Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η οικοδόμηση του Μετώπου στο κέντρο της προσοχής

Με τη διατύπωση της εκτίμησης πως το ΚΚΕ βαδίζει προς το 16ο Συνέδριό του με υπευθυνότητα και με τη βεβαιότητα ότι το Κόμμα θα ανταποκριθεί στις σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης και στην ιστορική του αποστολή, έκλεισαν την Κυριακή οι εργασίες της Παμπειραϊκής Συνδιάσκεψης της ΚΟ Πειραιά απ' όπου εκλέχθηκαν οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο, η νέα Επιτροπή Πόλης και η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Η εισήγηση, που υπερψηφίστηκε από τους αντιπροσώπους και παρουσιάστηκε από τον γραμματέα της ΚΟΠ Σήφη Κωτσαντή, καταλήγει με την εκτίμηση: «Η υπόθεση της αποτελεσματικής λαϊκής αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, το καθήκον της συγκρότησης του Μετώπου θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια από την πορεία της ιδεολογικής πολιτικής, οργανωτικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ, από την ενίσχυση του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τη μαζική αγωνιστική συμπαράταξη της νεολαίας με το εργατικό κίνημα και την παραπέρα ενδυνάμωση της ΚΝΕ. Από τη συμβολή του ΚΚΕ, του λαϊκού κινήματος γενικότερα στον παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό».

Δεκάδες αντιπρόσωποι που πήραν το λόγο στις δύο μέρες των εργασιών της συνδιάσκεψης πλούτισαν τον προσυνεδριακό διάλογο είτε με την εμπειρία από τη μέχρι τώρα δουλιά των οργανώσεων για την προώθηση των αποφάσεων που πήρε το προηγούμενο συνέδριο, είτε με σκέψεις και προτάσεις για την παραπέρα δράση του Κόμματος ειδικά ως προς το στόχο της οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του μετώπου, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβάθυνση στον ίδιο το χαρακτήρα του μετώπου απασχόλησαν σημαντικά τη συνδιάσκεψη. Κυρίαρχο, βέβαια, στη συζήτηση ήταν το ίδιο το Κόμμα, η λειτουργία των οργανώσεών του, η παραπέρα βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που οδηγούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Ενα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα ζητήματα κομματικής οικοδόμησης.

Για την επίθεση στο Κόμμα

Ειδική αναφορά έγινε τόσο από την εισήγηση όσο και από τις ομιλίες στην εξελισσόμενη επίθεση ενάντια στο Κόμμα. Η οργάνωση του Πειραιά εκτιμά: «Βρίσκεται σε εξέλιξη ολομέτωπη επίθεση από τους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης απέναντι στο Κόμμα. Εχει ποιοτικά ανώτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τη μέχρι τώρα προσπάθειά της. Είναι καλύτερα μελετημένη, συντονισμένη. Εχει στο κέντρο της υπονομευτικής της προσπάθειας τον πυρήνα της πολιτικής του Κόμματος, τη γραμμή της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής δημοκρατικής συσπείρωσης και των συμμαχιών, τη γραμμή της ταξικής συσπείρωσης στο συνδικαλιστικό κίνημα (ΠΑΜΕ) τις αρχές και το χαρακτήρα του κόμματος». Η ΚΟΠ εκτιμά ότι επιδίωξη του αντίπαλου είναι: «να σπείρει σύγχυση, απογοήτευση στις γραμμές μας, σε φίλους του Κόμματος, να αποθαρρύνουν συνεργαζόμενους, να καθυποτάξουν κάθε αγωνιστική στάση και φωνή. Συνολικά εντάσσεται στην προσπάθεια να ανακόψουν τις κοινωνικοπολιτικές διεργασίες σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική κατεύθυνση. Αξιοποιούν τις απόψεις και την αντικομματική στάση της ομάδας Κωστόπουλου - Θεωνά που επέλεξαν το δρόμο της αντιπαράθεσης με το Κόμμα. Αποδεικνύεται από τις κινήσεις τους ότι η όλη ενέργεια έχει μεθοδευτεί».

Εστίαση σε τρία σημεία

Ανάμεσα στα κεντρικά σημεία που κρίνεται ότι πρέπει να επικεντρωθεί η δουλιά της οργάνωσης είναι η καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων, που αφορούν τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό, την καλύτερη δηλαδή γνώση του αντιπάλου, ώστε να κατανοείται στο σύνολό του, να μην αντιμετωπίζεται η επιθετικότητά του μόνο σαν εξωτερική επέμβαση, αλλά να γίνεται καθαρό ότι η επιθετικότητά του αφορά κάθε τομέα της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής.

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι ό,τι αφορά τη λαϊκή οικονομία και τη λαϊκή εξουσία. «Χρειάζεται, τονίστηκε, να επιμείνουμε στο ζήτημα της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας στην αλληλοσχέση τους, έχοντας κατά νου ότι όταν μιλά το κόμμα για τη λαϊκή εξουσία εννοεί την πολιτική εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της (τη δικτατορία του προλεταριάτου).

«Να δίνουμε, επισημαίνεται, στο λαό και τους εργαζόμενους την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η πρότασή μας, το Μέτωπο να παλεύει για λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία είναι ενοποιητικός παράγοντας δίνει διέξοδο στις αναζητήσεις των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δημοκρατικών διεργασιών που συντελούνται στις λαϊκές μάζες στην κοινωνία στην κατεύθυνση του άλλου δρόμου ανάπτυξης σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό».

Τρίτο σημείο ειδικής προσοχής τα ζητήματα που αφορούν το χαρακτήρα του Μετώπου. «Η πολιτική αναμέτρηση και αντιπαράθεση εκφράζει σε τελευταία ανάλυση την πάλη ανάμεσα σε δυνάμεις που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα ως προς το χαρακτήρα της εξουσίας, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση και η αναπαραγωγή της και τις δυνάμεις που αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων ή έστω αμφισβητούν βασικές πλευρές των κυρίαρχων επιλογών», σημειώνεται για να τονιστεί πως οι δυνάμεις που πρέπει να συμπαραταχτούν, για να συγκροτήσουν τον πόλο της αναμέτρησης θα δίνουν στο μέτωπο χαρακτηριστικά λαϊκού κινήματος.

Μέτωπα πάλης

Ειδικά για τον Πειραιά η προσοχή της ΚΟΠ θα συγκεντρωθεί στα παρακάτω ζητήματα: Πλήρη και σταθερή δουλιά για όλους (υπάρχει ειδική επεξεργασία). Ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και διαβίωσης της εργατικής οικογένειας. Εθνικός φορέας ακτοπλοϊας. Εθνικός φορέας ναυπηγοεπισκευής. Λιμάνι ενταγμένο στον εθνικό σχεδιασμό της λαϊκής οικονομίας. Δωρεάν δημόσια παιδεία. Κοινωνική ασφάλιση και δωρεάν δημόσια υγεία. Λιμάνι ειρήνης και φιλίας, ενάντια στους ελλιμενισμούς των ΝΑΤΟικών. Συγκοινωνίες και ανθρώπινο περιβάλλον. Μαζικός αθλητισμός, πολιτισμός, πάλη ενάντια στα ναρκωτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ