Τετάρτη 21 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Προς μείωση και των εφάπαξ

Tην αποψίλωση και των εφάπαξ βάζει μπροστά η κυβέρνηση προχωρώντας στην εφαρμογή των όσων προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο (νόμος 4046/2012) και αυτό λίγους μήνες μετά την μείωση των εφάπαξ σε ορισμένα Ταμεία. Ετσι χτες έληξε η διορία που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας προς τα ταμεία Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ (τράπεζες, πρώην ΔΕΚΟ), Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), να προσκομίσουν στατιστικά στοιχεία για το ύψος των εισφορών και το ύψος των εφάπαξ καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων την προηγούμενη διετία.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που είχε αποσταλεί προς τα ταμεία από την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα στοιχεία αυτά ζητούνταν «ενόψει της ρητής δέσμευσης που απορρέει από το Μνημόνιο Συνεννόησης του Ν.4046/2012 με βάση την οποία έχει αναληφθεί η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να εντοπιστούν τα Ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ βοηθήματα που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν και να αναπροσαρμόσει αναλόγως το ύψος των βοηθημάτων αυτών...».

Επιχειρώντας να θολώσει τα νερά χτες, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι «δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για μείωση του εφάπαξ και σε κανένα ταμείο» αποκρύβοντας ότι το υπουργείο προετοιμάζεται ακριβώς για να ληφθεί η σχετική απόφαση. Αλλωστε όπως πρόσθεσε, «υπάρχει δυνατότητα επιλογών, ώστε να μην υπάρξει καμιά μείωση και εξετάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις... η αύξηση της εισφοράς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα». Δηλαδή, ομολογεί ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά είτε να μειωθεί το εφάπαξ είτε να αυξηθούν οι εισφορές τους. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν για τα ελλείμματα που δημιούργησε στα ταμεία η αντεργατική πολιτική, με την κάλυψη της εισφοροδιαφυγής από τους εργοδότες , τους χαμηλούς μισθούς, την διασπάθιση των αποθεματικών, με τελευταίο κρούσμα το «κούρεμά τους» με κυβερνητική απόφαση. Αλλά γι' αυτά το αρμόδιο υπουργείο τηρεί σιγήν ιχθύος φορτώνοντας τα βάρη και πάλι στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ