ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΣ
Το αποτέλεσμα έκρινε το μέγεθος της επιτυχίας του ΕΛΑΣ

Από την τελετή της 56ης επετείου της Μάχης της Πύλας. Στη φωτογραφία και ο παλιός ΕΠΟΝίτης πρωτοπρεσβύτερος Βασίλης Χριστοφόρου, στο ράσο του οποίου διακρίνεται και το σήμα του αντιστασιακού
Από την τελετή της 56ης επετείου της Μάχης της Πύλας. Στη φωτογραφία και ο παλιός ΕΠΟΝίτης πρωτοπρεσβύτερος Βασίλης Χριστοφόρου, στο ράσο του οποίου διακρίνεται και το σήμα του αντιστασιακού
Με διοργανωτές το Παράρτημα Ν. Ερυθραίας - Β.Δ. Αττικής της ΠΕΑΕΑ και του Δήμου Αυλώνα, έγινε, την προηγούμενη Κυριακή το πρωί, εκδήλωση για την 56η επέτειο της ιστορικής Μάχης της Πύλας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, στην τοποθεσία που στις 13 Οκτώβρη 1944, το 2/34 τάγμα, του 34ου συντάγματος, της ΙΙης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, έδωσε σκληρή και αποφασιστική μάχη, με ισχυρό τμήμα της Βέρμαχτ, που κατέληξε στην πλήρη συντριβή του γερμανικού τμήματος, που αποτελούνταν από 220 άνδρες, μηχανοκίνητα μέσα και βαρύ οπλισμό.

Η εκδήλωση άνοιξε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος, ΕΠΟΝίτης αγωνιστής Βασίλης Χριστοφόρου . Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρότρυνση, στους συγκεντρωμένους, του παπα-Βασίλη, λειτουργού του Λαϊκού Κλήρου, να ψάλουν μαζί του, το «Αιωνία η μνήμη...», για τους πεσόντες πατριώτες της Ε.Α.

Στη σεμνή και γεμάτη συγκίνηση αυτή τελετή παραβρέθηκε πλήθος αντιστασιακών, επιζώντες της μάχης, αντάρτες του ΕΛΑΣ, καθώς και πολλοί απόγονοί τους. Εκ μέρους τους χαιρέτισε με βαθιά συγκίνηση η Μυρτώ Σταματάτου, κοινοτική σύμβουλος Δροσιάς. Πήραν ακόμη μέρος στην εκδήλωση και χαιρέτισαν οι δήμαρχοι: Αυλώνα κ. Δ. Κυριακού - ο οποίος δήλωσε «το σεβασμό και το θαυμασμό του προς τους αντιστασιακούς για την προσφορά τους στον τόπο και το λαό, καθώς και την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη του δήμου στα αιτήματα των αντιστασιακών» - Ν. Ερυθραίας κ. Β. Ταμπάκη - Μαγουλά και Αγίου Στεφάνου κ. Στέλιος Κοροβέσσης. Παραβρέθηκε επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Ε.Α. Δ. Γεωργόπουλος. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό έκανε και ο καπετάν Βότσης από μέρους των επιζώντων μαχητών του ΕΛΑΣ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Γιώργος Δημητρόπουλος, που εξιστόρησε την όλη διεξαγωγή της ιστορικής μάχης, που το αποτέλεσμά της έκρινε και το μέγεθος της επιτυχίας του ΕΛΑΣ. «Από το σύνολο της γερμανικής δύναμης - τόνισε - γλίτωσαν μόνο 41 άνδρες, που σήκωσαν λευκή σημαία και παραδόθηκαν, ύστερα από σκληρή μάχη τεσσάρων ωρών. Από την πλευρά του ΕΛΑΣ υπήρξε μόνο ένας νεκρός, το παλικάρι της Καισαριανής, Μανώλης Καραμπέτσος και 17 τραυματίες. Το γεγονός αυτό φανερώνει το μέγεθος της επιτυχίας του ΕΛΑΣ και της άξιας ηγεσίας του 2/34, που με γνώση και ανδρεία καθοδήγησε τους ΕΛΑΣίτες στη μάχη». Κλείνοντας δε την ομιλία του, κάλεσε όλους τους παλιούς αντιστασιακούς, τους απογόνους τους και τους φίλους της Αντίστασης, να μείνουν πιστοί στα οράματα και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, σήμερα που οι ύπουλοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και τα πολεμικά παίγνια του ΝΑΤΟ αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο και απειλούν την ακεραιότητα της χώρας μας.

Και η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων και τον Εθνικό Υμνο που έψαλαν όλοι μαζί οι συγκεντρωμένοι.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
«Τα ΚΑΠΗ δεν είναι τσιφλίκι κανενός»

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος Χολαργού της ΠΕΑΕΑ, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Δ. Καραμπάτσο και γραμματέα Χ. Ανδριανό, προς τα ΔΣ Α' και Β' ΚΑΠΗ του Δήμου Χολαργού, για την απαράδεκτη - όπως χαρακτηρίζεται - συμπεριφορά μέλους του ΔΣ Β' ΚΑΠΗ της πόλης. Συγκεκριμένα καταγγέλλει: «Αντιπροσωπεία του Παραρτήματός μας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα - ο οποίος μάλιστα είναι και μέλος του ΔΣ του Α' ΚΑΠΗ Χολαργού- επισκέφθηκε για εθιμοτυπικούς λόγους, το νεοσυσταθέν Β' ΚΑΠΗ του Δήμου. Οπως ήταν φυσικό, εισερχόμενοι, θέλησαν να συστηθούν στους παρευρισκόμενους. Ομως η παρουσία αυτή φαίνεται ότι ενόχλησε το μέλος του ΔΣ του εν λόγω ΚΑΠΗ κ. Ζαγκλάρα, ο οποίος κυριολεκτικά εξεδίωξε την αντιπροσωπεία του Παραρτήματος εκτός ΚΑΠΗ.

Το γεγονός αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, όχι τόσο για τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου κυρίου, που δείχνει έλλειψη πολιτικής και δημοκρατικής παιδείας και που εύκολα μπορεί να μπει στη θέση του, αλλά για τον κίνδυνο να καθιερωθεί κλίμα περιοριστικής έκφρασης κοινωνικο - πολιτικού λόγου στα μέλη των ΚΑΠΗ.

Θα είναι λυπηρό να επικρατήσουν περιορισμοί που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, σε μια μάλιστα πόλη όπως ο Χολαργός, όπου η Εθνική Αντίσταση τιμάται απ' όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις.

Η Δημόσια παρουσία μας, η έκφραση των απόψεών μας και των ιδανικών μας, είναι αναφαίρετα δικαιώματά μας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας εμποδίσει.

Τα ΚΑΠΗ είναι χώροι, όπου μπορούν ισότιμα να εκφραστούν όλοι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και δεν αποτελούν τσιφλίκι κανενός.

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των ΚΑΠΗ και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, να παρέμβουν και να σταματήσουν την εμφάνιση και την εξέλιξη τέτοιων φαινομένων».

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ του ΚΚΕ
Τίμησαν τους πεσόντες συμπατριώτες τους

Η Επιτροπή των Ετεροδημοτών Νομού Ηλείας του ΚΚΕ, με την ευκαιρία του 16ου Συνεδρίου, στις 15 Οκτώβρη, πραγματοποίησε στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, στην πλατεία Κάνιγγος, πολιτικό μνημόσυνο για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ του Ν. Ηλείας, που πέσανε στον αγώνα για τη λευτεριά και ανεξαρτησία της χώρας από τα στρατεύματα κατοχής και στον Εμφύλιο Πόλεμο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο σ. Βασίλης Πολυζωγόπουλος, που παρουσίασε τους καλεσμένους και το Προεδρείο της εκδήλωσης. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος της Επιτροπής Γιάννης Τζαβέλλας αναφέρθηκε στη δημιουργία του ΕΑΜ στο Νομό, στην πολιτική δράση της Περιφερειακής Επιτροπής, στην έξοδο και την εδραίωση των ανταρτοομάδων, καθώς και στις μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην περιοχή ενάντια στους Ιταλο-Γερμανούς κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργης Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Πλάτανο Ηλείας, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και το λαϊκό κίνημα και τη δημιουργία του ΠΑΜΕ.

Τέλος, έγινε προσκλητήριο νεκρών του Νομού, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν ταμπλό με τις φωτογραφίες και τα ονόματα των πεσόντων αγωνιστών. Η εκδήλωση έκλεισε με το «επέσατε θύματα...» και τον Εθνικό Υμνο.

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και ενθουσιασμό, υποδέχτηκε ο λαός του Πειραιά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μέλη του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, που πήραν μέρος στην καθιερωμένη παρέλαση, προς τιμήν της επετείου της 28ης Οκτώβρη 1940.

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης σ' ολόκληρη την Ελλάδα δίνουν πάντα το αγωνιστικό τους «παρών». Συνεχίζουν με πείσμα και πίστη τη δυναμική τους πάλη ενάντια στον αναπτυσσόμενο νεοφασισμό, ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενάντια στους πολέμους. Παλεύουν για την ειρήνη, δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό. Παλεύουν για τη δικαίωση των υψηλών ιδανικών τους, που, στο όνομά τους, θυσίασαν τη ζωή τους και τα νιάτα τους και, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να εκπληρωθούν.

Εκδηλώσεις

Το Παράρτημα Αμαρουσίου της ΠΕΑΕΑ και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου διοργανώνουν αύριο Σάββατο 4-11-00, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου (Πλατεία Ηρώων), εκδήλωση αφιερωμένη στην Εποποιία του '40 και της Εθνικής Αντίστασης. Στον ίδιο χώρο, θα λειτουργήσει 4ήμερη έκθεση ντοκουμέντων της Εθνικής Αντίστασης και του έπους του '40. Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο στις 10.30 π.μ. και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 8 μ.μ. Την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, η έκθεση θα λειτουργεί από τις 10.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ.

Την Κυριακή 5-11-00 τα παρακάτω παραρτήματα ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδηλώσεις:

Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας, Λ. Αιδηψού, Αλιβερίουστις 11.30 π.μ., προς τιμήν του Καπετάν «Ανάποδου», Θύμιου Καψή, και όλων των συντρόφων του που έπεσαν για την πατρίδα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο εκκλησάκι Αγιος Γεώργιος κοντά στο Προκόπι, εκεί όπου έπεσε ο τιμώμενος αγωνιστής από αμερικανικές σφαίρες στις 5 Νοέμβρη 1949. Πούλμαν δρομολογούν τα παραπάνω Παραρτήματα που ξεκινούν από τη Χαλκίδα στις 9.30 π.μ., από την πλατεία Αγοράς. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, από την πλατεία Κάνιγγος, στις 7.00 π.μ. (δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα, 82.34.296 και 82.22.952). Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, από την Πλατεία Κάνιγγος, στις 7.30 π.μ. (πληροφορίες στα τηλ: 32.20.183 και 58.17.384). Μελίσσια στις 7.15 π.μ. από την εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής (Οδός Δημοκρατίας), πληροφορίες τηλ.: 80.43.526.

Ζωγράφου, στις 10.30 π.μ., πολιτικό μνημόσυνο για όλους τους αγωνιστές μέλη του παρ/τος, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου (Ανακρέοντος 60).

Λουτρακίου - Περαχώρας, στις 8 μ.μ., διοργανώνει γιορταστική εκδήλωση, για την 59η επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ, στην ταβέρνα «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ» (Λεωφ. Αθηνών 259, Λουτράκι, κοντά στο γήπεδο Θώδη, τηλ. 0744-64.769). Προσκλήσεις, τηλ.: 23.628 (Δ. Ρήγα) και 28.589, 28.295 (Μ. Τσαμαλή).

Το ΔΣ του Κέντρου Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ) καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 3-11-00 στις 5 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ(Πειραιώς 6, Ομόνοια, 4ος όροφος). Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ θα γίνει στις 10-11-00 την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα.

Σήμερα λήγει η υποβολή των υποψηφιοτήτων για το νέο ΔΣ και ΕΕ, που γίνεται στα γραφεία του Κέντρου (Απελλου 4, γρ. 60, 4ος όρ. Ομόνοια), από τις 10 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι.

Η ΠΕΕΠΠ οργανώνει αύριο Σάββατο 4-11-00 στις 5 μ.μ., εκδήλωση - συγκέντρωση νεαρών επιστημόνων και τεχνικών με θέμα: «Τα παιδιά του Εμφυλίου και της προσφυγιάς και η πρόοδός τους», στα γραφεία της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος, Ομόνοια). Μετά τη συγκέντρωση, θα πραγματοποιηθεί επετειακή συνάντηση - συνεστίαση των αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών Γιάνγκι - Γιουλ και Τσιρτσίκ της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σε κέντρο που θα ανακοινωθεί. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 52.30.526, 88.11.763, 90.17.458 και 65.46.583.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ