ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 3ο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται. Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία»

Αρχισαν χτες και κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις στο Γεντί Κουλέ

Μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας

MotionTeam

Μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας
Με μαζική συμμετοχή νέων εργαζομένων και σπουδαστών από τους χώρους της κατάρτισης ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις του 3ου Εργατικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιούνται στον περίβολο του Γεντί Κουλέ, με τίτλο: «Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία». Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που οργανώνουν οι κλαδικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, κορυφώνονται σήμερα με ομιλία από τη Βιβή Δάγκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ παρακολούθησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Πρώτη μέρα χτες, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας που τσακίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων, η απουσία μέτρων προστασίας για τους ανέργους, αλλά και οι άθλιες εργασιακές σχέσεις για όσους νέους καταφέρνουν να ενταχθούν στην παραγωγή. Εισηγητής στη συζήτηση ήταν ο Θ. Κυριακίδης μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για άμεσα μέτρα προστασίας, αλλά κυρίως ξεκαθαρίστηκε ότι όσο τα μέσα παραγωγής, τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών, η ανεργία θα μεγαλώνει και η εργατική τάξη θα εξαθλιώνεται. Αναγκαία και επίκαιρη σήμερα είναι η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, η ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας που θα βάλει πλώρη για να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού.

Παραβρέθηκε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

MotionTeam

Παραβρέθηκε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένες στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξή του.

Καλλιτεχνικά οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν με το θεατρικό του Κώστα Βάρναλη το «Φως που καίει» που παρουσιάσθηκε από τη θεατρική ομάδα του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Τούμπας, και από αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι που παρουσίασε ο Γιώργος Αετόπουλος.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί με ξεναγήσεις νέων μελών της ΚΝΕ, μέσα στους χώρους του Γεντί Κουλέ. Ο Γιάννης Δελής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, παρουσίασε στους νεολαίους της ΚΝΕ την ιστορία του μνημείου και κυρίως τη σχέση του με το λαϊκό κίνημα. Το Γεντί Κουλέ είναι δεμένο με την ιστορία της πόλης και έχει μείνει στη λαϊκή μνήμη ως τόπος φυλακής και μαρτυρίου και εκτελέσεων των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.

Σήμερα Παρασκευή, θα γίνουν συσκέψεις με βιομηχανικούς εργάτες και εμποροϋπάλληλους, μέσα από τις οποίες επιδιώκεται να αναδειχθούν οι αιτίες της κρίσης, οι επιπτώσεις της στο λαό, η επίθεση που σχεδιάζεται και θα εξαπολυθεί σε βάρος της εργατικής τάξης το επόμενο διάστημα και κυρίως, η απάντηση που πρέπει να δοθεί με οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με γλέντι με τον Αγάθωνα.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μέρα αφιερωμένη στο βιβλίο και την αυτομόρφωση

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Μία πρωτοβουλία αφιερωμένη στην αυτομόρφωση και στο προοδευτικό βιβλίο, μία πρόταση προς τους νέους για τις καλοκαιρινές διακοπές ήταν η «μέρα βιβλίου» της «Σύγχρονης Εποχής» που διοργάνωσαν χτες οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ και μαθητών στη Λάρισα.

Οι νέοι κομμουνιστές γνωρίζουν ότι «η γνώση είναι δύναμη» και το μαρξιστικό λενινιστικό βιβλίο και η προοδευτική λογοτεχνία πολύτιμο όπλο σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και έντονης ιδεολογικής διαπάλης σε ζητήματα που αφορούν τα αίτια και τη διέξοδο από αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η «μέρα βιβλίου» των οργανώσεων της ΚΝΕ στη Λάρισα.

Στο χώρο των γραφείων της Κομματικής Οργάνωσης φιλοξενήθηκε από τις 10 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι, έκθεση βιβλίου με έργα κλασικών, επιλεγμένα λογοτεχνικά έργα και κομματικές εκδόσεις ενώ οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν παλιές εκδόσεις της «Νέας Γενιάς» του περιοδικού της θρυλικής ΕΠΟΝ. Οι κομματικές οργανώσεις επέλεξαν να κάνουν παρουσίαση της ιστορικής νουβέλας «Το Γαλάζιο Τετράδιο» του Εμμανουήλ Καζακέβιτς.

Αντίστοιχη εκδήλωση στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιήσουν οι οργανώσεις του Εργατικού Τομέα της ΚΝΕ στη Λάρισα την Τρίτη 17 Ιούλη, από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ. Στο πλαίσιο της θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Η επανάσταση του Νοέμβρη του 1918 στη Γερμανία».

«Τσεκούρι» στις εκπαιδευτικές άδειες

Δεν επιτρέπεται η χορήγηση και ανανέωση εκπαιδευτικών αδειών διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας, στερώντας έτσι πρακτικά τη δυνατότητα από τους εκπαιδευτικούς να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους, όπως επιτάσσουν οι λαϊκές ανάγκες αλλά και η πρόοδος της επιστήμης.

Οι δυνατότητες και οι ανάγκες σήμερα, έτσι όπως καθορίζονται από την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, επιτρέπουν και επιβάλλουν τη συνεχή επιστημονική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μέσα από την περιοδική επιμόρφωση όλων των υπηρετούντων με ευθύνη του κράτους και εντός των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Το κράτος όμως, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν κάνει αυτή την ανάγκη, ατομική ευθύνη του κάθε εκπαιδευτικού. Ετσι, ατομικά ο εκπαιδευτικός αποφασίζει αν, πότε και πώς θα επιμορφωθεί και για να το κάνει αιτείται εκπαιδευτικής άδειας.

Τώρα ακόμα και αυτές οι άδειες κόβονται για την επόμενη χρονιά ή χορηγούνται χωρίς αποδοχές, που είναι δώρον - άδωρον για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι πιέζονται οικονομικά όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με ημερομηνία 10 Ιούλη 2012, «οι εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του ΥΠΔΒΜΘ που αφορούν στην αποζημίωση εκπαιδευτικών που τελούν σε άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2012 επαρκούν μόνο για την κάλυψη τόσο των υποχρεώσεων τρέχοντος οικονομικού έτους όσο και των ανεξόφλητων υποχρεώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών» και δεν επιτρέπει τη χορήγηση νέων και την παράταση εκπαιδευτικών αδειών. Μάλιστα, ανάμεσα στις άδειες που κόβονται είναι και αυτές των υποτρόφων του ΙΚΥ, των εκπαιδευτικών δηλαδή που κατάφεραν να πάρουν μια υποτροφία μέσα από διαδικασία εξετάσεων και άλλες προϋποθέσεις που βάζει το ΙΚΥ προκειμένου π.χ. να κάνουν μια έρευνα κλπ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ματαίωσαν τη συνεδρίαση

Ματαιώθηκε, μετά από παρέμβαση φοιτητών, η χτεσινή συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η οποία συγκροτήθηκε για να διεξάγει τις εκλογές συμβουλίου διοίκησης που προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο. Η επιτροπή επρόκειτο να συνεδριάσει για να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ωστόσο η παρουσία των φοιτητών που κινητοποιήθηκαν με τη συμμετοχή του ΜΑΣ και αντιπροσωπείας της ΔΗΠΑΚ απέτρεψε τη συνεδρίαση.

Οι εκλογές για τα νέα συμβούλια διοίκησης αποτελούν ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο που διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και παραδίδει το πανεπιστήμιο στις επιχειρήσεις. Οι δυναμικές παρεμβάσεις φοιτητών, μελών ΔΕΠ, έχουν σταθεί φραγμός στην εκλογή των αντιδραστικών αυτών οργάνων στα πανεπιστήμια, ενώ είναι λίγα τα συμβούλια διοίκησης που έχουν εκλεγεί σε ΤΕΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ