Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Ο ανταγωνισμός στο προσκήνιο

Από τις συναντήσεις της Κλίντον στην Κίνα
Από τις συναντήσεις της Κλίντον στην Κίνα
ΠΕΚΙΝΟ.--

Με τον ανταγωνισμό και τις αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο προσκήνιο εξελίχθηκαν οι χτεσινές επαφές της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Πεκίνο, με τις διαφορές να εκφράζονται σε κεντρικά ζητήματα: τη Συρία, τις εδαφικές διαφορές της Κίνας με χώρες της περιοχής στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και τα λεγόμενα «ανθρώπινα δικαιώματα».

Οσον αφορά στη Συρία, η Κλίντον απαίτησε την άρση του βέτο Πεκίνου και Μόσχας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντας ότι η στάση αυτών των χωρών στα Ηνωμένα Εθνη «τις θέτει στη λάθος πλευρά της ιστορίας» και χαρακτηρίζοντας σαν τον καλύτερο τρόπο δράσης «ένα ενωμένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Δεν παρέλειψε δε, να επαναλάβει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη συριακή αντιπολίτευση για την αποχώρηση του Προέδρου Ασαντ «γιατί πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος ομόλογός της Γιάνγκ Τζιετσί, σημείωσε ότι η χώρα του στηρίζει μία «περίοδο πολιτικής μετάβασης στη Συρία» με λύση «που θα πρέπει να προέλθει από το συριακό λαό και όχι να επιβληθεί από έξω». Επιπλέον, επισήμανε ότι «η ιστορία τελικά θα κρίνει ότι η θέση της Κίνας στο συριακό ζήτημα είναι προώθηση του κατάλληλου χειρισμού της κατάστασης... γιατί λαμβάνουμε υπόψη τα συμφέροντα του συριακού λαού και της περιοχής και τα συμφέροντα της ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης ευρύτερα και σε όλο τον κόσμο».

Στη συνάντησή της με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο, η Κλίντον εισέπραξε και εκεί σθεναρή αντίδραση αφού οι απροκάλυπτες προσπάθειές της να αναμειχθεί σε ζητήματα εδαφικών διαφορών του Πεκίνου με χώρες της περιοχής έκανε τον Κινέζο ηγέτη να σημειώσει: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σέβονται την εθνική αυτοκυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, τα εθνικά συμφέροντα και τα συναισθήματα του λαού της»...

Η Κλίντον αντιπαρήλθε το «καρφί» λέγοντας στη συνάντησή της με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Ζιντάο, πως η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα «είναι ισχυρή ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες σε θέματα όπως η Συρία, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικοινωνία Ασαντ - Αμπντάλα Β' μετά από 10 χρόνια (2021-10-05 00:00:00.0)
Διαδοχικές επαφές για την ενίσχυση του ρόλου της σε Συρία, Αίγυπτο και Αλγερία (2021-07-23 00:00:00.0)
Συριακές αντιδράσεις για τη δράση τουρκικών στρατευμάτων (2019-06-19 00:00:00.0)
Ενταση από τις δηλώσεις Κλίντον (2012-09-05 00:00:00.0)
Κοινά σημεία και αντιθέσεις συμφερόντων (2012-05-04 00:00:00.0)
Νέος γύρος επαφών για την εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν» (2012-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ