ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πληροφορίες περί αποστολής ρωσικών πολεμικών πλοίων

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση εντός και μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Ετοιμη να στείλει δύο αμφίβια πλοία στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, τη μοναδική ναυτική βάση που διαθέτει στη Μεσόγειο, φέρεται να είναι, σύμφωνα με πηγές του ρωσικού ναυτικού επιτελείου που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, η Μόσχα. Εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί θέτει σε νέο, πολύ πιο επικίνδυνο πλαίσιο για τους λαούς της περιοχής, τις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με επίκεντρο τη Συρία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, τα δύο πλοία (Nikola Filtschenkov - Cesar Kounikov) έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν «σημαντικό αριθμό πεζοναυτών», ετοιμάζονται για «έκτακτη αποστολή» και με την παρουσία τους μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή μετακίνηση, εφόσον χρειαστεί, Ρώσων πολιτών αλλά και την απομάκρυνση ρωσικού εξοπλισμού από τη βάση.

Παράλληλα, φέρονται να υπάρχουν και σχέδια για αποστολή αεροσκαφών που θα «καλύψουν» τα ρωσικά πλοία, αν αυτά αντιμετωπίσουν τον οποιονδήποτε κίνδυνο. Η πληροφορία που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμενόταν να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ομπάμα στο περιθώριο της G20 στο Μεξικό, ακριβώς για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, αλλά και του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία το Συμβούλιο Ασφαλείας ο στρατιωτικός υπεύθυνος για την αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ, Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ. Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο οι παρατηρητές «ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους», επικαλούμενοι την κλιμακούμενη βία που απειλεί τη ζωή τους, ενώ ο Μουντ επέρριψε ευθύνη και στις δύο πλευρές εκτιμώντας ότι δε δείχνουν καμία διάθεση για «ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος».

Αναμένοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εντός Συρίας συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ουατάν» έγραψε ότι «οι τρομοκράτες σκοτώνονται κατά εκατοντάδες στις εισόδους της Δαμασκού τις τελευταίες ημέρες», ενώ πηγές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι κλιμακώνεται ο βομβαρδισμός της Χομς, που πολιορκείται για πολλοστή ημέρα, ενώ είναι εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι άμαχοι.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση στα ισραηλινο-αιγυπτιακά σύνορα

Ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα με την Αίγυπτο
Ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα με την Αίγυπτο
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε το πρωί στα σύνορα της Αιγύπτου με το Ισραήλ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός εργάτης και τρεις ένοπλοι αγνώστου υπηκοότητας. Ολα άρχισαν όταν ομάδα ενόπλων, που φαίνεται να εισήλθε από την έρημο της χερσονήσου Σινά στο ισραηλινό έδαφος, άνοιξε πυρ κατά Ισραηλινών εργατών που δουλεύουν στην ανέγερση διαχωριστικού τείχους στα ισραηλινο-αιγυπτιακά σύνορα. Ισραηλινοί στρατιώτες έσπευσαν στο σημείο και ακολούθησε μάχη.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, αναζητούνται στην ευρύτερη περιοχή, που παραμένει αποκλεισμένη, άλλοι τρεις ή τέσσερις ένοπλοι. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υπηκοότητα των ενόπλων. Αργότερα το απόγευμα, δύο Παλαιστίνιοι, μέλη της ισλαμιστικής «Τζιχάντ», σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, την οποία ο ισραηλινός στρατός δεν συνέδεσε με το πρωινό περιστατικό.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σαούλ Μοφάζ, και ο υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, κάλεσαν την αιγυπτιακή ηγεσία «να λάβει άμεσα μέτρα ελέγχου των συνόρων στην περιοχή του Σινά», όπου έχουν αυξηθεί τα βίαια περιστατικά τους τελευταίους μήνες.

ΓΑΛΛΙΑ - «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ» ΚΟΜΜΑ
Πλειοψηφία για αντιλαϊκή επίθεση

ΠΑΡΙΣΙ.--

Απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξασφάλισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι συνεργαζόμενοι. Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα κερδίζουν συνολικά 314 έδρες από το σύνολο των 577. Ο Ολάντ είχε θέσει ως όρο την εκλογή σε βουλευτικό αξίωμα όλων των υπουργών της κυβέρνησής του. Και οι 23 εκλέχτηκαν αλλά, όπως διαρρέεται από το πρωθυπουργικό μέγαρο, ανασχηματισμός θα γίνει και δεν αποκλείεται στη νέα κυβέρνηση να μη συμπεριλαμβάνεται η υπουργός Περιβάλλοντος, πρώην επικεφαλής των Οικολόγων Πρασίνων, Ντιφλό, εκτός και αν αυτό γίνει μόνο για να διατηρηθεί ένα «καλό κλίμα»...

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέλεξαν 17 βουλευτές και για πρώτη φορά μπορούν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα. Αντίθετα, το Μέτωπο της Αριστεράς (σχήμα όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ) εξέλεξε 10 βουλευτές και δεν έχει αυτό το δικαίωμα αφού το όριο είναι 15. Από την άλλη, κοινοβουλευτικά το πρώην δεξιό κυβερνών κόμμα UMP συγκέντρωσε 194 έδρες, άλλα δεξιά κόμματα 15, το δεξιό Ριζοσπαστικό κόμμα 6, το Νέο Κέντρο 14, το Δημοκρατικό Κίνημα του Μπαϊρού μόλις 2, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 2, χωρίς να εκλεγεί τελικά η ίδια η Μαρίν Λεπέν, αλλά η 22χρονη ανιψιά της, και η επίσης ακροδεξιά Ενωση του Νότου 1 έδρα.

Τώρα, πλέον, που το «προεκλογικό διάλειμμα» τελείωσε, «αρχίζουν πραγματικά τα όργανα» για την εφαρμογή της άλλης εκδοχής διαχείρισης του καπιταλισμού, που προέβαλλε ο δήθεν «φορέας του ανέμου της αλλαγής» στην ΕΕ, Φρανσουά Ολάντ. Ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό αναμένεται ν' ανακοινώσει στα τέλη του μήνα το δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει «καλυμμένα» μέτρα λιτότητας προκειμένου να τηρηθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής ισορροπίας, αλλά και να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Μεταξύ 2 - 4 Ιούλη θα δημοσιοποιηθεί και η απογραφή της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για νέα μέτρα λιτότητας.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σε κλίμα πιέσεων οι διαπραγματεύσεις

ΜΟΣΧΑ.--

Σε κλίμα που Ιρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «μη θετικό», άρχισε χτες στη ρωσική πρωτεύουσα, ο τρίτος γύρος επαφών μεταξύ της ιρανικής ηγεσίας και της ομάδας των «6» -τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία) και η Γερμανία- με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Εκπρόσωπος της Κάθριν Αστον, που είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των «6», ο Μάικλ Μαν, επιβεβαίωσε ότι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στο Ιράν από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, καθώς δήλωνε ότι η ομάδα των «6» επιδιώκει να υπάρξει δέσμευση διακοπής της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20%, δέσμευση για παράδοση των αποθεμάτων ουρανίου που έχει ήδη εμπλουτιστεί σε αυτό το ποσοστό και αντικατάστασή του με αντίστοιχη ποσότητα έτοιμου καυσίμου.

Διευκρίνιζε, επίσης, ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί πριν γίνουν όλα αυτά, την άρση του εμπάργκο στις ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές, που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου ενώ, ήδη, παρατηρείται πτώση των εξαγωγών κατά 40%. Από την άλλη, η ιρανική πλευρά έθετε ως προϋπόθεση την αναγνώριση του δικαιώματος του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο και να χρησιμοποιεί για ειρηνικούς σκοπούς την πυρηνική ενέργεια, κάτι που η ομάδα των «6» αναγνωρίζει μόνο μέχρι το ποσοστό του 5%.

Ενώ είχαν αρχίσει οι επαφές, που θα συνεχιστούν και σήμερα, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ δήλωνε ότι η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να μην εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλό ποσοστό, εφόσον της διασφαλίσουν οι συνομιλητές της το πυρηνικό καύσιμο που χρειάζεται για τη λειτουργία των πυρηνικών της αντιδραστήρων. Η παρέμβαση Αχμαντινετζάντ θα μπορούσε να είναι η γραμμή συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών.

ΕΕΔΔΑ
Διαμαρτυρία για σύλληψη Παλαιστινίου αγωνιστή

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) απέστειλε στις 15 Ιούνη επιστολή διαμαρτυρίας προς την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα για τη σύλληψη και φυλάκιση του Παλαιστινίου καλλιτεχνικού διευθυντή του «Freedom Theatre» Nabil Al Raee. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «πρόκειται για πολιτιστικό κέντρο και θεατρική σχολή, που ιδρύθηκε το 2006 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τζενίν, με στόχο να βοηθήσει παιδιά και νέους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που τους δημιουργεί, ανάμεσα στα άλλα τεράστια προβλήματα της ισραηλινής κατοχής, η απομόνωση του 3 μέτρων ύψους τείχους».

Προσθέτει επίσης πως «από τη στιγμή της σύλληψής του από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στις 6 Ιούνη, χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση, δεν υπάρχει σαφής πληροφόρηση για το πού έχει μεταφερθεί, τις συνθήκες κράτησής του, τη φυσική και ψυχολογική του κατάσταση και κυρίως για ποιους ακριβώς λόγους κρατείται. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες από τις ισραηλινές αρχές, κρατείται σε φυλακή στο βόρειο Ισραήλ και δεν του επιτρέπεται ούτε καν να έρθει σε επαφή με το δικηγόρο του».

Η ΕΕΔΔΑ απαιτεί «την άμεση απελευθέρωση του Nabil Al Raee, όπως επίσης να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του. Ο παλαιστινιακός λαός, όπως και κάθε άλλος λαός, έχει δικαίωμα σε μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, έχει δικαίωμα στην ειρήνη και τον πολιτισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ