ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αμερικανικές απειλές ενόψει των συνομιλιών με την ομάδα των «6»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς την ιρανική ηγεσία λίγες μέρες πριν τη νέα συνάντησή της με την ομάδα των «6» (χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα - και Γερμανία) στη Βαγδάτη με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ετσι, χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ότι τα αμερικανικά σχέδια για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν «είναι απολύτως έτοιμα να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο». Ο Νταν Σαπίρο, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που λέει κάτι τέτοιο, έσπευσε να συμπληρώσει, βέβαια, ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί τη στρατιωτική επίθεση «ύστατη λύση όταν όλες οι άλλες εναλλακτικές θα έχουν εξαντληθεί».

Την ίδια ώρα, επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ που επιβλέπει την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και της Συρίας δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία αναφέρει ότι παρά τις κυρώσεις η Τεχεράνη συνεχίζει να παρέχει όπλα στη Συρία. Πρόκειται για στοιχείο που προφανώς θα έρθει να προστεθεί στην, ήδη, υπάρχουσα πίεση που ασκούν οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ζητώντας απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις και σε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σταθερή η ένταση με Μπαχρέιν

Η ιρανική ηγεσία, από την άλλη, ανεβάζει τους τόνους με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε στους κόλπους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για «ένωση» μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι «ένωση συμβαίνει μεταξύ δύο ισοδύναμων κρατών, οικονομικά, με κοινά δημογραφικά και πολιτιστικά δεδομένα, ενώ αυτό που σχεδιάζεται λέγεται προσάρτηση του Μπαχρέιν από τη Σαουδική Αραβία» και καλούσαν την ηγεσία του βασιλείου «να αλλάξει τον τρόπο σκέψης της», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκληθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Ηδη, η κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη και εντός του βασιλείου καθώς η σιιτική πληθυσμιακή πλειοψηφία «βλέπει» στην ένωση μια προσπάθεια εξοβελισμού και περιθωριοποίησής της.

ΣΥΡΙΑ
Αναταράξεις και ανταγωνισμοί εντός αντιπολίτευσης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Υπό παραίτηση τελεί ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συμβουλίου, Μπουρχάν Γκαλιούν, λόγω των ερίδων που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των οργανώσεων που έχουν συσπειρωθεί στο Συμβούλιο, ένας από τους βασικούς λόγους, μέχρι στιγμής, που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί στο πλευρό της αντιπολίτευσης εμφανίζονται απρόθυμες να προχωρήσουν σε περαιτέρω εμπλοκή. Μία από τις οργανώσεις που συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο, «οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού» κατηγόρησε τον Γκαλιούν ότι ουσιαστικά προωθεί κυρίως τα συμφέροντα των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» που αποτελούν και τον κορμό του Συμβουλίου και ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρωτοβουλία υποστήριξης όσων βρίσκονται εντός Συρίας, των οποίων η άποψη δεν μετρά.

Η αντίδραση του Γκαλιούν, που τόνισε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης, φαίνεται να κατεύνασε προς το παρόν τα πνεύματα στους κόλπους της αντιπολίτευσης, αλλά δε λύνει το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για οργανώσεις με διαφορετικά πολιτικά κίνητρα και στοχεύσεις, ενώ άμεση και εξόφθαλμη είναι πολλές φορές η παρέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως π.χ. οι Τουρκία, Σ. Αραβία ή Γαλλία, γεγονός που ορισμένες συνισταμένες του Συμβουλίου δεν τις ικανοποιεί. Αλλωστε, το Συμβούλιο «στήθηκε» υπό την ασφυκτική πίεση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την άμεση εμπλοκή της Συρίας μετά από μήνες αποτυχημένων προσπαθειών. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν και οργανώσεις της αντιπολίτευσης που δε συμμετέχουν στο Συμβούλιο, είναι αυστηρά κοσμικές, διατείνονται ότι δε συμμετέχουν στην ένοπλη δράση και έχουν αλλεπάλληλες επαφές με Ρωσία και Κίνα, οι οποίες αν και μέχρι στιγμής «ρίχνουν το βάρος τους» πίσω από τη Δαμασκό, προετοιμάζονται παράλληλα και για την επόμενη μέρα, εφόσον κάτι αλλάξει, για να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους.

  • Για πολλοστή μέρα χτες σημειώθηκαν συγκρούσεις με ένα νεκρό και πέντε τραυματίες ανάμεσα σε σουνίτες και σε αλαουίτες στην πόλη Τρίπολη του Βορείου Λιβάνου, με τους μεν να τάσσονται με την αντιπολίτευση και τους δε με τη συριακή ηγεσία. Η κατάσταση στην πόλη, όπου έχει αναπτυχθεί πλέον και λιβανικός στρατός για να την ελέγχει, είναι εξαιρετικά τεταμένη από το περασμένο Σάββατο οπότε άρχισαν οι συγκρούσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Πρόκειται για το πρώτο τόσο αιματηρό περιστατικό διάχυσης της κρίσης εντός Συρίας πέρα από τα σύνορα.
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Με πείνα απειλείται το 50% του λαού

Ενώ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού ανήγγειλε την αγορά αντιαεροπορικών πυραύλων...

Η πείνα απειλεί τον πληθυσμό του Νότιου Σουδάν
Η πείνα απειλεί τον πληθυσμό του Νότιου Σουδάν
TZOYMΠΑ.--

Αντιμέτωπος με τον εφιάλτη των ελλείψεων σε τρόφιμα θα έρθει το επόμενο διάστημα έως και το 50% των περίπου 8.200.000 Νοτιοσουδανών, προειδοποιεί το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), σημειώνοντας ότι υπάρχει ήδη σημαντική αύξηση του αριθμού των υποσιτισμένων προσφύγων που μετακινούνται μεταξύ καταυλισμών που βρίσκονται στη μεθόριο του (βόρειου) Σουδάν - Νοτίου Σουδάν.

Σε σχετική έκθεση επισημαίνεται ως αιτία ο συνδυασμός των ακόλουθων τριών παραγόντων: α) Οι κατά καιρούς συγκρούσεις στη μεθόριο Σουδάν - Ν. Σουδάν, β) η βία που ξεσπά κάθε τόσο μεταξύ αγροτικών και κτηνοτροφικών κοινοτήτων της μεγαλύτερης νοτιοσουδανικής πολιτείας, Τζόνγκλεϊ και γ) η ανάσχεση της πετρελαϊκής παραγωγής στο Ν. Σουδάν εξαιτίας σχετικών ανεπίλυτων διαφορών με το βορρά.

Στο μεταξύ, πριν περάσει ένα 48ωρο από την πρόταση του πρώην ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στο Σουδάν Αντριου Νάτσιος για την «ανάγκη» πώλησης αμερικανικών αντιαεροπορικών - μεταξύ άλλων... - όπλων στο Νότιο Σουδάν, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του νοτιοσουδανικού στρατού, Τζέιμς Χοθ Μάι, ανακοίνωσε την εξασφάλιση αντιαεροπορικών πυραύλων «μέσα στους επόμενους λίγους μήνες». Ο Μάι έκανε την παραπάνω ανακοίνωση μετά από συνάντηση ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων στην πρωτεύουσα του Ν. Σουδάν, Τζούμπα, δίχως ωστόσο να προβεί σε άλλες λεπτομέρειες...

ΡΩΣΙΑ
Ενίσχυση των κατασταλτικών μεθόδων

Η πλειοψηφία της ρωσικής Κρατικής Δούμας, μετά από πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», ενέκριναν ψήφισμα, στο οποίο με πρόσχημα τις διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν την ημέρα της ορκωμοσίας του Β. Πούτιν, ζητούν την παραπέρα ενίσχυση της αστυνομοκρατίας.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) καταψήφισε το συγκεκριμένο κείμενο, καταδικάζοντας τις εκκλήσεις για την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων κατά της αντιπολίτευσης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΡΟ: «Δημιουργείται η εντύπωση, πως οι αρχές της Ρωσίας φοβούνται τον όγκο και τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της νοθείας στις πρόσφατες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που μετατρέπονται σε μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της ηγεσίας της χώρας. Ταυτόχρονα, η κυρίαρχη τάξη της Ρωσίας προετοιμάζει το έδαφος για κατασταλτικά μέτρα κατά των δυσαρεστημένων πολιτών. Ολο και πιο σκληρά περιορίζονται τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών στην ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν. Οι αντιπρόσωποι της «Ενιαίας Ρωσίας» κηρύσσουν ότι οι ενέργειες των διαδηλωτών είναι «εγκλήματα» χωρίς απαραίτητες έρευνες και δικαστικές αποφάσεις.

Η αστυνομία ασχολείται όχι με τη διατήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά με τον εκφοβισμό των ενεργών πολιτών. Η αστυνομία μετατρέπεται σε κατασταλτικό όργανο. Η άσκηση κριτικής κατά των αρχών της χώρας όλο και πιο συχνά ερμηνεύεται ως «εξτρεμιστική» ενέργεια.

Η ηγεσία της Ρωσίας, στα λόγια, τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις, αλλά στην πραγματικότητα το εργαλείο του «διαλόγου» της αποτελούν τα ψέματα, οι προβοκάτσιες, οι δικαστικές υποθέσεις και τα κλομπ των ΜΑΤ. Η ιστορία δείχνει πως οι προσπάθειες να κλείσουν το στόμα στο λαό οδηγούν τελικά στην έκρηξη».


Ι.Π.

Ολλανδική εξαχρείωση και ... παιδόφιλοι

Η είδηση προκαλεί οργή και αναδεικνύει τη σήψη του καπιταλιστικού συστήματος. Μετά τις «κόκκινες βιτρίνες» των πορνείων και τη χρήση ναρκωτικών σε καφέ, στο προσκήνιο μπαίνουν στη «δημοκρατική» και ...ελεύθερη Ολλανδία, χώρα της ΕΕ, οι παιδόφιλοι και με ...νομιμοποιημένο κόμμα.

Τοπικό δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε τη νομιμοποίηση του «Κόμματος των Παιδοφίλων» (PNVD - ακρωνύμιο που σημαίνει «αδελφική αγάπη, ελευθερία και διαφορετικότητα») με τον ισχυρισμό πως αφορά την «ελευθερία της έκφρασης» και «του εκλέγειν και εκλέγεσθαι»(!) Τα αιτήματα των διεστραμμένων είναι «η νομιμοποίηση της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων από 12 ετών και στο μέλλον κατάργηση κάθε ορίου ηλικίας»(!) και «νομιμοποίηση της κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού για προσωπική χρήση, νομιμοποίηση της πορνείας από τα 16 χρόνια, νομιμοποίηση του τζόγου, του καπνίσματος και της χρήσης ναρκωτικών από την ηλικία των 12, καθώς και νομιμοποίηση της κτηνοβασίας(!)». Τέτοια εξαχρείωση!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ