ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Στο έλεος του κέρδους οι καταναλωτές

  Η κυβέρνηση συνεχίζει και επαυξάνει την πολιτική καθησυχαστικής κοροϊδίας

Απροστάτευτοι εξακολουθούν να παραμένουν οι Ελληνες καταναλωτές, μετά τις αποφάσεις που υποτίθεται ότι πήρε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών. Το ίδιο απροστάτευτη παραμένει και η ελληνική κτηνοτροφία, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να γνωστοποιηθεί ότι υπάρχουν κρούσματα «τρελών αγελάδων» ακόμα και στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση, πάντως, έδειξε για άλλη μια φορά ότι θυσίασε στις Βρυξέλλες την υγεία των Ελλήνων καταναλωτών και την προστασία της εγχώριας κτηνοτροφικής παραγωγής, στο όνομα της εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών τροφίμων και των βιομηχανιών κρέατος και παραγωγής ζωοτροφών. Τα υποτιθέμενα μέτρα, που συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, γίνεται φανερό ότι αποτελούν ένα «πυροτέχνημα» αποπροσανατολισμού και καθησυχασμού των καταναλωτών. Γιατί επί της ουσίας δεν πάρθηκε κανένα άμεσο και αποτελεσματικό μέτρο προστασίας. Ακόμα και τα λεγόμενα γρήγορα τεστ (rapid tests) για τον εντοπισμό «τρελών αγελάδων» θα είναι μόνο δειγματοληπτικά και δε θα ξεκινήσουν πριν από τις αρχές του επόμενου χρόνου, ενώ επέκτασή τους δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσουν εφτάμισι μήνες (1/7/2001). Μέχρι τότε, υπάρχει επαρκής χρόνος για να «καμουφλαριστούν» οι «τρελές αγελάδες» και να μην υπάρξει καμία οικονομική ζημιά, που, από ό,τι φαίνεται, είναι το μόνο που νοιάζει τους γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσο για το άλλο μεγάλο κεφάλαιο του προβλήματος, δηλαδή τις ζωοτροφές, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, πάρθηκε μια τόσο μεσοβέζικη απόφαση, που να μη θίγει ούτε στο ελάχιστο τα συμφέροντα των ευρωβιομηχανιών ζωοτροφών. Αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση της χορήγησης κρεατάλευρων και οστεαλεύρων σε όλα τα ζώα και όχι μόνο στα μηρυκαστικά. Η απαγόρευση αυτή δεν αφορά την παραγωγή ζωοτροφών με κρεατάλευρα και οστεάλευρα στο όρια της ΕΕ και, φυσικά, την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες. Διασφαλίζει, όμως, κανείς ότι τέτοιου είδους ζωοτροφές δε θα δοθούν σε ζώα εντός της ΕΕ; Εκτός αυτού, η ουσία είναι ότι η απαγόρευση χορήγησης κρεατάλευρων και οστεαλεύρων ισχύει για όλα τα ζώα μέχρι να γνωμοδοτήσει η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή και να ξαναποφασίσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που συνεδριάζει έκτακτα στις 4 του Δεκέμβρη. Τούτο δείχνει ότι πρόκειται για άλλο ένα μέτρο ψυχολογικού καθησυχασμού των καταναλωτών.

Η κοροϊδία, όμως, της κυβέρνησης σταματημό δεν έχει. Χτες ο υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά, με εντολή της κυβέρνησης, θα προτείνει στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή να μην απαγορεύεται μόνο η χρήση πτωμάτων στις ζωοτροφές, αλλά να απαγορευτεί η χρήση όλων των αποδεδειγμένα άρρωστων ζώων. Πρόκειται μάλλον για φοβερή κυβερνητική ιδέα... Απορούμε πώς εκεί στο υπουργείο Γεωργίας δεν τη σκέφτηκαν νωρίτερα!

Εκτός αυτών, ο υπουργός Γεωργίας, δείχνοντας την πλήρη υποτέλειά του στις εντολές των πολυεθνικών και την αμέριστη «συμπάθειά» του στη γαλλική κυβέρνηση, ανακοίνωσε εκτός των άλλων χτες και προχτές και ένα ακόμα καθησυχαστικό ...στοιχείο για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια: Οτι «στη Γαλλία αυτή τη στιγμή έχουμε 7 κρούσματα της νόσου ανά 1.000.000 ζώα». Δε διευκρίνισε, βέβαια, σε πόσα κρούσματα της νόσου Κρόιτσφελτ Γιάκομπς στους ανθρώπους, μεταφράζονται τα «κρούσματα» των «τρελών αγελάδων», που από το 1986 και μετά καταναλώνουν ανυποψίαστα οι καταναλωτές!

Νέα κρούσματα

Και μια και ο υπουργός Γεωργίας μιλάει για ύφεση του προβλήματος των «τρελών αγελάδων» στην ΕΕ χτες έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στην Ισπανία, κάτι που συμβαίνει, όπως φαίνεται, για πρώτη φορά στη χώρα αυτή. Οπως διευκρινίστηκε από τον Ισπανό υπουργό Γεωργίας, το ένα ζώο ανήκει σε ράτσα που ήρθε από την Ολλανδία και το δεύτερο από την Αυστρία.

Και μέσα στην τρέλα ...των «τρελών αγελάδων», ο πρωθυπουργός της Γαλλίας άρχισε για εμφανώς διαφημιστικούς λόγους να μασάει δημοσίως κοψίδια από γαλλικό βοδινό κρέας, πράγμα που βρήκαν ενδιαφέρον να δείξουν στους καταναλωτές και κάποια από τα ελληνικά κανάλια. Στη Γαλλία, πάντως, χτες, εντοπίζονταν ακόμα έξι νέα κρούσματα «τρελών αγελάδων».

ΚΚΕ
Επιχειρούν να συγκαλύψουν το πρόβλημα
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τα... μέτρα αντιμετώπισης των «τρελών αγελάδων»
  • Μόνο στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας, που προτείνει το ΚΚΕ, είναι δυνατή η ανάπτυξη της εγχώριας κτηνοτροφίας με κριτήρια τις διατροφικές ανάγκες του λαού και την προστασία της δημόσιας υγείας

Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και ο εφησυχασμός των καταναλωτών είναι ο απώτερος στόχος ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης με τα μέτρα που υποτίθεται πως πάρθηκαν για να αντιμετωπιστεί το θέμα της καταλληλότητας των κρεάτων που διακινούνται στη χώρα μας. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία αποδεικνύεται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Τα λεγόμενα μέτρα που εξάγγειλε η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση για το πρόβλημα των τρελών αγελάδων δεν αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, αλλά στη συγκάλυψη του τεράστιου προβλήματος, στον εφησυχασμό και στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Και αυτό, γιατί δε θα ελεγχθούν τα κρέατα και τα βοοειδή που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας πριν από την εξαγγελία των μέτρων. Δεν απαγορεύτηκε η εισαγωγή όλων των ειδών βοδινού κρέατος από τη Γαλλία. Η απαγόρευση των κρεατάλευρων έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα επανεξεταστεί, ενώ δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή για να υλοποιηθούν και οι ελάχιστοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που εξαγγέλθηκαν, όπως των βοοειδών υψηλού κινδύνου άνω των 30 μηνών.

Με τα μέτρα αυτά κυβέρνηση και ΕΕ αποδείχνουν για άλλη μια φορά ότι είναι υπηρέτες των αδίστακτων συμφερόντων των πολυεθνικών που παράγουν ζωοτροφές, αλλά και των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών επιχειρηματικών μονάδων παραγωγής κρέατος. Αποδείχνουν, επίσης, ότι όσο το κέρδος θα αποτελεί μοναδικό κριτήριο ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, τα τρόφιμα θα είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και τα οποιαδήποτε μέτρα "στάχτη στα μάτια" των καταναλωτών.

Τα τεράστια προβλήματα των ανθυγιεινών και επικίνδυνων τροφίμων, που δεν είναι αποσπασματικά και προσωρινά, αλλά μόνιμα, αναδείχνουν τη ρεαλιστικότητα της πρότασης του ΚΚΕ για ανάπτυξη της εγχώριας κτηνοτροφίας στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας, μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με κριτήρια την εξασφάλιση των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργατοϋπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία και τους καταναλωτές να πάρουν στα χέρια τους το σοβαρό πρόβλημα της καταλληλότητας των τροφίμων. Να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος, το οποίο, εκτός από μέτρα αποτελεσματικών ελέγχων, θα διεκδικήσει βασικά κριτήρια παραγωγής των τροφίμων να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και των λαϊκών συμφερόντων και όχι το κέρδος».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Καθαρός» εμπαιγμός και για τη βιολογική παραγωγή

Το «χαρτί» της υποτιθέμενης ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αποφάσισε να παίξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου δείξει ότι προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στον «τροφοτρόμο» που έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές της ΕΕ και τις οποίες απροκάλυπτα στηρίζει η πολιτική της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, ο υφυπουργός Φ. Χατζημιχάλης και από κοντά η διοίκηση του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) επιχείρησαν προμελετημένα να δώσουν την ψευδή εικόνα ότι ξεκινάει στη χώρα η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Οι υπουργοί μοίρασαν κάποια σχετικά και άσχετα υλικά, τα οποία συνόδευσαν με «κορόνες» του τύπου ότι η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αποτελούν την ελληνική απάντηση σε προβλήματα σαν και αυτό των «τρελών αγελάδων». Παράλληλα έγινε εντέχνως και αναφορά σε κάποια κονδύλια της ΕΕ, που από ό,τι φάνηκε δεν αφορούσαν αμιγώς την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ειδικά για την κτηνοτροφία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου το μόνο που έκανε ήταν να δημιουργήσει εντυπώσεις. Κι αυτό το έκανε, χωρίς καν να έχει υπογραφεί καμία απόφαση για την προώθηση και την ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας στη χώρα!

Ποιο ήταν τελικά το βασικό θέμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου και το οποίο Γ. Ανωμερίτης και Φ. Χατζημιχάλης θέλησαν να λανσάρουν ως αφετηρία της ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας; Οτι έχει καταρτιστεί το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο διάφοροι ιδιώτες επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν αιτήσεις στο ΟΠΕΓΕΠ, για να πάρουν άδεια ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Δηλαδή το υπουργείο Γεωργίας ανοίγει πρώτα το δρόμο σε διάφορους ιδιώτες μπίζνεσμαν να βγάλουν φράγκα στο όνομα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα... Αυτό όμως σημαίνει πρακτικά ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα θέλουν να παράγουν βιολογικά προϊόντα θα πρέπει να πληρώνουν «χαράτσια» σε ιδιωτικές εταιρίες για να πάρουν τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου δε δόθηκε καμία απόφαση και καμία απάντηση για το πώς θα αναπτυχθούν η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Καμία απάντηση δε δόθηκε επίσης για το ποιο θα είναι το ύψος των επιδοτήσεων και για πόσο καιρό θα δοθούν στους παραγωγούς που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Πιο ειδικά για τη βιολογική κτηνοτροφία, δε διευκρινίστηκε καν πότε θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να μπούνε στα υποτιθέμενα προγράμματα του υπουργείου Γεωργίας. Κι όταν ο υφυπουργός Γεωργίας ρωτήθηκε ποιο είναι το κίνητρο για να αρχίσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι να παράγουν βιολογικά προϊόντα και πώς διασφαλίζεται ένα βιώσιμο εισόδημα, η απάντησή του περιορίστηκε σε κάποια ευχολόγια με την επισήμανση ότι θα λειτουργήσουν οι κανόνες του μάρκετινγκ...

Προκλητική ανευθυνότητα της κυβέρνησης
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα μολυσμένα κρέατα

Επίκαιρη Ερώτηση για τον υπουργό Γεωργίας κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Στο στόχαστρο είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το τεράστιο πρόβλημα, επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, το ζωικό κεφάλαιο και την κτηνοτροφία της χώρας μας, καθώς και η υποτέλεια των κυβερνώντων στα συμφέροντα των μονοπωλίων παραγωγής ζωοτροφών και κρέατος. Η Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Με προκλητική ανευθυνότητα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό ότι τα βοοειδή και τα διακινούμενα βοδινά κρέατα στη χώρα μας είναι ασφαλή και υγιεινά για τη δημόσια υγεία, όταν δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι τόσο στην προέλευση και ταυτοποίηση των βοοειδών όσο και στις διακινούμενες ποσότητες βοδινών κρεάτων.

Σε όλους όμως είναι γνωστό ότι μεγάλες ποσότητες βοδινού κρέατος και σημαντικός αριθμός βοοειδών εισάγονται στη χώρα μας από τη Γαλλία, στην οποία το πρόβλημα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας βρίσκεται σε έξαρση.

Καθησυχάζοντας αβάσιμα την κοινή γνώμη η κυβέρνηση και επιβεβαιώνοντας την υποτέλειά της στα συμφέροντα των μονοπωλίων παραγωγής ζωοτροφών και κρέατος, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά αρκείται στα ημίμετρα της ΕΕ. Δεν παίρνει κανένα μέτρο ανάπτυξης της εγχώριας οικογενειακού χαρακτήρα κτηνοτροφίας και ανεξαρτησίας της χώρας μας από τα ζωοκομικά προϊόντα της ΕΕ, αλλά και από τα ανθυγιεινά συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Γεωργίας γιατί συγκαλύπτει ένα τεράστιο πρόβλημα, επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, το ζωικό κεφάλαιο και την κτηνοτροφία της χώρας μας.

Ενημερωτική... κοροϊδία

Αηδιαστική έχει καταντήσει πλέον η «επικοινωνιακή πρακτική» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Με μεθοδεύσεις που προσβάλλουν τη νοημοσύνη δημοσιογράφων, καταναλωτών και αγροτοκτηνοτρόφων, επιχειρείται συστηματικά να δημιουργηθεί μια εικόνα πλαστών εντυπώσεων με απώτερο σκοπό τον αποπροσανατολισμό και την παραπληροφόρηση.

Δύο «φρέσκα παραδείγματα» είναι οι αντίστοιχες συνεντεύξεις - Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, χτες και προχτές. Η μία - προχτές το απόγευμα - αφορούσε τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τις «τρελές αγελάδες». Η χτεσινή είχε ως αντικείμενο την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Και στις δύο περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου και που έκαναν το ατόπημα να διατυπώσουν ερωτήσεις «χόρτασαν» από παραπλανητικές, αόριστες, και άνευ περιεχομένου απαντήσεις.

Ελεος...

Καθυστερούν οι αγορανομικές διατάξεις

«Αφαντος» φέρεται να ήταν χτες όλη τη μέρα (!) ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης (έτσι έλεγαν από το υπουργείο Εμπορίου) με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατό να εκδοθούν καν οι αγορανομικές διατάξεις από το υπουργείο Εμπορίου, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας της ακόκαλης γαλλικής μπριζόλας, κρεατάλευρων, οστεαλεύρων και σπέρματος που προέρχονται από τη Γαλλία.

Παρά τα όσα προχτές ανακοινώθηκαν από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Γεωργίας για την άμεση λήψη μέτρων, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να υλοποιήσει αυτά που «δεσμεύτηκε» η κυβέρνηση. Αλλωστε, τι να τις κάνουμε τις αγορανομικές διατάξεις, αφού ο υπουργός Ανάπτυξης συνέστησε στους καταναλωτές να προσέχουν οι ίδιοι τι αγοράζουν(!) και απλώς να καταγγέλλουν όταν έχουν την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά.

Στο μεταξύ σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται να προχωρήσουν οι κρεοπώλες της Αθήνας και Αττικής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι εμπαίζει και τους καταναλωτές και τους κρεοπώλες, αφού δεν προχωρεί σε επαρκή ενημέρωση. Ετσι την Κυριακή στις 12 μεσάνυχτα, στην αγορά του Ρέντη θα γίνει συνέλευση με θέματα: το σταμάτημα της διακίνησης από τα κρεοπωλεία βοδινού κρέατος, το μπλοκάρισμα των αυτοκινήτων ψυγείων που μεταφέρουν κρέατα από χώρες της ΕΕ που προορίζονται για τα τραστ του λιανικού εμπορίου αλλά και τα σούπερ μάρκετ και το κλείσιμο των κρεοπωλείων λίγο πριν την περίοδο των γιορτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ