ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση ιμπεριαλιστικών πιέσεων

Διαμεσολαβητικό ρόλο διεκδικεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος συστήνοντας Κουαρτέτο και αναλαμβάνοντας «παράλληλη δράση»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία με αιχμή τις δήθεν «ανθρωπιστικές ευαισθησίες» εκείνων που υποδαύλισαν τις σφοδρότατες αιματηρές συγκρούσεις που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους στην προσφυγιά και εκατομμύρια σε αγώνα επιβίωσης εντός Συρίας. Αφορμή για τις νέες πιέσεις τα στοιχεία του ΟΗΕ, που δείχνουν ότι περίπου 230.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα προς τα γειτονικά κράτη, με τους 100.000 να περνούν τα σύνορα μόνο τον Αύγουστο. Αλλοι 1,2 εκατομμύρια έχουν μεταναστεύσει εσωτερικά και τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε επιπλέον βοήθεια μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, όπου κατήγγειλε για «παράλυση» το Συμβούλιο Ασφαλείας αφού «δεν έχει καταφέρει να υιοθετήσει κοινή θέση και να την στηρίξει μέχρι τέλους, ενώ η Συρία βυθίζεται στην ανεξέλεγκτη βία και οι ανθρωπιστικές ανάγκες γίνονται ολοένα και πιο επείγουσες». Ο Μπαν Γκι μουν κατηγόρησε τόσο τη συριακή ηγεσία όσο και τις ένοπλες ομάδες ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι βασανίζουν και εκτελούν αιχμαλώτους και αμάχους.

Το λόγο πήρε και ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λακχντάρ Μπραχίμι, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικό» τον αριθμό των απωλειών και σημειώνοντας ότι αν δεν έχει την «απόλυτη ενωτική στήριξη της διεθνούς κοινότητας» στις προσπάθειές του, δεν πρόκειται να πετύχει τίποτε. Απαντώντας, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ επανέλαβε ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως με τον Μπραχίμι. Την αμέριστη υποστήριξή της στο έργο του Μπραχίμι εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η ΕΕ, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να πράξει το ίδιο.

Κριτική σε Ρωσία και Κίνα επειδή «θέτουν διαρκώς εμπόδια και δεν συνειδητοποιούν ότι πρέπει να σταματήσουν να προστατεύουν τη συριακή ηγεσία» άσκησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε από τη Βιέννη όπου μετέβη αφού ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο η σύνοδος των «Φίλων του συριακού λαού», που εξέτασαν τρόπους διανομής της λείας στην μετα-Ασαντ εποχή. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε, από την άλλη, ότι παρέχει άλλα 21 εκατομμύρια δολάρια στο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για να χρησιμοποιηθούν εντός αλλά και εκτός Συρίας για τους πρόσφυγες, ενώ έχει, γενικώς, δεσμευτεί για 82 εκατομμύρια δολάρια βοήθεια.

Πιέζει ο Ερντογάν, ενεργότερα παρεμβαίνει ο Μούρσι

Ευκαιρία να εξαπολύσει μια ακόμη επίθεση κατά της συριακής ηγεσίας βρήκε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας για «τρομοκρατικό κράτος», δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει απάθεια όταν σκοτώνονται μουσουλμάνοι» και ζητώντας και πάλι την αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία. Το δικό του μερίδιο ανάμειξης και επιρροής διεκδικεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, μέλος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Μιλώντας στους υπουργούς Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ο Μούρσι κάλεσε τον Ασαντ «να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία και να φύγει από την εξουσία» και πήρε αποστάσεις από το ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης. Ανακοίνωσε ότι, χτες, θα γινόταν η πρώτη συνάντηση ενός Κουαρτέτου που «έστησε» η Αίγυπτος με τη συμμετοχή επίσης των Ιράν, Σ. Αραβίας και Τουρκίας, με στόχο να εκπονηθεί πλαίσιο αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Ελιγμοί εξουσίας από τον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό»

Στο μεταξύ, στην έκκληση σειράς ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία και τελευταία η Γερμανία) για «ενότητα της αντιπολίτευσης» ανταποκρίθηκε, χτες, η ένοπλη ομάδα του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ανακοινώνοντας ότι προχωρά στη μετονομασία του σε «Εθνικό - ή επαναστατικό κατά ορισμένα ΜΜΕ - Συριακό Στρατό» με στόχο να καλλιεργήσει «κλίμα ενότητας» και να «επιτευχθεί συντονισμός και συνεργασία με τις άλλες ένοπλες ομάδες». Πριν από δέκα ημέρες περίπου, η ίδια ομάδα είχε ανακοινώσει ότι σύστησε το «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο».

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Ο ανταγωνισμός στο προσκήνιο

Από τις συναντήσεις της Κλίντον στην Κίνα
Από τις συναντήσεις της Κλίντον στην Κίνα
ΠΕΚΙΝΟ.--

Με τον ανταγωνισμό και τις αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο προσκήνιο εξελίχθηκαν οι χτεσινές επαφές της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Πεκίνο, με τις διαφορές να εκφράζονται σε κεντρικά ζητήματα: τη Συρία, τις εδαφικές διαφορές της Κίνας με χώρες της περιοχής στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και τα λεγόμενα «ανθρώπινα δικαιώματα».

Οσον αφορά στη Συρία, η Κλίντον απαίτησε την άρση του βέτο Πεκίνου και Μόσχας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντας ότι η στάση αυτών των χωρών στα Ηνωμένα Εθνη «τις θέτει στη λάθος πλευρά της ιστορίας» και χαρακτηρίζοντας σαν τον καλύτερο τρόπο δράσης «ένα ενωμένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Δεν παρέλειψε δε, να επαναλάβει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη συριακή αντιπολίτευση για την αποχώρηση του Προέδρου Ασαντ «γιατί πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος ομόλογός της Γιάνγκ Τζιετσί, σημείωσε ότι η χώρα του στηρίζει μία «περίοδο πολιτικής μετάβασης στη Συρία» με λύση «που θα πρέπει να προέλθει από το συριακό λαό και όχι να επιβληθεί από έξω». Επιπλέον, επισήμανε ότι «η ιστορία τελικά θα κρίνει ότι η θέση της Κίνας στο συριακό ζήτημα είναι προώθηση του κατάλληλου χειρισμού της κατάστασης... γιατί λαμβάνουμε υπόψη τα συμφέροντα του συριακού λαού και της περιοχής και τα συμφέροντα της ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης ευρύτερα και σε όλο τον κόσμο».

Στη συνάντησή της με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο, η Κλίντον εισέπραξε και εκεί σθεναρή αντίδραση αφού οι απροκάλυπτες προσπάθειές της να αναμειχθεί σε ζητήματα εδαφικών διαφορών του Πεκίνου με χώρες της περιοχής έκανε τον Κινέζο ηγέτη να σημειώσει: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σέβονται την εθνική αυτοκυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, τα εθνικά συμφέροντα και τα συναισθήματα του λαού της»...

Η Κλίντον αντιπαρήλθε το «καρφί» λέγοντας στη συνάντησή της με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Ζιντάο, πως η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα «είναι ισχυρή ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες σε θέματα όπως η Συρία, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Διαρροές εκθέσεων υπηρεσιών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Επικαλούμενος διαρροή σε ισραηλινή εφημερίδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέκοψε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που άρχισε την Τρίτη το βράδυ και συνεχίστηκε χτες το πρωί. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τερμάτισε αιφνιδιαστικά τη συζήτηση όταν πληροφορήθηκε ότι η εφημερίδα «Γιεντιότ Αχαρονότ» φιλοξενούσε ρεπορτάζ που αναφερόταν σε έντονες διαφωνίες μεταξύ των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, δηλαδή της Μοσάντ και της Σιν Μπετ, σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας ισραηλινής επίθεσης κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Νετανιάχου επιτέθηκε σφοδρά όμως «σε εκείνους που καταπατούν την ύψιστη αρχή της εχεμύθειας στο πλαίσιο τέτοιων συσκέψεων» χωρίς να κατονομάσει κανέναν, σημειώνοντας ότι τα ΜΜΕ «κάνουν τη δουλειά» τους. Μοσάντ και Σιν Μπετ επρόκειτο να παρουσιάσουν εκθέσεις τους για την πορεία του προγράμματος αλλά και των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Διαρροές, όμως, καταγράφηκαν, χτες, και στο Ιράν. Ιρανικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αναφέρθηκαν σε έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας που διέρρευσε και στην οποία τονίζεται ο κίνδυνος άμεσης ολικής οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η έκθεση φέρεται να προειδοποιεί ότι η οικονομία μπορεί να καταρρεύσει εντός τριμήνου, κάτι που θα πυροδοτήσει τεράστιες λαϊκές διαμαρτυρίες λόγω της γεωμετρικής αύξησης που θα παρατηρηθεί στη φτώχεια και τις περικοπές μισθών που θα γίνουν. Σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι παραμεθόριες περιοχές όπου, ήδη, οι συνθήκες διαβίωσης είναι κακές. Αναφέρεται επίσης ότι το ξένο συνάλλαγμα που διαθέτει η χώρα πιθανότατα δεν θα διαρκέσει περισσότερο από έξι μήνες.

Η έκθεση δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη. Εντούτοις, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «προβλήματα στις πωλήσεις του ιρανικού πετρελαίου» συμπληρώνοντας, όμως, ότι «γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν». Λόγω του εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο που έχει επιβληθεί από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οργανισμούς, το Ιράν χάνει, μόνο από τις πωλήσεις που δεν κάνει στην ΕΕ, 133 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως. Τον τελευταίο χρόνο ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί στο 33%, η τιμή των βασικών διατροφικών αγαθών έχει αυξηθεί κατά 80% και την πίεση έχει αρχίσει να νιώθει και η μεσαία τάξη όπως και τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευθυγραμμισμένη με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Απόλυτα συντεταγμένη με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη επέμβαση στη Συρία είναι η ελληνική κυβέρνηση, που ευθυγραμμίζεται στην απαίτηση για «αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία προκειμένου να αποκατασταθεί η... τάξη και η δημοκρατία».

Απαντώντας χτες σε Ερώτηση σχετική με τις εξελίξεις στη Συρία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Δελαβέκουρας, υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία της Συρίας προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνημένη λύση μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων και να μπορέσει η Συρία σταδιακά με την υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας να βρει το δρόμο της προς την σταθερότητα και την ειρήνη». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δε νοιάζεται για το συριακό λαό αλλά για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, είναι έτοιμη να εμπλακεί σε ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο προσδοκώντας μερίδιο από τη λεία της πολύ σημαντικής γεωστρατηγικά περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αξιοποίησε και το πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων, αποτέλεσμα της μεθοδευμένης επέμβασης των ιμπεριαλιστών με αιχμή του δόρατος τους αντικαθεστωτικούς, που χρησιμοποιείται ως το πρόσχημα για ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ