Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΡΕΣ
Σε δύσκολη θέση ο αγροτικός κόσμος και η οικονομία του νομού

Στο Νομό Σερρών περιόδευσε το περασμένο Σάββατο, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πατάκη, βουλευτή του Κόμματος

«Τα φυσικά πλεονεκτήματα του Νομού Σερρών, τα πολλά νερά και ένας πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας που μπορεί να κάνει τεράστιες παραγωγές, δεν μπόρεσε να καλυτερέψει την κατάσταση των αγροτών της περιοχής. Κι αυτό γιατί οι πολιτικές που ακολουθούνται μέχρι σήμερα με τις ποσοστώσεις και τις συνυπευθυνότητες, με τους περιορισμούς των καλλιεργειών που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις έχουν φέρει σε δύσκολη θέση όχι μόνο τον αγροτικό κόσμο, αλλά και την οικονομία του νομού».

Αυτή τη διαπίστωση έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, που επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Νομό Σερρών το Σάββατο, άκουσε τα προβλήματα των αγροτών και των συνεταιριστών και μίλησε για τα αγροτικά θέματα σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε χωριά του νομού.

Σε κάθε σταθμό της περιοδείας του οι συνομιλητές του περιέγραφαν την τραγική κατάσταση που υπάρχει στην αγροτική οικονομία. Το αρδευτικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο με αποτέλεσμα το νερό να σπαταλιέται, ενώ δεν αξιοποιούνται και τα νερά της λίμνης Κερκίνης. Ο αγροτικός πληθυσμός στο Δήμο Μητρουσίου μειώνεται, ενώ επιτακτικά ζητούν οι παραγωγοί να ληφθούν μέτρα για τα αγροτικά χρέη, προκειμένου να γλιτώσουν τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που τους έχουν απομείνει. Στην Αναγέννηση οι ρυζοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Από τις 30.000 τόνους που ήταν φέτος η παραγωγή του προϊόντος τους πουλήθηκαν μόνο 1.000-2.000 τόνοι, ενώ οι άλλες ποσότητες μεταφέρθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους που χαρακτηρίζονται για την ακαταλληλότητά τους. Σημειώνεται ότι και φέτος η τιμή του ρυζιού είναι ιδιαίτερα χαμηλή (80-85 δρχ.) και όσοι πουλήσουν δεν πρόκειται να πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες. Αλλά και στο Βαλτερό, ένα από τα κεφαλοχώρια του νομού, οι βαμβακοπαραγωγοί παραπονέθηκαν ότι αναγκάζονται να πουλάνε κάτω από το κόστος. Επίσης οι γαλακτοπαραγωγοί είπαν ότι οι χαμηλές ποσοστώσεις και τα πρόστιμα αποτελούν τη «χαριστική βολή» για μια σειρά μονάδες. Σημείωσαν ότι τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται είναι εξοντωτικά και δεν μπορούν οικονομικά να τα βγάλουν πέρα.

Επίσης το συνεταιριστικό εργοστάσιο ΚΡΕΣΕΡ που επισκέφθηκε το κλιμάκιο, αν και είναι από τις πιο σύγχρονες βιομηχανίες αλλαντικών της χώρας μας, συρρικνώνεται παραγωγικά, αφού καμία στήριξη δεν του προσφέρει το κράτος. Από 210 άτομα προσωπικό σήμερα έχει μόνο 100. «Η ΚΡΕΣΕΡ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται σήμερα στο συνεταιριστικό κίνημα έχουν περιορίσει τη δραστηριότητα αυτής της μονάδας και θέλουν, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να παίξουν κανένα ρόλο, να τη δώσουν στους ιδιώτες», δήλωσε ο Γ.Πατάκης.

Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στο Βαλτερό, όπως και σε συνέντευξη στους δημοσιογράφους στις Σέρρες, ανέλυσε τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να βγει από αυτή την κρίση στον αγροτικό τομέα. Πρόσθεσε ότι στις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος υπάρχει ειδικότερη αναφορά στο πώς η χώρα μας μπορεί να αναπτυχθεί στον αγροτικό τομέα και να ξεφύγει από τη σημερινή δυσμενή κατάσταση.

«Ολα αυτά χρειάζονται αλλαγή της πολιτικής, πρέπει να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης των κομμάτων που κυβερνούν τον τόπο μας. Το ΚΚΕ προτείνει το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο πάλης και σ' αυτό το κάλεσμά του αγγίζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού», επισήμανε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη στις Σέρρες ο Γ. Πατάκης τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι διαφορετική σήμερα από την εποχή της ένταξής μας στην ΕΕ, που προειδοποιούσαν οι κομμουνιστές ότι η κατάσταση στην αγροτιά είναι ένα «καζάνι που βράζει». «Με τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις αναδείξαμε τα προβλήματα της αγροτιάς και μετά από αυτές η κυβέρνηση χωρίς να δίνει λύσεις άρχισε να σκύβει πάνω στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, τόνισε. Φυσικά δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά τα προβλήματα που στο μεταξύ έχουν οξυνθεί. Παράλληλα, αφού δεν είχε λύσεις, χρησιμοποίησε τις δυνάμεις καταστολής και έσυρε εκατοντάδες αγρότες στα δικαστήρια για να τους τρομοκρατήσει, για να τους αποθαρρύνει να μην ξαναβγούνε στους δρόμους. Στη Λάρισα όλες τις μέρες της εβδομάδας συνεχίζουν να δικάζουν αγρότες. Η πείρα έδειξε στους αγρότες της χώρας μας ότι αν δεν κινητοποιούνται για τα προβλήματά τους, η κυβέρνηση ούτε καν μπαίνει στον κόπο να συζητήσει μαζί τους».

Τέλος ο Γ. Πατάκης δήλωσε ότι οι αγώνες των αγροτών θα συνεχιστούν με μια σειρά κινητοποιήσεις, με πρώτη τη συγκέντρωση που πραγματοποιεί σήμερα στα Φάρσαλα η Ενωτική Ομοσπονδία Νομού Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ