Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Βουνό» τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση

  Συναντήθηκαν χτες Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός

Η διατύπωση της Εταιρικής Σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, μετατρέπεται σε σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς η Αγκυρα είναι έτοιμη να αναζητήσει στην Αθήνα τις ευθύνες για τυχόν πάγωμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ταυτόχρονα, στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στο Κόσσοβο, εξ αιτίας της επαναδραστηριοποίησης αλβανικών ένοπλων ομάδων.

Για τα θέματα αυτά, συνομίλησαν χτες ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο συζήτησα στην τακτική επαφή μας τα κύρια θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Αρχές Δεκέμβρη συνέρχεται στη Νίκαια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα εξετάσουμε τα θέματα εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρχές Δεκέμβρη, επίσης, πρόκειται να συνεχιστεί η συζήτηση «και ελπίζω να υπάρξει απόφαση - για τα θέματα της εταιρικής σχέσης Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο πρωθυπουργός αναφέρεται στη Σύνοδο των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Ζάγκρεμπ. «Στο Ζάγκρεμπ, είπε ο πρωθυπουργός, συζητήσαμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Είναι ένα σημαντικό θέμα για μας, διότι η Ελλάδα διαδραματίζει έναν κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή και αυτόν το ρόλο θέλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα θέματα αυτά την περασμένη Κυριακή συζήτησε με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ. Ολμπράιτ και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στη Βιέννη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ. Στο περιθώριο του ΟΑΣΕ ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ, με τον οποίο συζήτησε κυρίως για το θέμα της εταιρικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, απαντώντας χτες σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε ότι «αυτή την περίοδο δύο μεγάλης εθνικής σημασίας θέματα είναι σε εξέλιξη: Το ένα είναι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Το Γενάρη - έτσι είναι προγραμματισμένο τουλάχιστον - πρόκειται να ξεκινήσει ο νέος γύρος. Είπα πριν ότι η διεθνής κοινότητα και ιδιαιτέρως ο ΟΗΕ πρέπει να αποδώσει ευθύνες, να χρεώσει τον κ. Ντενκτάς και την Τουρκία για την αρνητική στάση τους. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη αυτή η προκλητική στάση. Από την άλλη, το κείμενο της εταιρικής σχέσης, το οποίο συζητείται στην ΕΕ, είναι το πλαίσιο που ορίζει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, όχι ειδικώς με την Ελλάδα. Το θέμα αυτό, λοιπόν, το χειρίζεται, μέσω των οργάνων της η ΕΕ. Εμείς συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία και έχουμε διατυπώσει τις απόψεις μας. Παραμένουμε σε αυτές τις θέσεις αμετακίνητοι. Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα επαναλάβει την απόφαση που έλαβε, περίπου ένα χρόνο πριν, στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ