ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Στοιχεία για αύξηση των προσφύγων στη Συρία, λόγω της έξαρσης της ένοπλης σύγκρουσης, που τροφοδοτούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ενισχύοντας ποικιλότροπα τους αντικαθεστωτικούς, δίνονται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία βεβαίως δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτό το γεγονός. Η ουσιαστικά ιμπεριαλιστική επέμβαση με αιχμή του δόρατος τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς αποσιωπάται, ενώ είναι ο κύριος λόγος της τραγικής πραγματικότητας. Ετσι δίνονται μόνο τα στοιχεία που κάνουν λόγο για 2.000 με 3.000 πρόσφυγες που εγκαταλείπουν καθημερινά τη χώρα αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο σε Ιορδανία, Τουρκία και Λίβανο με τα λιγοστά υπάρχοντά τους. Οι προβλέψεις δε της Αρμοστείας αναφέρουν ότι μέχρι τέλος του χρόνου τουλάχιστον 700.000 Σύροι θα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της σύρραξης. Ταυτόχρονα για ανθρωπιστική βοήθεια και τη στοιχειώδη κάλυψη αναγκών των προσφύγων υπολογίζεται ότι χρειάζονται 487,9 εκατομμύρια δολάρια.

Το ίδιο 24ωρο το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε, χωρίς να μπορεί να διασταυρωθεί, πως στη διάρκεια των προχτεσινών συγκρούσεων σκοτώθηκαν «τουλάχιστον 304» άνθρωποι, εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν άμαχοι. Τα ξημερώματα αναφέρθηκε έκρηξη σε πετρελαιοαγωγό της βορειοανατολικής περιοχής Χάσακα, ενώ ακολούθησε λίγη ώρα μετά η απαγωγή του διοικητή της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας. Καταιγιστικά πυρά αναφέρθηκαν σε πολλά προάστια του Χαλέπι.

Εν μέσω τέτοιων εξελίξεων ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ανέβηκε προχτές βράδυ στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ξεκαθαρίζοντας ότι μπορεί να είναι από τους πιο θερμούς δημόσιους επικριτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά αντιτάσσεται στην εξαπόλυση οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στη Συρία υπό οιοδήποτε πρόσχημα και ότι αντίθετα επιθυμεί οι δύο πλευρές στη Συρία να βρουν μία λύση μέσω διαπραγμάτευσης.

Αντίθετα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να δράσουν «όλοι μαζί τώρα» για να υποστηρίξουν μία «γρήγορη πολιτική μετάβαση» στη Συρία, για να αποκτήσει - όπως είπε - «μία αξία η Χάρτα του ΟΗΕ τον 21ο αιώνα»... Νωρίτερα σε μια αποστροφή του λόγου του είχε πει πως το αίμα των παιδιών που σκοτώνονται στη Συρία «είναι μία τρομερή κηλίδα» για τη φήμη του ΟΗΕ και για όσους απέτυχαν να σταματήσουν τις ωμότητες (διαπράττοντας προφανώς σύμφωνα με τη «λογική» του Βρετανού ηγέτη μία ακόμη ιμπεριαλιστική επέμβαση...).

Παράλληλα χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μεταφέροντας το αποτέλεσμα συνάντησής του με τους ομολόγους του από τις χώρες του λεγόμενου BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης το ΟΗΕ, δήλωσε πως συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποκλειστεί μία ξένη επέμβαση και να ενισχυθεί η παρουσία του ΟΗΕ στη Συρία.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Κατήγγειλε «εθνική κάθαρση» από το Ισραήλ

Οι Ισραηλινοί με τους εποικισμούς, το τείχος, την αφαίρεση γης προσπαθούν να στραγγαλίσουν τον παλαιστινιακό λαό
Οι Ισραηλινοί με τους εποικισμούς, το τείχος, την αφαίρεση γης προσπαθούν να στραγγαλίσουν τον παλαιστινιακό λαό
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Πρόκειται για εκστρατεία εθνικής κάθαρσης από το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων μέσω της κατεδάφισης των σπιτιών τους», τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατά την ομιλία του από το βήμα της 67ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγγέλοντας την πολιτική κάθαρσης του Ισραήλ που συνεχίζεται μέσω της επέκτασης των εποικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πρόκειται για εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 και έκτοτε συνεχίζει την επεκτατική του πολιτική. Παράλληλα, ο Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε το αίτημα για πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για νόμιμο δικαίωμά μας για την «απόκτηση καθεστώτος πλήρους μέλους για την Παλαιστίνη». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία που η Παλαιστινιακή Αρχή θα ζητήσει να ψηφίσει για το ζήτημα το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η αναγνώριση θα αφορά τα σύνορα του 1967, επανέλαβε ο Αμπάς και πρόσθεσε ότι για τους Παλαιστίνιους θα είναι προϋπόθεση για να ξαναγυρίσουν στις συνομιλίες οι οποίες έχουν διακοπεί από το φθινόπωρο του 2010 και ουσιαστικά από το 2008.

Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης τον Αμπάς αναμενόταν να διαδεχθεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, που αναμενόταν να θέσει τελεσίγραφο προς το Ιράν για τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος, το οποίο αν δεν τηρηθεί θα θέσει τη χώρα υπό την απειλή στρατιωτικής επίθεσης, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο που επικαλείται το «Ρόιτερς».

ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εξόρυξη πετρελαίου από τους Ρώσους

Οι ρωσικές εταιρείες «Rosneft», «Lukoil», «Gazprom Neft», «TNK-BP» και «Sourgoutneftegaz», που συμμετέχουν σε ποσοστό 20% η κάθε μία στην εταιρεία «Εθνικό Πετρελαϊκό Κονσόρτσιουμ», ξεκίνησαν χτες την εξόρυξη βιομηχανικού πετρελαίου από το κοίτασμα «Χουνίν-6» στη λεκάνη του Ορινόκου στη Βενεζουέλα.

Στην τελετή έναρξης της εξόρυξης πετρελαίου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της «Rosneft», Ιγκορ Σέτσιν, ο πρόεδρος της «Gazprom Neft», Αλεξάντρ Ντιούκοφ, οι εκπρόσωποι της «Lukoil» και της «TNK-BP», Στανισλάβ Κουζιάεφ και Μπορίς Ζιλμπερμίντς, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας, πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, Ραφαέλ Ραμίρες.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της «Rosneft», Ιγκορ Σέτσιν, το ύψος των επενδύσεων των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών στο σχέδιο «Χουνίν-6» θα φτάσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 40 χρόνια.

Τα γεωλογικά αποθέματα πετρελαίου του μπλοκ «Χουνίν-6» ανέρχονται σε 52,6 δισεκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα εξακριβωμένα αποθέματα του κοιτάσματος ανέρχονται σε 10,96 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Μέχρι σήμερα η υπεύθυνη για τη διαχείριση του κοιτάσματός «Χουνίν-6» είναι η «Gazprom Neft». Στο σχέδιο «Χουνίν-6» το 40% των μετοχών ανήκουν στο «Εθνικό Πετρελαϊκό Κονσόρτσιουμ», ενώ τα υπόλοιπα 60% στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA.

Οπως τόνισε ο Σέτσιν, η «Rosneft» συμμετέχει και στο άλλο πετρελαϊκό σχέδιο της Βενεζουέλας «Καραμπόμπο-2», όπου το ύψος των επενδύσεων της ρωσικής εταιρείας «Rosneft» θα φτάσει τα 16 δισ. δολάρια.

Η εξόρυξη του βιομηχανικού πετρελαίου στη Βενεζουέλα «είναι πραγματικά ιστορικό γεγονός για το ρωσικό πετρελαϊκό τομέα» τόνισε ο πρόεδρος της «Rosneft».

Η παρουσία υψηλόβαθμων οικονομικών παραγόντων της Ρωσίας στη Βενεζουέλα, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα αυτή, δείχνει και το βάρος που δίνει η ρωσική αστική τάξη στη διείσδυσή της στην περιοχή. Εκτός των κοινών επιχειρήσεων εξόρυξης πετρελαίου αναπτύσσεται ανάλογη επιχειρηματική συνεργασία στον τραπεζικό τομέα, καθώς και στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ατομικής ενέργειας.


Ι.Π.

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Συμφωνίες με φόντο το πετρέλαιο

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Μετά από πέντε μέρες διαπραγματεύσεων οι πρόεδροι Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ και Νότιου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ, υπέγραψαν χτες στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα σειρά πρωτοκόλλων για τη δημιουργία μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα ακαθόριστα μεταξύ τους σύνορα, για την παύση των εχθροπραξιών που τις έφεραν πριν μήνες στο χείλος του πολέμου αλλά και για την οικονομική και εμπορική συνεργασία και την επανέναρξη της παραγωγής και εξαγωγής του νοτιοσουδανικού πετρελαίου. Το Νότιο Σουδάν ουσιαστικά αποσχίστηκε το 2011, με την προτροπή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που με τη γνωστή λογική του «διαίρει και βασίλευε» βάζουν πόδι στην πλούσια περιοχή.

Αναφορικά με την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ανακοινώθηκε πως αυτή θα δημιουργηθεί κατά μήκος των ακαθόριστων μεταξύ τους συνόρων και πως εκατέρωθεν δε θα υπάρχουν στρατεύματα σε απόσταση 10 χλμ. Οσον αφορά στις συμφωνίες για την επανέναρξη παραγωγής νοτιοσουδανικού πετρελαίου αναφέρθηκε πως η παραγωγή πετρελαίου θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς έπειτα από την υπογραφή των συμφωνιών η χώρα θα μπορεί να επαναλάβει τις εξαγωγές μέσω των σουδανικών λιμανιών. Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές προέβλεψαν πως το νοτιοσουδανικό πετρέλαιο δε θα αρχίσει να ρέει πριν περάσουν αρκετοί μήνες αφού μέχρι τότε θα πρέπει να επιλυθούν μία σειρά από σοβαρά τεχνικά προβλήματα...

Ανεπίλυτο ωστόσο έμεινε το καθεστώς της πετρελαιοφόρας περιοχής Αμπγέι που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σουδάν αντέδρασε σφόδρα στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως τον Οκτώβρη του 2013 για το αν η περιοχή θα ανήκει στο Σουδάν ή στο Νότιο Σουδάν. Τα πρωτόκολλα, αναφέρονται μεταξύ άλλων και στην ελεύθερη κίνηση των πολιτών αμφοτέρων χωρών μεταξύ Σουδάν και Νοτίου Σουδάν αλλά και στην απρόσκοπτη παραμονή κατοικίας και εργασίας τους σε τόπο της αρεσκείας τους. Σε κάθε περίπτωση, οι συμφωνίες θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μόλις εγκριθούν από τα Κοινοβούλια αμφοτέρων χωρών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολιτικοί ελιγμοί στο Κουρδικό;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο έναρξης νέων συνομιλιών, μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Κούρδων «αυτονομιστών» ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα κλιμακώνεται η ένταση και οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Αναφερόμενος στον ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στο νησί Ιμραλί, ο Ρ. Ερντογάν είπε ότι «μπορεί να γίνουν κι άλλες συνομιλίες», σημειώνοντας ωστόσο ότι η στρατιωτική διάσταση -δηλαδή οι συγκρούσεις- θα συνεχιστεί, «αλλά πέρα από αυτό υπάρχει μια διπλωματική, κοινωνικοοικονομική και ψυχολογική διάσταση». Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) ζήτησε να επαναληφθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στο κράτος και στο PKK ώστε να προληφθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, καθώς οι πρόσφατες συγκρούσεις θεωρούνται από τις χειρότερες των τελευταίων 28 ετών.

Η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να συνδέει άμεσα την κλιμάκωση της βίας με τις εξελίξεις στη Συρία, κατηγορώντας τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, ότι εξοπλίζει το PKK.

Από την Τετάρτη μέχρι χτες στις συγκρούσεις μεταξύ ΡΚΚ και τουρκικού στρατού σκοτώθηκαν ακόμα δύο Τούρκοι στρατιώτες και 13 Κούρδοι, μετά από την επιχείρηση του τουρκικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, στην κοιλάδα Καζάν και την επαρχία Καβουσάκ, όπως δήλωσαν πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ