Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Διαρροές εκθέσεων υπηρεσιών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Επικαλούμενος διαρροή σε ισραηλινή εφημερίδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέκοψε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που άρχισε την Τρίτη το βράδυ και συνεχίστηκε χτες το πρωί. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τερμάτισε αιφνιδιαστικά τη συζήτηση όταν πληροφορήθηκε ότι η εφημερίδα «Γιεντιότ Αχαρονότ» φιλοξενούσε ρεπορτάζ που αναφερόταν σε έντονες διαφωνίες μεταξύ των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, δηλαδή της Μοσάντ και της Σιν Μπετ, σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας ισραηλινής επίθεσης κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Νετανιάχου επιτέθηκε σφοδρά όμως «σε εκείνους που καταπατούν την ύψιστη αρχή της εχεμύθειας στο πλαίσιο τέτοιων συσκέψεων» χωρίς να κατονομάσει κανέναν, σημειώνοντας ότι τα ΜΜΕ «κάνουν τη δουλειά» τους. Μοσάντ και Σιν Μπετ επρόκειτο να παρουσιάσουν εκθέσεις τους για την πορεία του προγράμματος αλλά και των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Διαρροές, όμως, καταγράφηκαν, χτες, και στο Ιράν. Ιρανικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αναφέρθηκαν σε έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας που διέρρευσε και στην οποία τονίζεται ο κίνδυνος άμεσης ολικής οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η έκθεση φέρεται να προειδοποιεί ότι η οικονομία μπορεί να καταρρεύσει εντός τριμήνου, κάτι που θα πυροδοτήσει τεράστιες λαϊκές διαμαρτυρίες λόγω της γεωμετρικής αύξησης που θα παρατηρηθεί στη φτώχεια και τις περικοπές μισθών που θα γίνουν. Σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι παραμεθόριες περιοχές όπου, ήδη, οι συνθήκες διαβίωσης είναι κακές. Αναφέρεται επίσης ότι το ξένο συνάλλαγμα που διαθέτει η χώρα πιθανότατα δεν θα διαρκέσει περισσότερο από έξι μήνες.

Η έκθεση δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη. Εντούτοις, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «προβλήματα στις πωλήσεις του ιρανικού πετρελαίου» συμπληρώνοντας, όμως, ότι «γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν». Λόγω του εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο που έχει επιβληθεί από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οργανισμούς, το Ιράν χάνει, μόνο από τις πωλήσεις που δεν κάνει στην ΕΕ, 133 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως. Τον τελευταίο χρόνο ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί στο 33%, η τιμή των βασικών διατροφικών αγαθών έχει αυξηθεί κατά 80% και την πίεση έχει αρχίσει να νιώθει και η μεσαία τάξη όπως και τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ