Τρίτη 24 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Αμεση εφαρμογή της κατάπαυσης πυρός ζητά ο Ανάν, περιμένοντας την ανάπτυξη 300 παρατηρητών

Οι πρώτοι «διεθνείς παρατηρητές» αναπτύσσονται στις πόλεις της Συρίας
Οι πρώτοι «διεθνείς παρατηρητές» αναπτύσσονται στις πόλεις της Συρίας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Κρίσιμη για τη σταθεροποίηση της χώρας» χαρακτήρισε την τρέχουσα χρονική περίοδο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, χαιρετίζοντας την απόφαση για αποστολή 300 παρατηρητών, οι οποίοι αρχίζουν να φτάνουν στη χώρα. Τόσο ο Ανάν, όσο και ο Μπ. Λιν Πασκοέ, αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για τις πολιτικές υποθέσεις, ενημέρωσαν για τις εξελίξεις εντός Συρίας το Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι η συριακή ηγεσία «έχει ακόμη πολλά να κάνει προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο Ανάν».

Και οι δύο υπογράμμισαν ότι είναι κομβικής σημασίας η απόλυτη εφαρμογή κατάπαυσης πυρός και η έναρξη απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κύρια ευθύνη βαραίνει τη συριακή ηγεσία χωρίς να αναφέρεται στους ένοπλους της αντιπολίτευσης. Οπως έγινε γνωστό στη Χομς, ήδη, εγκαταστάθηκαν δύο παρατηρητές, η παρουσία των οποίων συνοδεύτηκε από επικράτηση ηρεμίας. Στη Χάμα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν σε έκρηξη και συγκρούσεις τουλάχιστον πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Βίαια επεισόδια αναφέρθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας. Η ΕΕ, εντείνοντας τις πιέσεις, αποφάσιζε χτες νέες κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, το 17ο πακέτο κυρώσεων μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, το οποίο απαγορεύει την πώληση προς τη Συρία «προϊόντων πολυτελείας και προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτική χρήση». Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδινε εντολή απαγόρευσης προμήθειας προς τη Συρία (αλλά και το Ιράν) τεχνολογικών προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Και στις δύο περιπτώσεις θα καταρτιστεί, εντός του προσεχούς διαστήματος, λίστα με τέτοιου είδους προϊόντα, όπως είχε γίνει παλαιότερα με το Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν και τη ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ