κ.ά.

Νέες κινητοποιήσεις και συσκέψεις

Σήμερα Τρίτη: Στις 10 π.μ. συγκέντρωση στη ΔΕΗ Αιγάλεω διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής, ενώ στις 7 μ.μ., πραγματοποιεί σύσκεψη για τη δημιουργία Επιτροπής Ανέργων της Λαϊκής Επιτροπής.

Στη Λάρισα, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του γυμναστηρίου του 27ου Δημοτικού Σχολείου, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Ιπποκράτη, καλεί τους κατοίκους σε ανοιχτή συνέλευση, όπου θα συζητηθούν οι συνέπειες των νέων αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης και η οργάνωση πάλης των εργαζομένων.

ΕΒΕΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Θέλουν μεγαλύτερη καταστολή στο κέντρο

Συντονίζεται η αστική τάξη και με όλες της τις δυνάμεις (πολιτικό προσωπικό, επιστημονικό δυναμικό, «θεσμούς», συγκροτήματα) πασχίζουν για μεγαλύτερη καταστολή στο κέντρο της Αθήνας, «καθαρό» από εργατικές κινητοποιήσεις, κάθε λαϊκό στοιχείο. Διόλου τυχαία αύριο Τετάρτη δυο ξεχωριστές φαινομενικά εκδηλώσεις τους πραγματεύονται το αυτό θέμα.

Η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγους δημοτική αρχή της Αθήνας συνδιοργανώνει με το Πάντειο (σε συνεργασία με Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και «Συνήγορο του Πολίτη»), ημερίδα με θέμα «Εγκληματικότητα, Αστυνόμευση και (Αν)ασφάλεια στο Εμπορικό Κέντρο της Πρωτεύουσας». Θα παρουσιαστούν πορίσματα έρευνας που διενεργήθηκε για την «ανασφάλεια» των κατοίκων της Αθήνας, τις «συνέπειες» στο εμπορικό κέντρο. Μιλά ο δήμαρχος, εκπρόσωποι υπουργείων, συντονίζει ο παλαιότερα υποψήφιος υπερνομάρχης με τον ΣΥΝ Γιάννης Πανούσης.

Ιδια μέρα το ΕΒΕΑ, αγωνιώντας για «την κυκλοφορία των πολιτών, των οχημάτων αλλά και την εμπορική κίνηση στο κέντρο», διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών - νέο καθεστώς για τις πορείες διαμαρτυρίας και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας». Μεταξύ άλλων μιλούν ο Μάκης Βορίδης, πρώην ΛΑ.Ο.Σ. νυν ΝΔ, η Κατερίνα Μπατζελή, από το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Ψυχάρης, σύμβουλος του Σαμαρά, υιός του γενικού δερβέναγα του ΔΟΛ. Σημειωτέον, το ΕΒΕΑ είχε την «έμπνευση» να στείλει πρόσκληση για μια τέτοια εκδήλωση και στο ΠΑΜΕ...

Θέλουν να επιβάλουν στην εργατική τάξη και το λαό «άκρα του τάφου σιωπή» προκειμένου να περάσουν τις πιο άγριες αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές. Δεν θα τα καταφέρουν. Τα σχέδια απαγόρευσης εργατικών κινητοποιήσεων θα σπάσουν πάνω στον κυματοθραύστη του λαϊκού κινήματος.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗτο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, από την περασμένη Παρασκευή, απαγορεύει τη διακοπή παροχής της ηλεκτροδότησης σε οικογένεια από την Καλαμάτα, μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως των ασφαλιστικών μέτρων στις 22 Μάη. Ο λόγος της απόφασης αυτής, είναι ότι η οικογένεια που εξόφλησε το δεύτερο δίμηνο λογαριασμού της ΔΕΗ σε μηχάνημα ΑΤΜ, ορθώς, νομίμως και προσηκόντως εξόφλησε την ως άνω οφειλή του ως προς το ρεύμα, μη έχοντας δικαίωμα κανείς να θεωρήσει ότι η καταβολή του αυτή αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων που του είχε επιβληθεί σε προηγούμενο λογαριασμό, τον οποίο δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να πληρώσει.

ΕΝΑΣ αστυνομικός της ομάδας «ΔΙΑΣ» αλλά και ένας ένοπλος τραυματίστηκαν ελαφρά χτες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην Καλλιθέα.

ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε ένοχους 18 από τους 20 κατηγορούμενους για την υπόθεση του λεγόμενου «Συνδικάτου του Εγκλήματος» στο οποίο χρεώνεται η απαγωγή του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε επισκέφθηκε χτες ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Ν. Παπαγιαννόπουλος, όπου του ζήτησε σε υποθέσεις συλλήψεων για οικονομικά εγκλήματα να συνδράμουν τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, επειδή η Οικονομική Αστυνομία δεν έχει παραρτήματα σε όλη την επικράτεια.

ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ βρήκε ένας 28χρονος μετανάστης από την Ερυθραία, χθες το απόγευμα στο νέο λιμάνι της Πάτρας, όταν στην προσπάθειά του να περάσει - μέσω φορτηγού - στην Ιταλία πολτοποιήθηκε το κεφάλι του.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ εκδηλώθηκε χτες το βράδυ στο, αγκυβολημένο στη ράδα του Πειραιά, οχηματαγωγό (RO/RO) πλοίο, «ALLIANS NORFOLK» σημαίας ΗΠΑ, με 23 ναυτεργάτες πλήρωμα και 5 επιβαίνοντες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και Ελληνες (ο αριθμός μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστός), οι οποίοι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του γραφείου Τύπου του Λιμενικού «φέρονται να είναι όλοι καλά στην υγεία τους».

Καταθέσεις αστυνομικών της «αντιτρομοκρατικής»

Οι συνήγοροι στη δίκη για την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» έκαναν λόγο για υπόδειξη - υπενθύμιση των απαντήσεων από το δικαστήριο, στους αστυνομικούς της «αντιτρομοκρατικής» που κατέθεταν. Αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο, ο εκνευρισμός του εισαγγελέα Γ. Λιακόπουλου που σηκώθηκε και χτυπούσε το χέρι στην έδρα κατά την εξέταση του αστυνομικού Γ. Μουρδουκούτα, όταν οι συνήγοροι είπαν ότι «ο εισαγγελέας έδωσε την ερώτηση και την απάντηση εξετάζοντας τον αστυνομικό, χωρίς ν' αντιδράσει το δικαστήριο». Μίλησαν, για «κατάθεση που ανασκευάζονταν στην πορεία με νέες ερωτήσεις».

Στη διαδικασία της κατάθεσης του αστυνομικού, αναδείχτηκαν αντιφάσεις, διαφορετικές καταθέσεις σε σχέση με την προανακριτική διαδικασία. Οι συνήγοροι είπαν ότι οι απαντήσεις του Γ. Μουρδουκούτα, προσβάλλουν την κοινή λογική. Ο αστυνομικός έκανε τις λεγόμενες επιτηρήσεις στο σπίτι στο Χαλάνδρι μαζί με τους Χ. Ξένο και Αχ. Σιώκα που κατέθεσαν την προηγούμενη φορά στο ίδιο πνεύμα. Το ίδιο «σκηνικό» επαναλήφθηκε και με την κατάθεση του αξιωματικού της «αντιτρομοκρατικής» Π. Χηνόπουλου (συντονιστή της επιχείρησης). Και αυτός, έπεσε σε αντιφάσεις σε σχέση με όσα είπαν οι υφιστάμενοι του. Ζητήθηκε κατ' αντιπαράσταση εξέταση. Για το πώς έφτασαν στο σπίτι στο Χαλάνδρι, ο Π. Χηνόπουλος επαναλάμβανε χωρίς να γίνεται συγκεκριμένος «περί ανοιχτών και κλειστών πηγών» ενώ απέκλεισε τις ανώνυμες καταγγελίες στην υπηρεσία του. Οι συνήγοροι μίλησαν «για παράνομη απόκρυψη πηγών». Τελικά, κατέληξε ότι «τα στοιχεία τα πήρε από τον τμηματάρχη και διευθυντή της Υπηρεσίας Δ. Χωριανόπουλο και Γ. Φραγκίσκο». Ζητήθηκε η εξέταση τους.

Τέλος, οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι ο αστυνομικός Γ. Μουρδουκούτας συνελήφθη σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ για απόπειρα ληστείας. Επίσης, ο κατηγορούμενος Γ. Τσάκαλος κατήγγειλε στο ακροατήριο «διάρρηξη του σπιτιού του από την Αντιτρομοκρατική για να τοποθετηθούν κοριοί και να υποκλέψει».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή θα πραγματοποιήσει την τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευσή της, αύριο, Τετάρτη 14.3.2012 και ώρα 4 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν.
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ της Αργυρούπολης, σε συνεργασία με το Παράρτημα Ελληνικού, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή μας Κώστα Βάρναλη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Κυριακή 18 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο Α' ΚΑΠΗ Αργυρούπολης (Αλεξιουπόλεως 27). Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η φιλόλογος Δώρα Μόσχου και θα απαγγείλει ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, προβολή dvd με προσωπικές μαρτυρίες για τον ποιητή καθώς και μελοποιημένα ποιήματά του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ