Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
ΚΚΕ: Κόμμα νέου τύπου και ώριμο τέκνο της ανάγκης και των καιρών

Το κόμμα μας, από την ίδρυσή του κιόλας, ξεδίπλωσε την επαναστατική σημαία του και διακήρυξε με σαφήνεια, χωρίς «ήξεις αφήξεις», πως θα παλέψει με όλα τα μέσα για το γκρέμισμα αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που καταδυναστεύει τον εργαζόμενο λαό, και να πάρει τη θέση του ένα άλλο, το κομμουνιστικό, το αταξικό, για να απαλλάξει τον άνθρωπο από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Και κάλεσε όλους τους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης, τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, να συστρατευτούν μαζί του στα διάφορα μέτωπα της ταξικής πάλης. Λέγοντας παράλληλα πως ο δρόμος είναι μακρύς, τραχύς και δύσβατος, αλλά ωραίος, γιατί εκεί στο τέρμα του κυριαρχεί η ανθρώπινη δικαιοσύνη.

Γι' αυτό η άρχουσα τάξη από την πρώτη στιγμή το έθεσε υπό άγριο διωγμό, χρησιμοποιώντας κάθε βάρβαρο απάνθρωπο μέσον για να το εξοντώσει.

Ετσι οι ιδρυτές του αντιλήφθηκαν τους κινδύνους που θα το περικυκλώσουν, πως οι εχθροί του θα είναι φανεροί και κρυφοί και πως θα προσπαθήσουν να εισχωρήσουν και μέσα στις γραμμές του, γι' αυτό σκέφτηκαν να το θωρακίσουν. Υστερα από διαλεκτική μελέτη των συνθηκών, αποφάσισαν τη δημιουργία των βασικών θεμελιακών αρχών λειτουργίας του, οι οποίες θα είναι αναλλοίωτες και καταχωρήθηκαν στο καταστατικό του και αποτελούν την ασπίδα του, παρεμποδίζοντας τους εχθρούς να το βλάψουν, να του αλλοιώσουν τον επαναστατικό του χαρακτήρα και να το κάνουν να παρεκκλίνει από την ιστορική του αποστολή. Αυτές είναι: ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, η συλλογικότητα στην επεξεργασία των αποφάσεων, η μονολιθικότητα στη δράση του, η κριτική και αυτοκριτική για το κτίσιμο της ανώτερης κομμουνιστικής συνείδησης, η επαναστατική επαγρύπνηση για την περιφρούρηση του Κόμματος, και άλλες που είναι καταχωρημένες στο καταστατικό του και τις οποίες όλα τα μέλη του, ανεξαιρέτως, έχουν καθήκον να τις κάνουν κτήμα τους και να τις εφαρμόζουν κατά γράμμα χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς, πράγμα που τα γεγονότα μαρτυρούν πως αρκετοί δεν τις αντέχουν.

Οταν το κάθε μέλος τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει σωστά, σε κάθε περίπτωση, τότε και το Κόμμα ακολουθεί γόνιμα και εποικοδομητικά την επαναστατική του πορεία, έχει καθαρότητα στις αποφάσεις του, ανταποκρίνεται με συνέπεια στην επεξεργασία των διαφόρων προβλημάτων των καιρών και έτσι καθορίζει με σαφήνεια την ταξική του πάλη, αποχτάει αίγλη, το εμπιστεύονται οι λαϊκές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αρραγής δύναμη, ικανή να ανατρέπει τα σχέδια της αντίδρασης. Και σήμερα και πάντα, εφόσον θα υπάρχουν ακόμα και σταγονίδια απ' αυτήν την καπιταλιστική πανούκλα, οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες έχουν επαναστατικό καθήκον να επαγρυπνούν και να περιφρουρούν το κόμμα τους και τις κατακτήσεις τους, για να μη συμβαίνουν τέτοια τραγικά εγκλήματα όπως η ανατροπή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, πράγμα που έχει δυσάρεστες συνέπειες για όλους τους ανθρώπους.

Δε λέω πως πρέπει στο όνομα των όποιων κινδύνων να κλείνουμε πόρτες, παράθυρα και να βλέπουμε τους πάντες και τα πάντα με καχυποψία, να περιχαρακωνόμαστε στο καβούκι μας, αλλά μην αφήνουμε την Κερκόπορτα αφύλαχτη ή να μπαίνει ο κάθε Δούρειος Ιππος και τραβάει ανεξέλεγκτα για τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα, όπου, απ' αυτήν την πλαδαρότητα της επαγρύπνησης, το Κόμμα έχει υποστεί πολλά τραντάγματα, ανασταλτικότητα και πισωγυρίσματα, με αρκετές απώλειες σε συντρόφους και συντρόφισσες, μέλη και στελέχη, που δημιούργησαν ανεκπλήρωτα κενά.

Γι' αυτό πρέπει να αναπτύξουμε την κομμουνιστική συνείδηση, να γίνουμε μελετητές και γνώστες της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού-λενινισμού, να κατανοήσουμε σωστά τον προλεταριακό διεθνισμό, για να μπορούμε να παίρνουμε τις πρέπουσες θέσεις. Οι γνώσεις αποκτιούνται με μαθήματα, αυτομόρφωση, με θέληση, και σήμερα τα εφόδια είναι αρκετά, αλλά και με την πρακτική εξάσκηση εκεί στο χαράκωμα της ταξικής πάλης.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, πρέπει πάντα θαρραλέα να λέμε τη γνώμη μας και να συμμετέχουμε ενεργά στις κομματικές διαδικασίες και να μην αφήνουμε να αποφασίζουν άλλοι για μας, αλλά εκεί στα κομματικά όργανα και πειθαρχώντας στις αποφάσεις της πλειοψηφίας να πρωτοστατούμε για την εφαρμογή τους, ακόμα και όταν έχουμε διαφορετική άποψη. Η ζωή και η δράση θα αποδείξουν την ορθότητα ή το λάθος και οι σύντροφοι που πονούν και αγαπούν το Κόμμα με κριτικό αγωνιστικό πνεύμα θα απονείμουν την πραγματική δικαιοσύνη εκεί που το Κόμμα συμφέρει.

Εγώ πιστεύω πως ουδείς αλάθητος ακόμα και η πλειοψηφία μπορεί να κάνει λάθος και έχουμε τέτοιες δυσάρεστες περιπτώσεις. Τότε που το Κόμμα το είχαν ρίξει σε βαριά παρανομία, δε λειτουργούσαν και τα δυο σκέλη του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, κυριαρχούσε η κοπτάτσια και αναπτύχθηκαν η χαφιεδοφοβία, η καχυποψία, αναπτύσσονταν εσωκομματικές αντιθέσεις, με αποτέλεσμα την τραγική εγκληματική απόφαση, να χαρακτηριστεί ο Πλουμπίδης προδότης.

Αυτός όμως, ως πιστός κομμουνιστής, υπερασπίστηκε την τιμή και την υπόληψη του κόμματός του, αποστόμωσε όλους τους εχθρούς, λέγοντας πως αυτά είναι ανθρώπινα λάθη και ότι το Κόμμα δε φταίει ποτέ και για τίποτα και έπεσε κάτω από τις σφαίρες του μοναρχοφασισμού και της αμερικανοκρατίας, ζητωκραυγάζοντας υπέρ του τιμημένου ΚΚΕ. Και αφού αποκαταστάθηκε η νομιμότητα και το Κόμμα μπήκε στην κανονική τροχιά του και λειτούργησαν οι αρχές του, ο Πλουμπίδης τοποθετήθηκε στο πάνθεο των ηρώων κομμουνιστών.

Σήμερα έχουμε τέτοια ηρωικά παραδείγματα; Τα γεγονότα μαρτυρούν όχι, διότι μετά τη μεταπολίτευση, που το Κόμμα με τους αγώνες του απόχτησε τη νομιμότητα, μπήκαν αρκετοί φαμφαρόνοι με τουπέ επαναστάτη και επειδή έριξαν μερικές άσφαιρες τουφεκιές κατά την περίοδο της χουντοκρατίας, θεωρητικολογώντας εκεί στις διάφορες μπουάτ της Πλάκας, ονομάστηκαν στελέχη και χωρίς να περάσουν από τη διαδικασία της δοκιμασίας, όπως σωστά ορίζει το καταστατικό, με αντικομματικά άλματα άρπαξαν ανώτερα καθοδηγητικά πόστα και σαν τερμίτες άρχισαν το φθοροποιό έργο τους. Ομως, δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την επαναστατική πορεία του Κόμματος, μέσα στις τόσες διαβρωτικές προσπάθειές τους, γιατί με τη νομιμότητα, μπήκαν σε λειτουργία οι βασικές αρχές του, οι οποίες έγιναν κατανοητές από τους πραγματικούς μαχητές, που με πίστη πάλευαν την αμερικανοκρατία και τα διάφορα όργανά της στα άντρα της Μπουμπουλίνας, στις διάφορες φυλακές και στρατόπεδα και μέσα στη χουντοκρατούμενη Ελλάδα. Ανθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης, εργάτες του χεριού και του πνεύματος και με όπλα ακαταμάχητα αυτές τις αρχές ανάγκασαν σε φυγή όλους αυτούς τους τυχάρπαστους αναθεωρητές, σεχταριστές ή και άλλους ψευτοϊδεολόγους, χωρίς να καταφέρουν να διαλύσουν, να αποπροσανατολίσουν το Κόμμα, που με συνέπεια συγκρούεται με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Παρά τις όποιες απόψεις ορισμένων συντρόφων, τα γεγονότα μαρτυρούν πως η ΚΕ ανταποκρίθηκε στα καθήκοντα που της ανέθεσε το 15ο Συνέδριο, αλλά και σε άλλα προβλήματα που εμφανίστηκαν στα 4 χρόνια και με μαχητικότητα και χωρίς συμβιβασμούς ανέπτυξε αγώνες και όλα τα στελέχη της ως καθοδηγητές αλλά και μπροστάρηδες ρίχτηκαν στα διάφορα μέτωπα δράσης (εργατικούς, αγροτικούς, δημοσιοϋπαλληλικούς, μαθητικούς και άλλους αγώνες) με αποκορύφωμα το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, όπου η μαζικότητά του και ο μαχητικός παλμός του τράνταξαν την άρχουσα τάξη και τους διάφορους υπηρέτες της.

Το καταστατικό λέει πως οι ΚΟΒ είναι τα θεμέλια του Κόμματος, το βασικό κύτταρο, όπως λέγαμε εμείς παλιά, ο συνδετικός κρίκος Κόμματος και λαϊκών μαζών. Εχει λόγο σε όλα τα ζητήματα της κομματικής δραστηριότητας, στρατολογεί νέο αίμα, παίρνει αποφάσεις και όλα τα μέλη του Κόμματος, ανεξαρτήτως καθοδηγητικού πόστου, με ίσα δικαιώματα ανήκουν εκεί. Τώρα το πώς ο σ. Χ. Σελιανίτης τις λέει, αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Μήπως εννοεί ότι πρέπει να τις διαλύσουμε;

Σύντροφοι και συντρόφισσες, πιστοί στο κόμμα του προλεταριάτου και όλου του εργαζόμενου λαού, στο μόνο πολιτικό και ταξικό φορέα που αντιμάχεται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με συνέπεια, στο ηρωικό ΚΚΕ των αγώνων και των θυσιών, γρηγορείτε, επαγρυπνείτε και περιφρουρήστε το από τα αρπαχτικά όρνια και τα άγρια θηρία που παρουσιάζονται σαν περιστερές και άκακα ελάφια, ενώ ενεργούν και κινούνται ύπουλα και σκοτεινά. Η συντροφικότητα των μελών είναι δύναμη ακαταμάχητη για το ΚΚΕ.

Ν. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΒ Γαλατσίου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Για το Προλεταριακό Κόμμα Νέου Τύπου» (2004-01-25 00:00:00.0)
Ας συνέλθουν πριν είναι αργά (2000-11-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-05-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-05-05 00:00:00.0)
250496r.314 (1996-05-02 00:00:00.0)
240496r.281 (1996-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ