ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Σκοτώθηκε καπνεργάτης την ώρα της δουλειάς

Η ανάπτυξη που υπηρετεί το κέρδος, για το λαό γεννά μόνο ανεργία, φτώχεια, «ατυχήματα» (φωτ. από παλιότερη πρωτομαγιάτικη διαδήλωση)
Η ανάπτυξη που υπηρετεί το κέρδος, για το λαό γεννά μόνο ανεργία, φτώχεια, «ατυχήματα» (φωτ. από παλιότερη πρωτομαγιάτικη διαδήλωση)
Φρικτό θάνατο μέσα σε υγραντήρα στο καπνεργοστάσιο «ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ» στο Ζυγό Καβάλας, βρήκε στις 8 το βράδυ της Τρίτης, ο 46χρονος καπνεργάτης Κώστας Παπαδόπουλος, πατέρας δύο παιδιών.

Ο καπνεργάτης, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού του κυλινδρικού περιστροφικού υγραντήρα όπου βρισκόταν, καθώς για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, το μηχάνημα τέθηκε σε λειτουργία (περιστροφή).

Ο Κ. Παπαδόπουλος, μετά από πολύμηνη ανεργία, προσλήφθηκε για λίγες μέρες στο καπνεργοστάσιο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει δουλέψει εποχιακά και στο παρελθόν. Το μεροκάματο της Τρίτης ήταν το τελευταίο. Ο 46χρονος καπνεργάτης προστέθηκε στην ασύλληπτα μεγάλη λίστα των εργατών που ποτίζουν με το αίμα και τη ζωή τους τα κέρδη των εργοδοτών.

Ο 39χρονος προϊστάμενος της βάρδιας συνελήφθη ενώ έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες του «ατυχήματος» διεξάγεται από Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Καβάλας.

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ εκφράζει την θλίψη της και τα συλλυπητήριά της, στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου και σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η Εργατική Τάξη θρηνεί ακόμη ένα θύμα της εργοδοτικής εκμετάλλευσης, ακόμη ένα νεκρό -θυσία- στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Η παράλειψη κανόνων ασφαλείας, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας στους χώρους δουλειάς, οι περικοπές μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, η υποστελέχωση και απαξίωση του ΣΕΠΕ, τροφοδοτούν την εργοδοτική ασυδοσία που οδηγεί και στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας με αποτέλεσμα τις εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο.

Η Εργατική Τάξη πληρώνει όχι μόνο με τον ιδρώτα της αλλά και με το αίμα της την καπιταλιστική ανάπτυξη, τα εργοδοτικά κέρδη.

Για ακόμη μία φορά με το γνωστό τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται το αίτημα πάλης που το ΠΑΜΕ προβάλλει στην Εργατική Τάξη και το κίνημα της για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ
Προστέθηκαν ακόμα 133.789 άνεργοι στις λίστες των ανέργων

Ακόμα 133.789 άνεργοι προστέθηκαν στις μαύρες λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ μέσα σε ένα χρόνο με αποτέλεσμα οι άνεργοι το Μάη του 2012 να φτάνουν τα 903.238 άτομα, από 769.455 ανέργους τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των ανέργων οι 126.931 - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ - δεν καταγράφονται ως άνεργοι, καθώς δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία, ενώ οι υπόλοιποι 776.307 αναζητούν εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από το σύνολο των ανέργων, που αναζητούν εργασία, τα 328.133 άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών, και 448.174 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Από το σύνολο επίσης των ανέργων το επίδομα - χαρτζιλίκι των 360 ευρώ λαμβάνουν μόλις οι 216.889 άνεργοι. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 36,10% των ανέργων και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,72%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (63,00%) των εγγεγραμμένων ανέργων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 54 ετών (491.001 άνεργοι). Στην ομάδα κάτω των 30 ετών ανήκει το 27,25% από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων και στην ομάδα άνω των 55 ετών το 9,75%.

Οι αναγγελίες πρόσληψης στο σύνολο της χώρας για το Μάη είναι αυξημένες κατά 66,76% από τον προηγούμενο μήνα, τον Απρίλη και μειωμένες κατά 10,92% σε σχέση με τον Μάη του 2011. Οι απολύσεις τον Μάη έφτασαν τις 23.914, καταγράφοντας αύξηση από τον προηγούμενο μήνα κατά 6.647.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το σωματείο καταγγέλλει προσπάθεια τρομοκράτησης

Ανησυχία προκαλεί η πρόσφατη παρέμβαση που σημειώθηκε προχθές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στο φόντο της εξελισσόμενης και εξαγγελθείσας εδώ και μια βδομάδα γενικής συνέλευσης των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελίες δύο χειρουργών περί παρακώλυσης λειτουργίας και κατάληψης των χειρουργείων από το νοσηλευτικό προσωπικό και κατόπιν εισαγγελικής εντολής, εμφανίστηκαν αστυνομικοί ... μέσα στα χειρουργεία για να διαπιστώσουν αν ισχύουν οι καταγγελίες. Ωστόσο, τα προγραμματισμένα χειρουργεία έγιναν κανονικά και προσωπικό ασφαλείας υπήρχε στα χειρουργεία καθ' όλη τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, το δε πανεπιστημιακό νοσοκομείο δε βρισκόταν σε εφημερία και δεν προέκυψε κανένα έκτακτο περιστατικό όπως άλλωστε διαβεβαίωσε και η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου.

Με ομόφωνη απόφαση, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων καταγγέλλει αυτές τις πρακτικές. «Αποτελεί, σημειώνει, συνέχεια του κλίματος αμφισβήτησης του δικαιώματος συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα από τη διοίκηση του νοσοκομείου (στις 7 Δεκέμβρη του 2011 κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης με εντολή της διοίκησης ζητούνταν από τους διευθυντές των υπηρεσιών κατάλογοι με όσους εργαζόμενους θα κατέβουν στη γενική συνέλευση). Στοχοποιήθηκαν οι συναθροίσεις των εργαζομένων ως βασικός παράγοντας δυσλειτουργίας του νοσοκομείου την ίδια στιγμή που η καθημερινή δραματική εικόνα του νοσοκομείου περιλαμβάνει επικίνδυνες ελλείψεις προσωπικού, ελλείψεις υγειονομικού υλικού, φαρμάκων. Επικαλέστηκαν ακόμα και τον νόμο 1264 που ορίζει ότι οι γενικές συνελεύσεις πρέπει να γίνονται εκτός ωραρίου εργασίας. Τα νοσοκομεία όμως λειτουργούν σε 24ωρη βάση οπότε δεν μπορούν να γίνονται συνελεύσεις στα νοσοκομεία!

Η πράξη αυτή τρομοκρατίας καθόλου τυχαία έγινε κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης όπου απορρίφθηκε καθ' ολοκληρία ο νέος Οργανισμός του ΠΓΝΙ που καταργεί θέσεις εργασίας και συρρικνώνει λειτουργίες του νοσοκομείου, προσαρμόζοντας το νέο Οργανισμό στις νέες άγριες περικοπές χρηματοδότησης και την πολιτική ταχείας ιδιωτικοποίηση δομών του νοσοκομείου. Αποτελεί μέρος της συνολικής προσπάθειας ποινικοποίησης κάθε δραστηριότητας αμφισβήτησης της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής με πολλά παραδείγματα ποινικοποίησης σε κάθε εργασιακό χώρο. Αποτελεί αναγκαιότητα της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων η οποία για να εφαρμοστεί χρειάζεται εκτός από φτηνούς και υπάκουους εργαζόμενους».

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Συνεχίζουν το σκληρό αγώνα

Χωρίς να κάνουν βήμα πίσω οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, συνεχίζουν το σκληρό απεργιακό τους αγώνα που μπήκε και στον 8o μήνα και επιμένουν αταλάντευτοι στο αίτημά τους για επαναπρόσληψη των 119 απολυμένων. Μπροστά στη πύλη του εργοστασίου έχοντας στο πλευρό τους την αλληλεγγύη δεκάδων εργαζομένων αντιμετωπίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του Μάνεση που μαζί με τους διευθυντές προσπαθούν επίμονα να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να σπάσουν την απεργία. Γι΄ αυτό και το σωματείο έχει καλέσει όλους τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να μην τρομοκρατηθούν και να βρεθούν εκεί που ανήκουν, στη περιφρούρηση της απεργίας. Την ίδια στιγμή συνεχίζει να καταγγέλλει ανοιχτά την εργοδοσία η οποία επιμένει να κάνει επίδειξη αδιαλλαξίας αρνούμενη να συναντηθεί με το σωματείο και να συζητήσει μαζί τους προτάσεις για εξεύρεση λύσης. Επιδιώκει να λυγίσει τους περήφανους απεργούς χαλυβουργούς και τον αγώνα που δίνουν για όλη την εργατική τάξη.

ΚΡΗΤΗ
Διαμαρτυρία λιμενικών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι, η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης έξω από τα γραφεία της, για την ανύπαρκτη, όπως τόνισαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ίδιων και των οικογενειών τους. Κλιμάκιο της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Βρύσαλη, υποψήφιο βουλευτή και περιφερειακό σύμβουλο, παραβρέθηκε στην κινητοποίηση μεταφέροντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Να αναφέρουμε ότι αντίστοιχη κινητοποίηση είχε πραγματοποιηθεί και τον περασμένο Νοέμβρη απ' όλες τις Ενώσεις της Κρήτης στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρά το γεγονός ότι οι κρατήσεις από το μισθό τους και μεγάλες είναι και γίνονται κανονικά. Ζητούν από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύσεις, καθώς, όπως υπογράμμισαν, εκπτώσεις και περικοπές στο υπέρτατο αγαθό της υγείας δε χωράνε. Επίσης, εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Με δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, Μενέλαος Δαφέρμος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Εχουν συσσωρευτεί οφειλές των τελευταίων τεσσάρων ετών, διότι η υπηρεσία δεν αποδίδει τα χρήματα που πρέπει στους ιατροφαρμακευτικούς συλλόγους και στα διαγνωστικά κέντρα. Υπάρχουν κάποια ερωτήματα. Πρώτο βασικό ερώτημα είναι ότι οι κρατήσεις από τη μισθοδοσία μας υπερβαίνουν κατά έτος τα 600 ευρώ. Αυτά τα χρήματα πού πάνε; Ποιοι τα διαχειρίζονται; Και γιατί δεν αποδίδονται εκεί που πρέπει; Και ένα δεύτερο ερώτημα είναι: Οι ετήσιες κρατήσεις στο σύνολο του προσωπικού είναι περίπου στα 4.700.000 ευρώ η δαπάνη που απαιτείται για την κάλυψη δεν υπερβαίνει τα 4.300.000 ευρώ άρα το πλεόνασμα που υπάρχει πού πηγαίνει; Ποιοι το διαχειρίζονται; Επιτέλους, η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της», καταλήγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ