ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Απεργιακή «ομοβροντία»
  • Στις 7 Δεκέμβρη πανεργατική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, ενώ δυναμικά ξεκίνησαν χτες οι απεργίες των υγειονομικών και των εργαζομένων στα Ταμεία
  • Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι του  δημόσιου τομέα και οι οικοδόμοι όλης της χώρας  

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν σήμερα σε 24ωρη απεργία, ενώ στις 7 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι όλης της χώρας πραγματοποιούν νέα απεργιακή κινητοποίηση κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, το οποίο θα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Ηδη, από χτες, ξεκίνησαν οι απεργίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και των συμβασιούχων στους ΟΤΑ.

Με τη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσια της οποίας πολλές ομοσπονδίες προβάλλουν και ιδιαίτερα αιτήματα των κλάδων τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, απαιτούν προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή.

Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αποφάσεις των ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Η συγκέντρωση της ΟΛΜΕ ορίστηκε για τις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή, ενώ οι δάσκαλοι την ίδια ώρα θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Με αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο για μια άλλη παιδεία σε όφελος του λαού, πέντε ΕΛΜΕ της Αθήνας συμμετέχουν στη σημερινή απεργία. Πρόκειται για τις ΕΛΜΕ Πειραιά, Γ` Ανατολικής Αττικής, Ε` Ανατολικής Αττικής, Β` Δυτικής Αττικής και την ΕΛΜΕ Ζεφυρίου - Λιοσίων, που, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι «όλη η μέχρι τώρα πορεία δηλώνει περίτρανα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας στην αδράνεια της σημερινής πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ ούτε στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ» και καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην πορεία κάτω από το πανό του συντονιστικού.

Σημαντικά θα είναι σήμερα τα προβλήματα και στις αερομεταφορές της χώρας, λόγω της συμμετοχής όλων των κλάδων εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Από την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και την «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα» ανακοινώθηκε ότι σήμερα θα εκτελεστεί μια πτήση ανά προορισμό, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.

Πανεργατική απεργία

Χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, υλοποιώντας την απόφαση της τελευταίας Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, που προέβλεπε απεργιακή κινητοποίηση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, προχώρησε στην προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στις 7 Δεκέμβρη. Την ίδια μέρα, θα γίνει πανεργατική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, στις 12 το μεσημέρι. Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, την Πέμπτη 30 Νοέμβρη, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ θα γίνει σύσκεψη των ομοσπονδιών. Το αντεργατικό νομοσχέδιο εισάγεται αύριο, στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και την επόμενη βδομάδα αναμένεται να προωθηθεί στην Ολομέλεια.

Παρά τους ελιγμούς της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η πίεση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, η «δεδηλωμένη» αντίδραση των εργαζομένων στο αντεργατικό τερατούργημα δεν άφησαν περιθώρια για περαιτέρω τακτικισμούς. Ομως, ακόμα και την «ύστατη ώρα», η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αγνοεί την απαίτηση των εργαζομένων για απόσυρση του νομοσχεδίου και για αγώνα που θα χτυπάει την καρδιά του αντεργατικού τερατουργήματος. Στην ανακοίνωσή της για το «πλαίσιο» των αιτημάτων, απουσιάζει η παραμικρή νύξη για απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς και στο κορυφαίο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Η πλειοψηφία περιορίζει τα «αιτήματα» στο ζήτημα των απολύσεων, της μείωσης του χρόνου εργασίας και της σύνταξης στα 35 χρόνια, χωρίς, όμως, και εδώ να ζητά την «35ετία» χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στη λογική του «ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω», κινείται η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης». Με δήλωση του Α. Καλύβη, ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου «ή σε κάθε περίπτωση» την απόσυρση των άρθρων 5, 6, 7, 8, και 9. Ετσι, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ έμμεσα αφήνει να εννοηθεί ότι το νομοσχέδιο μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Την ανάγκη αγωνιστικής αντεπίθεσης υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Ν. Πρέβεζας για ν' αποκρουστεί η επίθεση της κυβέρνησης και να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους του νομού, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε μαζική και αποφασιστική στήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ξεκίνησε με μεγάλη συμμετοχή

Η ΠΟΕΔΗΝ και  η ΕΙΝΑΠ κάνουν σήμερα συγκέντρωση  στον πεζόδρομο της Κοραή, ώρα 11 π.μ., ενάντια  στις αντι-ΕΣΥ ρυθμίσεις της κυβέρνησης

Με μεγάλη συμμετοχή σε όλη τη χώρα ξεκίνησε χτες η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), εκφράζοντας τη διαφωνία της σε έξι βασικά σημεία των σχεδίων της κυβέρνησης που φέρνουν τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Υγεία για τον Πολίτη». Επίσης χτες άρχισε και η 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εξαγγελία νομοθετικών ρυθμίσεων ενάντια στις ανάγκες και στα δικαιώματα των εργαζομένων στη δημόσια περίθαλψη, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Ετσι λοιπόν από χτες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και τα θεραπευτήρια όλης της χώρας.

Σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΙΝΑΠ οργανώνουν συγκέντρωση, ώρα 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Κοραή, παίρνοντας μέρος στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Αν το σχέδιο της μεταρρύθμισης νομοθετηθεί ως έχει, βάζει πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας και ο πολίτης θα έχει πιο λίγες και πιο ακριβείς υπηρεσίες Υγείας».

Επίσης η ΕΙΝΑΠ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να παλέψουν για:

- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια περίθαλψη.

- Μονιμοποίηση όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Αμεση μονιμοποίηση όλων των επιμελητών Β`.

- Ενίσχυση και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των εκλεγμένων και αντιπροσωπευτικών οργάνων διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων.

- Καθιέρωση συγκεκριμένων μέτρων για την πάταξη της ποικίλης παραοικονομίας στα δημόσια νοσοκομεία.

- Αμεση κάλυψη των δραματικών ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή και ξενοδοχειακό εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων.

- Να μην αποδοθεί καμία λειτουργία, υποστηρικτική ή μη, των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες.

  • Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε ότι σήμερα παίρνει μέρος στην απεργία της ΑΔΕΔΥ με διάφορα αιτήματα, αλλά στην ανακοίνωσή της δεν αναφέρει ούτε λέξη για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Γ.Μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
«ΜΑΤ και βία δε σώνουν τα Ταμεία»

Με αστυνομική βία αντιμετώπισε χτες η κυβέρνηση τους απεργούς των ασφαλιστικών Ταμείων, αρνούμενη να   τοποθετηθεί στα αιτήματά τους 

Από την πορεία των εργαζομένων στα Ταμεία
Από την πορεία των εργαζομένων στα Ταμεία
Με κλειστές υπουργικές πόρτες, κατεβασμένα ρολά, βία και ΜΑΤ με φυσούνες χημικών αερίων, αντιμετώπισε χτες η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι τρεις Ομοσπονδίες τους (ΠΟΣΕ, ΠΟΥΓΥ ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ), ενάντια στην κυβερνητική πολιτική διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και με αιτήματα: Προσλήψεις προσωπικού, εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των ταμείων και βελτίωση αποδοχών. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η όξυνση των προβλημάτων στον κλάδο έφερε τη συμμετοχή στην απεργία στο 80%, ενώ σε αρκετές υπηρεσίες ήταν καθολική.

Η χθεσινή κυβερνητική αδιαλλαξία και η πολιτική καταστολής της κινητοποίησης των εργαζομένων ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας όπου αρχικά πραγματοποίησαν συγκέντρωση οι απεργοί. Ωστόσο, ο υπουργός ΕργασίαςΤ. Γιαννίτσης και ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαπας έλειπαν. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι φωνάζοντας συνθήματα όπως «οι υπάλληλοι παλεύουν και θα νικήσουν, το ΙΚΑ ζωντανό θα το κρατήσουν» πορεύτηκαν προς το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης... κατέβασε τα ρολά.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης. Βρέθηκαν όμως αντιμέτωποι έξω από τη Βουλή με παραταγμένες αστυνομικές κλούβες και αστυνομικούς. Η απάντηση των εργαζομένων ήταν άμεση: «Κλούβες, ΜΑΤ και φασισμός αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός». Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να πορευτούν μέχρι το υπουργείο, αλλά η αστυνομία δεν το επέτρεψε. Στο αίτημα να συναντηθεί αντιπροσωπεία με την υπουργό Β. Παπανδρέου, τους ειπώθηκε ότι μπορεί να τους δεχτεί μόνο ο υφυπουργός Λ. Τζανής. Στην προσπάθειά τους δε, να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Βουλής, η απάντηση ήταν ότι θα δεχτεί μόνο τον... πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ που βρισκόταν εκεί.

Το «κυνηγητό» που ακολούθησε στη συνέχεια μεταξύ αστυνομίας και απεργών κατέληξε έξω από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στους εργαζόμενους που φώναζαν συνεχώς «αίσχος» και «ΜΑΤ και βία δε σώνουν τα Ταμεία»! Η κινητοποίηση κατέληξε έξω από το Γενικό Λογιστήριο, όπου και εκεί δεν τους δέχτηκε ο υφυπουργός Γ. Δρυς.

Τα μέλη των τριών Ομοσπονδιών κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και επισήμαναν ότι οι αγώνες του κλάδου θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Μαχητική διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας

Το Νοσοκομείο μπαίνει στις εφημερίες χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, αντιδρούν οι εργαζόμενοι 

Αμετακίνητη στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να ενταχθεί από τις 3 Δεκέμβρη 2000 το Θριάσιο Νοσοκομείο στο σύστημα των εφημεριών, εμφανίστηκε χτες η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Η υφυπουργός δήλωσε πως δε συζητάει καν το αίτημα των εργαζομένων να ανασταλεί η ένταξη του Νοσοκομείου στις εφημερίες έως ότου καλυφτούν οι κενές οργανικές θέσεις. Οταν οι εργαζόμενοι παρουσίασαν το μέγεθος των ελλείψεων του προσωπικού, το οποίο είναι 100 κενές οργανικές θέσεις μέσα σε έναν ανεπαρκή Οργανισμό, 75 κενές θέσεις λόγω αδειών μητρότητας, 45 κενές θέσεις από τη λήξη συμβάσεων εργασίας και 40 θέσεις λόγω συνυπηρέτησης, η υφυπουργός απάντησε πως «είστε καλύτεροι από όλα τα νοσοκομεία».

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο πραγματοποιούσαν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο. Με συνθήματα όπως «Η εφημερία χωρίς προσωπικό, μέτρο επικίνδυνο και ανθυγιεινό», «Το κέρδος σκοτώνει την υγεία, έξω οι ιδιώτες απ' τα νοσοκομεία», διεκδικούσαν την τρίμηνη αναστολή της έναρξης των εφημεριών προκειμένου μέχρι τότε να έχουν προκηρυχτεί οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού και να έχουν καλυφτεί όλες οι κενές θέσεις από τις άδειες μητρότητας. Παράλληλα, ζητούν την κάλυψη των κενών θέσεων στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων και την έγκριση του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές του ανάγκες.

Αξιοσημείωτο όμως είναι και το έργο που παρέχει το Νοσοκομείο, αφού το 1999 πραγματοποιήθηκαν 3.912 χειρουργικές επεμβάσεις, 6.479 έκτακτες εισαγωγές, 5.392 τακτικές εισαγωγές και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εξετάστηκαν 43.973 ασθενείς. Το Α' τρίμηνο του 2000 μόνο στο ΤΕΠ εξετάστηκαν 11.447 ασθενείς, ενώ έγιναν 941 επεμβάσεις.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ μετά τη χτεσινή άκαρπη συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας, θα κάνουν νέα γενική συνέλευση από την οποία θα καθορίσουν τις παραπέρα κινητοποιήσεις τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα

  Στις 10 το πρωί η συγκέντρωση των οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας του κλάδου

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, απαιτεί να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα και καλεί τους οικοδόμους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί «για να μη γίνουν οι δουλοπάροικοι του 21ου αιώνα».

Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις «καταργεί την κατάκτηση του αιώνα, το 8ωρο-7ωρο. Ελαστικοποιεί τον ημερήσιο χρόνο απασχόλησης. Αυξάνει το ποσοστό των απολύσεων. Μειώνει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Αυξάνει την απλήρωτη δουλιά. Εντείνει την εκμετάλλευση. Αυξάνει τα κέρδη των μονοπωλίων και ταυτόχρονα αυξάνει τη φτώχεια των εργαζομένων».

Επίσης, τονίζει ότι το συγκεκριμένο αντεργατικό νομοσχέδιο, «πόνημα» κατ' εντολή της άρχουσας τάξης, αλλά και του στημένου κοινωνικού διαλόγου της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, εκτός από το ότι συνθλίβει τις εργασιακές σχέσεις με σειρά «εκσυγχρονιστικών» διατάξεων, που φροντίζουν από τη μία να ικανοποιούν ημέτερους, ενώ από την άλλη καταργούν σειρά από εργατικές κατακτήσεις: καταργούν το γαμήλιο επίδομα στα νέα ζευγάρια, το επίδομα σπουδαστών και φοιτητών, αυξάνει τα χαράτσια στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Τέλος σημειώνεται: «Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καταργεί τα επιδόματα των δικαιούχων του ΟΕΕ συνεχίζει να χρηματοδοτεί προκλητικά το καρκίνωμα για τα συνδικαλιστικά στελέχη, το Ταμείο των Εργατοπατέρων, τον ΟΜΕΔ, καθώς και το Ινστιτούτο Εργασίας με πάνω από 2 δισ. το χρόνο. Αυξάνει προκλητικά το μισθό του προέδρου του ΟΕΕ, όταν ο ΟΕΕ κλείνει τα Κέντρα Νεότητας, παραχωρεί τους παιδικούς σταθμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε ιδιωτικές εταιρίες τη διαχείριση του Κοινωνικού Τουρισμού και του Εκδρομικού προγράμματος, τη στιγμή που από την ίδρυση του ΟΕΕ, το 1935, και μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν έχει βάλει μια δραχμή στα έσοδά του. Αποκλειστικός αιμοδότης, οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους».

Κάλεσμα αγώνα

Με αφορμή την κήρυξη της νέας απεργίας ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΓΣΕΕ, σε δήλωσή του σημειώνει: «Κάτω από την πίεση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και την εκφρασμένη αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργατοϋπαλλήλων στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υποχρεώθηκε να κηρύξει 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα καλεί σε αγωνιστικό συναγερμό τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες, όλους τους συνδικαλιστές. Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ν' αναδείξουν σαν κεντρικό αίτημα της απεργίας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε πλήρη απασχόληση χωρίς διευθέτηση και "ελαστικοποιήσεις", να απαιτήσουν τον περιορισμό έως και την κατάργηση των απολύσεων και να υπερασπίσουν τις κοινωνικές και ασφαλιστικές κατακτήσεις τους.

Η εργατική τάξη της χώρας μας, με τη μαχητική και καθολική συμμετοχή της στην απεργία, είναι ανάγκη να εκφράσει τη συνολική αντιπαράθεσή της στην πολιτική της κυβέρνησης και των μονοπωλίων. Ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει στις 7 Δεκέμβρη. Επιβάλλεται να συνεχιστεί σε κοινή πορεία και δράση με τη φτωχή αγροτιά και τους μικρομεσαίους».

Συμπαράσταση στον αγώνα για την υγεία

Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας που πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της προωθεί την αντιμεταρρύθμιση του ΕΣΥ για να βάλει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και να οδηγήσει σε εργασιακή ανασφάλεια τους εργαζόμενους σ' αυτή.

«Με το νομοσχέδιο για την υγεία - τονίζεται - μια σειρά υπηρεσίες των νοσοκομείων μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες. Το βάρος της χρηματοδότησης (στο όνομα της μείωσης των κρατικών δαπανών) μεταφέρεται στα ασφαλιστικά Ταμεία με κίνδυνο να τιναχτούν στο αέρα τα αποθεματικά τους». Ο σύλλογος θεωρεί «ως κρίσιμο ζήτημα τη δημιουργία αγωνιστικών λαϊκών συσπειρώσεων μεταξύ των εργαζομένων στη δημόσια υγεία και γενικότερα της εργατικής τάξης της χώρας, με στόχο ένα υψηλό και σύγχρονο επίπεδο δημόσιων υπηρεσιών υγείας για όλους τους Ελληνες και τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Υπόθεση όλων

«Η κυβερνητική πολιτική, είτε με το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου, είτε με τον επόμενο νόμο που ετοιμάζει για τα συνταξιοδοτικά, είτε με τα νομοσχέδια δήθεν βελτίωσης του ΕΣΥ, είτε του ΙΚΑ, ένα στόχο έχει: Να περιορίσει τα ήδη κουτσουρεμένα εργατικά δικαιώματα, να μειώσει την αξία του μεροκάματου και του μισθού και παράλληλα να αυξήσει πλουσιοπάροχα τα κέρδη των βιομηχάνων, εμπόρων και εφοπλιστών».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά, χαιρετίζοντας τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία και το ΙΚΑ. Παράλληλα, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους, «γιατί η επίθεση της κυβέρνησης στοχεύει στα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και στην παραπέρα χειροτέρευση της παρεχόμενης ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης όλων των εργαζομένων».

Στην ανακοίνωση η Συντονιστική σημειώνει ακόμη ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας είναι συγκεκριμένη. Με κάθε τρόπο αργά και σταθερά οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας να πάψουν να είναι δημόσιες και δωρεάν για όλους».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση επισημαίνει: «Παλεύουμε για Δημόσιο - Κρατικό Σύστημα Υγείας χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία που θα παρέχει πλήρως και εφ' όρου ζωής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους αλλοδαπούς εργάτες, στους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους και στα προστατευόμενα μέλη της εργατικής οικογένειας».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οχι στον εργασιακό Μεσαίωνα

Σύσκεψη με θέμα τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, διοργανώνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, την Τετάρτη, στις 3.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα ο σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων σχετικά με το αντεργατικό κυβερνητικό νομοσχέδιο: «Ηρθε η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε αυτόν το Μεσαίωνα που επέλεξαν πριν από εμάς για μας. Δε θα επιτρέψουμε να βυθίσουν στην απόγνωση και στη φτώχεια τις οικογένειές μας, τη ζωή μας. Τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη να αντισταθούμε. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας που πάνε να μας επιβάλουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ