ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμερα 24ωρη απεργία των μεταλλεργατών

Προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ομόνοια

Απεργούν σήμερα οι μεταλλεργάτες όλης της χώρας, υψώνοντας το ανάστημά τους στην πολιτική συγκυβέρνησης και ΕΕ, που τους καταδικάζει στην ανεργία και την ανέχεια, συντρίβει το σύνολο των εργασιακών τους δικαιωμάτων και οδηγεί στην απαξίωση και τη διάλυση ολόκληρους κλάδους με χαρακτηριστική περίπτωση τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ομόνοια. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης.

«Οχι άλλη υπομονή, να πάρουμε τώρα την κατάσταση στα χέρια μας», «σήμερα οι εργαζόμενοι στη ναυπηγική βιομηχανία, εάν δε μετατρέψουμε την πείρα μας σε κριτήριο και οδηγό για τη δράση μας, είμαστε καταδικασμένοι», επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή προς τους εργάτες Μετάλλου, τους οποίους καλεί να μετατρέψουν τη σημερινή απεργία σε σταθμό για την προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη, να αναδείξουν το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων, των οικογενειών τους, στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού.

Για την παραπέρα οργάνωση της πάλης καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Διακόσιες χιλιάδες υπάλληλοι εκτός σε τρία χρόνια

Τεράστια συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ως τα τέλη του 2015 με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον των δημόσιων υπηρεσιών και μια σειρά υπηρεσίες που αφορούν λαϊκές οικογένειες. Σχέδιο για 35.000 άμεσες αποχωρήσεις

Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις στο Δημόσιο επιταχύνονται μαζί με την παράδοση μιας σειράς τομέων σε ιδιώτες (φωτ. από συμμετοχή σε παλιότερη «Πανευρωπαϊκή Μέρα Δράσης»)
Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις στο Δημόσιο επιταχύνονται μαζί με την παράδοση μιας σειράς τομέων σε ιδιώτες (φωτ. από συμμετοχή σε παλιότερη «Πανευρωπαϊκή Μέρα Δράσης»)
Μειωμένος κατά 200.000 υπαλλήλους (ή και περισσότερους) θα είναι μέχρι τα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ο υπουργός Αντ. Μανιτάκης σε ομιλία του, χτες βράδυ, στην εκδήλωση της Ενωσης των βελγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η παραπάνω μείωση των δημόσιων υπαλλήλων θα επιτευχθεί με την αθρόα αποχώρηση αρκετών από αυτούς, που ήδη για το 2012 ξεπερνά κάθε πρόβλεψη, με την αυστηρή τήρηση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και με την πρόταση των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, την οποία μελετά η τρόικα - στο πλαίσιο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ - για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά πως μέσα στο τρέχον έτος θα έχουν αποχωρήσει περί τις 40.000 υπάλληλοι, ενώ η πρόταση για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση - η οποία, στις συνθήκες που ζούμε, συνιστά εξαναγκασμό σε αποχώρηση - αφορά 35.000 υπαλλήλους και αν εφαρμοστεί, μέχρι τέλη του 2014 θα αποφέρει, στο πλαίσιο του πακέτου των 11,5 δισ, ευρώ, εξοικονόμηση, από το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, ύψους 167 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2015, σύμφωνα με τον Αντώνη Μανιτάκη, ο στόχος που είχε θέσει η τρόικα και είχε αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση, για μείωση του δημοσίου τομέα κατά 150.000 υπαλλήλους, υπερκαλύπτεται αφού - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και χωρίς απολύσεις - θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 200.000 υπάλληλοι. Σημειώνεται δε ότι στα τέλη του 2015 - πάντα κατά τον υπουργό - ο δημόσιος τομέας θα απασχολεί περί τις 600.000 υπαλλήλους (όλων των εργασιακών σχέσεων) και θα είναι μικρότερος κατά 1/3 σε σχέση με το 2009.

Η πρόταση για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι να συνταξιοδοτηθούν όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως τα τέλη του 2010. Δηλαδή όσοι είχαν συμπληρώσει τότε - σύμφωνα με το νόμο - 25 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας. Συνεπώς, σήμερα έχουν συμπληρώσει τα 27 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας και θα μπορούν να εξαγοράσουν άλλα τρία συντάξιμα χρόνια. Ετσι θα βγουν σε σύνταξη (μειωμένη) με 30 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας. Από τα στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων αυτοί που θα βγουν σε σύνταξη με τους παραπάνω όρους ξεκινούν από την ηλικία των 55 ετών.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΑ ΓΙΑ «ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
«Εποικοδομητική» υποδοχή από το υπουργείο Υγείας

Στην πρότασή του για θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επιμένει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γ. Πατούλης και την οποία μετέφερε χτες στη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Μάλιστα, αυτή τη τη φορά ο πρόεδρος του ΙΣΑ πρότεινε και τη διατίμηση με την οποία θα αποκλείονται τα λαϊκά στρώματα προτείνοντας ως όριο εισοδήματος τις 15.000 ευρώ. Μαζί με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Λάρισας, ο ΙΣΑ πρότεινε «μεταξύ άλλων στον Υπουργό Υγείας να καθιερωθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε εξετάσεις και φάρμακα βάσει εισοδηματικών φορολογικών κριτηρίων και κριτηρίων επιβίωσης και να θεσπιστεί μηδενική συμμετοχή για όσους έχουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ».

«Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μία ισοβαρή συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης και θα ενισχυθούν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη και κάνουν αγώνα για να επιβιώσουν» δήλωσε ο Γ. Πατούλης. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθήσει ένας διαρκής διάλογος για να παραχθούν οι θεσμικές αλλαγές και να εξοικονομηθούν τα χρήματα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Ανέστειλαν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Μετά την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων του Ιούνη προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, ανέστειλαν προσωρινά τις κινητοποιήσεις και θα κάνουν επισκέψεις με πίστωση. Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να χρωστά στους γιατρούς 260 εκατ. ευρώ για το 2012 και 1,110 εκατ. ευρώ για το 2010 και 2011, ενώ οφείλει και στους ασφαλισμένους περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), όπου θα αποφασιζόταν η χορήγηση ή όχι φαρμάκων με πίστωση.

Παρατείνεται η εκτέλεση συνταγών

Παράταση της εκτέλεσης συνταγών μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη έδωσε ο ΕΟΠΥΥ καθώς σε 18 πόλεις οι φαρμακευτικοί σύλλογοι δεν χορηγούσαν φάρμακα με πίστωση.

Οι συνταγές, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, θα γίνονται με την παρακάτω διαδικασία:

  • Ο θεράπων ιατρός θα αλλάξει την ημερομηνία έκδοσης της συνταγής με σφραγίδα και υπογραφή του.
  • Η ηλεκτρονική συνταγή με τη διορθωμένη ημερομηνία εκτελείται υποχρεωτικά από τα φαρμακεία μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Καταγγέλλουν μεθοδεύσεις ενάντια στην κυριακάτικη αργία

Μεθοδεύσεις για κατάργηση της αργίας της Κυριακής και άνοιγμα των καταστημάτων, καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας στις 10/9 γίνεται αναφορά για άνοιγμα της αγοράς μερικές Κυριακές το καλοκαίρι, ενδεχόμενο που όπως αναφέρεται θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης στις 26/9.

Η αγορά, σημειώνει το σωματείο, δε στενάζει από το ωράριο. «Στενάζει από τη φτώχεια και τη χρεοκοπία του λαού. Η μεθόδευση που ακολουθείται δεν έχει στόχο το ζωντάνεμα της αγοράς, αλλά τον ενταφιασμό των εργαζομένων και των μικρομάγαζων υπέρ των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών εμπορικών επιχειρήσεων (πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ). Και η μεθόδευση αυτή είναι σίγουρο ότι δε θα ισχύσει μόνο για μερικές Κυριακές, αλλά προοπτικά, για όλο το χρόνο. Η απελευθέρωση του ωραρίου είναι κεντρικός στόχος της ΕΕ από πολύ παλιά, πριν την κρίση», τονίζει το σωματείο.

Το σωματείο υπογραμμίζει ότι η Κυριακή αργία είναι κατάκτηση εδώ και έναν αιώνα. Σε αυτή την κατεύθυνση καλεί τους αυτοαπασχολούμενους σε κοινό μέτωπο, «να αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια κατάργησής της και να επαγρυπνούμε σε κάθε επιχειρούμενη προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων μας», καταλήγει μεταξύ άλλων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Παλεύουν για σταθερή δουλειά

Μαζί με την Επιτροπή Αγώνα και το κλαδικό τους συνδικάτο

Την καταβολή των δεδουλευμένων, μόνιμη σταθερή εργασία και τη λήψη μέτρων ανακούφισης για τις οικογένειές τους διεκδικούν οι 5μηνίτες εργαζόμενοι των προγραμμάτων κοινωφελής εργασίας στα Γιάννενα. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από την έναρξη της εργασίας τους η οποία ξεκίνησε πριν 2 μήνες προχώρησαν στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα με την βοήθεια και στήριξη του κλαδικού σωματείου των ΟΤΑ. Δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις, όπως ήταν η συμμετοχή στην πανελλαδική 4ώρη στάση εργασίας του κλάδου, παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και ενόψει της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας δημοσιοποίησαν ένα πλαίσιο αιτημάτων και πάλης καταγγέλλοντας τις εφιαλτικές συνθήκες που διαμορφώνουν για τους εργαζόμενους τα νέα μέτρα συγκυβέρνησης και τρόικας. Διεκδικούν:

  • Την άμεση πληρωμή τους.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Παροχή του επιδόματος ανεργίας για όλο το χρόνο.
  • Δωρεάν μετακίνηση για τους συναδέλφους που δουλεύουν μακριά.
  • Ενσημα κατά κλάδο σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Αδεια 2 ημερών το μήνα.
  • Πάγωμα των λογαριασμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και των στεγαστικών δανείων.
  • Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ίδιων και των παιδιών τους.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΨΝΑ
Αντίθετοι στη μεταφορά κλινικής

Την αντίθεσή τους εκφράζουν γιατροί και εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) στη μεταφορά της ψυχιατρικής κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας στο ΨΝΑ. Η μεταφορά θα ισχύσει για ένα χρόνο, καθώς στο Κρατικό της Αθήνας θα γίνουν επεκτάσεις.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ επισημαίνουν ότι ήδη το ΨΝΑ είναι γονατισμένο και λειτουργεί, όπως υπογραμμίζουν, «κάτω από το όριο ασφαλούς λειτουργίας». «Εχει, επισημαίνουν, ελάχιστο προσωπικό, τόσο λίγο που δεν αρκεί ούτε για τη σωστή κάλυψη των αναγκών των ενδονοσοκομειακών τμημάτων, όπως και των άνω των 100 εξωνοσοκομειακών του δομών. Στα περισσότερα τμήματα (στα οποία ελαφρά τη καρδία αποφασίστηκε η διασπορά του «Γεννηματάς») υπάρχουν από τρία έως και δέκα ράντζα».

Οι γιατροί του ΨΝΑ προτείνουν τη μεταφορά της ψυχιατρικής κλινικής στο παραπλεύρως νοσοκομείο «Σωτηρία», τονίζοντας ότι «όπου κι αν γίνει η μεταφορά θα πρέπει να γίνει υπό όρους μεταφοράς όλης της ψυχιατρικής κλινικής, με τους γιατρούς της και το προσωπικό της που θα φροντίζουν τη νοσηλεία των ασθενών σε ειδικό χώρο που θα τους διατεθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ