Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Νομαρχιακή πρόκληση
  • Τα νέα περιοριστικά μέτρα  έχουν  τη  συγκατάθεση των ξεπουλημένων ηγεσιών ΠΑΣΕΓΕΣ και  ΓΕΣΑΣΕ, αλλά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας και Μαγνησίας
  • Διαφωνούν οι αγρότες και οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις τους 

«Βασιλικότεροι του Βασιλέως» σε ό,τι αφορά στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, εμφανίζονται οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Μαγνησίας. Οι νομάρχες, Γ. Φλώρος (ΠΑΣΟΚ) και Π. Σκοτινιώτης (ΣΥΝ), αντίστοιχα, ζητούν, με υπόμνημά τους προς το υπουργείο Γεωργίας, την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων για ακόμα μεγαλύτερη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας! Ερχόμενοι, έτσι, σε αντίθεση με τους βαμβακοπαραγωγούς κι όλους τους αγρότες των νομών τους και τις τοπικές συνδικαλιστικές αγροτικές οργανώσεις. Βεβαίως, για να «ρίξουν στάχτη στα μάτια» των βαμβακοπαραγωγών και να μην έρθουν σε ρήξη με το σύνολο του αγροτικού κόσμου, προτείνουν να εξαιρεθούν οι μικροκαλλιερητές από το μέτρο της μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας. Ομως, δεν μπορεί να κρύψουν την ουσία της παρέμβασής τους, που δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση για την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της.

Κι ενώ αιρετοί, φιλοκυβερνητικοί, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης προσπαθούν να στηρίξουν την κυβερνητική επιχείρηση με τα νέα καταστροφικά μέτρα για το βαμβάκι, από την άλλη, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η γενικότερη κυβερνητική προσπάθεια να ξεγελαστούν οι βαμβακοπαραγωγοί για να μην αντιδράσουν στη συνέχιση της αντιαγροτικής πολιτικής που στρέφεται εναντίον τους. Ιδιαίτερο ρόλο σ' αυτήν την προσπάθεια φαίνεται να ανέλαβε ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος. Δ. Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος έκανε, προχτές, ταξίδι - αστραπή στη Λάρισα για να προβάλλει ότι φέτος η τιμή του βαμβακιού θα είναι 300 δραχμές το κιλό, χάρη - προφανώς - στην «καλή μας την κυβέρνηση», που δήθεν ενδιαφέρεται για τους αγρότες.

Μη φειδωλός στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την τιμή του βαμβακιού ο πρόεδρος του Οργανισμού, τα «μάσησε» για αλλά, συγκεκριμένα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών που δεν είναι θέμα εκτιμήσεων, αλλά αποφάσεων. Π.χ. δεν έδωσε καμιά ουσιαστική και πρακτική απάντηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής, σχετικά με τις ενστάσεις που έκαναν ζητώντας αύξηση του χαμηλού ορίου που προβλέφτηκε για την "ηρτημένη" παραγωγή. Φέτος, καθώς ο καιρός ήταν καλός, το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή να είναι μεγάλη και καλή ποιοτικά. Αλλά, λόγω χαμηλού ορίου, οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν τις επιπλέον ποσότητες, αυτές οι ενστάσεις δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί. Επίσης, δεν είπε τίποτα για το πρόβλημα του αυξημένου προστίμου συνυπευθυνότητας που θα πληρώσουν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, θα συμβάλει στη νέα μείωση του εισοδήματός τους.

Προειδοποιεί η Ενωτική ΟΑΣ Λάρισας

Σε ανακοίνωσή της, σχετικά με το θέμα του βαμβακιού, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αναφέρει: «Το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σε συνεδρίασή του, στις 16-11-2000, συζήτησε για την κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος στη βαμβακοκαλλιέργεια και εξέτασε τις επιπτώσεις που θα έχουν στους παραγωγούς οι αναμενόμενες νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για πρόσθετη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Το ΔΣ της ΕΟΑΣΝΛ:

  • Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη διακηρυγμένη πρόθεση του υπουργείου Γεωργίας να προχωρήσει σε νέα μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας.
  • Καταγγέλλει τις ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ που δηλώνουν «σύμμαχοι» της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και δίνουν «χέρι βοηθείας» στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα καταστροφικά μέτρα σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας και των αγροτών.
  • Επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες εκείνων των Νομαρχιακών Αρχών - της Λάρισας και της Μαγνησίας, εν προκειμένω - που, χωρίς να έχουν την εντολή, ούτε καν τη συγκατάθεση των αγροτών, σπεύδουν να προτείνουν αυτές στην κυβέρνηση τη νέα μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, αναλαμβάνοντας το ρόλο του προπομπού νέων αντιαγροτικών μέτρων και επιχειρώντας να δώσουν «λαϊκό άλλοθι» στην ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας προειδοποιεί την κυβέρνηση, τους κάθε είδους «αυτόκλητους, ή κλητούς συμβουλάτορές της» και τους κάθε λογής υποστηριχτές και στυλοβάτες της αντιαγροτικής πολιτικής της, ότι η λήψη νέων μέτρων κατά της βαμβακοκαλλιέργειας θα προκαλέσει νέες, πιο μαζικές και πιο δυναμικές αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών και γενικότερα του αγροτικού κόσμου, που όχι μόνο δεν αποδέχεται συρρίκνωση της καλλιέργειας, αλλά παλεύει διεκδικώντας και από την ΕΕ αύξηση του πλαφόν παραγωγής βαμβακιού για τη χώρα μας και κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Λάρισας συζητήθηκαν και τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της αυξημένης παραγωγής βαμβακιού στο νομό Λάρισας. Τις επόμενες μέρες οργανώνει περιοδείες ενημέρωσης για το θέμα αυτό στα χωριά του νομού.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί:

  • Τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν γρήγορα στην εξέταση όλων των ενστάσεων που έχουν υποβάλει οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού.
  • Την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσουν οι παραγωγοί να πουλήσουν και τις επιπλέον ποσότητες βαμβακιού.
  • Τους βαμβακοπαραγωγούς και όλους τους αγρότες του νομού να βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα, προειδοποιώντας προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι να βγουν στους δρόμους για να επιβάλουν λύσεις στα προβλήματα, να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καλυφθούν, στο ακέραιο, οι απώλειες! (2010-10-16 00:00:00.0)
Στα εκκοκκιστήρια με μεγαλύτερα προβλήματα (2003-09-26 00:00:00.0)
Χωρίς να πάρουν τίποτα, «έδωσαν» πολλά, οι «καπεταναίοι» (2003-02-12 00:00:00.0)
Στη μάχη οι αγρότες! (2001-09-23 00:00:00.0)
Αγωνιστικό «ραντεβού» στις 24 Σεπτέμβρη (2001-09-19 00:00:00.0)
Αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα (2000-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ