Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ
Εμείς θέλουμε μια ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο

Εκδήλωση της  

«Εμείς θέλουμε μια ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, που θα λειτουργεί βέβαια όχι με τα σημερινά κριτήρια, αλλά η λειτουργία της θα έχει σα βασικό κίνητρο την ευημερία του λαού. Επομένως, θα πρέπει όλη η λειτουργία της ΔΕΗ να βασίζεται σε φιλολαϊκά κριτήρια και να στηρίζει την όποια ανάπτυξη σε όφελος του λαού». Τα παραπάνω τόνισε ο Νίκος Μπατιστάτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου, για την εκλαΐκευση των «Θέσεων» της ΚΕ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούν τα θέματα ενέργειας. Το θέμα της χτεσινής συγκέντρωσης στην Πτολεμαΐδα ήταν «η ΔΕΗ που θέλουμε».

Μεγάλος αριθμός εργαζομένων της ΔΕΗ στο Λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας - Κοζάνης - Αμυνταίου, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι της περιοχής γέμισαν τη μεγάλη αίθουσα του ΕΚ Πτολεμαΐδας, για να ακούσουν τις Θέσεις του ΚΚΕ για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως ο χαρακτήρας και το μέλλον της ΔΕΗ και η ενεργειακή πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος.

O Νίκος Μπατιστάτος υπογράμμισε ότι «μια προϋπόθεση για το τι ΔΕΗ θέλουμε, βγαίνει από την απαίτηση που αναφέρεται στις Θέσεις για τη «διαμόρφωση ενός κεντρικού, πανεθνικού οικονομικού μηχανισμού, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων που θα διευθύνει και θα αξιοποιεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, θα ασκεί κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, θα αναπτύσσει τη δημοκρατία στους χώρους εργασίας...».

Για τη ΔΕΗ αυτά σημαίνουν, τόνισε ο ομιλητής, «ότι απαιτείται να γίνεται ένας μακροχρόνιος προγραμματισμός, για να πετύχουμε τη βέλτιστη ανάπτυξή της. Ομως, ο προγραμματισμός αυτός θα πρέπει να στηρίζει το συνολικότερο αποτέλεσμα του εθνικού προγραμματισμού, υπηρετώντας τη σωστή ανάπτυξη του κλάδου, των άλλων κλάδων και των περιφερειών. Ετσι ο προγραμματισμός της ΔΕΗ θα πρέπει να παίρνει υπόψη του το συνολικό κλάδο της ενέργειας.

Το φυσικό αέριο π.χ. θα πρέπει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις να χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, αφού μπορεί να την υποκαταστήσει σε θερμικές χρήσεις με υπερδιπλάσια ενεργειακή απόδοση και θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Αλλά και η ανάπτυξη της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτες, θα πρέπει να έχει στις σημερινές συνθήκες ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού είναι εθνικός πόρος και βοηθάει στην άμυνα της χώρας μας από τις οικονομικές επιπτώσεις των διεθνών πετρελαϊκών κρίσεων».

Ο ομιλητής υπογράμμισε επίσης, ότι στην ανάπτυξη της ΔΕΗ θα πρέπει να παίρνονται υπόψη οι ενεργειακές ανάγκες των άλλων κλάδων της οικονομίας και να επιτυγχάνεται ένα «πάντρεμα» των εθνικών αναπτυξιακών αναγκών με τις ανάγκες ανάπτυξης των περιφερειών και τόνισε: «Η πατρίδα μας δεν αποτελείται από 1 ή 2 μόνο κέντρα, αλλά από το άθροισμα όλων των περιφερειών, που η καθεμία πρέπει, με βάση και τις δυνατότητές της, να έχει και μια σωστή ανάπτυξη. Π.χ. η περιοχή σας έχει λιγνίτες και μπόρεσε να έχει μια ανάπτυξη, όμως ούτε το περιβάλλον ελήφθηκε υπόψη (πώς θα το προστατεύσουμε), ούτε έχει γίνει συζήτηση για τη μεταλιγνιτική εποχή. Μετά από 2-3 δεκαετίες μεγάλο μέρος των λιγνιτωρυχείων θα τελειώσει κι όμως το κράτος ούτε σκέψεις δεν έχει αρχίσει για το πώς θα συνεχιστεί η ανάπτυξη της περιοχής.»

Αναπτύσσοντας παραπέρα τη θέση για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, για να ανταποκριθεί σ' αυτόν τον αναπτυξιακό ρόλο η ΔΕΗ, ο ομιλητής επισήμανε: «Με βάση τις "Θέσεις", γίνεται φανερό ότι μιλάμε για έναν πλήρη εκδημοκρατισμό της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα συμμετέχουν στις αποφάσεις, τόσο για την ανάπτυξή της, όσο και για τη λειτουργία της. Θα υπάρχει δημοκρατία στους χώρους εργασίας, που σημαίνει ότι τοπικά οι εργαζόμενοι θα συζητούν και προωθούν και ιδέες για το συνολικό πρόγραμμα και το σχεδιασμό ανάπτυξης της ΔΕΗ.

θα συνεργάζεται η ΔΕΗ και σε διεθνές επίπεδο, τόσο για αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών, που προωθούνται από τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις. Ολα όμως θα βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Δε θα γίνονται συμφωνίες «αποικιακού» τύπου, που ληστεύουν τους οικονομικούς πόρους της χώρας, για να κερδίζουν τα μεγάλα μονοπώλια, ούτε όμως θα παριστάνουμε τον «μικροϊμπεριαλιστή», που δήθεν θα απλωθούμε σε γειτονικές χώρες να τις εκμεταλλευτούμε, αφού ο ελληνικός λαός δε θα ωφεληθεί καθόλου από κάτι τέτοιο, αλλά μόνο οι μεγαλοκεφαλαιούχοι και επιπλέον δημιουργεί και προσχήματα για να αναπτύξει ο ιμπεριαλισμός εθνικές αντιθέσεις».

Η ανάγκη του Μετώπου

Αναφερόμενος στην ανάγκη οικοδόμησης του ΑΑΔ Μετώπου πάλης ο Νίκος Μπατιστάτος τόνισε: «Είναι φανερό πως το κόμμα μας έχει ξεκαθαρίσει ότι συμβιβασμοί ανάμεσα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού και τα συμφέροντα του λαού μας και όλων των λαών δεν υπάρχουν. Είναι ανάγκη λοιπόν η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα να ανατραπεί, να υιοθετηθεί μια άλλη πολιτική, που θα έχει σαν κριτήριο το συμφέρον του λαού και το μέλλον της χώρας. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Μέτωπο της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, που έχει συμφέρον από την αλλαγή πολιτικής και θα στηρίξει αγωνιστικά αυτή την αλλαγή πολιτικής.

Ενα πρώτο βήμα, που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του Μετώπου, στο χώρο της ΔΕΗ, είναι η συγκρότηση μιας πλατιάς συσπείρωσης των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, για να περιφρουρήσουν τα κεκτημένα με αγώνες δικαιώματά τους, άσχετα από τη μέχρι σήμερα πολιτική τους τοποθέτηση. Μπορεί να αρχίσει η συσπείρωση από την απαίτηση για ανατροπή των αντεργατικών νόμων για το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ. Να ζητήσουν την κατάργηση του νόμου που μετατρέπει τη ΔΕΗ σε ΑΕ. Να μείνει η ΔΕΗ στο Δημόσιο, να βελτιωθούν υπέρ των εργαζομένων οι εργασιακές σχέσεις που υπήρχαν...»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ