ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μαζικά ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν και πάλι ενάντια στη λιτότητα
Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν και πάλι ενάντια στη λιτότητα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν χτες στη Λισαβόνα ενάντια στην πολιτική λιτότητας, την ώρα που στο Κοινοβούλιο ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός για το 2013.

Με συνθήματα και πανό κατά της πολιτικής λιτότητας οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, ορισμένοι από τους οποίους έδειχναν κόκκινες κάρτες, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας «CGTP», δύο μόλις βδομάδες μετά την πραγματοποίηση γενικής απεργίας στη χώρα, με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων. Φέτος έχουν πραγματοποιηθεί δύο γενικές απεργίες στη χώρα, ενώ σχεδόν καθημερινές είναι οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις.

Μέσα στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει υποστηρίζοντας πως «αποτελεί άλλο ένα αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της εξυγίανσης», όπως χαρακτηριστικά είπε πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Οικονομικών, Βίτορ Γκασπάρ, ενέργεια, που, όπως είπε, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών... Ο προϋπολογισμός τελικά εγκρίθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία που υποστηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο (βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος), ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν, ανάμεσά τους και το δήθεν «αντιπολιτευόμενο» Σοσιαλιστικό Κόμμα που ήταν το πρώτο που διαπραγματεύτηκε τη «βοήθεια» από την τρόικα το 2011 για δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, οι εργαζόμενοι υπολογίζεται πως θα χάσουν τουλάχιστον ένα μισθό το 2013.

Με το πρόσχημα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013 εξοικονομώντας 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού μειώνει σημαντικά το εισόδημα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του φόρου όλων των κατηγοριών εισοδήματος κατά 9,8% έως 13,2%, ενώ θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 4% σε όλα τα εισοδήματα για το 2013. Επιπλέον, αυξάνεται η φορολόγηση για τα ακίνητα, επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης για είδη πολυτελείας, μείωση των εισοδηματικών κατηγοριών σε 5 από 8 που ήταν έως σήμερα κ.ά.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ - ΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
Υποκριτικές κυβερνητικές κορόνες

ΝΤΑΚΑ.--

«Ημέρα πένθους» κήρυξε τη χτεσινή η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, που ξεκίνησε η ταφή των 120 νεκρών της νέας τραγωδίας που προκάλεσε πυρκαγιά σε εργοστάσιο ιματισμού, της εταιρείας «Tazreen Fashions», στην Ασούλια, στα περίχωρα της Ντάκα, το βράδυ του Σαββάτου. Υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων εργαζομένων στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της χώρας τη Δευτέρα η αστυνομία αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι αναζητείται ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου. Στην ανάκριση, η αστυνομία δήλωσε ότι θα θέσει ερωτήματα τόσο για τις παραλείψεις όσον αφορά την ασφάλεια του κτιρίου, όσο και για τις κατηγορίες επιζώντων, που κατήγγειλαν ότι - κατά τη συνήθη πρακτική - οι διευθυντές του εργοστασίου, με το ξέσπασμα της φωτιάς εμπόδισαν τους εργαζόμενους να βγουν από το κτίριο προκειμένου να σωθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανάλογα εργοδοτικά εγκλήματα που συνέβησαν στο παρελθόν στο Μπαγκλαντές, που χαρακτηρίζεται ο παράδεισος του φασόν, λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού κόστους παραγωγής, που βασίζεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, σε άθλιες συνθήκες εργασίας και χωρίς καμία προστασία, έχει αποδειχθεί ότι οι εργάτες δούλευαν ακόμα και αλυσοδεμένοι, σε αίθουσες κλειδωμένες, χωρίς καμία δυνατότητα διαφυγής.

Ακρως υποκριτική είναι η ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας Walmart, η οποία διέκοψε τη συνεργασία της με το συγκεκριμένο εργοστάσιο μια μέρα πριν την τραγωδία, για λόγους «ασφαλείας», καθώς τα συγκεκριμένα κάτεργα είναι γνωστά και βολεύουν τις πολυεθνικές. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο παρήγαγε επίσης ρούχα για την ευρωπαϊκή εταιρεία C&A και την Li&Fung, η οποία έχει τη βάση της στο Χονγκ Κονγκ.

Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές χαρακτήρισε την πυρκαγιά ως προβοκάτσια, με στόχο την αποσταθεροποίησή της, ωστόσο επί της ουσίας ουδέποτε έχει λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων στα 4.500 εργοστάσια ιματισμού της χώρας, καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές τους αποτελούν το 80% των εσόδων της χώρας από εξαγόμενα προϊόντα. Αντίθετα, όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα σε κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, το κράτος καλύπτει τα εγκλήματα των βιομηχάνων.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο Τσε εμπνέει και τους σημερινούς αγώνες

Από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (δεύτερος από αριστερά ο πρέσβης της Κούβας)

MotionTeam

Από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (δεύτερος από αριστερά ο πρέσβης της Κούβας)
Εκδήλωση με αφορμή τα 45 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης. Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου γέμισε από εκατοντάδες εργαζόμενους και νέους.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο νέος πρέσβης της Κούβας, Οσβάλντο Χεσούς Κομπάχο Μαρτίνες, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Στους αγώνες του σήμερα, όπως και στους αγώνες του χτες, και σε αυτούς που πρόκειται να γίνουν, θα είναι έντονη η παρουσία του Τσε, ο ουμανισμός του, η αντίστασή του και η ακλόνητη πίστη του στη νίκη. Αν και έχουν περάσει 45 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του Τσε σε βολιβιανή γη, οι αυτουργοί της δεν έχουν καταφέρει να αποτρέψουν να γίνει η επαναστατική σκέψη και δράση του πηγή έμπνευσης για άνδρες και γυναίκες σε όλες τις ηπείρους, που ξεσηκώνονται και αγωνίζονται ενάντια στις αδικίες που διαπράττονται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μέχρι την τελική νίκη».

Ο πρέσβης της Κούβας εξέφρασε την αλληλεγγύη του κουβανικού λαού στο λαό της χώρας μας, που δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις της βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επίθεση των ΗΠΑ, σημειώνοντας: «Οι ΗΠΑ με τον αποκλεισμό και την επιθετικότητα συνεχίζουν την προσπάθεια να υποτάξουν τον κουβανικό λαό, να τον καταδικάσουν στην πείνα και τις ασθένειες, να κάμψουν την αντίστασή του και το αγωνιστικό του φρόνημα. Δεν το κατόρθωσαν σε περισσότερα από 50 χρόνια και δε θα το κατορθώσουν ποτέ».

Τέλος, αναφέρθηκε και στον αγώνα για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ, λέγοντας πως είναι περήφανοι που νιώθουν το λαό μας στο πλευρό τους να τους συνοδεύει, στη μάχη για την απελευθέρωσή τους.

Ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης έδωσε 5.000 ευρώ για να στηρίξει οικονομικά αυτό το δικαστικό αγώνα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νεκροί και καταστροφές από τις πλημμύρες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το πτώμα μία ηλικιωμένης βρέθηκε χτες να πλέει μέσα στο πλημμυρισμένο της σπίτι στην πόλη Σάιντ Ασαφ, στη βόρεια Ουαλία, ανεβάζοντας σε τρεις τον αριθμό των νεκρών της κακοκαιρίας που πλήττει εδώ και ημέρες τη Μεγάλη Βρετανία.

Εκτός της ηλικιωμένης, άλλα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 800 σπίτια πλημμύρισαν στην Αγγλία και την Ουαλία, η κυκλοφορία στο σιδηροδρομικό δίκτυο έχει διακοπεί, καθώς και η κίνηση σε πολλούς αυτοκινητόδρομους. Παράλληλα οι αρχές της πολιτικής προστασίας προχωρούν στην εκκένωση περιοχών, καθώς η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ενίσχυση των ανέμων και νέες καταιγίδες, που θα μετακινηθούν από τις νοτιοδυτικές στις βορειοανατολικές περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας. Ο Βρετανικός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτιμά ότι 70.000 σπίτια απειλούνται άμεσα από τις πλημμύρες στην Αγγλία και την Ουαλία καθώς η στάθμη του ποταμού Ελγουϊ, που έχει υπερχειλίσει, έχει φτάσει στα 4,35 μ. - ένα μέτρο υψηλότερα από το προηγούμενο «ρεκόρ».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε συγκλονισμένος από τις πλημμύρες στις αγροτικές περιοχές της Κορνουάλης και υποσχέθηκε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την ανακούφιση των πληγέντων και να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης. Βεβαίως οι βροχοπτώσεις στη Βρετανία είναι μεγάλες, ωστόσο σε μια υποτίθεται αναπτυγμένη χώρα η πρόληψη μεγάλων καταστροφών πρέπει να είναι προτεραιότητα. Ομως όλο και πιο συχνά διαπιστώνεται ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει άλλες προτεραιότητες... Πώς θα εξασφαλίσει την κερδοφορία της πλουτοκρατίας πέρα και αντίθετα στις ανάγκες του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ