ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη από «σωτήρες»

Το τελευταίο διάστημα, όλο πιο τακτικά, βλέπουμε και διαβάζουμε τους «4» πρώην συντρόφους, να φιλοξενούνται από τα αστικά ΜΜΕ.

Οι πρώην σύντροφοι τα έχουν βάλει με την ηγεσία του ΚΚΕ και την ΚΕ.

Οι πρώην, με τη «φιλότιμη» στήριξη του ταξικού εχθρού, προσπαθούν να πείσουν τα μέλη του Κόμματος για την ορθότητα των απόψεών τους και απευθύνονται στους βετεράνους του Κόμματος να πάρουν πρωτοβουλίες για την αναβολή του 16ου Συνεδρίου, για άλλη εισήγηση, γιατί το ΚΚΕ λοξοδρόμησε.

Λέτε, πρώην σύντροφοι, η άρχουσα τάξη και οι εχθροί του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης, να φροντίζουν και να επιδιώκουν ώστε το Κόμμα να βρει το σωστό δρόμο;

Ποιους προσπαθείτε να ξεγελάσετε, Κωστόπουλε - θεωνά;

Τις απόψεις σας αυτές τις διατυπώσατε στο 15ο Συνέδριο. Είναι οπορτουνιστικές, θέλουν να οδηγήσουν το ΚΚΕ στη συνεργασία με άλλες, δήθεν αριστερές, πολιτικές-συνδικαλιστικές δυνάμεις, γι' αυτό και απορρίφθηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Κόμματος και από το 15ο Συνέδριο. Η επιμονή σας σημαίνει αλαζονικό εγωισμό, καταπατώντας καταστατικές αρχές και το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, που σίγουρα γνωρίζατε.

Το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη από σοφούς σωτήρες. Κύριοι, το ΚΚΕ με τα συνέδριά του χάραξε την πορεία του. Και παρά το τράνταγμα του '90-'91, διατήρησε την ταξική του φυσιογνωμία και χαρακτήρα. Είναι κόμμα μαρξιστικό-λενινιστικό.

Στο 15ο Συνέδριό του έβαλε στόχο τη δημιουργία του ΑΑΔΜ. Ακόμα η δράση του ΚΚΕ, ενάντια στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, οι πρωτοβουλίες του για την κοινή δράση των κομμουνιστικών-εργατικών κομμάτων και κινημάτων σε αντιιμπεριαλιστική-ταξική κατεύθυνση, καθώς και η πρόσφατη διαβαλκανική συνάντηση των αντιΝΑΤΟικών δυνάμεων, και κύρια η οργάνωση της ταξικής πάλης με τη δημιουργία από κοινού με άλλες δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όλα αυτά έβαλαν σε μεγάλη ανησυχία την ντόπια αντίδραση ακόμα και τις υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Γι' αυτό κήρυξαν πόλεμο και τον πλήρη αποκλεισμό του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ, με τις μηνύσεις κατά του «Ρ», την τρομοκρατία και άλλα.

Κωστόπουλε, εμείς οι παλιοί σύντροφοι είμαστε υπερήφανοι για το κόμμα μας, το ΚΚΕ, που 82 χρόνια με αγώνες και θυσίες των καλύτερων παιδιών του, στέκεται δίπλα μας, στην εργατική τάξη, γιατί είναι δημιούργημά της και γενικότερα στο λαό για μια καλύτερη ζωή.

Τα βάλατε με την ηγεσία και την ΚΕ, που είναι δημοκρατικά εκλεγμένη από το 15ο Συνέδριο. Αυτή η ΚΕ, και εγώ μαζί, παρά τις γνωστές απόψεις σας, σας πρότεινε τον ένα βουλευτή και τον άλλον ευρωβουλευτή. Αυτή η απόφαση δείχνει, ότι το Κόμμα προσπαθεί να βοηθήσει και να σώσει το σύντροφο και δεν τον πετάει γιατί έχει διαφορετικές απόψεις. Δε σας είδαμε όμως να διαφωνείτε με εκείνη την απόφαση. Ε, όχι ό,τι μας συμφέρει!

Ακούστηκε και αυτό, ότι το ΚΚΕ διέγραψε το Μ. Κ., ένα παλιό «ιστορικό» στέλεχος. Και επειδή ο γράφων έχει 57 χρόνια κομματική ζωή και κάποια ιστορία στο συνδικαλιστικό κίνημα, ξέρει πολύ καλά τον Μ. Κ. Με τον Μ. Κ. γνωριζόμαστε πριν τη δικτατορία, χωρίς να έχει ο πρώην σύντροφος αξιόλογη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Συνεργαστήκαμε και ένα μικρό διάστημα μέσα στη χούντα... Αρα, τα παχιά επίθετα, όπως «ιστορικό στέλεχος», και άλλα, ας παρακαλέσει τους φίλους του, δημοσιογράφους του αστικού Τύπου, να τα κόψουν.

Οσο για την περίοδο που ήταν υπεύθυνος του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ, δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη και την υποχρέωση να δικαιολογηθεί και να δώσει εξηγήσεις, πώς όσα στελέχη με δική του πρωταρχικά ευθύνη αναδείχτηκαν σε πρώτες θέσεις στα συνδικάτα (ΕΚΑ, ΕΚΠ, ΕΚΘ, ΕΚΛ, στις Ομοσπονδίες Οικοδόμων, όπως ο Κοκκινέλης, Κλωστοϋφαντουργών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και δεκάδες άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις) αποχώρησαν όλοι και τράβηξαν τον αντιΚΚΕ δρόμο; Τυχαία είναι όλα; Τυχαία ήταν και η συμπεριφορά του απέναντι στα συνδικαλιστικά στελέχη που παραμένουν πιστά και αφοσιωμένα στο Κόμμα;

Να γιατί χρειάζεται επαγρύπνηση στην ανάδειξη στελεχών, ιδιαίτερα σε καίριες θέσεις.

Σήμερα το ΚΚΕ ενωμένο, συσπειρωμένο, γύρω από την ηγεσία του και την ΚΕ, με καθαρό πολιτικό και στρατηγικό στόχο, προχωράει στο 16ο Συνέδριό του και χαράζει την πορεία του, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με κύριο καθήκον τη δημιουργία του ΑΑΔΜ.

Τις Θέσεις και τη δράση της ΚΕ τις ψήφισε η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Κόμματος.

Αν, κύριοι πρώην σύντροφοι, δε θέλετε να σας γράψει η ιστορία του επαναστατικού κινήματος με τα μελανότερα χρώματα και να σας κατατάξει με τους παλιούς και πρόσφατους αποστάτες, πολέμιους του Κόμματος, σας συνιστώ να σταματήσετε.

Δε σας δίνω το δικαίωμα, όντας διαγραμμένοι, να αναφέρεστε στο ΚΚΕ. Και να μην ξεχνάτε, όταν ο ταξικός εχθρός χαϊδεύει, ψάξου τι κακό έκανες στην εργατική τάξη, στο κόμμα της και στην επανάσταση.


Του
Διαμαντή ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ*
Ο Δ. Μαυροδόγλου είναι πολλά χρόνια μέλος της ΚΕ του Κόμματος και συνδικαλιστικό στέλεχος. Σήμερα είναι μέλος της ΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΒΟΣ
Με το 16ο Συνέδριο το Κόμμα θα βγει πιο δυνατό

Ο Γ. Παλαβός, για πολλά χρόνια μέλος της ΚΕ του Κόμματος, απαντά στην «έκκληση» των πρώην στελεχών 

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος. Σωστές οι εκτιμήσεις για την εσωτερική και διεθνή κατάσταση, επιβεβαιώνονται και από τη ζωή. Φωτίζονται οι εξελίξεις και δίδονται σωστές κατευθύνσεις.

Ιδιαίτερης σημασίας και προσοχής αξίζουν οι προσπάθειες του Κόμματος για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ. Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του για τη διήμερη Βαλκανική Συνάντηση κομμάτων και κινημάτων που φιλοξένησε το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη και όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η συγκρότηση του «ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου». Με πρωτοποριακές του ενέργειες οργανώθηκαν στη χώρα μας τρεις διεθνείς συναντήσεις μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, όπου πρόβαλε η ανάγκη να συγκροτηθεί ένα διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα με στήριγμα τα λαϊκά κινήματα σε εθνικό επίπεδο.

Η ορθότητα της πολιτικής γραμμής του Κόμματος προκαλεί το μίσος και τις ανησυχίες της άρχουσας τάξης. Οχι μόνο γιατί το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τη βάρβαρη επίθεσή της, αλλά γιατί αγωνίζεται και γιατί την ανατροπή της κυριαρχίας της και την εγκαθίδρυση της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Στο στόχαστρο των καπιταλιστών το ΚΚΕ. Πασχίζουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των μελών, φίλων και οπαδών, στην πολιτική και ηγεσία του Κόμματος στις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας του. Στις προσπάθειές τους αυτές αξιοποιούν και αντιπαραθέσεις πρώην στελέχη του Κόμματος, ανάμεσά τους ο Μ. Κωστόπουλος και ο Γ. Θεωνάς που πέταξαν τη σημαία του Κόμματος και γίνανε «ήρωες», τα καλά παιδιά της απάνθρωπης καπιταλιστικής κοινωνίας, η οποία τούς παρέχει τώρα τη δυνατότητα να προβάλουν τις θέσεις και τις απόψεις τους στα ΜΜΕ και αστικό Τύπο, την ίδια στιγμή που οι ανακοινώσεις του Κόμματος αποσιωπούνται ή διαστρεβλώνονται συστηματικά.

Μια από τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας του Κόμματος που βάλλεται από τον ταξικό αντίπαλο, είναι η θεμελιακή αρχή του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού και τούτο γιατί διασφαλίζει την ενιαία σκέψη και δράση στη γραμμή του Κόμματος νέου τύπου. Είναι αδιανόητο για ένα μέλος του ΚΚΕ να αρνείται το Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό. Οι παραβιάσεις του, πολύ περισσότερο η κατάργησή του, οδηγούν στην αναδιοργάνωση και διάλυση του Κόμματος. Καμιά υποχώρηση, κανένας συμβιβασμός δε συγχωρείται στην πιστή εφαρμογή του.

Ο Κωστόπουλος και η παρέα του ζητούνε την παραίτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αμφισβητούν την ΚΕ και την πολιτική του Κόμματος, αρνούνται το Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό και το Καταστατικό του Κόμματος. Ζητούν να αναβληθεί το Συνέδριο και να αναλάβει την εισήγηση και διεξαγωγή του «Επιτροπή Βετεράνων». Πράγματι παρανοϊκές αντιλήψεις, ανατροπή των πάντων για να «σωθεί» το Κόμμα. Δεν είναι αυτά μόνο μια υποτίμηση της νοημοσύνης των μελών, στελεχών, φίλων και οπαδών, αλλά και προσβολή στους βετεράνους που τους καλούν να ρίξουν νερό στο μύλο της αντίδρασης και να πάρουν μέρος στο ολισθηρό κατήφορο. Τώρα βρήκαν το «δρόμο» τους κι έχουν τη συνείδησή τους «ήσυχη», αφού τους χειροκροτούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κόμματος και περιοδεύουν ανά τη χώρα μαζί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και τους πήρε υπό την προστασία τους το αντίπαλο στρατόπεδο.

Ο Προσυνεδριακός Διάλογος συνεχίζεται με δημιουργική συζήτηση και προβληματισμούς. Οι Θέσεις της ΚΕ υπερψηφίζονται και το Κόμμα με το 16ο Συνέδριο θα βγει δυνατό και το Μέτωπο θα χτιστεί. Η πολιτική εμπειρία του Κόμματός μας υπογραμμίζει το χρέος, να κερδίζουμε την καρδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που είναι αστείρευτη πηγή δύναμης του ΚΚΕ. Θετική θα 'ναι η προσφορά των μελών και στελεχών, όταν αποτελούν υπόδειγμα κομμουνιστή σ' όλους τους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και κομματικής ζωής.

ΣΕΡΡΕΣ
Σε δύσκολη θέση ο αγροτικός κόσμος και η οικονομία του νομού

Στο Νομό Σερρών περιόδευσε το περασμένο Σάββατο, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πατάκη, βουλευτή του Κόμματος

«Τα φυσικά πλεονεκτήματα του Νομού Σερρών, τα πολλά νερά και ένας πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας που μπορεί να κάνει τεράστιες παραγωγές, δεν μπόρεσε να καλυτερέψει την κατάσταση των αγροτών της περιοχής. Κι αυτό γιατί οι πολιτικές που ακολουθούνται μέχρι σήμερα με τις ποσοστώσεις και τις συνυπευθυνότητες, με τους περιορισμούς των καλλιεργειών που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις έχουν φέρει σε δύσκολη θέση όχι μόνο τον αγροτικό κόσμο, αλλά και την οικονομία του νομού».

Αυτή τη διαπίστωση έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, που επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Νομό Σερρών το Σάββατο, άκουσε τα προβλήματα των αγροτών και των συνεταιριστών και μίλησε για τα αγροτικά θέματα σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε χωριά του νομού.

Σε κάθε σταθμό της περιοδείας του οι συνομιλητές του περιέγραφαν την τραγική κατάσταση που υπάρχει στην αγροτική οικονομία. Το αρδευτικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο με αποτέλεσμα το νερό να σπαταλιέται, ενώ δεν αξιοποιούνται και τα νερά της λίμνης Κερκίνης. Ο αγροτικός πληθυσμός στο Δήμο Μητρουσίου μειώνεται, ενώ επιτακτικά ζητούν οι παραγωγοί να ληφθούν μέτρα για τα αγροτικά χρέη, προκειμένου να γλιτώσουν τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που τους έχουν απομείνει. Στην Αναγέννηση οι ρυζοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Από τις 30.000 τόνους που ήταν φέτος η παραγωγή του προϊόντος τους πουλήθηκαν μόνο 1.000-2.000 τόνοι, ενώ οι άλλες ποσότητες μεταφέρθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους που χαρακτηρίζονται για την ακαταλληλότητά τους. Σημειώνεται ότι και φέτος η τιμή του ρυζιού είναι ιδιαίτερα χαμηλή (80-85 δρχ.) και όσοι πουλήσουν δεν πρόκειται να πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες. Αλλά και στο Βαλτερό, ένα από τα κεφαλοχώρια του νομού, οι βαμβακοπαραγωγοί παραπονέθηκαν ότι αναγκάζονται να πουλάνε κάτω από το κόστος. Επίσης οι γαλακτοπαραγωγοί είπαν ότι οι χαμηλές ποσοστώσεις και τα πρόστιμα αποτελούν τη «χαριστική βολή» για μια σειρά μονάδες. Σημείωσαν ότι τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται είναι εξοντωτικά και δεν μπορούν οικονομικά να τα βγάλουν πέρα.

Επίσης το συνεταιριστικό εργοστάσιο ΚΡΕΣΕΡ που επισκέφθηκε το κλιμάκιο, αν και είναι από τις πιο σύγχρονες βιομηχανίες αλλαντικών της χώρας μας, συρρικνώνεται παραγωγικά, αφού καμία στήριξη δεν του προσφέρει το κράτος. Από 210 άτομα προσωπικό σήμερα έχει μόνο 100. «Η ΚΡΕΣΕΡ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται σήμερα στο συνεταιριστικό κίνημα έχουν περιορίσει τη δραστηριότητα αυτής της μονάδας και θέλουν, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να παίξουν κανένα ρόλο, να τη δώσουν στους ιδιώτες», δήλωσε ο Γ.Πατάκης.

Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στο Βαλτερό, όπως και σε συνέντευξη στους δημοσιογράφους στις Σέρρες, ανέλυσε τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να βγει από αυτή την κρίση στον αγροτικό τομέα. Πρόσθεσε ότι στις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος υπάρχει ειδικότερη αναφορά στο πώς η χώρα μας μπορεί να αναπτυχθεί στον αγροτικό τομέα και να ξεφύγει από τη σημερινή δυσμενή κατάσταση.

«Ολα αυτά χρειάζονται αλλαγή της πολιτικής, πρέπει να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης των κομμάτων που κυβερνούν τον τόπο μας. Το ΚΚΕ προτείνει το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο πάλης και σ' αυτό το κάλεσμά του αγγίζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού», επισήμανε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη στις Σέρρες ο Γ. Πατάκης τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι διαφορετική σήμερα από την εποχή της ένταξής μας στην ΕΕ, που προειδοποιούσαν οι κομμουνιστές ότι η κατάσταση στην αγροτιά είναι ένα «καζάνι που βράζει». «Με τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις αναδείξαμε τα προβλήματα της αγροτιάς και μετά από αυτές η κυβέρνηση χωρίς να δίνει λύσεις άρχισε να σκύβει πάνω στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, τόνισε. Φυσικά δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά τα προβλήματα που στο μεταξύ έχουν οξυνθεί. Παράλληλα, αφού δεν είχε λύσεις, χρησιμοποίησε τις δυνάμεις καταστολής και έσυρε εκατοντάδες αγρότες στα δικαστήρια για να τους τρομοκρατήσει, για να τους αποθαρρύνει να μην ξαναβγούνε στους δρόμους. Στη Λάρισα όλες τις μέρες της εβδομάδας συνεχίζουν να δικάζουν αγρότες. Η πείρα έδειξε στους αγρότες της χώρας μας ότι αν δεν κινητοποιούνται για τα προβλήματά τους, η κυβέρνηση ούτε καν μπαίνει στον κόπο να συζητήσει μαζί τους».

Τέλος ο Γ. Πατάκης δήλωσε ότι οι αγώνες των αγροτών θα συνεχιστούν με μια σειρά κινητοποιήσεις, με πρώτη τη συγκέντρωση που πραγματοποιεί σήμερα στα Φάρσαλα η Ενωτική Ομοσπονδία Νομού Λάρισας.

Απ' αυτά που ακούς και δεν τα προσέχεις...

Γράφω σήμερα για τρία-τέσσερα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Ελπίζω να έχουν ενδιαφέρον και για σας. Είναι απ' αυτά που ακούς και πολλές φορές δεν προσέχεις ή από αυτά που ακούνε όλοι και ο καθένας βγάζει διαφορετικό συμπέρασμα. Οπως, για παράδειγμα, οι εκλογές στις ΗΠΑ. Μερικοί το βρίσκουν απίστευτα γελοίο. Αλλοι δεν μπορούν να το πιστέψουν ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος με λιγότερο από το 25% των ψήφων και άλλοι κατάλαβαν πως οι εκλογικοί νόμοι γίνονται για να κυριαρχούν αυτοί που αντιπροσωπεύουν το χρήμα, τους κεφαλαιοκράτες. Εμένα μου έκανε εντύπωση μια δήλωση του Μπους: «Αν η καταμέτρηση γίνει τίμια, τότε θα κερδίσουμε τις εκλογές». Δηλαδή, ο κ. Μπους μάς λέει ότι τίποτα στην Αμερική δε γίνεται τίμια, γιατί όταν δεν έχουν κανονισμούς, νόμους και οργάνωση, που να εξασφαλίζουν αναμφισβήτητα τη σωστή εκλογή του Προέδρου και που να αποκλείουν να γίνει λάθος, έστω και για μισή ψήφο, τότε τίποτα δεν προστατεύεται από την απάτη και την ανευθυνότητα. Και το ερώτημα είναι, αν όταν υπογράφει τις θανατικές ποινές στο Τέξας, είναι σίγουρος αν αυτός που χάνει τη ζωή του με ένα βάρβαρο νόμο, που έπρεπε να είχε καταργηθεί, είναι πραγματικά ένοχος.

Υστερα έχουμε την κ. Αγγελοπούλου. Ε, καλά. Δεν είναι χαζή. Υπεύθυνη για το 2004. Οσο να 'ναι θα πρέπει να μπορεί να κάνει απλές σκέψεις. Οταν, λοιπόν, μιλάει για μια έκρηξη που έκανε ζημιές σε τρία πατώματα, που για δευτερόλεπτα θα σκότωνε μια κοπέλα, που θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πυρκαγιά, ότι ήταν προσωπική υπόθεση, δε νομίζω ότι μπορεί να μιλάει σοβαρά. Βέβαια, όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Αν κάθε φορά που τσακώνεται με τις φιλενάδες της, η κ. Αγγελοπούλου στέλνει ανθρώπους να τους κάψουν τα σπίτια με γκαζάκια, είναι πολύ φυσικό να σκεφτεί ότι το ίδιο έκανε και κάποια φιλενάδα της Λιάνας μας. Ομως, είπε και κάτι άλλο η κ. Αγγελοπούλου, όταν μίλησε για το συμβάν. Είπε: «Μικρή έκρηξη», στην προσπάθειά της να μειώσει τη σημασία της εγκληματικής ενέργειας. Αυτό είναι η αυθόρμητη αντίδραση της ταξικής συνείδησής της, που δεν της επιτρέπει να παραδεχτεί ότι οι αντικομμουνιστές είναι τόσο βρώμικοι. Κι όταν θέλεις να καλύψεις αυτά που δεν καλύπτονται αναγκάζεσαι και λες ανοησίες.

Βέβαια, υπάρχουν και οι σταρ του αντικομμουνισμού, που έχουνε και οπαδούς. Ο λόγος, φυσικά, για τον Κωνσταντίνο τον αχόρταγο και αφιλότιμο, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο εξευτελισμού και ξεβρακώματος. Πέστε τον απλό πολίτη, πέστε τον Κοκό, δεν τον νοιάζει. «Φέρτε το παραδάκι και πείτε με όπως θέλετε». Ούτε το τέως μου αρέσει. Μου φαίνεται πως και το τέως είναι σαν συγχωροχάρτι. Μπορείς να πεις τέως εγκληματίας, τέως προδότης του ελληνικού λαού; Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με προδοσίες και δικτατορίες. Το ίδιο και οι πρόγονοί του.

Αυτό είναι το επάγγελμα των βασιλιάδων. Από τον πρώτο, τον Οθωνα, ως αυτόν εδώ, τον Κωνσταντίνο, τον γελοίο, εισαχθήκανε στην Ελλάδα και σαν βδέλλες ρούφηξαν το αίμα του ελληνικού λαού, που πρόδιναν σε κάθε ευκαιρία που τους δινότανε. Κι αυτός ο άνθρωπος έχει οπαδούς. Και οπαδός θα πει ψηφοφόρος και επειδή μερικοί πολιτικοί έχουν ανάγκη από ψήφους ακολουθούν και το διάολο. Ομως, υπάρχουν και μερικοί φανατικοί. Πάντα απορούσα πώς μπορεί να υποστηρίζεις κάτι που σε βλάπτει.

Το Σάββατο έκανα μερικές σκέψεις πάνω σ' αυτό. Περπατούσα στα Εξάρχεια, όπου είναι μερικά ειδικά μαγαζιά, στα οποία ήθελα να πάω. Μου έκανε εντύπωση που όλα τα τηλέφωνα για το κοινό ήταν σπασμένα και τα ακουστικά κρέμονταν. Γιατί αυτή η καταστροφή, ρώτησα έναν αστυφύλακα. Με ζύγισε μια στιγμή και μου είπε: «Ψάχνουν να βρουν την πρέζα τους». «Μα τα καρτοτηλέφωνα δεν έχουν λεφτά». Μας είχε πλησιάσει ένας ηλικιωμένος κύριος. Γύρισα και τον είδα μόνο όταν άκουσα τη φωνή του. «Γι' αυτό τα σπάνε. Γιατί δεν έχουν λεφτά», είπε γελώντας.

Το διαλύσαμε. Κάθισα στην πλατεία να πιω έναν καφέ. Από τα σπασμένα τηλέφωνα ο νους μου πήγε στους Γλύξμπουργκ και στους βασιλόφρονες. Ποιο συναίσθημα παράλογης καταστροφής τούς σπρώχνει στους βασιλιάδες; Ποιος ξέρει; Μ' όλα τα αυτοκίνητα και τα βουλευτιλίκια, μπορεί να αισθάνονται μέσα τους τόσο αποτυχημένοι που να θέλουν να κάνουν κακό στην ανθρωπότητα. Δίπλα μου άκουσα να λένε ότι ο Χριστόδουλος στον τελευταίο του λόγο δήλωσε ότι αυτός και το ποίμνιό του ανήκουν στην «παράταξη» του Χριστού. Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, πολλά τραβάνε και αυτοί εκεί πάνω στον ουρανό. Θύματα εκμετάλλευσης χωρίς να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Τους χρησιμοποιεί ο καθένας όπως θέλει.

Αντε τώρα να διαψεύσει ο Χριστός ότι έχει σχέση με οποιαδήποτε παράταξη. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο Χριστός πολιτεύεται;


Του Τίτου ΒΑΝΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ