Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ
Χωρίς θεραπεία οι ανασφάλιστοι...

...και χωρίς εμβολιασμούς τα παιδιά τους

Αντιμέτωποι με την απειλή της διακοπής της θεραπείας τους βρίσκονται οι πάσχοντες από Ηπατίδα B και C, καθώς λόγω της καπιταλιστικής κρίσης πολλοί απ' αυτούς χάνουν την ασφαλιστική ικανότητά τους.

Στην Ελλάδα, όπως επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Eλληνικής Εταιρείας Μελέτης Ηπατος, υπάρχουν 200.000 με τον ιό της Ηπατίτιδας Β και άλλες 200.000 με τον ιό της Ηπατίτιδας C. Απ' αυτούς μόνο το 40% με τον ιό Β χρειάζονται θεραπείες, ενώ με τον ιό της C χρειάζονται 50-85%, ανάλογα με την κρίση των γιατρών. Το πρόβλημα προκύπτει ιδιαίτερα με τους πάσχοντες από ηπατίτιδα C καθώς δεν έχουν κοστολογηθεί με υπουργικές αποφάσεις οι μοριακές εξετάσεις που χρειάζονται. Ετσι ο πάσχων που χρειάζεται εξετάσεις τέσσερις φορές το χρόνο θα πληρώσει απ' την τσέπη του 880 ευρώ (220Χ4).

Στις μέρες μας, όμως, ο αριθμός των ανασφάλιστων και των ανέργων αυξάνει συνεχώς και έτσι πολλοί απ' αυτούς δεν έχουν πρόσβαση στη δωρεάν θεραπεία. Ταυτόχρονα, τα παιδιά τους χάνουν το δικαίωμα στην πρόληψη αυτής της πολύ σοβαρής ασθένειας, αφού δεν εμπίπτουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού που διενεργείται και για την ηπατίτιδα από το 1997 και αφορά στα παιδιά που καλύπτονται ασφαλιστικά. Η πρόσβαση στη δωρεάν πρόληψη και θεραπεία της ηπατίτιδας στα μέλη των ανασφάλιστων οικογενειών προβλέπεται μόνο σε περίπτωση κατοχής βιβλιαρίου απορίας, υπό συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις. Επίσης μόνο το ΙΚΑ προβλέπει τη συνέχιση της θεραπείας για ηπατίτιδα C σε περίπτωση απώλειας της ασφαλιστικής κάλυψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ