ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Οχι» στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου

Προωθούνται οι επενδύσεις χρυσού στη Θράκη από πολυεθνικές, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων

Από παλιότερη, σχετική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη

Motion Team

Από παλιότερη, σχετική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη
Μόλις πέντε μέρες χρειάστηκαν για να εκδηλωθεί η παρέμβαση της κυβέρνησης και να «ξεκολλήσουν» οι καναδικών συμφερόντων επενδύσεις χρυσού στη Χαλκιδική και τη Θράκη από την Eldorado Gold που ζήτησε ο Καναδός Πρέσβης κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζιδάκη.

Ετσι μετά το fast truck για το χρυσό στο Πέραμα, την Παρασκευή, 13 Ιούλη, εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) του έργου: «Μεταλλευτικό Εργο Χρυσού στην περιοχή των Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης» της εταιρείας ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις αντιδράσεις του λαού της Θράκης και τις ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και Περιφέρειας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Την ίδια μέρα, 13 Ιούλη, το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, κυκλοφόρησε ψήφισμα, με το οποίο ουσιαστικά ζητά την επίσπευση της παράδοσης του ορυκτού πλούτου στους μονοπωλιακούς ομίλους και ενθάρρυνση της «εταιρικής σχέσης ανάμεσα στα Πανεπιστήμια, τα Γεωλογικά Ινστιτούτα και τις εξορυκτικές επιχειρήσεις». Επίσης, παρέχει στήριξη στους σχεδιασμούς των χρυσοθήρων, καθησυχάζοντας το λαό που αντιδρά. Ετσι ισχυρίζεται ότι στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης όπου όλα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας, «οι δεσμεύσεις των εταιρειών και οι έλεγχοι για την προστασία του περιβάλλοντος από ανεξάρτητους φορείς και ειδικούς επιστήμονες, αποτελούν ασφαλιστικές δικλίδες που δε δικαιολογούν τη συνεχιζόμενη άρνηση σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των μεταλλείων - ορυχείων».

Στο μεταξύ, όλο το τελευταίο διάστημα, η Eldorado Gold, μέσω των θυγατρικών της (Μεταλλευτική Θράκης και Χρυσωρυχεία Θράκης), κλιμακώνει τις παρεμβάσεις της στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να βρει υποστηρικτές, να καταστείλει τις αντιδράσεις και να εξασφαλίσει τους όρους για την τελική της αδειοδότηση, που μεταξύ άλλων απαιτούν και δράσεις «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Αυτούς τους όρους έρχονται να εξυπηρετήσουν οι συναντήσεις εκπροσώπων της εταιρείας με τοπικές αρχές, Δημάρχους, Περιφερειάρχη, τα ψίχουλα που δίνουν σε διάφορα αθλητικά σωματεία, οι δωρεές ηλεκτρονικών υπολογιστών σε σχολεία, αλλά και το πρόγραμμα «προστασίας του πράσινου χρυσού» με τη δημιουργία φυτώριου δένδρων για την αποκατάσταση του δάσους από την εξορυκτική δραστηριότητα.

Αντιδράσεις από τους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Οι κομμουνιστές εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και στα Δημοτικά Συμβούλια Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, ζητούν να συζητηθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις των συμβουλίων οι εξελίξεις στην αδειοδότηση εξόρυξης του χρυσού στο Πέραμα Εβρου και τις Σάπες Ροδόπης.

Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν: «Ολοι αυτοί που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδιαλέγονται με τις εξορυκτικές εταιρείες μετατρέπονται εν γνώσει τους ή όχι σε "γλάστρες" για την αδειοδότηση των εταιρειών.

Μιλάμε για μέσα ενημέρωσης, για "προέδρους" αθλητικών σωματείων, πολιτικούς, κ.λπ. Με αποκορύφωμα την τελευταία εμπορική έκθεση στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι συνδιοργανωτές - Επιμελητήριο Εβρου, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Περιφέρεια - συμπεριέλαβαν την εταιρεία εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα στο διαφημιστικό τους κατάλογο».

Ξεκαθαρίζουν ότι «η Λαϊκή Συσπείρωση θα σταθεί εμπόδιο στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου και την υπονόμευση της υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής από τους σύγχρονους χρυσοθήρες». Καλούν τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της περιοχής «να σεβαστούν τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δημοτικών Συμβουλίων και των φορέων της περιοχής, να σταματήσουν κάθε επαφή μαζί τους, βάζοντας στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής τους χρυσοθήρες».

Επίσης, καλούν τους μαζικούς φορείς και τα Σωματεία, τη Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά του Χρυσού σε άμεση οργάνωση της πάλης για να αφαιρεθούν τα μεταλλευτικά δικαιώματα από τις εταιρείες, να γίνει ο ορυκτός πλούτος της περιοχής δημόσια - λαϊκή περιουσία. «Είναι ο μόνος δρόμος για να ησυχάσουμε από τους χρυσοθήρες και τους κυβερνητικούς τους εταίρους», τονίζουν.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην υγεία

Σε δράση τώρα μαζί με το ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» για να μην περάσουν τα φοροχαράτσια και να διεκδικήσουν οι δικηγόροι μικρών και μεσαίων εισοδημάτων το δικαίωμα στην υγεία.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι εκτός από τη νέα φοροκαταιγίδα με τα χαράτσια οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι έχουν να αντιμετωπίσουν τις δυσβάσταχτες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά συνάδελφοι δεν μπόρεσαν φέτος να καταβάλουν τις δυσβάστακτες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία μας, αναφέρει η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων, ακόμη και του κλάδου Υγείας, μένοντας έτσι - και τυπικά - χωρίς περίθαλψη. Αλλά και όσοι τα κατάφεραν, έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις και την καθυστέρηση, στερούμενοι ουσιαστικά το δικαίωμα στην υγεία. Το δίλημμα μέσα ή έξω από τον ΕΟΠΥΥ των κλάδων Υγείας των δικηγόρων είναι αποπροσανατολιστικό. Λύση δεν αποτελεί ούτε η ένταξη στον αντιλαϊκό αυτό οργανισμό που δημιουργήθηκε για να συρρικνώσει κι άλλο το δικαίωμα του λαού στην υγεία και την πρόνοια αλλά ούτε και η διατήρηση της αυτοτέλειας, αφού, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, είναι βέβαιο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, ότι θα οδηγηθούν στον πλήρη οικονομικό μαρασμό. Η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα για ένα αποκλειστικό δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο και ενιαίο σύστημα υγείας για όλο το λαό, με κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» κάνει έκκληση στους δικηγόρους, ώστε η αγανάκτηση για τη φορο-ληστεία και τη στέρηση του δικαιώματος στην υγεία, να μετατραπούν σε οργανωμένο αγώνα και την εκδήλωση αγωνιστικής αλληλεγγύης στους συναδέλφους που έμειναν ανασφάλιστοι.

Ειδικότερα, για τους ανασφάλιστους δικηγόρους, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» προτείνει αγώνα με στόχο να επιβληθεί τελικά «η σφράγιση των βιβλιαρίων υγείας τους, ιδιαίτερα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα υγείας». Τέλος, καλεί τους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων να παλέψουν μαζί με τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους των άλλων κλάδων, τους μικρομαγαζάτορες, τους αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων για να ανατρέψουν την εξουσία των μονοπωλίων.

ΑΘΗΝΑ
Θερίζει η πείνα

Θερίζει η πείνα τις λαϊκές οικογένειες στην Αθήνα ελέω ευρωμονόδρομου, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις που τον ακολουθούν πιστά περιορίζουν την «κοινωνική πολιτική» τους στο να στήνουν εράνους και συσσίτια για τους εξαθλιωμένους.

Σε αυτό το πλαίσιο η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δημοτική αρχή Αθήνας προχώρησε σε «δοκιμή λειτουργίας» του πολυδιαφημισμένου από την ίδια «Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών» του Δήμου (στο παλιό Φρουραρχείο, απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης). Προχθές διένειμαν τρόφιμα και χυμούς σε 721 άτομα και οικογένειες που είχαν ειδοποιηθεί όντας καταγεγραμμένοι στους καταλόγους απόρων και οικονομικά αδύναμων πολιτών. Χτες προσήλθαν άλλες 50 οικογένειες.

Προκειμένου άτομο ή οικογένεια να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του «Κόμβου» απαιτείται προσκόμιση λογαριασμού ΔΕΚΟ όπου να προκύπτει ότι είναι δημότης ή κάτοικος του Δήμου, και φορολογική δήλωση ή εκκαθαριστικό σημείωμα οικονομικού έτους 2010 ή 2011, όπου να πιστοποιείται ότι το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, το οικογενειακό τις 12.000, είτε βιβλιάριο Απορίας, είτε Πιστοποιητικό Οικονομικής Αδυναμίας. Οσα διανεμήθηκαν ήταν ιδιωτικές προσφορές, η δε δημοτική αρχή ζητά και άλλες τέτοιες «προσφορές αλληλεγγύης».

ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ
Χωρίς θεραπεία οι ανασφάλιστοι...

...και χωρίς εμβολιασμούς τα παιδιά τους

Αντιμέτωποι με την απειλή της διακοπής της θεραπείας τους βρίσκονται οι πάσχοντες από Ηπατίδα B και C, καθώς λόγω της καπιταλιστικής κρίσης πολλοί απ' αυτούς χάνουν την ασφαλιστική ικανότητά τους.

Στην Ελλάδα, όπως επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Eλληνικής Εταιρείας Μελέτης Ηπατος, υπάρχουν 200.000 με τον ιό της Ηπατίτιδας Β και άλλες 200.000 με τον ιό της Ηπατίτιδας C. Απ' αυτούς μόνο το 40% με τον ιό Β χρειάζονται θεραπείες, ενώ με τον ιό της C χρειάζονται 50-85%, ανάλογα με την κρίση των γιατρών. Το πρόβλημα προκύπτει ιδιαίτερα με τους πάσχοντες από ηπατίτιδα C καθώς δεν έχουν κοστολογηθεί με υπουργικές αποφάσεις οι μοριακές εξετάσεις που χρειάζονται. Ετσι ο πάσχων που χρειάζεται εξετάσεις τέσσερις φορές το χρόνο θα πληρώσει απ' την τσέπη του 880 ευρώ (220Χ4).

Στις μέρες μας, όμως, ο αριθμός των ανασφάλιστων και των ανέργων αυξάνει συνεχώς και έτσι πολλοί απ' αυτούς δεν έχουν πρόσβαση στη δωρεάν θεραπεία. Ταυτόχρονα, τα παιδιά τους χάνουν το δικαίωμα στην πρόληψη αυτής της πολύ σοβαρής ασθένειας, αφού δεν εμπίπτουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού που διενεργείται και για την ηπατίτιδα από το 1997 και αφορά στα παιδιά που καλύπτονται ασφαλιστικά. Η πρόσβαση στη δωρεάν πρόληψη και θεραπεία της ηπατίτιδας στα μέλη των ανασφάλιστων οικογενειών προβλέπεται μόνο σε περίπτωση κατοχής βιβλιαρίου απορίας, υπό συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις. Επίσης μόνο το ΙΚΑ προβλέπει τη συνέχιση της θεραπείας για ηπατίτιδα C σε περίπτωση απώλειας της ασφαλιστικής κάλυψης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ