ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΣΕ - ΠΟΔΝ
Διεθνής αποστολή αλληλεγγύης στο συριακό λαό

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το Σάββατο η διεθνής αποστολή αλληλεγγύης και καταγραφής γεγονότων στη Συρία. Αντιπρόσωποι του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εθνικής Ενωσης Σύριων Φοιτητών και του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης της Συρίας συναντούνται και συζητούν με ηγέτες των κομμάτων του Πατριωτικού Μετώπου, τις αντίστοιχες οργανώσεις νεολαίας και φοιτητών, αλλά και με συνδικάτα και κινήματα ειρήνης για την κατάσταση στη Συρία, καταγγέλλοντας τις ιμπεριαλιστικές απειλές και επεμβάσεις, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους στο λαό και τη νεολαία της Συρίας. Σήμερα αντιπροσωπεία των δύο διεθνών οργανώσεων αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Συρίας Φειζάν Αλ Μακντάντ, ενώ αύριο Τετάρτη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου. Ιδιαίτερα ζωντανή ήταν η συζήτηση που έγινε με φοιτητές στα πανεπιστήμια των πόλεων Λατάκια, Ταρτούς και Δαμασκό.

Την Κυριακή αντιπροσωπεία του ΠΣΕ και της ΠΟΔΝ επισκέφθηκε τραυματισμένους στρατιώτες σε νοσοκομείο της Δαμασκού όπου εξέφρασε την αλληλεγγύη τους στη Συρία και κατήγγειλε κάθε μορφή ξένης επέμβασης στις εσωτερικές της υποθέσεις. Οι γιατροί και οι τραυματίες κατήγγειλαν πως βρέθηκαν στο στόχαστρο τρομοκρατικών ομάδων την ώρα που οι ίδιοι εκτελούσαν το χρέος να προστατεύουν τους πολίτες. Η Πρόεδρος του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες, εξέφρασε την αλληλεγγύη της οργάνωσης στη Συρία και στο λαό της ενάντια στις επιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως τα μέλη του ΠΣΕ θα αναδείξουν την πραγματική εικόνα των γεγονότων στη Συρία.

Τέλος, σημειώνεται πως η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ και της ΠΟΔΝ απαρτίζεται από 29 οργανώσεις 23 χωρών και ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι και ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης, ο Πρόεδρος της ΠΟΔΝ Δημήτρης Παλμύρης και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΔΝ Ανόι Σάντσες.

ΣΥΡΙΑ
Νέες κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Αμεση εφαρμογή της κατάπαυσης πυρός ζητά ο Ανάν, περιμένοντας την ανάπτυξη 300 παρατηρητών

Οι πρώτοι «διεθνείς παρατηρητές» αναπτύσσονται στις πόλεις της Συρίας
Οι πρώτοι «διεθνείς παρατηρητές» αναπτύσσονται στις πόλεις της Συρίας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Κρίσιμη για τη σταθεροποίηση της χώρας» χαρακτήρισε την τρέχουσα χρονική περίοδο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, χαιρετίζοντας την απόφαση για αποστολή 300 παρατηρητών, οι οποίοι αρχίζουν να φτάνουν στη χώρα. Τόσο ο Ανάν, όσο και ο Μπ. Λιν Πασκοέ, αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για τις πολιτικές υποθέσεις, ενημέρωσαν για τις εξελίξεις εντός Συρίας το Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι η συριακή ηγεσία «έχει ακόμη πολλά να κάνει προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο Ανάν».

Και οι δύο υπογράμμισαν ότι είναι κομβικής σημασίας η απόλυτη εφαρμογή κατάπαυσης πυρός και η έναρξη απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κύρια ευθύνη βαραίνει τη συριακή ηγεσία χωρίς να αναφέρεται στους ένοπλους της αντιπολίτευσης. Οπως έγινε γνωστό στη Χομς, ήδη, εγκαταστάθηκαν δύο παρατηρητές, η παρουσία των οποίων συνοδεύτηκε από επικράτηση ηρεμίας. Στη Χάμα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν σε έκρηξη και συγκρούσεις τουλάχιστον πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Βίαια επεισόδια αναφέρθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας. Η ΕΕ, εντείνοντας τις πιέσεις, αποφάσιζε χτες νέες κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, το 17ο πακέτο κυρώσεων μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, το οποίο απαγορεύει την πώληση προς τη Συρία «προϊόντων πολυτελείας και προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτική χρήση». Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδινε εντολή απαγόρευσης προμήθειας προς τη Συρία (αλλά και το Ιράν) τεχνολογικών προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Και στις δύο περιπτώσεις θα καταρτιστεί, εντός του προσεχούς διαστήματος, λίστα με τέτοιου είδους προϊόντα, όπως είχε γίνει παλαιότερα με το Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν και τη ΛΔ Κορέας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας και περικοπών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέο πακέτο περικοπών και επίθεσης στα εισοδήματα των εργαζομένων εξήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ντάνι Αλεξάντερ, προκειμένου να μην επαναληφθεί ξανά η «εικόνα του χάους» στη βρετανική οικονομία, για την οποία την ευθύνη επέρριψε αποκλειστικά στη διαχείριση από την κυβέρνηση των Εργατικών των προηγούμενων ετών. Φυσικά, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ότι η «εικόνα του χάους» είναι απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης, είτε με κυβερνήσεις Συντηρητικών είτε Εργατικών, που τήρησαν κατά γράμμα τις επιταγές του κεφαλαίου και συνέχισαν πιστά το μακρόχρονο πρόγραμμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της λιτότητας που ξεκίνησε η πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ. Ομως η επίθεση στους Εργατικούς επιβάλλεται εξαιτίας των επικείμενων τοπικών εκλογών της 3ης Μάη.

Οι συνολικές περικοπές στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες (χτυπάνε επιδόματα, παιδεία, υγεία) εκτιμώνται να φτάσουν τα 16 δισεκατομμύρια λίρες και το σχέδιο που παρουσίασε χτες ο Αλεξάντερ στο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (Institute of Fiscal Studies) θεσπίζει και νέους κανόνες. Θα τεθούν σε εφαρμογή από φέτος και τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα κληθούν να διαθέτουν το 5% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για την κάλυψη έκτακτων και απροσδόκητων εξόδων - ώστε να μη ζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση όταν ανακύπτει ανάγκη. Θα υπόκεινται σε ελέγχους από το υπουργείο Οικονομικών κάθε μήνα, ενώ σε περίπτωση που δεν έχουν επιτύχει να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες θα υπόκεινται τιμωρία και θα έχουν μειωμένη πρόσβαση στα διαθέσιμα κεφάλαια που είναι 2,8 δισ. λίρες από 4 δισ. λίρες το 2009/2010.

Τα μέτρα της κυβέρνησης Κάμερον ήδη έχουν φέρει στα όρια τους εργαζόμενους που αναζητούν τρόπους αντίδρασης και πιέζουν και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η απεργία των εργαζομένων στο μετρό του Λονδίνου καθώς οι διαπραγματεύσεις για το συνταξιοδοτικό τους και δικαιώματα κατέληξαν σε αδιέξοδο. Σε αδιέξοδο οδηγούνται και οι διαπραγματεύσεις των οδηγών βυτιοφόρων με τους πρατηριούχους, με μία απεργιακή κινητοποίηση να είναι σοβαρό ενδεχόμενο, ενώ οι δάσκαλοι έχουν προειδοποιήσει για συνεχείς κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης το καλοκαίρι.

ΤΣΕΧΙΑ
Πανεθνική κινητοποίηση εν μέσω διάλυσης της κυβέρνησης

ΠΡΑΓΑ.--

Μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων 20 χρόνων πραγματοποιήθηκε στην τσεχική πρωτεύουσα, την Πράγα, το περασμένο Σάββατο με σύνθημα «Σταματήστε την κυβέρνηση». Πάνω από 100.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και αρκετοί συνταξιούχοι και φοιτητές, βγήκαν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Τσεχίας και της Μοραβίας «CMKOS», καθώς και άλλων 20 οργανώσεων και ομάδων πρωτοβουλίας, απαιτώντας να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Είχαν προηγηθεί άλλες συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε ολόκληρη τη χώρα στα πλαίσια της εβδομάδας κινητοποιήσεων, ενώ μαζική συμμετοχή είχαν και οι δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας και της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Τσεχοσλοβακίας (SMKC). Σημειώνεται, πάντως, πως εξαιτίας της αγανάκτησης των εργαζομένων και του λαού, η συμβιβασμένη ηγεσία της «CMKOS» - που χρόνια συμμετέχει στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» - αναγκάστηκε να διοργανώσει την κινητοποίηση, προσβλέποντας ταυτόχρονα στην αύξηση της επιρροής του «αντιπολιτευόμενου» Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Εξάλλου, αυτός είναι και ο λόγος που προβάλλει το αίτημα της παραίτησης της κυβέρνησης, ώστε στη θέση της να έρθουν οι σοσιαλδημοκράτες, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική και μη βάζοντας ζήτημα απάντησης στην επίθεση του κεφαλαίου.

Η πανεθνική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω αντιθέσεων και διαφωνιών ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - «Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών» (ODS), νεοφιλελεύθερο «TOP 09» και το «Κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων» (VV) - ύστερα από την ανακοίνωση της αποχώρησης της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Καρολίνα Πεάκε από το μικρότερο κόμμα της κυβέρνησης, τη «VV», αναδεικνύοντας τις δυσκολίες διαχείρισης του συστήματος. Η ίδια πάντως έχει ανακοινώσει πως, μαζί με τους βουλευτές που την ακολουθούν, θα στηρίξει τον πρωθυπουργό Πετρ Νέτσας. Μάλιστα την Κυριακή, ο τρικομματικός συνασπισμός συμφώνησε να διαλυθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, όταν θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ωστόσο ο πρωθυπουργός Νέτσας ανακοίνωσε πως τα κόμματα δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τα μέτρα που είχαν ήδη εισηγηθεί με περικοπές δαπανών 57 δισεκατομμυρίων κορονών (2,2 δισ. ευρώ) το 2013.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Διακόπηκε η παροχή αιγυπτιακού αερίου προς το Τελ Αβίβ

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την απόφασή της να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς το Ισραήλ ανακοίνωσε, χτες, η αιγυπτιακή εταιρεία φυσικού αερίου υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πληρωθεί εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Αμεση υπήρξε η ισραηλινή αντίδραση, με ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους να μιλούν για «παραβίαση του οικονομικού παραρτήματος της συνθήκης ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ από το 1979». Αλλά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, έσπευσε να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους λέγοντας ότι «είναι λάθος να μετατραπεί ένα εμπορικό ζήτημα, όπως φαίνεται εκ πρώτης όψης ότι είναι, σε διπλωματικό».

Η εταιρεία «East Mediterranean Gas» που διαχειρίζεται τον αγωγό που μεταφέρει το αέριο από την Αίγυπτο στο Ισραήλ ανακοίνωσε τη διακοπή. Πηγές προσκείμενες στο Κάιρο δήλωναν έτοιμες να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία με το Ισραήλ «με καλύτερες τιμές και καλύτερους όρους». Η συμφωνία παροχής αερίου προς το Ισραήλ δεν είναι καθόλου δημοφιλής στην αιγυπτιακή κοινή γνώμη, ιδιαίτερα γιατί το αέριο πουλιέται σε πολύ χαμηλή τιμή.

Ο αγωγός που μεταφέρει το αέριο έχει γίνει στόχος αλλεπάλληλων δολιοφθορών από τότε που εκδιώχθηκε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος και είχε υπογράψει τη συμφωνία, χωρίς ποτέ το ακριβές περιεχόμενό της και οι όροι της να γίνουν γνωστοί. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, δεν υπήρχε αντίδραση εκ μέρους του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου για το ζήτημα που προέκυψε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ