ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Συνεχίζουν ενωμένοι το σκληρό αγώνα

Ο αγώνας των χαλυβουργών οπλίζει με δύναμη όλο το λαό (φωτ. από πρόσφατη επίσκεψη μαθητών που μαζί με τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν το εργοστάσιο)
Ο αγώνας των χαλυβουργών οπλίζει με δύναμη όλο το λαό (φωτ. από πρόσφατη επίσκεψη μαθητών που μαζί με τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν το εργοστάσιο)
Με σφυρηλατημένη την ενότητά τους, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία Γενική τους Συνέλευση, δίνοντας αποστομωτική απάντηση στους μηχανισμούς της εργοδοσίας, οι απεργοί χαλυβουργοί, διανύοντας τον 5ο μήνα της απεργίας, συνεχίζουν και κλιμακώνουν παλικαρίσιο αγώνα. Χωρίς να κάνουν βήμα πίσω από τα αιτήματά τους για επαναπρόσληψη των 93 εργαζομένων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, το σωματείο ήδη υλοποιεί το πρόγραμμα δράσης που ενέκριναν οι χαλυβουργοί στη ΓΣ. Ετσι, στάλθηκε από προχτές επιστολή προς την εργοδοσία με την οποία την καλεί σε συνάντηση σε όποιο μέρος εκείνη επιθυμεί.

Την ίδια στιγμή και στα πλαίσια της κλιμάκωσης, το σωματείο έστειλε προς την Ομοσπονδία το ψήφισμα της πανελλαδικής σύσκεψης των σωματείων του μετάλλου με κάλεσμα για πανελλαδική απεργία στον κλάδο στις αρχές Απρίλη. Επίσης, στον προγραμματισμό βρίσκεται και οργανώνεται παρέμβαση του σωματείου στον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου για την άδεια που χορήγησε για λειτουργία λιμανιού και στην οποία αναφέρει ότι στην επιχείρηση απασχολούνται 420 εργαζόμενοι 365 ημέρες το χρόνο.

Ταυτόχρονα, το σωματείο αναμένει και τη διενέργεια της κυβερνητικής σύσκεψης και της διακομματικής που τους είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας ότι θα γίνονταν ώστε να καλεστούν την Πέμπτη και να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα.

Δυναμώνει η αλληλεγγύη

Ενα φορτηγό πατάτες παρέδωσε προχτές το βράδυ το ΠΑΜΕ στους απεργούς χαλυβουργούς, συνεχίζοντας στην πράξη την αλληλεγγύη.

Συναυλία ταξικής αλληλεγγύης και οικονομικής στήριξης στους απεργούς χαλυβουργούς οργανώνει, σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ.

Οι συναγωνιστές Δημήτρης και Αλέκα Γρηγορίου από τα Τρίκαλα προσφέρουν 100 ευρώ για την οικονομική στήριξη των απεργών χαλυβουργών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Προς μείωση και των εφάπαξ

Tην αποψίλωση και των εφάπαξ βάζει μπροστά η κυβέρνηση προχωρώντας στην εφαρμογή των όσων προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο (νόμος 4046/2012) και αυτό λίγους μήνες μετά την μείωση των εφάπαξ σε ορισμένα Ταμεία. Ετσι χτες έληξε η διορία που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας προς τα ταμεία Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ (τράπεζες, πρώην ΔΕΚΟ), Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), να προσκομίσουν στατιστικά στοιχεία για το ύψος των εισφορών και το ύψος των εφάπαξ καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων την προηγούμενη διετία.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που είχε αποσταλεί προς τα ταμεία από την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα στοιχεία αυτά ζητούνταν «ενόψει της ρητής δέσμευσης που απορρέει από το Μνημόνιο Συνεννόησης του Ν.4046/2012 με βάση την οποία έχει αναληφθεί η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να εντοπιστούν τα Ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ βοηθήματα που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν και να αναπροσαρμόσει αναλόγως το ύψος των βοηθημάτων αυτών...».

Επιχειρώντας να θολώσει τα νερά χτες, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι «δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για μείωση του εφάπαξ και σε κανένα ταμείο» αποκρύβοντας ότι το υπουργείο προετοιμάζεται ακριβώς για να ληφθεί η σχετική απόφαση. Αλλωστε όπως πρόσθεσε, «υπάρχει δυνατότητα επιλογών, ώστε να μην υπάρξει καμιά μείωση και εξετάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις... η αύξηση της εισφοράς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα». Δηλαδή, ομολογεί ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά είτε να μειωθεί το εφάπαξ είτε να αυξηθούν οι εισφορές τους. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν για τα ελλείμματα που δημιούργησε στα ταμεία η αντεργατική πολιτική, με την κάλυψη της εισφοροδιαφυγής από τους εργοδότες , τους χαμηλούς μισθούς, την διασπάθιση των αποθεματικών, με τελευταίο κρούσμα το «κούρεμά τους» με κυβερνητική απόφαση. Αλλά γι' αυτά το αρμόδιο υπουργείο τηρεί σιγήν ιχθύος φορτώνοντας τα βάρη και πάλι στους εργαζόμενους.

«ΘΕΜΕΛΗΣ ΑΕ»
Ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία

Την ποινικοποίηση του απεργιακού αγώνα απέναντι στις απολύσεις ανασύρει από την αντεργατική της φαρέτρα η εργοδοσία της εταιρείας «ΘΕΜΕΛΗΣ ΑΕ» που έχει πάρει εργολαβία από τη ΔΕΗ τη συντήρηση, επισκευή και κατασκευή στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, και όχι μόνο.

Η εργοδοσία, στριμωγμένη από τον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα των εργατών στα Γιάννενα που βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από την περασμένη Παρασκευή απαιτώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις 4 συναδέλφων τους, ζητά τη συνδρομή της δικαιοσύνης για να χτυπήσει το δίκαιο αγώνα. Αξιώνει να κηρυχθεί παράνομος και καταχρηστικός ο απεργιακός αγώνας επικαλούμενη «παραβίαση των προθεσμιών ειδοποίησης», «κίνδυνο του κοινού», αλλά και «το παράνομο του αιτήματος»!!! Στρέφεται με αγωγή της κατά του Σωματείου Οικοδόμων που πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των εργατών ζητώντας τη χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, το ίδιο πόσο και την κράτηση 6 μηνών στον καθένα, του προέδρου και γραμματέα του ταξικού σωματείου.

Οι εργαζόμενοι στις άθλιες τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας υψώνουν ασπίδα προστασίας στο σωματείο τους και στο δίκιο του αγώνα τους. Στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν την κλιμάκωση της πάλης. Χτες διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, βγάζοντας τον αγώνα έξω από το εργοτάξιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος στην Περιφέρεια Ηπείρου ήταν κλειστή για τους απεργούς εργάτες, όταν πήγαν για να πάρει θέση. Οταν τελικά μετά από τη δυναμική παρέμβαση του ταξικού σωματείου οι πόρτες άνοιξαν και οι εργάτες μπήκαν στο κτίριο η περιφερειακή Αρχή (ΝΔ) στάθηκε πρωταρχικά στα χρόνια δουλειάς των απολυμένων και την αποζημίωση που αντιστοιχεί, ζητώντας, για τυπικούς λόγους, στη συνέχεια τα αιτήματά τους...

Τον αγώνα τους συνεχίζουν και οι εργάτες του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 6 μηνών. Χτες προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να υπονομεύσει τον αγώνα με τους μπιστικούς της.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές

Κόντρα στις δυσκολίες που γεννούν οι συνθήκες κρίσης, ανεργίας, απολύσεων, κυβερνητικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας, οι ταξικές δυνάμεις στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων της Αθήνας έδωσαν πρόσφατα τη μάχη των αρχαιρεσιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι εμπιστεύτηκαν και πάλι το τιμόνι της διοίκησης στη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ιδ. Υπαλλήλων».

Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 1.014 εργαζόμενοι (από 1.054 το 2010). Με βάση τα έγκυρα ψηφοδέλτια (1.012) η ΔΑΣ έλαβε 996 ψήφους και τις 11 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο. Εξέλεξε επίσης 13 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και 10 για την Ομοσπονδία του κλάδου (όσους είχε και στις προηγούμενες αρχαιρεσίες). Το ψηφοδέλτιο «Ταξική Πορεία» (ΚΚΕ - ΜΛ) έλαβε 16 ψήφους (από 20) για το ΔΣ και δεν κατέλαβε καμία έδρα. Επίσης, πήρε 14 ψήφους (από 20) για αντιπροσώπους σε ΕΚΑ - ΟΙΥΕ και δεν εξέλεξε κανέναν αντιπρόσωπο. Η Ενωση Εργαζομένων (ΚΟΕ, συνιστώσα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) δεν πήρε μέρος στις εκλογές του σωματείου.

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ χαιρετίζει όλους τους Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους και άνεργους που πήραν μέρος στις εκλογές. «Η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μάς γεμίζει με ευθύνες για να παλέψουμε με νέες δυνάμεις, με όλους τους εργαζόμενους για να οργανώσουμε την αντίσταση ενάντια στα νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική του μαύρου μετώπου συγκυβέρνησης - πλουτοκρατίας - τρόικας», υπογραμμίζει.

Τελευταία μέρα των αρχαιρεσιών

Στα γραφεία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής μπορούν να ψηφίζουν και σήμερα, τελευταία μέρα των αρχαιρεσιών, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα οι εργαζόμενοι του κλάδου. Επίσης, κάλπη θα στηθεί σήμερα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και στο παράρτημα του Πειραιά (10 π.μ. - 6 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ