«Εναρμονισμένη», ακόμα και στο θέμα των «τρελών» αγελάδων, επιδιώκει να είναι η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που αναμφισβήτητα και επιστημονικώς αποδεδειγμένα, χώρες της ΕΕ, όπως η Αγγλία και η Γαλλία, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις «τρελές αγελάδες», η ελληνική κυβέρνηση, μέσω των αρμοδίων υπουργών, διατυμπάνιζε, χτες, σε όλους τους τόνους, πως, «δε θα πάρουμε κανένα μέτρο προστασίας του ελληνικού καταναλωτικού κοινού, αν δε ληφθούν μέτρα σε κοινοτικό επίπεδο».
Το γεγονός αυτό μάλιστα, που αποδεικνύει τον κυβερνητικό ραγιαδισμό που φτάνει στο σημείο να θεωρεί ήσσονος σημασίας τη διατροφική ασφάλεια του ελληνικού λαού έναντι της τακτικής της υποταγής, επιχειρείται χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση, και ως μέσο εξαπόλυσης επίθεσης κατά πολιτικών κομμάτων και επιστημονικών φορέων που αναδείχνουν το ζήτημα. Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «στην υγεία των καταναλωτών, δε χωρούν, ούτε πολιτικές σκοπιμότητες, ούτε επιστημονικές φιλοδοξίες»!
Ετσι, την ίδια στιγμή που η γειτονική Ιταλία δηλώνει πως προτίθεται να απαγορεύσει την εισαγωγή βοδινού κρέατος από τη Γαλλία και η Ισπανία, ήδη, το έχει πράξει, η ελληνική κυβέρνηση, προκαλώντας το κοινό αίσθημα, τονίζει πως δε θα πάρει κανένα μέτρο σε μεμονωμένη βάση (δηλαδή ως χώρα). Και ευχαριστεί... το θεό, που δεν υπήρξε κρούσμα της ασθένειας στη χώρα. Η απόφαση (της μη λήψης μέτρων) ανακοινώθηκε ξανά, χθες το απόγευμα μετά τη λήξη ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, η υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη, ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης, η υφυπουργός Υγείας Χριστίνα Σπυράκη και η πρόεδρος του ΕΦΕΤ Χριστίνα Παπανικολάου.
Στις σχετικές δηλώσεις, που έγιναν μετά το τέλος της σύσκεψης, σημειωνόταν κατηγορηματικά ότι, η όποια ελληνική πρωτοβουλία για τον έλεγχο του εισαγόμενου βοδινού κρέατος, θα εξαντληθεί στα πλαίσια του Συμβουλίου Αλιείας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μεθαύριο Δευτέρα, όπου τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης. Το... στίγμα της ελληνικής θέσης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Αλιείας το έδωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Ανωμερίτης θα τεθεί υπέρ μιας ενιαίας πολιτικής τοποθέτησης, τρέχα γύρευε δηλαδή...
Μάλιστα, ο Ν. Χριστοδουλάκης για να διασκεδάσει την ανησυχία του ελληνικού λαού, δήλωσε ότι οι Ελληνες δε διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, εξαιτίας του γεγονότος ότι «καταναλώνουμε το κρέας από ζώα τα οποία δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλης ηλικίας και κατά συνέπεια αυτό έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν προλαβαίνει να ωριμάσει, να εκδηλωθεί το κρούσμα, η μόλυνση»!
H απόφαση της κυβέρνησης να μην πάρει, ως χώρα, κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της απειλής είχε προαναγγελθεί, ουσιαστικά, από το μεσημέρι από τον υφυπουργό Γεωργίας. Ετσι, η απογευματινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, περισσότερο μοιάζει να μεθοδεύτηκε, ώστε να βγαίνει μία, κατ' επίφασιν, κυβερνητική ομοφωνία, καθησυχαστικού περιεχομένου προς τα καταναλωτικό κοινό, παρά για τη λήψη μέτρων.
Διαστάσεις εγκληματικής κοροϊδίας λαμβάνει πλέον η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο πρόβλημα με τις «τρελές αγελάδες»
Αυτό που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας «κόπτονται» μόνο για την απόκρυψη των τεράστιων ευθυνών τους και πώς θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η πολιτική εξυπηρέτησης των άνομων κερδοσκοπικών αξιώσεων των πολυεθνικών τροφίμων και των ντόπιων επιχειρηματιών- «υπαλλήλων» τους. Οσο για την υγεία και την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών, αυτό είναι σίγουρο ότι, επί της ουσίας, καθόλου δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Την ενδιαφέρει μόνο η τακτική του εμπαιγμού και αποπροσανατολισμού, ώστε να μην υπάρχει πολιτικό κόστος από τη λαϊκή αγανάκτηση. Και αυτό δεν αφορά μόνο στο επανεμφανιζόμενο πρόβλημα των «τρελών αγελάδων», αλλά αφορά συνολικά στο πρόβλημα που λέγεται ποιότητα διατροφής των ανθρώπων και, παράλληλα, ποιότητα διατροφής των ζώων και παραγωγής των φυτικών προϊόντων.
Στην κατεύθυνση αυτή βγήκε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας, Φ. Χατζημιχάλης, να κάνει υποδείξεις στους δημοσιογράφους ότι «ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος για όλους». Κι αφού ο Φ. Χατζημιχάλης «απήγγειλε» το γνώριμο κυβερνητικό σλόγκαν περί εντατικοποίησης των ελέγχων και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα «τρελών αγελάδων» στην Ελλάδα, η ουσία αποκαλύφθηκε όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων: Για το πώς, από ποιους, σε ποια έκταση και με ποια αποτελέσματα γίνονται οι έλεγχοι σε ζωοτροφές, ζωντανά ζώα και κρέατα. Τι έλεγχοι και σε ποια έκταση γίνονται για την ανίχνευση «τρελών αγελάδων» στην Ελλάδα.
Δήλωσε ότι δεν ήταν εύκαιρος να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία. Και όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν το υπουργείο Γεωργίας να μην έχει στοιχεία των ελέγχων και των αποτελεσμάτων τους, αντί άλλης απάντησης... υποσχέθηκε να τα γνωστοποιήσει εντός των επόμενων ημερών. Μόνο όμως που προ ημερών σε ανάλογη ερώτηση το ίδιο είπε, αλλά κανένα στοιχείο για ελέγχους και αποτελέσματα δε δόθηκε σε κανέναν δημοσιογράφο...
Ο Φ. Χατζημιχάλης ρωτήθηκε επίσης τι εννοεί όταν κάνει λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων, και η απάντησή του ήταν πέρα για πέρα απογοητευτική: Ελέγχουμε τις σφραγίδες της χώρας προέλευσης, ελέγχουμε την παρασκευή ζωοτροφών. Στην εύλογη παρατήρηση, «μα αυτό υποτίθεται ότι γινόταν μέχρι τώρα, ποια είναι η διαφορά;», δεν υπήρξε καμία πρόσθετη διευκρίνιση.
Αλλο ένα ζήτημα, ανάμεσα στα πολλά ακόμα που τέθηκαν στον αρμόδιο υφυπουργό, ήταν ποια θα είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες. Η... διαφωτιστική απάντηση του Φ. Χατζημιχάλη ήταν ότι πρέπει να ληφθούν συνολικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από όλες τις χώρες της ΕΕ! Παράλληλα, ο υφυπουργός εξέφρασε και αυτός το «άγχος», όπως και οι πολυεθνικές της ΕΕ, για το ποιος θα αναλάβει το κόστος των τεστ για τον εντοπισμό των «τρελών αγελάδων» και σε ποιο εύρος θα γίνουν τα τεστ. Κι από τα λεγόμενά του φάνηκε ότι το βασικό αίτημα της κυβέρνησης είναι να δοθεί από την ΕΕ επιδότηση για την κάλυψη του κόστους σε περίπτωση που παρθεί απόφαση για τη διενέργεια αυτών των τεστ. Η κατακλείδα της κοροϊδίας του Φ. Χατζημιχάλη, αφού είπε όσα είπε, ήταν ότι σήμερα συνεδριάζει στο υπουργείο Γεωργίας η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια...
Μέσα στην τρέλα... των «τρελών αγελάδων» ένα ακόμα στοιχείο έρχεται να αποκαλύψει το μέγεθος της υποκρισίας και της κοροϊδίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.
Στον εφαρμοστικό κανονισμό που έβγαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως συμπλήρωμα του κανονισμού 1760/2000 που δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου και αφορά, υποτιθέμενα, μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες, από την πίσω πόρτα, δίνουν «συγχωροχάρτι» στις «τρελές αγελάδες». Συγκεκριμένα στο άρθρο 2 του εφαρμοστικού κανονισμού 1825/2000 που δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου αναφέρεται ότι: «για το κρέας που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν στην κοινότητα πριν την 1η Ιανουαρίου 1998, όταν δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον τόπο γέννησης ή και τον τρόπο εκτροφής, πλην του τελευταίου τόπου εκτροφής, η ένδειξη του τόπου γέννησης, ή και του τόπου εκτροφής αντικαθίσταται από την ένδειξη, απλώς: Γέννηση πριν την 1.1.98»
Το παραπάνω σημαίνει πρακτικά, μιας και το πρόβλημα των «τρελών αγελάδων» ξεκίνησε από το 1986 και «έσκασε» 10 χρόνια μετά, ότι τα επιτελεία των Βρυξελλών με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, νομιμοποιούν «από το παράθυρο» την κατανάλωση των όποιων «τρελών αγελάδων» υπάρχουν στην ΕΕ. Αυτό γίνεται στο όνομα της αποφυγής των όποιων αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων για τις βιομηχανίες κρεάτων και των αλυσίδων σούπερ - μάρκετ, ενώ η προστασία των καταναλωτών μπρος στα οικονομικά συμφέροντα, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Τούτο, εκτός των άλλων, καταδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας και της σημασίας που δείχνουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και από κοντά και της ελληνικής κυβέρνησης, για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών. Με λίγα λόγια φαίνεται ότι η «εκσυγχρονιστική» ευρω-λογική είναι να μην πάνε χαμένες οι «τρελές αγελάδες» κι ας πάνε χαμένοι οι άτυχοι καταναλωτές που θα τις «χωνέψουν» εν αγνοία τους. Κατά τ' άλλα δε χρειάζεται να υπάρχει πανικός και ανησυχία στους καταναλωτές...
Απογυμνωμένες οι υπηρεσίες Υγείας από γιατρούς και επόπτες δημόσιας Υγείας
Δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας από βοοειδή στην Ελλάδα, ενώ τα κρούσματα που έχουν τεκμηριωθεί δεν έχουν αυτή την προέλευση αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, που είχε ως θέμα την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη σχετικά με τη νόσο της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών. Στη σύσκεψη πήραν μέρος η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων Γ. Σαρόγλου, ο συντονιστής της Επιτροπής για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ Κ. Μοίρας.
Με βάση, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, τα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας απ' το «1996 μέχρι σήμερα προκύπτει ότι στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας από βοοειδή (Variant Creutzfeldt-Jakop». Η ιστορία, όμως, των «τρελών» αγελάδων ξεκίνησε απ' το 1983 και το υπουργείο δεν κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στην περίοδο 1983-1996. Απλώς στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Τα ελάχιστα μέχρι στιγμής κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στην Ελλάδα έχουν τεκμηριωθεί με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους ότι δεν προέρχονται από βοοειδή. Αντίθετα, βεβαιώθηκε ότι αποτελούν σποραδικά κρούσματα της νόσου Variant-Jakop (σ.σ. εκφυλιστικά φαινόμενα σε ηλικιωμένους) που δεν υπερβαίνουν το ένα περιστατικό ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους».
Για την επιτήρηση της νόσου στην Ελλάδα το υπουργείο υποστηρίζει ότι ακολουθεί τις εξής δράσεις:
Εκείνο για το οποίο σιωπά το υπουργείο Υγείας είναι για το πώς γίνονται οι υγειονομικοί έλεγχοι:
-Οι γιατροί δημόσιας υγείας είναι μόλις 60, εκ των οποίων οι δέκα είναι αποσπασμένοι σε κεντρικές υπηρεσίες και είναι κενές 200 οργανικές θέσεις!
-Το ίδιο απογυμνωμένες είναι οι υπηρεσίες και από Επόπτες Δημόσιες Υγείας, όπως κατήγγειλε στις 12.10.2000 η Πανελλήνια Ενωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΕΕΔΥ).
Ετσι απ' τις 556 οργανικές θέσεις είναι κενές οι 297 ή το 53%!