Τρίτη 19 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πληροφορίες περί αποστολής ρωσικών πολεμικών πλοίων

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση εντός και μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Ετοιμη να στείλει δύο αμφίβια πλοία στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, τη μοναδική ναυτική βάση που διαθέτει στη Μεσόγειο, φέρεται να είναι, σύμφωνα με πηγές του ρωσικού ναυτικού επιτελείου που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, η Μόσχα. Εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί θέτει σε νέο, πολύ πιο επικίνδυνο πλαίσιο για τους λαούς της περιοχής, τις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με επίκεντρο τη Συρία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, τα δύο πλοία (Nikola Filtschenkov - Cesar Kounikov) έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν «σημαντικό αριθμό πεζοναυτών», ετοιμάζονται για «έκτακτη αποστολή» και με την παρουσία τους μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή μετακίνηση, εφόσον χρειαστεί, Ρώσων πολιτών αλλά και την απομάκρυνση ρωσικού εξοπλισμού από τη βάση.

Παράλληλα, φέρονται να υπάρχουν και σχέδια για αποστολή αεροσκαφών που θα «καλύψουν» τα ρωσικά πλοία, αν αυτά αντιμετωπίσουν τον οποιονδήποτε κίνδυνο. Η πληροφορία που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμενόταν να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ομπάμα στο περιθώριο της G20 στο Μεξικό, ακριβώς για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, αλλά και του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία το Συμβούλιο Ασφαλείας ο στρατιωτικός υπεύθυνος για την αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ, Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ. Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο οι παρατηρητές «ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους», επικαλούμενοι την κλιμακούμενη βία που απειλεί τη ζωή τους, ενώ ο Μουντ επέρριψε ευθύνη και στις δύο πλευρές εκτιμώντας ότι δε δείχνουν καμία διάθεση για «ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος».

Αναμένοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εντός Συρίας συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ουατάν» έγραψε ότι «οι τρομοκράτες σκοτώνονται κατά εκατοντάδες στις εισόδους της Δαμασκού τις τελευταίες ημέρες», ενώ πηγές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι κλιμακώνεται ο βομβαρδισμός της Χομς, που πολιορκείται για πολλοστή ημέρα, ενώ είναι εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι άμαχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ