Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Εκσυγχρονιστική «σφαγή»

Το υπουργείο Γεωργίας προχωράει σε νέα μέτρα περιορισμού της παραγωγής  για το 2001. Για λόγους σκοπιμότητας η μείωση εμφανίζεται να είναι 5%, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Σε σύγκριση με το 1999 φτάνει το 15,5%!  

Αλλαξαν κάπως την τελευταία στιγμή τα «τεχνικά» σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας για τον τρόπο μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. Η ουσία όμως παραμένει ίδια, αφού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιβάλλονται διοικητικά μέτρα περιορισμού, και αυτή τη φορά μάλιστα θα είναι πιο σκληρά.

Χτες ο υφυπουργός Γεωργίας, Βαγ. Αργύρης, ανακοίνωσε ότι στην προχτεσινή διεπαγγελματική σύσκεψη αποφασίστηκε... ομόφωνα: «Να εξουσιοδοτηθεί το υπουργείο Γεωργίας στη λήψη μέτρων, ώστε η παραγόμενη ποσότητα να κυμανθεί στα επίπεδα του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας, μειωμένη κατά 5% (της μείωσης εξαιρούνται οι Νέοι Αγρότες και όσοι υποβάλλουν Σχέδια Βελτίωσης), με σκοπό τη δημιουργία καλύτερων όρων στο σύνολο της αγροτικής οικονομίας (παραγωγή-μεταποίηση-εμπόριο)». Και καθώς ο υφυπουργός Γεωργίας, κατά τα «εκσυγχρονιστικά» πρότυπα, έχει αναγάγει την κοροϊδία σε επιστήμη, προσθέτει στην ανακοίνωση: «Οποιαδήποτε μείωση δεν είναι στην κατεύθυνση του περιορισμού του εισοδήματος, αλλά στην αναβάθμιση της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και εν τέλει της αειφορικής ανάπτυξης της γεωργίας».

Πάντως, σύμφωνα με προχτεσινές πληροφορίες, ο Βαγ. Αργύρης πρότεινε στη διεπαγγελματική σύσκεψη τη στρεμματική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 10%. Χτες, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο υφυπουργός Γεωργίας, όντας μη ικανοποιημένος από την τροπή που πήρε η προχτεσινή σύσκεψη, προχώρησε αμέσως μετά σε άλλη μια πιο περιορισμένη σύσκεψη στο γραφείο του, ενώ είχε συνάντηση και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στους βαμβακοπαραγωγικούς νομούς της χώρας. Ετσι, μετά από συζητήσεις και προτροπές κρίθηκε πιο ωφέλιμο για την κυβέρνηση να ανακοινωθεί μια μείωση της παραγωγής κατά 5%, ώστε το νούμερο να μη φαντάζει μεγάλο και παράλληλα να επιτευχθεί χωρίς αντιδράσεις ο κυβερνητικός στόχος της συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας.

Η ουσία όμως είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιχειρεί για άλλη μια φορά να εμπαίξει τους βαμβακοπαραγωγούς. Η χρησιμοποίηση της τελευταίας πενταετίας και η μείωση του μέσου όρου παραγωγής κατά 5% γίνεται από το υπουργείο Γεωργίας για να επιτευχθεί, σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν από «τεχνοκράτες», μια παραγωγή που θα είναι 1.116.000 τόνοι. Αν όμως γίνει σύγκριση με την παραγωγή σύσπορου βαμβακιού το 1999, που έφτασε τους 1.320.000 τόνους, τότε η μείωση που επιβάλλεται για το 2001 φτάνει το 15,5%!

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας απόφασης περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας θα γίνουν γνωστές, όπως ανέφεραν χτες παράγοντες του περιβάλλοντος του Βαγ. Αργύρη, μετά από μια βδομάδα. Οσο για το πρόσχημα που θα προβληθεί και αυτή τη φορά για την επιβολή διοικητικών μέτρων περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, θα είναι πάλι οι περιβαλλοντικοί λόγοι, που περιγράφονται σε κανονισμό της «Ατζέντας 2000».

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Γεωργίας αναφέρεται πως η συμφωνία της προηγούμενης μέρας «δείχνει πλέον το δρόμο για τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος». Δείχνει ακόμα, θα προσθέταμε εμείς, πώς θέλει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τις διεπαγγελματικές οργανώσεις: Πάντα ενάντια στα συμφέροντα των αγροτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αν μιλούσαν τα βαμβακοχώραφα... (2002-10-31 00:00:00.0)
Η συρρίκνωση της συρρίκνωσης (2002-02-13 00:00:00.0)
Νέα καταστροφικά μέτρα για το 2002 (2001-11-22 00:00:00.0)
Ξεπέρασε... εαυτόν (2001-09-07 00:00:00.0)
Πολύμηνη μεθόδευση (2001-05-05 00:00:00.0)
Στον Καιάδα των διεπαγγελματικών (2000-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ