ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2012
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινήσεις τακτικής από το Ισραήλ με τους εποικισμούς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Να εμφανιστεί «πιο διαλλακτικός» προκειμένου να «δείξει» ότι «φταίει η παλαιστινιακή πλευρά» για το αδιέξοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις αποπειράθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, λίγες μέρες μετά την επιστολή που του έστειλε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφερόταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση αν δεν τερματιστεί ο εποικισμός και δε γίνουν αφετηρία διαλόγου τα όρια του '67. Μιλώντας στο CNN, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι τάσσεται υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, «ενιαίου εδαφικά», που δε θα μοιάζει με «ελβετικό τυρί».

Εντούτοις, σχεδόν την ίδια ώρα, υπουργική επιτροπή νομιμοποιούσε άλλους τρεις εποικισμούς, με το συνολικό τους αριθμό στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, πλέον, να ξεπερνά τους 130. Η ισραηλινή ηγεσία, μέχρι σήμερα, επιμένει στη διατήρηση του ελέγχου τόσο των μεγάλων εποικισμών όσο και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προσφερόμενη να εγκαταλείψει μόνο τα μικρά οικιστικά συγκροτήματα και να ανταλλάξει το έδαφος που θα διατηρήσει με άγονα τμήματα της ερήμου Νεγκέβ.

Σχολιάζοντας το αδιέξοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, ο νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος «Καντίμα», ο Σαούλ Μοφάζ (πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υπουργός Αμυνας), υποστήριξε ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να χάσει το Ισραήλ την εβραϊκή πληθυσμιακή υπεροχή μετατρεπόμενο σε ένα «κράτος δύο εθνοτήτων». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή, Αχμάντ Κορέι, ο οποίος αφού κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών», εκτίμησε ότι «υπάρχουν και άλλες λύσεις: Μιας ενιαίας οντότητας όπου τελικά ο παλαιστινιακός πληθυσμός θα είναι μεγαλύτερος».

ΗΠΑ
Επιχείρηση χειραγώγησης με τα φοιτητικά δάνεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις προτάσεις του για τα φοιτητικά δάνεια παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας που μεταδόθηκε και από βραδινή εκπομπή μεγάλης τηλεθέασης, μία ομιλία που είχε στόχο να «προλάβει» τη χθεσινή ημέρα όπου επισήμως το ύψος των φοιτητικών δανείων έφτασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, και τις κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται στα Πανεπιστήμια σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Μία ομιλία καθαρά προεκλογικής κατανάλωσης ενόψει της προεδρικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου, δίχως καμία ουσία, καθώς το σχέδιο όπως το παρουσίασε συνίσταται μόνο στην αποτροπή του διπλασιασμού του επιτοκίου στο 6,8% από 1ης Ιουλίου. Εννοείται ότι το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί ενώ ήδη οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους.

Πριν μερικούς μήνες ανακοίνωσε ένα ακόμη σχέδιο για τα φοιτητικά δάνεια. Την «αναδιάρθρωσή» του, μέσω της υποτιθέμενης «ενοποίησης» διαφόρων δανείων σε ένα και μόνο δάνειο για κάθε φοιτητή και «διευκόλυνσης» της αποπληρωμής όπου οι απόφοιτοι έχουν το δικαίωμα να θέσουν ανώτατο όριο πληρωμών των δανείων τους ίσο με το 10% των αποδοχών τους, μέτρο το οποίο αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2014, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή δύο χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο, οι προοπτικές είναι πολύ ζοφερές για τους φοιτητές καθώς τα δίδακτρα εκτοξεύονται ενώ οι αποδοχές όσων αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμια, όσων τουλάχιστον βρουν δουλειά, είναι πολύ χαμηλές, τόσο που δεν αρκούν καν για την επιβίωσή τους, πόσο μάλλον να πληρώνουν και δάνεια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκ νέου σε ύφεση η βρετανική οικονομία, καθώς η οικονομική συρρίκνωση ξεκίνησε το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2011, όταν το βρετανικό ΑΕΠ σημείωσε πτώση 0,3 % σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, ενώ συνεχίστηκε, καθώς το ΑΕΠ κατέγραψε νέα μείωση κατά 0,2% και το πρώτο τρίμηνο του 2012 σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Στο μεταξύ, η βρετανική τράπεζα HSBC ανακοίνωσε την περικοπή ακόμη 2.000 θέσεων εργασίας. Η HSBC είχε ανακοινώσει πέρυσι το καλοκαίρι ότι θα περικόψει 30.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, σχεδόν το 10% του εργατικού της δυναμικού, μέχρι το 2013, για να μειώσει τις δαπάνες της.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Το 80% του πληθυσμού δηλαδή σχεδόν 90 εκατομμύρια Μεξικανοί, ζουν σε συνθήκες φτώχειας καθώς και σχετικής ή απόλυτης φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα-έκθεση του καθηγητή οικονομίας του UNAM, Χούλιο Μπόλτβνικ που δημοσιεύει η εφημερίδα Λα Χορνάδα. Εκθεση που αντικρούει τις επίσημες εκθέσεις ή την πιο πρόσφατη του ΟΟΣΑ όπου αναφέρει ότι ο αριθμός των φτωχών στο Μεξικό είναι 23 εκατομμύρια ή περίπου 20% του πληθυσμού.

ΝΙΣ.-- Ο Σέρβος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς και ο Ρώσος υφυπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντιμίρ Πούσκοβ παρέστησαν στην τελετή εγκαινίων του κοινού σερβο-ρωσικού Κέντρου Εκτάκτων Καταστάσεων στο αεροδρόμιο της σερβικής πόλης Νις υπογράφοντας σχετική συμφωνία.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε χτες ψήφισμα στο οποίο επαναβεβαιώνεται η δέσμευση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ (που χαρακτηρίζεται «πρώτη πολιτική επιλογή»...) ενόψει της επικείμενης συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Σικάγο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Σε δύο ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις ισλαμιστών στην κεντρική Νιγηρία σκοτώθηκαν χτες τουλάχιστον πέντε άτομα και τραυματίστηκαν άλλα δέκα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Στις τουρκικές αρχές παραδόθηκε χθες ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Αγάρ, προκειμένου να εκτίσει ποινή πενταετούς φυλάκισης η οποία του επιβλήθηκε για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ, καθώς καταδικάστηκε τον περασμένο χρόνο από δικαστήριο της Αγκυρας ως «εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης». Χθες συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση ακόμα ένας κορυφαίος απόστρατος αξιωματούχος της Τουρκίας, ο οποίος φέρεται να είχε σχέσεις με το πραξικόπημα του 1997 που ανάγκασε την τότε «ισλαμική κυβέρνηση» σε παραίτηση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Την πρώτη απόφαση ακύρωσης γάμου που είχε συμφωνηθεί όταν η νύφη ήταν ενός έτους και ο γαμπρός τριών, πήρε χθες δικαστήριο της Ινδίας, μετά από προσφυγή της κοπέλας η οποία στα 18 της ανακάλυψε ότι ήταν ήδη παντρεμένη. Σημειώνεται ότι οι γάμοι βρεφών είναι απαγορευμένοι, ωστόσο η πρακτική συνεχίζει να εφαρμόζεται και πρόκειται για το πρώτο ζευγάρι που χωρίζει με δικαστική απόφαση.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέες αυτοκτονίες

ΡΩΜΗ.--

Οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση οδήγησαν άλλους δύο ανθρώπους στην αυτοκτονία. Ενας οικοδόμος, 52 ετών, προέβη σε αυτή την πράξη απελπισίας γιατί είχε απολυθεί από τη δουλειά του και δεν μπορούσε πλέον να εξασφαλίσει τη διαβίωση στη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά. Στο τελευταίο του γράμμα σημείωσε: «Σας ζητώ συγνώμη, αλλά νομίζω ότι δεν φταίω μόνο εγώ». Στη Νάπολη εξαιτίας μεγάλων οφειλών στο δημόσιο, ένας επιχειρηματίας αυτοκτόνησε πέφτοντας στο κενό από τον όγδοο όροφο της πολυκατοικίας στην οποία ζούσε. Πριν από δύο ημέρες είχε και πάλι προσπαθήσει να θέσει τέρμα στη ζωή του. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει στην Ιταλία από την αρχή του χρόνου εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων και ανεργίας, αλλά πιθανολογείται πως ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως φέτος υπάρχει κίνδυνος να ξεπεραστεί το «μαύρο ρεκόρ» του 2010, όταν οι αυτοκτονίες μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ανέργων είχαν φτάσει τις 362.

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Πιέσεις για εκεχειρία

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Τον άμεσο τερματισμό των βορειοσουδανικών αεροπορικών βομβαρδισμών στο Νότιο Σουδάν, την άμεση έναρξη εκεχειρίας και την επιστροφή των δύο χωρών στο τραπέζι του διαλόγου ζήτησαν χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ αλλά και το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης (Α.Ε).

Η Σούζαν Ράις, Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ που προεδρεύει αυτό το διάστημα του Σ.Α., καταδίκασε έντονα εκ μέρος του σώματος, τις συγκρούσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σε διαφιλονικούμενες μεθοριακές περιοχές Σουδάν και Ν. Σουδάν, χαιρετίζοντας απ' την άλλη την πρόσφατη αποχώρηση του νοτιουσουδανικού στρατού (πρώην αντάρτες του SPLA) από την πετρελαιοφόρα περιοχή του Σουδάν, Χέγκλιγκ. Επιπλέον, σε ενημέρωση που είχε το Σ.Α από ειδικούς απεσταλμένους και αξιωματούχους του ΟΗΕ, αναφέρθηκε ότι από τις βόμβες των σουδανικών πολεμικών αεροσκαφών σκοτώθηκαν στη νοτιοσουδανική πολιτεία Γιούνιτι μέσα στο τελευταίο 10ήμερο 16 άμαχοι (ανάμεσά τους και παιδιά), τραυματίστηκαν 34 ενώ πάνω από 35.000 άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Το ίδιο 24ωρο στην έδρα της Α.Ε στην Αντίς Αμπέμπα το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας κάλεσε Χαρτούμ και Τζούμπα να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από διαφιλονικούμενες κοινές μεθοριακές περιοχές και να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου. Το Σουδάν πάντως χτες δεν αντέδρασε άμεσα στα κελεύσματα ΟΗΕ και Α.Ε. Ο Νοτιοσουδανός πρόεδρος Σάλβα Κιίρ αποφάσισε να συντομεύσει κατά δύο μέρες την επίσημη πενθήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιτυχής πυραυλική δοκιμή

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, τύπου «Shaheen 1-A», προχώρησε χτες το Πακιστάν, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνικές κεφαλές και να πλήξει στόχους σε απόσταση μεταξύ 2.500 και 3.000χλμ φτάνοντας και στην Ινδία. Η δοκιμή χαρακτηρίστηκε «επιτυχημένη» από τον πακιστανικό στρατό, λίγες μόλις μέρες μετά τη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, εκ μέρους του Νέου Δελχί, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή και να πλήξει οποιοδήποτε στόχο στην Κίνα, ολόκληρη την Ασία και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Η δοκιμή του Πακιστάν ερμηνεύεται ως άμεσο μήνυμα προς την Ινδία, με τις δύο χώρες να ενισχύουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Οι ΗΠΑ ακολούθησαν την πολιτική της σιωπής όπως και στην περίπτωση της Ινδίας, την προηγούμενη βδομάδα, κατά την πάγια τακτική τους, στις χώρες που έχουν συμμαχική σχέση μαζί τους. Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον δεν αντιδρά στα πυρηνικά των συμμάχων της, αλλά στις μεταξύ τους κακές σχέσεις, τις οποίες ζητά να εξομαλύνουν, προκειμένου να λειτουργήσουν πιο εποικοδομητικά για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε χτες από το Πακιστάν κατευθύνθηκε στη θάλασσα και θεωρείται εξέλιξη του «Shaheen 1» με τεχνικές βελτιώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ