ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2012
Σελ. /56
Συστρατεύονται με το ΚΚΕ

Τη συστράτευσή τους με το ΚΚΕ, για να βγει το Κόμμα όρθιο και δυνατό από αυτές τις εκλογές, για να γιγαντωθεί ο λαϊκός αγώνας, για να κατακτήσει ο λαός τη διακυβέρνηση που του αξίζει, την κυβέρνηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, δηλώνουν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι του μαζικού κινήματος, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ο «Ρ» δημοσιεύει δηλώσεις που καλούν σε συστράτευση για ένα πανίσχυρο ΚΚΕ στις εκλογές.

Ειρήνη Τηλικίδου

Οικονομολόγος, καθηγήτρια στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, υποψήφια Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

MotionTeam

«Θεωρώ μεγάλη τιμή και πιο μεγάλη την ευθύνη της συμβολής μου και στην προεκλογική δουλειά, μέσα στα πλαίσια του γενικότερου αγώνα. Ούτως ή άλλως ως καθηγήτρια ενήλικων σπουδαστών αισθάνομαι όλο και μεγαλύτερη ευθύνη και ανησυχία για το μέλλον τους. Με αυτές τις γραμμές, θέλω να απευθυνθώ στους νέους και στις νέες που σήμερα σπουδάζουν και αύριο θα αναζητήσουν δουλειά. Κυρίως σε όσους ανήκουν σε λαϊκές οικογένειες.

Θέλω να τους καλέσω να ψηφίσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ στις 17 Ιούνη, παρά το ότι είναι σίγουρο πως οι περισσότεροι δεν έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει την ορθότητα των αναλύσεων και των προτάσεών του.

Μου είναι πλήρως κατανοητό ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι εύκολη, δε χαϊδεύει τα αυτιά ούτε του λαού ούτε της νεολαίας. Το ΚΚΕ προτείνει ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα μέσα από την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος. Προτείνει το δρόμο της αντίστασης σήμερα, της ανατροπής αύριο, προτείνει την προοπτική της εξουσίας του λαού. Δεν είναι εύκολη πρόταση αυτή, σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, ενώ είναι σίγουρα δική μας η ευθύνη να κάνουμε πιο πειστική, πιο κατανοητή την ορθότητα και τη ρεαλιστικότητά της.

Ταυτόχρονα, ειλικρινά θεωρώ, ότι όποιος νέος αντιληφθεί σήμερα τη φύση, την αιτία, το περιεχόμενο και την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης θα οδηγηθεί στο δρόμο της συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού.

Ο ταξικός εχθρός, η αστική τάξη, οι πολιτικοί της υπηρέτες και το κράτος της, με τους θεσμούς του, ωθούν τους νέους στην επανάπαυση, στην απογοήτευση, στην ατομική λύση. Αντίθετα ακριβώς το ΚΚΕ καλεί τους νέους να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Να πάρουν το δρόμο του αγώνα, να ενταχθούν στο κίνημα.

Να εγκαταλείψουν την απάθεια και την άγνοια, να ανοίξουν καλά τα αυτιά τους και τα μάτια τους, να διαβάσουν και να ενημερωθούν για να μπορούν να κρίνουν αυτόνομα.

Να μην σκορπίσουν την ψήφο τους αριστερά και δεξιά.

Να σκεφτούν καθαρά ότι ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα σχηματισθεί και άλλα χειρότερα μέτρα εναντίον του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων είναι σίγουρα στο δρόμο και έρχονται.

Να απορρίψουν τους εκφοβισμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη δυστυχία που μας περιμένει εκτός ευρώ ή και εκτός ΕΕ. Να σκεφτούν ποια είναι τάχα η ευτυχία που απολαμβάνουν εντός ΕΕ και ποιο είναι το μέλλον που τους περιμένει. Να απορρίψουν και το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων που μέσα από το γυαλί της τηλεόρασης και μακριά από τους αγώνες, τους πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να απορρίψουν και όλες αυτές τις δήθεν ανεξάρτητες, αριστερές ή όχι, αντιμνημονιακές ή όχι δυνάμεις που ξεφύτρωσαν από τα συντρίμμια του δικομματισμού.

Να αναλογισθούν όχι την ημέρα του σχηματισμού κυβέρνησης αλλά την επόμενη μέρα όταν και για μια ακόμη φορά θα πέσουν οι μάσκες. Οταν για μια ακόμη φορά θα δουν ότι και πάλι ξεγελάστηκαν και δίπλα τους δε θα είναι κανείς παρά μόνο οι αγωνιστές του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ.

Να ανακαλέσουν στη μνήμη τους ό,τι θυμούνται από τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ εδώ και χρόνια αναφορικά με την επίθεση του κεφαλαίου, με το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και να κρίνουν μόνοι τους εάν το ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί.

Είναι σίγουρο ότι αύριο και πάλι θα δικαιωθεί το ΚΚΕ που δε συζήτησε καν τη συμμετοχή του σε κάποια "ψευτοαριστερή" κυβέρνηση συνεργασίας με δυνάμεις που στην καλύτερη περίπτωση διεκδικούν για τον εαυτό τους το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή για τον εξωραϊσμό του συστήματος.

Να εμπιστευτούν το ΚΚΕ».

Γεωργία Μυλωνά

Οδοντίατρος, μέλος Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Αγρινίου, υποψήφια Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

«Η απόφασή μου να συστρατευθώ με το ΚΚΕ και μέσα από το ψηφοδέλτιό του και στις εκλογές της 6ης Μάη όπως και στις 17 Ιούνη είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο.

Οι "Σειρήνες" της εξουσίας δυναμώνουν τη φωνή τους και προσπαθούν να μας πλανεύσουν ξανά και ξανά... ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δίνουν "παροχές" και "επανεξετάζουν" τα μνημόνια ...και υπόσχονται ανάπτυξη για ποιους άραγε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μας μιλάει για επικαιροποιημένο πρόγραμμα, άλλο δηλαδή πρόγραμμα πριν τις εκλογές της 6ης Μάη, άλλο πρόγραμμα για τις 17 Ιούνη. Αραγε ποιο άλλο επίκαιρο πρόγραμμα θα θέλουν να εφαρμόσουν στις 18 Ιούνη στο λαό; Στο λαό που τον απειλούν με τη δαμόκλεια σπάθη της πτώχευσης και της εξόδου από το ευρώ αν δεν ψηφιστούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Στο λαό που ζει ήδη την πτώχευση βλέποντας την ανεργία να αυξάνεται καθημερινά στο λαό. Που οι μισθοί πείνας όσων εργάζονται δεν επαρκούν πλέον για τα βασικά. Που με δυσκολία παρέχει στα παιδιά του μόρφωση, που αδυνατεί να τα στείλει σε πανεπιστημιακές σχολές μακριά από το σπίτι του. Που είναι δύσκολη ως αδύνατη η πρόσβαση σε παροχές Υγείας (ακόμα και τα εμβόλια στα μικρά παιδιά αδυνατούν οι λαϊκές τάξεις να κάνουν). Στους συνταξιούχους που δεν επαρκεί πλέον η σύνταξή τους να περάσουν με αξιοπρέπεια το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ας δούμε όλοι την πραγματικότητα και να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας να δυναμώσουμε με την ψήφο μας το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι η μόνη ελπίδα για όλους. Θα συνταχτούμε με τις δυνάμεις του ΚΚΕ για να μπορέσουμε να αντισταθούμε σε όσα πρόκειται να συμβούν, σε όσα μας ετοιμάζουν».

Φώτης Βαρδής

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

«Απέναντι στο μέτωπο των οικονομικά ισχυρών και απέναντι στις αυταπάτες που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να καταγγελθεί το μνημόνιο χωρίς να συνοδεύεται από έξοδο από την ΕΕ, η μόνη απάντηση είναι η ψήφος προς το ΚΚΕ.

Μετά τις εκλογές, το ΚΚΕ οφείλει, μαζί με τη θέση για κοινωνικό μέτωπο που υποστηρίζει, να αναζωογονήσει και τη θέση του και για πολιτικό μέτωπο.

Υπάρχουν ριζοσπαστικές δυνάμεις, έστω και μικρές, έστω και σε πρωτόλεια κατάσταση, δυνάμεις που θα προκύπτουν στο μέλλον, δυνάμεις που από κοινού με το ΚΚΕ θέλουν να επιτύχουν κάποιας μορφής συνεργασία. Πολιτική πράξη και κυρίως ορθή τακτική που θα απελευθερώνει τεράστια δυναμική μέσα σε μια κοινωνία που θα σιγοβράζει και θα αναζητά διέξοδο και αποφόρτιση.

Ενα ΚΚΕ ισχυρό χρειαζόμαστε μετά τις εκλογές! Ενα ΚΚΕ που θα παίρνει πρωτοβουλίες, θα πρωταγωνιστεί στο εργατικό κίνημα, στο μαζικό κίνημα, για ένα πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ενάντια στην ΕΕ, ένα μέτωπο με προοπτική το σοσιαλισμό».

Πέτρος Αναστασιάδης

Μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «ΤΡΙΑΙΝΑ»

«Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου είναι ξεκάθαρο το νέο δίπολο που στήνεται, ώστε να εγκλωβιστούν εκ νέου οι ψηφοφόροι, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ριζοσπαστικοποίησή τους.

Ολοι εμείς όμως που προερχόμαστε από το χώρο του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να πέσουμε θύματα των νέων αυταπατών που εντέχνως καλλιεργούνται.

Το σύνθημα που ηχεί ως το πλέον επίκαιρο είναι:

"Τέρμα πια οι αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες".

Στις 17 Ιουνίου καλούμαστε με την ψήφο μας, αλλά και την επόμενη μέρα με την πρωταγωνιστική συμμετοχή μας στους ταξικούς αγώνες, να πραγματοποιήσουμε το ολοκληρωτικό βήμα του απεγκλωβισμού.

Η ψήφος στο ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που δε συμβιβάζεται και πραγματικά στέκεται στο πλευρό κάθε εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου, άνεργου, δίπλα σε κάθε λαϊκή οικογένεια, είναι η αφετηρία.

Την επόμενη μέρα σε κάθε χώρο δουλειάς συντεταγμένα θα πρέπει να πορευτούμε έτσι ώστε να σπάσουν κατεστημένες εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες καθώς και πρακτικές που οδηγούν τους εργαζόμενους σε νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που βιώνουμε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Την ώρα που οι Ελληνες εφοπλιστές χτίζουν πλοία ανά τον κόσμο και οι ανάγκες της εγχώριας ακτοπλοΐας είναι μεγάλες, συγκεκριμένες πολιτικές εξαφανίζουν την εγχώρια ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Την ίδια στιγμή η εργοδοσία στο ναυπηγείο κάνοντας χρήση των αντεργατικών νόμων, για να διασφαλίσει τα κέρδη της, έχει επιβάλει εκ περιτροπής εργασία με το να δουλεύουμε μία μέρα την εβδομάδα. Η απάντηση της ηγεσίας του σωματείου ΠΑΣΚΕ συνεπικουρουμένη και από την ΔΑΚΕ ήταν συνειδητά ο εκφυλισμός των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με την αναστολή των απεργιών τρεις μέρες πριν τις εκλογές τις 6ης Μαΐου. Στοχεύουν στην αποδυνάμωση της αγωνιστικότητας των εργαζομένων και στην απογοήτευσή τους ώστε να αποδεχτούν ευκολότερα όλα τα χειρότερα που έρχονται.

Οι εργαζόμενοι απέναντι σε όλα αυτά οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ποιος είναι αυτός που είναι με το μέρος τους, ποιος είναι αυτός που αγωνίζεται για τα συμφέροντά τους και να συστρατευτούν μαζί του. Οι πραγματικές και μόνιμες αλλαγές στη ζωή των εργαζομένων δεν μπορούν να γίνουν, αν δε γίνει λαϊκή περιουσία ο πλούτος που παράγουν και τώρα βρίσκεται στα χέρια των λίγων.

Ακόμα και οι εργαζόμενοι που δεν είναι απόλυτα πεισμένοι με την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, που εκτιμούν όμως τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την αγωνιστικότητά του, έχουν κάθε συμφέρον να το στηρίξουν στις εκλογές και στους αγώνες.

Στις 17 Ιουνίου ψηφίζουμε ΚΚΕ, το κόμμα που πραγματικά μας αντιπροσωπεύει».

Ντενίζ Μπαλτσαβιά

Ηθοποιός

«Ψηφίζω ΚΚΕ. Το κόμμα της εργατικής τάξης και του λαού. Ψηφίζω ΚΚΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για την εξασφάλιση Υγείας και Πρόνοιας για όλο το λαό. Για το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των νέων. Για μία αξιοπρεπή ζωή των συνταξιούχων. Για την υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για μία κοινωνία σοσιαλιστική με λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί είναι το κόμμα με ξεκάθαρη ιδεολογία».

Νίκος Κατσαρός

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ - Επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

«Η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, η ανεργία ανεβαίνει απειλητικά, οι ασφαλισμένοι μένουν χωρίς φάρμακα, οι εργοδότες καταπιέζουν ακόμα περισσότερο την εργατική τάξη. Σε αυτά και όσα χειρότερα πιθανόν θα επακολουθήσουν υπάρχει μία μόνο λύση: Δυναμική συσπείρωση στις τάξεις του ΚΚΕ, που με συνέπεια και θυσίες αγωνίζεται διαχρονικά για τα δίκαια του λαού μας».

Γιώργος Σολτάτος

Περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Δυτική Ελλάδα

«Με δεδομένο τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μάη 2012 και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα, θεωρώ πολιτικά αναγκαίο να επαναβεβαιώσω την απόφασή μου για τη στήριξη στις εκλογές που θα γίνουν την 17η Ιούνη 2012 στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Με δήλωσή μου την 19η Απρίλη 2012 εξήγησα τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και οι οποίοι ισχύουν και για την καινούργια εκλογική αναμέτρηση.

Πέρα από αυτούς και συμπληρωματικά θα μπορούσα να προσθέσω και:

Η χώρα, και όχι μόνο, βρίσκεται σε κρίση η οποία δεν μπορεί να λυθεί με ημίμετρα και με απλές υποσχέσεις που πολλές φορές ξεπερνούν και τα όρια του "παραμυθιού".

Η κρίση αυτή είναι κρίση του καπιταλισμού και σαφώς δεν μπορεί να λυθεί με διαπραγματεύσεις, με αιτήσεις και με παρακάλια. Η κρίση αυτή αντιμετωπίζεται μόνο με ρίξεις και συγκρούσεις. Δεν μπορεί να είσαι αξιόπιστος όταν νομίζεις πως με παρακάλια θα σε λυπηθεί η "Διεθνής των τοκογλύφων" ή ότι θα την αναγκάσεις με το λέγε λέγε να αλλάξει ρότα. Πραγματικά πιστεύει κανείς ότι μπορεί να πείσει το μεγάλο κεφάλαιο να προχωρήσει σε επενδύσεις και να το κάνει δίχως να εξασφαλίσει πολύ μεγάλη κερδοφορία;

Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής προς το συμφέρον του λαού μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό μπορεί να το πετύχουν οι θιασώτες της Συνθήκης του Μάαστριχτ;

Δεν μπορεί λοιπόν κανένας άλλος δρόμος να δώσει λύσεις για το λαό, εκτός από το δρόμο που το Κομμουνιστικό Κόμμα δείχνει.

Αλλωστε όλοι μας έχουμε εμπειρίες από τα "Ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" που στο παρελθόν εγκλώβισαν δημιουργικές δυνάμεις του Λαού και που σήμερα απολογούνται για εκείνες τις επιλογές τους.

Η γενιά μου δεν μπορεί να κάνει πάλι το ίδιο λάθος. Γιατί δύο φορές είναι πολλές για τον καθένα.

Καλώ με αυτές τις σκέψεις κάθε πολίτη να αγωνισθεί δίπλα στο ΚΚΕ, έστω και αν διαφωνεί σε κάποια επιμέρους ζητήματα και τακτικές. Μόνο με το ΚΚΕ μπορεί να δώσουμε δύναμη στη δύναμή μας. Και αυτό είναι τόσο απαραίτητο στη σημερινή συγκυρία...».

Νίκος Γελαδάς

Αναπληρωτής καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Και τώρα τι;

Μας υποσχέθηκαν ευημερία και εθνική ανεξαρτησία. 31 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, 20 χρόνια μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, 10 χρόνια από την εισαγωγή του ευρώ ως ενιαίο νόμισμα πήραμε: 1,5 εκατομμύρια ανέργους, 3 εκατομμύρια Ελληνες κάτω από τα όρια της φτώχειας, καρκινοπαθείς να μην έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους, πανεπιστήμια έτοιμα να κλείσουν από υποχρηματοδότηση. Κλοπή των χρηματικών αποθεματικών των Ταμείων από το ελληνικό ληστρικό κράτος. Από το παγκοσμιοποιημένο κράτος, των απανταχού τραπεζιτών της Lehman Brothers και των άλλων μεγάλων "αδελφών" εταιρειών και των ιθαγενών αντιπροσώπων τους που έχουν πτωχεύσει και επισήμως.

Και τώρα τι; Τι θα κάνουμε με τα δεινά που μας βρήκαν; Απαγκίστρωση, νωθρή διαπραγμάτευση, σκληρή καταγγελία, εθνική συνεννόηση, μονομερή αυτοκτονία; Σβήνει η φωτιά όταν η βλάστηση είναι ξερή και φυσάει δυνατός αέρας; Υπάρχει λύση όταν ακόμα και αστοί οικονομολόγοι αναφέρουν ότι το κοινωνικό - πολιτικό πρόβλημα της ευρωζώνης είναι από δυσεπίλυτο έως αδιέξοδο; Η λύση είναι μία. Εξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση και έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας από τον ελληνικό λαό. Εργάτες, αγρότες, νεολαία, μικρομεσαίοι και διανοούμενοι ενωμένοι σαν μια γροθιά οφείλουν να μην χάσουν άλλο το χρόνο τους και φαλκιδεύσουν το μέλλον των παιδιών τους. Οφείλουν να αγωνιστούν για να βγει η χώρα έξω από τη φωλιά των λύκων του άκρατου ανταγωνισμού και της ατέρμονης συσσώρευσης κεφαλαίου.

17 Ιουνίου 2012. Ημέρα περισυλλογής, ημέρα εθνικών εκλογών. Μια ευκαιρία να ενισχυθεί με την ψήφο μας το ΚΚΕ, το κόμμα που μας προειδοποίησε για τα επερχόμενα δεινά του λαού από την πρώτη στιγμή. Το μοναδικό κόμμα που προτείνει πραγματική ανόθευτη αλλαγή συστήματος και όχι τροποποίηση μιας αδιέξοδης πολιτικής. Το κόμμα της συνέπειας, που θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και την επόμενη ημέρα των εκλογών. Γιατί ο αγώνας είναι δύσκολος, ο αντίπαλος ισχυρός και ο δρόμος ανηφορικός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ