Τρίτη 19 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σε κλίμα πιέσεων οι διαπραγματεύσεις

ΜΟΣΧΑ.--

Σε κλίμα που Ιρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «μη θετικό», άρχισε χτες στη ρωσική πρωτεύουσα, ο τρίτος γύρος επαφών μεταξύ της ιρανικής ηγεσίας και της ομάδας των «6» -τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία) και η Γερμανία- με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Εκπρόσωπος της Κάθριν Αστον, που είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των «6», ο Μάικλ Μαν, επιβεβαίωσε ότι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στο Ιράν από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, καθώς δήλωνε ότι η ομάδα των «6» επιδιώκει να υπάρξει δέσμευση διακοπής της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20%, δέσμευση για παράδοση των αποθεμάτων ουρανίου που έχει ήδη εμπλουτιστεί σε αυτό το ποσοστό και αντικατάστασή του με αντίστοιχη ποσότητα έτοιμου καυσίμου.

Διευκρίνιζε, επίσης, ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί πριν γίνουν όλα αυτά, την άρση του εμπάργκο στις ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές, που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου ενώ, ήδη, παρατηρείται πτώση των εξαγωγών κατά 40%. Από την άλλη, η ιρανική πλευρά έθετε ως προϋπόθεση την αναγνώριση του δικαιώματος του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο και να χρησιμοποιεί για ειρηνικούς σκοπούς την πυρηνική ενέργεια, κάτι που η ομάδα των «6» αναγνωρίζει μόνο μέχρι το ποσοστό του 5%.

Ενώ είχαν αρχίσει οι επαφές, που θα συνεχιστούν και σήμερα, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ δήλωνε ότι η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να μην εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλό ποσοστό, εφόσον της διασφαλίσουν οι συνομιλητές της το πυρηνικό καύσιμο που χρειάζεται για τη λειτουργία των πυρηνικών της αντιδραστήρων. Η παρέμβαση Αχμαντινετζάντ θα μπορούσε να είναι η γραμμή συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ