Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Κανένα κρούσμα από βοοειδή»

  Απογυμνωμένες οι υπηρεσίες Υγείας από γιατρούς και επόπτες δημόσιας Υγείας

Δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας από βοοειδή στην Ελλάδα, ενώ τα κρούσματα που έχουν τεκμηριωθεί δεν έχουν αυτή την προέλευση αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, που είχε ως θέμα την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη σχετικά με τη νόσο της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών. Στη σύσκεψη πήραν μέρος η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων Γ. Σαρόγλου, ο συντονιστής της Επιτροπής για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ Κ. Μοίρας.

Με βάση, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, τα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας απ' το «1996 μέχρι σήμερα προκύπτει ότι στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας από βοοειδή (Variant Creutzfeldt-Jakop». Η ιστορία, όμως, των «τρελών» αγελάδων ξεκίνησε απ' το 1983 και το υπουργείο δεν κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στην περίοδο 1983-1996. Απλώς στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Τα ελάχιστα μέχρι στιγμής κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στην Ελλάδα έχουν τεκμηριωθεί με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους ότι δεν προέρχονται από βοοειδή. Αντίθετα, βεβαιώθηκε ότι αποτελούν σποραδικά κρούσματα της νόσου Variant-Jakop (σ.σ. εκφυλιστικά φαινόμενα σε ηλικιωμένους) που δεν υπερβαίνουν το ένα περιστατικό ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους».

Για την επιτήρηση της νόσου στην Ελλάδα το υπουργείο υποστηρίζει ότι ακολουθεί τις εξής δράσεις:

  • Με υγειονομική διάταξη από το 1996 δηλώνεται κάθε ύποπτο περιστατικό βραδείας εγκεφαλοπάθειας στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του υπουργείου Υγείας.
  • Λειτουργούν από το 1996 δύο Κέντρα Αναφοράς για κλινική και εργαστηριακή διάγνωση της νόσου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα Κέντρα αυτά είναι αναγνωρισμένα από την ΕΕ και είναι σε στενή συνεργασία με την αντίστοιχη επιτροπή της.
  • Στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων λειτουργεί από το 1996 ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που παρακολουθεί στενά το θέμα και ευρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της ΕΕ.

Εκείνο για το οποίο σιωπά το υπουργείο Υγείας είναι για το πώς γίνονται οι υγειονομικοί έλεγχοι:

-Οι γιατροί δημόσιας υγείας είναι μόλις 60, εκ των οποίων οι δέκα είναι αποσπασμένοι σε κεντρικές υπηρεσίες και είναι κενές 200 οργανικές θέσεις!

-Το ίδιο απογυμνωμένες είναι οι υπηρεσίες και από Επόπτες Δημόσιες Υγείας, όπως κατήγγειλε στις 12.10.2000 η Πανελλήνια Ενωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΕΕΔΥ).

Ετσι απ' τις 556 οργανικές θέσεις είναι κενές οι 297 ή το 53%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ