Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση ιμπεριαλιστικών πιέσεων

Διαμεσολαβητικό ρόλο διεκδικεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος συστήνοντας Κουαρτέτο και αναλαμβάνοντας «παράλληλη δράση»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία με αιχμή τις δήθεν «ανθρωπιστικές ευαισθησίες» εκείνων που υποδαύλισαν τις σφοδρότατες αιματηρές συγκρούσεις που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους στην προσφυγιά και εκατομμύρια σε αγώνα επιβίωσης εντός Συρίας. Αφορμή για τις νέες πιέσεις τα στοιχεία του ΟΗΕ, που δείχνουν ότι περίπου 230.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα προς τα γειτονικά κράτη, με τους 100.000 να περνούν τα σύνορα μόνο τον Αύγουστο. Αλλοι 1,2 εκατομμύρια έχουν μεταναστεύσει εσωτερικά και τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε επιπλέον βοήθεια μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, όπου κατήγγειλε για «παράλυση» το Συμβούλιο Ασφαλείας αφού «δεν έχει καταφέρει να υιοθετήσει κοινή θέση και να την στηρίξει μέχρι τέλους, ενώ η Συρία βυθίζεται στην ανεξέλεγκτη βία και οι ανθρωπιστικές ανάγκες γίνονται ολοένα και πιο επείγουσες». Ο Μπαν Γκι μουν κατηγόρησε τόσο τη συριακή ηγεσία όσο και τις ένοπλες ομάδες ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι βασανίζουν και εκτελούν αιχμαλώτους και αμάχους.

Το λόγο πήρε και ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λακχντάρ Μπραχίμι, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικό» τον αριθμό των απωλειών και σημειώνοντας ότι αν δεν έχει την «απόλυτη ενωτική στήριξη της διεθνούς κοινότητας» στις προσπάθειές του, δεν πρόκειται να πετύχει τίποτε. Απαντώντας, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ επανέλαβε ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως με τον Μπραχίμι. Την αμέριστη υποστήριξή της στο έργο του Μπραχίμι εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η ΕΕ, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να πράξει το ίδιο.

Κριτική σε Ρωσία και Κίνα επειδή «θέτουν διαρκώς εμπόδια και δεν συνειδητοποιούν ότι πρέπει να σταματήσουν να προστατεύουν τη συριακή ηγεσία» άσκησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε από τη Βιέννη όπου μετέβη αφού ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο η σύνοδος των «Φίλων του συριακού λαού», που εξέτασαν τρόπους διανομής της λείας στην μετα-Ασαντ εποχή. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε, από την άλλη, ότι παρέχει άλλα 21 εκατομμύρια δολάρια στο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για να χρησιμοποιηθούν εντός αλλά και εκτός Συρίας για τους πρόσφυγες, ενώ έχει, γενικώς, δεσμευτεί για 82 εκατομμύρια δολάρια βοήθεια.

Πιέζει ο Ερντογάν, ενεργότερα παρεμβαίνει ο Μούρσι

Ευκαιρία να εξαπολύσει μια ακόμη επίθεση κατά της συριακής ηγεσίας βρήκε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας για «τρομοκρατικό κράτος», δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει απάθεια όταν σκοτώνονται μουσουλμάνοι» και ζητώντας και πάλι την αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία. Το δικό του μερίδιο ανάμειξης και επιρροής διεκδικεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, μέλος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Μιλώντας στους υπουργούς Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ο Μούρσι κάλεσε τον Ασαντ «να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία και να φύγει από την εξουσία» και πήρε αποστάσεις από το ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης. Ανακοίνωσε ότι, χτες, θα γινόταν η πρώτη συνάντηση ενός Κουαρτέτου που «έστησε» η Αίγυπτος με τη συμμετοχή επίσης των Ιράν, Σ. Αραβίας και Τουρκίας, με στόχο να εκπονηθεί πλαίσιο αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Ελιγμοί εξουσίας από τον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό»

Στο μεταξύ, στην έκκληση σειράς ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία και τελευταία η Γερμανία) για «ενότητα της αντιπολίτευσης» ανταποκρίθηκε, χτες, η ένοπλη ομάδα του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ανακοινώνοντας ότι προχωρά στη μετονομασία του σε «Εθνικό - ή επαναστατικό κατά ορισμένα ΜΜΕ - Συριακό Στρατό» με στόχο να καλλιεργήσει «κλίμα ενότητας» και να «επιτευχθεί συντονισμός και συνεργασία με τις άλλες ένοπλες ομάδες». Πριν από δέκα ημέρες περίπου, η ίδια ομάδα είχε ανακοινώσει ότι σύστησε το «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ