Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Οχι» στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου

Προωθούνται οι επενδύσεις χρυσού στη Θράκη από πολυεθνικές, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων

Από παλιότερη, σχετική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη

Motion Team

Από παλιότερη, σχετική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη
Μόλις πέντε μέρες χρειάστηκαν για να εκδηλωθεί η παρέμβαση της κυβέρνησης και να «ξεκολλήσουν» οι καναδικών συμφερόντων επενδύσεις χρυσού στη Χαλκιδική και τη Θράκη από την Eldorado Gold που ζήτησε ο Καναδός Πρέσβης κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζιδάκη.

Ετσι μετά το fast truck για το χρυσό στο Πέραμα, την Παρασκευή, 13 Ιούλη, εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) του έργου: «Μεταλλευτικό Εργο Χρυσού στην περιοχή των Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης» της εταιρείας ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις αντιδράσεις του λαού της Θράκης και τις ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και Περιφέρειας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Την ίδια μέρα, 13 Ιούλη, το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, κυκλοφόρησε ψήφισμα, με το οποίο ουσιαστικά ζητά την επίσπευση της παράδοσης του ορυκτού πλούτου στους μονοπωλιακούς ομίλους και ενθάρρυνση της «εταιρικής σχέσης ανάμεσα στα Πανεπιστήμια, τα Γεωλογικά Ινστιτούτα και τις εξορυκτικές επιχειρήσεις». Επίσης, παρέχει στήριξη στους σχεδιασμούς των χρυσοθήρων, καθησυχάζοντας το λαό που αντιδρά. Ετσι ισχυρίζεται ότι στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης όπου όλα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας, «οι δεσμεύσεις των εταιρειών και οι έλεγχοι για την προστασία του περιβάλλοντος από ανεξάρτητους φορείς και ειδικούς επιστήμονες, αποτελούν ασφαλιστικές δικλίδες που δε δικαιολογούν τη συνεχιζόμενη άρνηση σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των μεταλλείων - ορυχείων».

Στο μεταξύ, όλο το τελευταίο διάστημα, η Eldorado Gold, μέσω των θυγατρικών της (Μεταλλευτική Θράκης και Χρυσωρυχεία Θράκης), κλιμακώνει τις παρεμβάσεις της στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να βρει υποστηρικτές, να καταστείλει τις αντιδράσεις και να εξασφαλίσει τους όρους για την τελική της αδειοδότηση, που μεταξύ άλλων απαιτούν και δράσεις «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Αυτούς τους όρους έρχονται να εξυπηρετήσουν οι συναντήσεις εκπροσώπων της εταιρείας με τοπικές αρχές, Δημάρχους, Περιφερειάρχη, τα ψίχουλα που δίνουν σε διάφορα αθλητικά σωματεία, οι δωρεές ηλεκτρονικών υπολογιστών σε σχολεία, αλλά και το πρόγραμμα «προστασίας του πράσινου χρυσού» με τη δημιουργία φυτώριου δένδρων για την αποκατάσταση του δάσους από την εξορυκτική δραστηριότητα.

Αντιδράσεις από τους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Οι κομμουνιστές εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και στα Δημοτικά Συμβούλια Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, ζητούν να συζητηθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις των συμβουλίων οι εξελίξεις στην αδειοδότηση εξόρυξης του χρυσού στο Πέραμα Εβρου και τις Σάπες Ροδόπης.

Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν: «Ολοι αυτοί που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδιαλέγονται με τις εξορυκτικές εταιρείες μετατρέπονται εν γνώσει τους ή όχι σε "γλάστρες" για την αδειοδότηση των εταιρειών.

Μιλάμε για μέσα ενημέρωσης, για "προέδρους" αθλητικών σωματείων, πολιτικούς, κ.λπ. Με αποκορύφωμα την τελευταία εμπορική έκθεση στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι συνδιοργανωτές - Επιμελητήριο Εβρου, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Περιφέρεια - συμπεριέλαβαν την εταιρεία εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα στο διαφημιστικό τους κατάλογο».

Ξεκαθαρίζουν ότι «η Λαϊκή Συσπείρωση θα σταθεί εμπόδιο στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου και την υπονόμευση της υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής από τους σύγχρονους χρυσοθήρες». Καλούν τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της περιοχής «να σεβαστούν τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δημοτικών Συμβουλίων και των φορέων της περιοχής, να σταματήσουν κάθε επαφή μαζί τους, βάζοντας στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής τους χρυσοθήρες».

Επίσης, καλούν τους μαζικούς φορείς και τα Σωματεία, τη Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά του Χρυσού σε άμεση οργάνωση της πάλης για να αφαιρεθούν τα μεταλλευτικά δικαιώματα από τις εταιρείες, να γίνει ο ορυκτός πλούτος της περιοχής δημόσια - λαϊκή περιουσία. «Είναι ο μόνος δρόμος για να ησυχάσουμε από τους χρυσοθήρες και τους κυβερνητικούς τους εταίρους», τονίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ