ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΑΚ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Διπλό «όχι» στα μέτρα για Υγεία και Δημόσια Διοίκηση

Το νομοσχέδιο-«σκούπα», που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, με το οποίο επιχειρεί να θεσμοθετήσει το αντιλαϊκό και αντιδημοσιοϋπαλληλικό σχέδιο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» για τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και το νομοσχέδιο για την Υγεία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Δημοσίου.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το αντιδημοσιοϋπαλληλικό νομοσχέδιο «επιδιώκει να προσαρμόσει τη Δημόσια Διοίκηση στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και να την καταστήσει πιο αποτελεσματική στην προώθηση των γενικότερων αντιλαϊκών, κοινωνικοοικονομικών αναδιαρθρώσεων».

«Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρεί μέσα από τις διαβόητες ευέλικτες μορφές εργασίας, το ελαστικό ωράριο, τη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, την αστυνόμευση - χειραγώγηση, να πειθαναγκάζει τους εργαζόμενους στο δημόσιο, ώστε να γίνονται πιστοί εκτελεστές των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών. Ετσι αίρονται βασικά δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα από τους δημόσιους υπαλλήλους», καταγγέλλει η ΕΣΑΚ Δημοσίου.

Προσθέτει, επίσης, ότι, ταυτόχρονα με αυτό το νομοσχέδιο, ο υπουργός Υγείας κατέθεσε και το σχετικό νομοσχέδιο για την Υγεία, «με το οποίο η κυβέρνηση μετατρέπει το κοινωνικό αγαθό της υγείας σε εμπορεύσιμο είδος και οδηγεί σε πλήρη ανασφάλεια και ομηρία τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία».

Καταλήγοντας, η ΕΣΑΚ Δημοσίου τονίζει ότι απέναντι σε αυτό το νέο αντιλαϊκό, αντεργατικό μπαράζ της κυβέρνησης, είναι επείγουσα, άμεση ανάγκη η συστράτευση και συσπείρωση όλων των εργαζομένων, ενώ καλεί στην πανεργατική απεργία στις 7 Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Ο ανταγωνισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία
  • Αρνητική η εμπειρία από τη μεταρρύθμιση στην Αγγλία
  • Προσηλωμένος στη... μεταρρύθμιση δήλωσε και πάλι χτες ο Αλ. Παπαδόπουλος

H χτεσινή ημερίδα του υπουργείου Υγείας για τη «Μεταρρύθμιση στην υγεία στην Ελλάδα και η ευρωπαϊκή εμπειρία» αποκάλυψε την αποτυχία του αγγλικού εγχειρήματος, στοιχεία απ' την οποία μεταφέρονται και στην Ελλάδα με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Οπως υπογράμμισε ο καθηγητής του London School of Economics Τζούλιαν Λε Γκραντ, το ανταγωνιστικό σύστημα υγείας, προσανατολισμένο στην αγορά, που εφαρμόστηκε στη Μ. Βρετανία την περίοδο 1991-1997, δεν κατάφερε να πετύχει κανέναν από τους επιδιωκόμενους στόχους του. Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στον τομέα της ισότητας του συστήματος και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά ούτε και στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, που τόσο συχνά επικαλείται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στη χώρα μας.

Μιλώντας στην ημερίδα ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, δήλωσε και πάλι προσήλωση στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ο υπουργός είπε ότι η σημερινή «αθρόα και αλόγιστη» προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία θα ανακοπεί με την ενοποίηση του πολυδιασπασμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με τη σταδιακή ένταξη στο ΕΣΥ των πολυιατρείων του ΙΚΑ, με την εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Κατά τα άλλα, αναφέρθηκε στις ανεπάρκειες και στρεβλώσεις του ΕΣΥ, στη «βουβή απαίτηση της κοινωνίας» για τις αλλαγές και δήλωσε πως η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει παρά τις όποιες αντιδράσεις.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, είπε ότι τα ΠεΣΥ πρέπει να λειτουργήσουν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι ΝΠΔΔ καθώς, όπως είπε, η εμπειρία έχει δείξει ότι τα ΝΠΔΔ δεν μπορούν να ασχολούνται με παραγωγικές δραστηριότητες. Για να στηρίξει μάλιστα τα λεγόμενά του, ανέφερε παραδείγματα από δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, ενώ υποστήριξε ότι η έλλειψη συγκεκριμένης νομικής προσωπικότητας στα νοσοκομεία ίσως να αποτρέψει στελέχη από τη διεκδίκηση κάποιας θέσης σε αυτά (π.χ. μάνατζερ).

Αναφερόμενος στην υπαγωγή των πολυιατρείων του ΙΚΑ είπε ότι αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί όταν συγκροτηθούν τα ΠεΣΥ, ενώ πρόσθεσε ότι με την ενοποίηση θα γίνει ίσως το καλύτερο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στην Ευρώπη. Τέλος, μιλώντας για τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) ανέφερε ότι θα έχει κεντρική διοίκηση και περιφερειακές υπηρεσίες. Είπε ότι στόχος του οργανισμού δεν πρέπει να είναι η κατανομή πόρων ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, αλλά η εντατικοποίηση και μεγιστοποίηση της παραγωγής υπηρεσιών υγείας του δημοσίου τομέα.

ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Αγωνιστικός γιορτασμός με πορεία

Σήμερα  η συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 11 πμ

Παγκόσμια Ημέρα για τα «Ατομα με Ειδικές Ανάγκες» (ΑμΕΑ) είναι η 3η Δεκέμβρη και η Επιτροπή για τον αγωνιστικό γιορτασμό διοργανώνει, σήμερα Σάββατο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος στις 11 π.μ. και πορεία στη Βουλή. Επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η πολιτική ηγεσία της χώρας, η κυβέρνηση, η οικονομική ολιγαρχία, οι ασχολούμενες με το είδος φιλάνθρωπες κυρίες και η ελεγχόμενη απ' αυτούς νόθα διοίκηση της ΕΣΑΕΑ θα τη γιορτάσουν και φέτος με διάφορα «σόου», δεξιώσεις, ημερίδες και συνέδρια. Μακριά από τα «ΑμΕΑ» και τις ανάγκες και χρησιμοποιώντας τους ανάπηρους σαν αναλώσιμο είδος και μακιγιάζ για το κοινωνικό τους προφίλ. Η επιτροπή καλεί όλους τους ανάπηρους να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή 3 του Δεκέμβρη στις 11 π.μ. Οι παραπληγικοί ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την επίλυση των προβλημάτων τους, τα οποία, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων υπουργών, παραμένουν εδώ και χρόνια άλυτα.

Τέρμα στη «διαιώνιση των παροχών»

Μιλώντας μάλιστα χτες στο συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Δημ.Θάνος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας κινείται σύμφωνα με τους νέους προβληματισμούς που αναπτύσσονται σήμερα στην Ευρώπη. Στόχος μας είναι η εξασφάλιση προϋποθέσεων για την παραμονή των ατόμων με αναπηρίες στο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Δεν επιδιώκουμε τη διαιώνιση των παροχών, αλλά την ανάδειξη των δυνατοτήτων του χρήστη να ζήσει στο μέλλον χωρίς εξάρτηση και προνοιακές προσφορές, αυτόνομος, ελεύθερος και κύριος του εαυτού του. Βασικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου, αποτελεσματικού και προσβάσιμου δικτύου υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, που θα προσφέρει κάλυψη σε όλους τους πολίτες».

Δεν είπε όμως ο υπουργός τι κάνει η πολιτεία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ. Γιατί βέβαια οι νόμοι για την απασχόληση κλπ. υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται. Ο υπουργός μίλησε πάλι για κίνητρα στους εργοδότες με ειδικά προγράμματα επιδοτήσεων που και ημερομηνία λήξης έχουν και ούτε αποτελεσματικά αποδείχτηκαν. Τα προβλήματα άλλωστε των ΑμΕΑ είναι χρόνια γνωστά.

Μιλώντας μάλιστα για αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής και για επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στην ουσία έδωσε το ιδεολογικό κάλυμμα για την πλήρη μετατόπιση των ευθυνών του κράτους στην τοπική κοινωνία, στην οικογένεια, στον ίδιο τον άνθρωπο που έχει αυτές τις ανάγκες.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο «παγωμένος» χειμώνας της ΟΝΕ
«Είδες η ΟΝΕ; "Παγωμένος" ο πρώτος χειμώνας της!»

Ετσι αρχίζει η προκήρυξη των συλλόγων και ομάδων Πειραιά της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με την οποία καταγγέλλει την εκρηκτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που δίνει ένα ακόμα χτύπημα στο ήδη αναιμικό εισόδημα των χαμηλόμισθων.

Τη μείωση της ληστρικής φορολογίας και την επιδότηση όλης της αύξησης της τιμής του πετρελαίου μέσω επιστροφής φόρων, ζητούν με ανακοίνωσή τους σύλλογοι και ομάδες του Πειραιά της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

«Η ελεύθερη παγκοσμιοποιημένη αγορά αποφάσισε και η κυβέρνηση, πιστή στις εντολές, επέβαλε αύξηση 115% στο πετρέλαιο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Η δικαιολογία είναι γνωστή. Φταίνε οι χώρες που το παράγουν και η ανατίμηση του δολαρίου έναντι της δραχμής (και εμείς που πιστεύουμε ότι είναι ισχυρό νόμισμα...)».

«Η αλήθεια, αναφέρει η ανακοίνωση των συλλόγων της ΟΓΕ, είναι διαφορετική. Από τις αυξήσεις ωφελούνται οι πολυεθνικές εταιρίες. Για παράδειγμα, η EXXON - MOBIL το 3ο τρίμηνο του 2000 είχε αύξηση κερδών 95,5% - 4,3 δισ. έναντι 2,2 δισ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Και το κράτος από την έμμεση φορολόγηση, π.χ., στις 100 δρχ. το 68% είναι φόροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 16% των χωρών που το παράγουν και το 16% των διυλιστηρίων και των πωλητών. Το επίδομα που "χάρισε" η κυβέρνηση, άλλη μια κοροϊδία που μόνο πικρό γέλιο προκαλεί».

Οι γυναικείες οργανώσεις ζητούν τη μείωση της ληστρικής φορολογίας και επιδότηση όλης της αύξησης μέσω επιστροφών φόρων.

Την καταγγελία υπογράφουν οι σύλλογοι: «Η Πρόοδος» Αγία Σοφία, Γυναικών Νίκαιας, Γυναικών Κορυδαλλού, «Στοργή του Παιδιού» Κερατσίνι, «Κυψέλη» Ευγένεια, «Εστία της Γυναίκας» Πέραμα και Ομάδες Κεντρικού Πειραιά.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Μια ζηλευτή πρωτιά!

Ο πιο αποτελεσματικός δήμος σε ολόκληρο τον κόσμο κρίθηκε ο Δήμος Περάματος, για τη δημιουργία των Σχολών Γονέων που εδρεύουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα σχολεία του Περάματος.

Μάλιστα η ΦΙΕΠ - διεθνής φορέας για τις Σχολές Γονέων, που έχει την έδρα του στη Γαλλία - βράβευσε προχτές το απόγευμα το Δήμο Περάματος «για την οργάνωση και το συντονισμό των Σχολών Γονέων, καθώς και για τα επιτυχή αποτελέσματα για τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας». Το δήμο βράβευσε επίσης και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Σχολών Γονέων και Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Οικογένειας.

Ο Δήμος Περάματος, απ' την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη συντονίστρια των Σχολών Γονέων Μαρία Χουρδάκη και στους συνεργάτες της «που χωρίς την άοκνη προσπάθειά τους δε θα είχε προχωρήσει το πρόγραμμα».

«Μεγάλος, όμως, πρωταγωνιστής είναι ο αγωνιστής Περαματιώτης που μέσα από τον αγώνα εγκατάστασης στις αντιξοότητες και την ομορφιά της πόλης κατέκτησε κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, απαραίτητη στη μοναξιά του σύγχρονου κόσμου», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ