Τρίτη 19 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ» ΚΟΜΜΑ
Πλειοψηφία για αντιλαϊκή επίθεση

ΠΑΡΙΣΙ.--

Απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξασφάλισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι συνεργαζόμενοι. Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα κερδίζουν συνολικά 314 έδρες από το σύνολο των 577. Ο Ολάντ είχε θέσει ως όρο την εκλογή σε βουλευτικό αξίωμα όλων των υπουργών της κυβέρνησής του. Και οι 23 εκλέχτηκαν αλλά, όπως διαρρέεται από το πρωθυπουργικό μέγαρο, ανασχηματισμός θα γίνει και δεν αποκλείεται στη νέα κυβέρνηση να μη συμπεριλαμβάνεται η υπουργός Περιβάλλοντος, πρώην επικεφαλής των Οικολόγων Πρασίνων, Ντιφλό, εκτός και αν αυτό γίνει μόνο για να διατηρηθεί ένα «καλό κλίμα»...

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέλεξαν 17 βουλευτές και για πρώτη φορά μπορούν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα. Αντίθετα, το Μέτωπο της Αριστεράς (σχήμα όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ) εξέλεξε 10 βουλευτές και δεν έχει αυτό το δικαίωμα αφού το όριο είναι 15. Από την άλλη, κοινοβουλευτικά το πρώην δεξιό κυβερνών κόμμα UMP συγκέντρωσε 194 έδρες, άλλα δεξιά κόμματα 15, το δεξιό Ριζοσπαστικό κόμμα 6, το Νέο Κέντρο 14, το Δημοκρατικό Κίνημα του Μπαϊρού μόλις 2, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 2, χωρίς να εκλεγεί τελικά η ίδια η Μαρίν Λεπέν, αλλά η 22χρονη ανιψιά της, και η επίσης ακροδεξιά Ενωση του Νότου 1 έδρα.

Τώρα, πλέον, που το «προεκλογικό διάλειμμα» τελείωσε, «αρχίζουν πραγματικά τα όργανα» για την εφαρμογή της άλλης εκδοχής διαχείρισης του καπιταλισμού, που προέβαλλε ο δήθεν «φορέας του ανέμου της αλλαγής» στην ΕΕ, Φρανσουά Ολάντ. Ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό αναμένεται ν' ανακοινώσει στα τέλη του μήνα το δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει «καλυμμένα» μέτρα λιτότητας προκειμένου να τηρηθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής ισορροπίας, αλλά και να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Μεταξύ 2 - 4 Ιούλη θα δημοσιοποιηθεί και η απογραφή της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για νέα μέτρα λιτότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ