ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Εκκρεμές αβεβαιότητας...

Ουδείς γνωρίζει ποιος είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, καθώς οι δύο μονομάχοι εμφανίζονται ισοδύναμοι, ερίζοντας για τους εκλέκτορες της Πολιτείας της Φλόριντας

Τηλεοπτικά συνεργεία προσπαθούν να πιάσουν περιστατικά από την ανακαταμέτρηση στη Φλόριντα

Associated Press

Τηλεοπτικά συνεργεία προσπαθούν να πιάσουν περιστατικά από την ανακαταμέτρηση στη Φλόριντα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι αμερικανικές εκλογές τελικά έκρυβαν πολλές εκπλήξεις και εξελίχτηκαν σε ένα πολιτικό εκκρεμές, που ανάλογα την ώρα έδειχνε έναν εκ των δύο μονομάχων, τον Δημοκρατικό υποψήφιο και νυν αντιπρόεδρο Αλ Γκορ και τον Ρεπουμπλικανό και κυβερνήτη του Τέξας, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, με αποτέλεσμα ολόκληρη η χώρα να έχει περιέλθει σε ένα μετεκλογικό θρίλερ με άγνωστη προς το παρόν κατάληξη. Τα πάντα πια κρίνονται σε ελάχιστες ψήφους στην Πολιτείας της Φλόριντας.

Ολα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης, επαληθεύοντας τα σενάρια που προέβλεπαν το επερχόμενο θρίλερ των εκλογών και παρά τα κελεύσματα που ήθελαν το αμερικανικό σύστημα να «καθαρίζει με τον τρόπο που γνωρίζει». Κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού μαραθωνίου μετάδοσης των αποτελεσμάτων και κυρίως των έξιτ πολς των εκλογών, αρχικά στην Πολιτεία της Φλόριντα νικητής είχε αναδειχτεί ο Αλ Γκορ, δύο ώρες αργότερα νικητής της Φλόριντα αναδείχτηκε ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, λαμβάνοντας τελικά και το πολύτιμο δώρο των 25 εκλεκτόρων.

Το αίνιγμα της Φλόριντα

Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν τα ευτράπελα, καθώς ο Αλ Γκορ πήρε να συγχαρεί τον Μπους για την εκλογή του, αλλά μία ώρα αργότερα, που η ροή των αποτελεσμάτων της Φλόριντα έδειχναν τάση προς τον Γκορ, του ξανατηλεφώνησε για να του πει ότι «οι συνθήκες άλλαξαν». Από εκείνη τη στιγμή, μία τρομακτική κινητοποίηση του μηχανισμού των Δημοκρατικών έλαβε χώρα. Περίπου 70 στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος κατέφθασαν στην Πολιτεία της Φλόριντα με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ, προκειμένου να παρίστανται στην ανακαταμέτρηση που άρχισε χτες το απόγευμα.

Κατάκοποι εργαζόμενοι στον εκλογικό μηχανισμό μετά από διαρκή 24ωρη δουλιά περιμένουν καινούργιες εντολές...

Associated Press

Κατάκοποι εργαζόμενοι στον εκλογικό μηχανισμό μετά από διαρκή 24ωρη δουλιά περιμένουν καινούργιες εντολές...
Η ανακαταμέτρηση διατάχθηκε από το Γενικό Εισαγγελέα της Πολιτείας, καθώς προβλέπεται από το Σύνταγμα ότι σε περίπτωση που οι δύο υποψήφιοι εμφανίζονται να τους χωρίζει λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα η ανακαταμέτρηση είναι υποχρεωτική. Μία ανακαταμέτρηση που θα εξετάσει ενδελεχώς όλα τα ενδεχόμενα και όλη τη διαδικασία και όχι μόνο τις ψήφους, και η οποία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν «αργά το απόγευμα της Πέμπτης», τοπική ώρα, σύμφωνα με τον Κλέι Ρόμπερτς, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής στο Ταλαχάσι, πρωτεύουσα της πολιτείας της Φλόριντα.

«Αναμένουμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο το απόγευμα», είπε και παρατήρησε ότι οι μόνοι ψήφοι που δεν καταμετρήθηκαν κατά την εκλογική νύχτα στις περίπου έξι εκατομμύρια είναι αυτοί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της Φλόριντα που ζουν στο εξωτερικό και έπρεπε να ταχυδρομήσουν τις ψήφους τους μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο Ρόμπερτς τόνισε ότι δε γνωρίζει πόσοι ψήφισαν στο εξωτερικό, αλλά το 1996 έφθασαν περίπου τις 2.300, ψήφοι όμως αρκετοί για να ανατρέψουν το σκηνικό, αφού ο Μπους προηγούνταν με λιγότερες από 1.800 ψήφους.

Αξιωματούχοι υπεύθυνοι για τις εκλογές απέστειλαν από το εξωτερικό περίπου 585.000 επιστολικές ψήφους και μέχρι αργά τη Δευτέρα είχαν φθάσει περίπου 416.000.

Ανατροπές και σύγχυση

Οι έκτακτες εκδόσεις των εφημερίδων βγαίνουν με τίτλους που διερωτώνται «Ποιοςνίκησε;»

Associated Press

Οι έκτακτες εκδόσεις των εφημερίδων βγαίνουν με τίτλους που διερωτώνται «Ποιοςνίκησε;»
Πάντως, παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν ότι κλίνουν προς τον Μπους, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα. Πάντως, αν εξελιχθούν τα πράγματα έτσι, θα ανατραπεί ολόκληρη η στρατηγική που είχε καταστρώσει το στρατόπεδο των Δημοκρατικών και πρέσβευε ο ίδιος ο Γκορ, όταν ο Μπους Τζούνιορ προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις και ο ίδιος στήριζε τις ελπίδες του να εκλεγεί Πρόεδρος με τους εκλέκτορες... Ειρωνεία της τύχης. Προς το παρόν, η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνεται, αλλά επωφελούμενος είναι τελικά ο Μπους, καθώς όπως ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων μέχρι τις 10.00 ώρα ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ συγκεντρώνει 48.363.922 ψήφους και εξασφαλίζει 246 εκλέκτορες και ο Αλ Γκορ 48.595.533 ψήφους και 260 εκλέκτορες. Απομένουν οι 25 εκλέκτορες της Φλόριντα και οι 7 του Ορεγκον. Ο Γκορ υπολείπεται 19 εκλεκτόρων. Ενα ακόμη εξωφρενικό γεγονός είναι ότι αν όντως ο Γκορ χάσει τις εκλογές, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που κάποιος εξ των υποψηφίων θα έχει κερδίσει την πλειοψηφία σε ομοσπονδιακό επίπεδο και τις Πολιτείες της Καλιφόρνιας και Νέας Υόρκης και τελικά να χάσει τις εκλογές.

Τα βλέμματα λοιπόν στη Φλόριντα, αλλά και στις διαρροές από την πλευρά των δημοκρατικών ότι υπήρχαν καταγγελίες για παρατυπίες και προσπάθεια νοθείας κυρίως εις βάρος υπερήλικων ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πάντως, το διαγραφόμενο μετεκλογικό σκηνικό που εκτυλίσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο θυμίζει εκλογές σε χώρα «Τρίτου Κόσμου», παρά στην πιο πολυδιαφημισμένη «δημοκρατία» του πλανήτη, και μάλιστα στην αυγή του 21ου αιώνα, όπως παρατηρεί και αναλυτής του βρετανικού BBC.

Εργαζόμενοι στον εκλογικό μηχανισμό προσπαθούν να οργανώσουν καταμέτρηση στις ψήφους διά αλληλογραφίας

Associated Press

Εργαζόμενοι στον εκλογικό μηχανισμό προσπαθούν να οργανώσουν καταμέτρηση στις ψήφους διά αλληλογραφίας
Ρεπουμπλικανοί παντού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τελικά οι Δημοκρατικοί δε φαίνεται να κερδίζουν ούτε το στοίχημα για την επανάκτηση του ελέγχου τουλάχιστον ενός εκ των δύο Σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, παρά τον πακτωλό χρήματος που έρευσε σε αυτές τις εκλογές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν ότι διατηρούν την πλειοψηφία και κατά συνέπεια τον έλεγχο, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία.

Συγκεκριμένα, μολονότι οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τουλάχιστον 3 έδρες, ίσως και 4, περνώντας στις 49, τελικά οι Ρεπουμπλικανοί με 51 στο σύνολο των 100 εδρών της Γερουσίας διατηρούν τον έλεγχο, σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ακόμη μία θέση παίζεται, όμως ακόμη και στην περίπτωση ισοπαλίας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, αφού προεδρεύει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Επομένως αν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Τζορτζ Μπους κερδίσει στις εκλογές, ο αντιπρόεδρός του Ρίτσαρντ Τσέινι θα κάνει την πλάστιγγα να γείρει στο στρατόπεδό του, των Ρεπουμπλικάνων.

Αν όμως κερδίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Αλ Γκορ, ο αντιπρόεδρός του Τζόζεφ Λίμπερμαν θα αφήσει κενή την έδρα του στη Γερουσία και θα αντικατασταθεί από άλλο Γερουσιαστή, τον οποίο θα επιλέξει ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της πολιτείας του, που είναι το Κονέκτικατ.

Ανάλογο είναι και το σκηνικό που διαμορφώνεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς οι Δημοκρατικοί πήγαν πολύ καλύτερα, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί με τους σίγουρους 218 που έχουν εξασφαλίσει διατηρούν και πάλι τον έλεγχο. Μέχρι στιγμής 210 αντιπρόσωποι από το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν εκλεγεί και 2 ανεξάρτητοι, ενώ σε εκκρεμότητα είναι ακόμη 5 έδρες.

Πάντως, αν τελικά ο Μπους Τζούνιορ αναδειχτεί ο νέος Πρόεδρος που θα διαδεχτεί σε δέκα εβδομάδες τον Μπιλ Κλίντον, θα είναι ο πρώτος Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος από την εποχή του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, κατά τη διάρκεια του 1953 έως το 1955, που θα προεδρεύει έχοντας το κόμμα του πλειοψηφία, ακόμη και οριακά, στα δύο Σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η «σφήνα» Νέιντερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αραγε τελικά ο Νέιντερ είναι που θα κρίνει τελικά αν οι εκλογές γείρουν υπέρ του Μπους; Σε κάποιες περιπτώσεις ναι, τονίζουν κάποιοι αναλυτές, που σπεύδουν να δηλώσουν ότι ο υποψήφιος των Πρασίνων Ραλφ Νέιντερ φαίνεται ικανοποιημένος από το ρόλο του «ταραξία» στις προεδρικές εκλογές.

Ο Νέιντερ που συγκέντρωσε 2.660.000 ψήφους και το κόμμα του μεταμορφώθηκε με τον εκλογικό αυτό αγώνα σε ένα «μακροπρόθεσμο κίνημα μεταρρύθμισης», το οποίο θα επιτηρεί τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους τα χρόνια που έρχονται. Φυσικά, ο Νέιντερ δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει στις εκλογές το ποσοστό 5% που χρειαζόταν για να μπορέσει να λάβει το κόμμα του προεκλογικά κονδύλια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις εκλογές του 2004, αλλά ο ίδιος δήλωσε ότι δεν απογοητεύτηκε καθόλου από το αποτέλεσμα αυτό και ότι το πολιτικό του κίνημα θα μεγαλώσει.

«Εχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας», είπε και αψηφώντας το αποτέλεσμα, ο Νέιντερ ολοκλήρωσε την προσπάθειά του για το Λευκό Οίκο, όπως ακριβώς την άρχισε, αγωνιζόμενος για κάθε ψήφο και απορρίπτοντας τις διαμαρτυρίες των Δημοκρατικών ότι απέσπασε φιλελεύθερους ψηφοφόρους από τον υποψήφιό τους Αλ Γκορ. «Δεν μπορείς να διαταράξεις ένα σύστημα που είναι διαταραγμένο ως τον πυρήνα», δήλωσε το βράδυ των εκλογών από την αίθουσα της Λέσχης Εθνικού Τύπου. Ο Νέιντερ εξακολούθησε να ζητάει από τους υποστηρικτές του να «ψηφίσουν αυτό που τους λέει η συνείδησή τους», επιμένοντας ότι ο αντιπρόεδρος Γκορ θα πρέπει να κερδίσει τις ψήφους του όπως όλοι οι άλλοι.

Σφυγμομετρήσεις στις εξόδους εκλογικών τμημάτων σε πολιτείες, μεταξύ των οποίων το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Νεβάδα, το Νιου Χαμσάιρ, το Ορεγκον, η Ουάσιγκτον και το Ουισκόνσιν, έδειξαν ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους ψηφοφόρους του Νέιντερ θα ψήφιζαν τον Γκορ, αν επρόκειτο για μια εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα σε δυο υποψηφίους. Ωστόσο σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους δήλωσε ότι στην περίπτωση αυτή απλώς δε θα ψήφιζε καθόλου. «Αν ο Γκορ χάσει, θα είναι επειδή ο Γκορ είναι ένας άθλιος υποψήφιος, όχι επειδή ψήφισα Νέιντερ», δήλωσε ένας ψηφοφόρος, τονίζοντας ότι ο Νέιντερ αντιπροσώπευε τη μόνη επιλογή για τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς.

Η προεκλογική εκστρατεία του Νέιντερ επικεντρωνόταν στην κριτική του για τις μεγάλες επιχειρήσεις και το δικομματικό πολιτικό σύστημα. Ο Νέιντερ είχε επιμείνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ή των προεδρικών τους υποψηφίων. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Τα δύο κόμματα έχουν πάρει τη μορφή ενός εταιρικού κόμματος που εκπροσωπεί τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα στα ίδια δείπνα, στα ίδια ξενοδοχεία, κάθε μέρα».

Συγχυσμένες ακόμη και οι αντιδράσεις!

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η σύγχυση που επικρατεί εντός της αμερικανικής επικράτειας σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, συγκρίσιμη μόνο με τη σύγχυση που προκάλεσε η εκλογική αναμέτρηση των Κένεντι - Νίξον το 1960, που κρίθηκε τότε στις ψήφους της Πολιτείας του Ιλινόις, κατέλαβε και τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και τους ηγέτες ανά την υφήλιο.

Ενδεικτικό του τραγέλαφου που επικρατούσε χτες κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, είναι ότι αρκετοί ξένοι διπλωμάτες έσπευσαν να συγχαρούν τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ για την εκλογή του στην Προεδρία.

Ενα από τα πρώτα μηνύματα ήταν από το Γερμανό Πρόεδρο Γιοαχάνες Ράου, που χαιρέτιζε τον κύριο Μπους σαν ένα «καλό φίλο της Γερμανίας» και λέγοντας στο μήνυμά του ότι προσδοκά τη συνέχιση των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν πέρασε πολύ ώρα και ο εκπρόσωπος του Ράου απέσυρε το μήνυμα λέγοντας: «Τι να κάνουμε; Είναι τόσο περίπλοκο».

Ο Γάλλος Πρόεδρος βιάστηκε και αυτός κάνοντας το σφάλμα να δηλώσει, και μάλιστα με ιδιαίτερη θέρμη, ότι προσβλέποντας στις ικανότητες του Μπους για διάλογο, προσδοκά μία ευρύτερη και βαθύτερη ενίσχυση των διατλαντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Με βιάση αλλά πιο συγκρατημένα, το κυβερνών ιαπωνικό κόμμα, Κινέζοι αξιωματούχοι αλλά και το κυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα της Χιλιετίας» της Νοτίου Κορέας χαιρέτισαν την εκλογή του Μπους. Κάποιες χώρες επισήμως ανακάλεσαν και τα χαιρετιστήριά τους, όπως η Ολλανδία.

Αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις των χρηματιστηρίων

Ενας ακόμη τομέας που δείχνει να επηρεάζεται τα μάλα από την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, είναι και τα διεθνή χρηματιστήρια.

Κατ' αρχήν, από τους πρώτους που αντέδρασε ευμενώς ήταν ο γερμανικός επιχειρηματικός κόσμος που χαιρέτισε στο πρόσωπο του Τζορτζ Μπους, τη νίκη του ελεύθερου εμπορίου!

Μάλλον πρώιμα και ίσως τελικά λανθασμένα, το «Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο» -(DIHT) χαιρέτισε την αναγγελθείσα νίκη του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις αμερικανικές εκλογές ως νίκη του ελεύθερου εμπορίου: «Στο πρόσωπο του Τζορτζ Μπους ένας υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου θα αναλάβει καθήκοντα Προέδρου στον πλέον σημαντικό υπερπόντιο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του DIHT, Φραντς Σόζερ.

Ωστόσο, διαφορετικά συναισθήματα κατείχαν τις διεθνείς χρηματαγορές που είχαν χτες μεγάλα σκαμπανεβάσματα και σημειώθηκαν κινούμενες αρχικώς ανοδικώς βάσει των εκτιμήσεων για νίκη του υποψηφίου Τζορτζ Μπους. Μετά την επικράτηση της αβεβαιότητας, οι μετοχές απώλεσαν τα πρωινά κέρδη ενώ τα ομόλογα επανέκτησαν μέρος του αρχικά χαμένου εδάφους μετά από την ανακοίνωση για νέα καταμέτρηση ψήφων στην Πολιτεία της Φλόριντα και αφότου ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Αλ Γκορ ,απέσυρε την αρχική παραδοχή της ήττας του.

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών ψαλιδίστηκαν ενώ ο δείκτης παραγώγων S&P 500 futures (+10% νωρίτερα) υποχώρησε σύντομα παρουσιάζοντας ζημίες πριν ανακάμψει ελαφρώς στη συνέχεια σημειώνοντας κέρδη κατά 2,4%. Επιπλέον, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δέχτηκε αρχικά ισχυρές πιέσεις καθώς οι συναλλασσόμενοι θωρούσαν ότι μία κυβέρνηση Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ δε θα συναινούσε σε μία νέα διεθνή συντονισμένη υπέρ του ευρώ παρέμβαση, στις χρηματαγορές.

Επετράπη επιτέλους ο μεικτός γάμος!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εκτός των εκλογών οι Αμερικανοί πολίτες ανά Πολιτεία και περιφέρεια κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε περίπου 200 δημοψηφίσματα...

Ενα εκ των οποίων έβγαζε μάτι ήταν ένα από τα δημοψηφίσματα που έλαβαν χώρα στην Αλαμπάμα, όπου τελικά νομιμοποιήθηκαν επιτέλους οι μεικτοί γάμοι. Σχεδόν 140 χρόνια μετά την κατάργηση της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οργανωτές του δημοψηφίσματος άλλαξαν το Σύνταγμα της Πολιτείας ώστε να επιτραπούν οι γάμοι μελών διαφορετικών φυλετικών ομάδων. Μπορεί η απαγόρευση των μεικτών γάμων, η οποία ήταν κάποτε συνηθισμένη σε πολλές νότιες Πολιτείες, να μην εφαρμοζόταν εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο θεωρητικά όσοι την παρέβαιναν απειλούνταν ακόμη με φυλακή.

Στο Κολοράντο και το Ορεγκον οι ψηφοφόροι, που δεν έχουν ακόμη συνέλθει από τη φρίκη της σφαγής του 1999 στο γυμνάσιο Κολουμπάιν, ψήφισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της επιβολής αυστηρότερων νόμων για την οπλοκατοχή.

Αρκετά αμφιλεγόμενα ζητήματα σχετικά με την εκπαίδευση απορρίφθηκαν. Στην Καλιφόρνια, ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας αιχμής Τιμ Ντρέιπερ απέτυχε στην προσπάθειά του για μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Βάσει της προτάσεώς του, οι γονείς θα έπαιρναν κάθε χρόνο μια διατακτική 4.000 δολαρίων που θα τους επέτρεπε να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κακοποίηση λαθρομεταναστών στον αστερισμό του Απαρτχάιντ...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Μνήμες του μισητού παρελθόντος Απαρτχάιντ ξύπνησε χτες στην κοινή γνώμη της Νότιας Αφρικής η μετάδοση μαγνητοταινίας της άγριας ρατσιστικής κακοποίησης που υπέστησαν πριν δύο χρόνια λαθρομετανάστες από έξι λευκούς Νοτιοαφρικανούς αστυνομικούς.

Το βίντεο που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι, έδειχνε τους αστυνομικούς να εξαπολύουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά κατά των λαθρομεταναστών, τους οποίους στη συνέχεια ξυλοκόπησαν ενώ έφεραν ήδη πολλαπλά τραύματα και σημάδια κακουχίας. Η μετάδοση αυτής της ταινίας προκάλεσε άμεσα τη σύλληψη των έξι αστυνομικών και τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Πενουέλ Μαντούνα, πως οι πέντε κατηγορούμενοι δεν πρόκειται να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι καταβάλλοντας οποιαδήποτε υψηλή χρηματική εγγύηση.

Εκπρόσωποι από όλα σχεδόν τα κόμματα της χώρας έσπευσαν να καταδικάσουν το κρούσμα αστυνομικής βίας με βδελυγμία. Ο Σμουτς Νγκουνγιάμα, εκπρόσωπος του «Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου», δήλωσε πως το μόνον που αξίζει στους έξι αστυνομικούς είναι «να σαπίσουν στη φυλακή, καθώς δεν τους πρέπει να ζήσουν με τους άλλους πολίτες αυτής της χώρας». Ο Τόνι Λεόν, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία», δήλωσε πως οι σκηνές άγριας βίας που καταγράφηκαν στο βίντεο ανήκουν στο «παρελθόν του Απαρτχάιντ και δεν έχουν καμία θέση στη σημερινή Νότια Αφρική». Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε πως η βιντεοσκόπηση της επίθεσης αναδεικνύει πως στις αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιβιώνουν «βίαιοι ψυχωτικοί αστυνομικοί που κάποτε χαρακτήριζαν την παλιά αστυνομική δύναμη».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απέτυχε η έφεση Ερμπακάν

ΑΓΚΥΡΑ.- Οριστικοποιήθηκε η ποινή κάθειρξης ενός έτους που είχε επιβληθεί στον πρώην πρωθυπουργό και πάλαι ποτέ «ισχυρό άνδρα» του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, Νετσμετίν Ερμπακάν, αφού το ακυρωτικό δικαστήριο της Αγκυρας απέρριψε και την τελευταία έφεσή του, μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατόλια».

Η καταδίκη του Ερμπακάν αφορά ένα λόγο που είχε εκφωνήσει το 1994, στον οποίο είχε ασκήσει κριτική στο γεγονός πως στα πανεπιστήμια της χώρας οι φοιτητές αρχίζουν την ημέρα τους με εθνικιστικά συνθήματα, αντί για προσευχές από το Κοράνι. Το γεγονός της απόρριψης της έφεσής του οδηγεί πιθανότατα στην αναπόδραστη έκτιση της ποινής του 74χρονου πολιτικού.

Κατά τα λοιπά το πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας απασχολεί η «μάχη» του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης να «πάρει το μεσαίο χώρο» από το παραδοσιακό δεξιό Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, με τους ηγέτες των δύο κομμάτων (και συμμάχους στην κυβέρνηση) Ντεβλέτ Μπαχτσελί και Μεσούτ Γιλμάζ, να ανταλλάσσουν φραστικά πυρά. Στον «αφρό» επίσης είναι η σκανδαλολογία περί τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι τράπεζες δόθηκαν στους ίδιους επιχειρηματίες που τις είχαν καταχρεώσει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ